Moni odottaa lukion loppumista; sitten ehtii ja saa tehdä mitä haluaa, ei tarvitse stressata. Asia menee kuitenkin usein todellisuudessa päinvastoin. Lukion jälkeen jää tyhjän päälle: ei töitä, ei koulua, ei päivittäistä rytmiä. Pitäisi lukea pääsykokeisiin, minkä takia ei uskalla sitoutua muihin aikaa vieviin tehtäviin, kuten päivittäin tehtävään työhön. Työn saaminenkaan ei ole mikään itsestäänselvyys taantuman aikana, mikä lisää stressiä vain entisestään. Monet turhautuvat lukion jälkeiseen vaiheeseen. Opiskelumotivaatio on vajonnut nolliin.
Oman tulevaisuuden kannalta olisi järkevää keskittyä pääsykokeisiin ja opiskeluihin.
Suomessa nuoret pitävät keskimäärin kolme välivuotta ennen kuin siirtyvät korkeakouluopintoihin.
Vaikka yhteiskunnan kannalta välivuoden pitäminen ei olekaan niin järkevä vaihtoehto, voi se olla yksilön kannalta ratkaiseva. Asiaa voi katsoa toisestakin näkökulmasta: Koko elämä on opiskelua ja töitä, nyt olisi aikaa tehdä mitä huvittaa. Tienata rahaa tulevaisuutta varten tai vaikka matkustella, jos siihen on mahdollisuus.
Nuorten siirtymistä korkeakouluihin ja työelämään yritetään nopeuttaa uhkaavan työvoimapulan vuoksi. Ongelmana pidetään juuri välivuosia, jotka teettävät tappiota yhteiskunnalle. En itse näe ongelmana välivuoden pitämistä, jos sen käyttää järkevästi. Kalliimmaksi yhteiskunnalle tulee, jos lähtee opiskelemaan itselleen väärää alaa.
Nyt kun ylioppilasjuhlat lähestyvät, haluan jakaa maailman parhaimman suklaakakun, hollantilaisen suklaakakun, reseptin. Tätä voi tarjoilla vaikkapa sitten ylioppilasjuhlissa tai muuten vain piristää omaa tai toisen päivää ;)
200 GR TUMMAA SUKLAATA JA
200 GR VOITA/ MARGARIINIA SULATETAAN KATTILASSA MIEDOLLA LÄMMÖLLÄ PARI KERTAA SEKOITTAEN.
3 MUNAA JA
2,5 DL SOKERIA VATKATAAN ILMAVAKSI VAAHDOKSI JA
3 DL VEHNÄJAUHOJA SEKOITETAAN VAAHTOON.
KAADA SUKLAA-RASVA-SEOS TAIKINAAN JA SEKOITA SE SILEÄKSI.
KAADA TAIKINA MATALAAN KAKKUVUOKAAN JA PAISTA 175 ASTEISESSA UUNISSA N. 30 MIN.
Kakun ei ole tarkoitus olla sisältä täysin kypsä, joten keskusta jää kosteaksi. Kakun kannattaa antaa jäähtyä vuoassa hetken ennen sen kumoamista.
KUORRUTUS:
KUUMENNA MIEDOLLA LÄMMÖLLÄ
25 GR RASVAA
150 GR TUMMAA SUKLAATA JA
1 DL KUOHUKERMAA.
SEKOITA TASAISEKSI JA JÄÄHDYTÄ HETKI.
KAADA KUORRUTUS KAKUN PÄÄLLE JA ANNA SEN LEVITÄ REUNOILLE.