Blogi

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2009.

Kahdeksan juutalaisen muistolle  78

10 päivän Israelin opintomatkalta jäi parhaiten mieleeni vainojen museo, joka on perustettu Hitlerin natsi-Saksan tapettujen juutalaisten muistoksi.
Ennen toista maailmansotaa juutalaisten määrä oli noin 18 miljoonaa. Toisen maailmansodan aikana olevien Saksan juutalaisvainojen ja kansanmurhan seurauksena juutalaisten määrä laski 12 miljoonaan, eli väheni noin 6 miljoonalla. Hitlerillä oli suunnitelma kaikkien juutalaisten tuhoamiseksi, ja näin Saksaan lähetettiin eri puolilta Eurooppaa juutalaisia.

Museossa näkyi juutalaisten määrät eri maissa toisen maailmansodan aikana sekä Saksaan lähetettyjen juutalaisten määrä. Suomesta lähetettiin museon tietojen mukaan Saksaan keskitysleirille 8 suomenjuutalaista, joista vain yksi jäi eloon. Luovutus oli Suomen johdon mielestä virhe. Tästä syystä natsi-Saksan vaatimuksia ei toteutettu. Kahdeksan oli pieni luku verrattuna muiden maiden juutalaisten surmiin. Loput saivat jäädä Suomeen.

Yövyimme viimeiset viisi yötä Jad hasmonassa suomalaisten perustamassa majoituspaikassa. Yllätyin kuullessani paikan historiasta. Sana Jad hasmona tarkoittaa kahdeksan muistolle. Eli niille, jotka Suomi luovutti natsi-Saksalle. Vainojen jälkeen suomalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä lähti Israeliin perustamaan juutalaisille yhteisön, Jad hasmonan.

Vaikka Suomi luovutti 8 juutalaista, Suomen johtohenkilöiden muistolle istutettiin muistopuut. Suomalaisia muistetaan hyvällä. Kieltäytyminen juutalaisten luovuttamisesta natsi-Saksalle ja Jad hasmonan perustaminen ovat aiheita, joista suomalaiset saavat olla ylpeitä.


Voitto  22

Terveisia Israelista!
Taalla olemme opiskelijaporukan kanssa jannittaneet
eu-vaalien tuloksia koko illan. Netin valityksella olemme pysyneet ajan tasalla.
99,5% aanista on laskettu, ja meidan puolueestamme
Sari Essayah on menossa lapi! Onnittelut Sarille! Kova tyo on tuottanut tulosta. Tama oli kd:lle vaalivoitto. Isot puolueet (SDP, kokoomus, keskusta) menettivat yhdet paikat, jotka saivat kd, ps ja vihreat.
Aanestysprosentti oli surkea -40,3%, eli pudonnut viime vaaleista 0,8 prosenttiyksikkoa.
Tassa lyhyt tervehdys ulkomailta; kotimaassa sitten pidemmin.


Tulipa juhlittua  11

”Tänään onnen aurinko iloisesti loistaa, juhlapäivän sankarilta kaikki huolet poistaa.” Tämän kansanrunon myötä haluan toivottaa kaikille kevään 2009 ylioppilaille onnittelut!

Ylioppilasjuhlat sujuivat hyvin –yli 100 vierasta kävi onnittelemassa, ja ruokaa ja auringon paistetta oli yllin kyllin. Vaikka välillä kuumuus tuntui jo tuskaiselta, saamme olla kiitollisia lauantain hienosta säästä. Koulussa jaettiin ylioppilastodistukset, päättötodistukset ja mahdolliset stipendit. Sain matikan ja äidinkielen laudatureista stipendit sekä luokkastipendin.
Toivon, että kaikki 29 000 valkolakin saajaa saivat viettää ikimuistoisen päivän läheistensä kanssa juhlien.

Suomessa hylättyjä tuloksia oli reilut 1900; hylkäämisprosentti oli siis noin 6 gaussin käyrän mukaisesti. Ylioppilaslautakunta lähetti viimeistään 25.5 kouluille tulokset, ja juhlia vietettiin 30. päivä. Monet saivat jännittää siihen päivään saakka, ovatko tämän vuoden ylioppilaita. Mielestäni tämä on liian myöhäinen ajankohta, sillä joskus alustavat arvosanat poikkeavat paljonkin lopullisista. Juhlia ei uskalla järjestää, eikä vieraita kutsua ennen kuin tulokset ovat tulleet.