Blogi

Näytetään kirjoitukset marraskuulta 2008.

Huora ja Jeesus  5

Kirka ja Juice lähtivät tuuleksi taivaanrantaan pari vuotta sitten. Kaksi legendaa on poissa, mutta legenda elää vahvasti. Varsinkin Juicen tuotanto on kirvoittanut kirkon miesten ja naisten mielissä monet itkut ja naurut. Onpa Manse-rockin suurmies osuvasti kritisoinut kirkon jähmeää olemusta monenkin laulun verran. Tarinan mukaan Sanaseppo-Juice pähki pitkään, mikä Suomen kielen sana sopii riimiksi öylätille. Ainoa taivutusmuoto, jonka Juice keksi, oli kuolematon riimi:” Sitten pastori tukehtui öylättiin ja kohtapa kirstua höylättiin.” Tuon riimin ympärille rakentui Ekumeeninen jenkka -biisi ja loppu onkin sitten sitä kuuluisaa legendaa.

Juicen tuotannossa on yksi laulu, jonka merkitystä olen miettinyt pitkään. Laulun nimi on Rakkauden ammattilainen. Biisi alkaa sanoilla:” Hän on opetellut rakastamaan, hän on vailla koulutusta. Siksi arvostelijoissaan aiheuttaa pahennusta.” Pitkään ajattelin, että lauluhan kertoo ilmiselvästi huoran arjesta. Muistan, kun pikkupoikana kuuntelin biisiä salaa, niin ettei pastori-isäni kuulisi, mitä lauluja se poika oikein kuuntelee.

Iän myötä laulun teksti on alkanut elää mulle uudelleen. Teksti ei olekaan niin yksiselitteinen kuin laulun alun perusteella voisi luulla. Tekstin lopussa on kohta, joka menee näin:” Hän kantaa mukanaan kaiken julmuuden ja pilkan. Saa naulat vuorollaan läpi ranteen, läpi nilkan.” Tietääkseni huoria ei kovin usein ole ristiinnaulittu, mutta eräs nasaretilainen puusepän poika on. Mitä jospa Rakkauden ammattilainen -laulu kertookin Jeesuksesta?

Kun muistelee Jeesuksen seikkailuja, löytää sieltä todellisen rakkauden ammattilaisen. Seksiä hän tuskin kovinkaan hanakasti harrasti, mutta rakasti niin, että muita sattui. Rakasti muuten huoraakin. Muistatko sen kertomuksen, jossa uskovaiset olivat kivittämässä aviorikoksesta kiinni jäänyttä naista. Mitä Jeesus silloin teki? Ei hän kysellyt naisen huoruudesta mitään, hän vain keskeytti ihmisten vihan ja kostonhimon. Tähän yhteyteen kuuluu se raamatun kuuluisa lause:” Se teistä, joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven.”

Jeesuksen kaltaista rakkauden ammattilasta tuskin näillä sivuilla seikkailee, mutta ainahan voi yrittää? Kuinka rakkauden ammattilainen muuten sinä olet? Tee testi ja kohtaa totuus: Oletko enemmän äiti Teresan vai Hjallis Harkimon tyyppinen rakastaja?

Mitä sitten rakkauden tulisi olla? Ranskalainen kirjailija Rémy de Gourmout kirjoittaa näin:” Pikkutyttö ei odota että hänen nukkensa vakuuttaisi hänelle rakkauttaan; hän vain rakastaa nukkeaan, siinä kaikki. Juuri sellaista rakkauden tulisi olla.” Ehkä niin. Lapsena kaikki oli vaan niin paljon helpompaa.