Vuoden turhake: fleecekangas

Fleecetakista saattaa irrota yhdellä pesukerralla jopa satoja tuhansia mikromuovipaloja.

Kuva: Suomen Luonto / Tomi Setälä

Suomen Luonto -lehti on valinnut vuoden 2017 turhakkeeksi fleecekankaan. Toimitus valitsi turhakkeen lehden lukijoiden lähettämien ehdokkaiden joukosta. Ehdokkaita tuli yhteensä yli 400.

Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin. Suomen ympäristökeskuksen tekemissä pesututkimuksissa fleecetakista irtosi yhdellä pesukerralla jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa.

"Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa", sanoo ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta.

Tekokuituja on valmistettu ja käytetty noin 50 vuotta, ja sinä aikana niitä on myös paljon kehitetty helpon muokattavuuden ansiosta. Vasta hiljattain on alettu tutkia tekokuitujen ympäristöhaittoja, kuten mikromuovien irtoamista.Vuositasolla polyesteri­vaatteiden pesussa irtoaa Suomessa 154 000 kiloa mikromuovia. Se tarkoittaa noin 100 biljoonaa kuitua, joista suurin osa saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamoilla niin, etteivät ne päädy vesistöihin.Vesistöihin muovista päätyy vain noin prosentti, mutta sekin tarkoittaa biljoonaa mik­romuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei tarkoin tunneta.

Valtaosa puhdistamoille jäävästä mik­romuovista kulkeutuu puhdistamolietteen mukana pelloille tai viherrakennuskohteisiin. Sen määrästä ei vielä ole kattavia tutkimustuloksia.

Vuoden turhakkeeksi valitaan vuosittain jokin esine tai asia, josta koituu ympäristölle turhaa haittaa, ja joka on myös käyttötavarana tai materiaalina turha.

1 kommentti

Polyesterista eroon

15.12.2017 10:46

Mikromuovi on kieltämättä huolestuttava asia, mutta mikä vaihtoedoksi tekokuituisille liikuntavarusteille? Villa on vanhanajan tekninen materiaali ja erittäin hyvä liikuntaankin. Mielenkiintoiseksi jää eläinaktivistien vastaus lisääntyneeseen villan käyttöön.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi