Blogi

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2009.

Paljastan  21

Olin KD:n eurovaaliehdokas Sari Essayahin vaalitilaisuudessa Riihimäellä. Tilaisuuden aikana jaettiin leipää ja muita elintarvikkeita vähävaraisille. Leipäjonot ovat surullisesti venyneet taantuman aikana. Tilava kahvila oli täynnä kuulijoita, ja Sarin puhe innostava.
Eurovaalien äänestysprosentti oli viime kerralla vaivaiset 41,1. Pahalta näyttää nytkin. Yllätyksekseni monet ovat kyselleet minulta, että mitkä ihmeen vaalit ovat tulossa. Äänestämättä jättäminen on avoin valtakirja päättäjille tehdä mitä tahansa päätöksiä.

Kaikki asiat, jotka euroopan parlamentissa päätetään heijastuvat Suomeen.
Tulevalla kaudella europarlamentaarikoiden tehtävänä on ratkoa suomalaisten kannalta tärkeitä arjen asioita, jotka liittyvät mm. työoloihin, ympäristöön, ruokaan, energiaan ja perheisiin. Mielestäni on myös tärkeää puolustaa Suomen itsenäisyyttä ja oikeutta päättää niistä asioista, joissa ei välttämättä tarvita Euroopan laajuista yhteistyötä. EU on myös arvoyhteisö - siksi on ratkaisevaa, millaisten arvojen pohjalta päätöksiä tehdään.

Itse aion mennä äänestämään ennakkoon keskiviikkona 27.5. Paljastan vaalisalaisuuden –ääneni saa Sari Essayah.


Stressaako?  12

Moni odottaa lukion loppumista; sitten ehtii ja saa tehdä mitä haluaa, ei tarvitse stressata. Asia menee kuitenkin usein todellisuudessa päinvastoin. Lukion jälkeen jää tyhjän päälle: ei töitä, ei koulua, ei päivittäistä rytmiä. Pitäisi lukea pääsykokeisiin, minkä takia ei uskalla sitoutua muihin aikaa vieviin tehtäviin, kuten päivittäin tehtävään työhön. Työn saaminenkaan ei ole mikään itsestäänselvyys taantuman aikana, mikä lisää stressiä vain entisestään. Monet turhautuvat lukion jälkeiseen vaiheeseen. Opiskelumotivaatio on vajonnut nolliin.

Oman tulevaisuuden kannalta olisi järkevää keskittyä pääsykokeisiin ja opiskeluihin.
Suomessa nuoret pitävät keskimäärin kolme välivuotta ennen kuin siirtyvät korkeakouluopintoihin.
Vaikka yhteiskunnan kannalta välivuoden pitäminen ei olekaan niin järkevä vaihtoehto, voi se olla yksilön kannalta ratkaiseva. Asiaa voi katsoa toisestakin näkökulmasta: Koko elämä on opiskelua ja töitä, nyt olisi aikaa tehdä mitä huvittaa. Tienata rahaa tulevaisuutta varten tai vaikka matkustella, jos siihen on mahdollisuus.

Nuorten siirtymistä korkeakouluihin ja työelämään yritetään nopeuttaa uhkaavan työvoimapulan vuoksi. Ongelmana pidetään juuri välivuosia, jotka teettävät tappiota yhteiskunnalle. En itse näe ongelmana välivuoden pitämistä, jos sen käyttää järkevästi. Kalliimmaksi yhteiskunnalle tulee, jos lähtee opiskelemaan itselleen väärää alaa.

Nyt kun ylioppilasjuhlat lähestyvät, haluan jakaa maailman parhaimman suklaakakun, hollantilaisen suklaakakun, reseptin. Tätä voi tarjoilla vaikkapa sitten ylioppilasjuhlissa tai muuten vain piristää omaa tai toisen päivää ;)
200 GR TUMMAA SUKLAATA JA
200 GR VOITA/ MARGARIINIA SULATETAAN KATTILASSA MIEDOLLA LÄMMÖLLÄ PARI KERTAA SEKOITTAEN.
3 MUNAA JA
2,5 DL SOKERIA VATKATAAN ILMAVAKSI VAAHDOKSI JA
3 DL VEHNÄJAUHOJA SEKOITETAAN VAAHTOON.
KAADA SUKLAA-RASVA-SEOS TAIKINAAN JA SEKOITA SE SILEÄKSI.
KAADA TAIKINA MATALAAN KAKKUVUOKAAN JA PAISTA 175 ASTEISESSA UUNISSA N. 30 MIN.
Kakun ei ole tarkoitus olla sisältä täysin kypsä, joten keskusta jää kosteaksi. Kakun kannattaa antaa jäähtyä vuoassa hetken ennen sen kumoamista.
KUORRUTUS:
KUUMENNA MIEDOLLA LÄMMÖLLÄ
25 GR RASVAA
150 GR TUMMAA SUKLAATA JA
1 DL KUOHUKERMAA.
SEKOITA TASAISEKSI JA JÄÄHDYTÄ HETKI.
KAADA KUORRUTUS KAKUN PÄÄLLE JA ANNA SEN LEVITÄ REUNOILLE.


Kehitysyhteistyövaroja bordellin pyörittämiseen  32

Suomen ulkoministeriön rahoittaman naisvankilan epäillään muuttuneen bordelliksi Afganistanissa. Ulkoministeri myöntää suomalaisen kehitysyhteistyön epäonnistumisen tässä asiassa. Suomi lopettaa prostituutioepäilyjen takia tuen Afganistanin vankiloille. Afganistanissa prostituutiosta voi saada kuolemanrangaistuksen.

Mikäköhän on näiden naisparkojen kohtalo, kun asia on tullut julkisuuteen? On oikein, että Suomi vetäytyy sellaisesta kehitysyhteistyöstä, jossa hyöty ohjautuu sutenöörien taskuihin, mutta Suomi ei saisi vetäytyä vastuusta prostituution uhriksi joutuneiden naisten kohtalosta.

Kaiken kaikkiaan kehitysyhteistyötä tulisi vahvistaa luotettavien ruohonjuuritasolla toimivien järjestöjen kautta. Suoraa tukea epävakaalle valtiolle tulisi välttää. Esimerkiksissi Afganistanissa toimii kansainvälisiä järjestöjä, joiden kautta apu menee luotettavasti perille.


Kannabiskokeilu  52

Tuttavani makasi viikkoja psykoosissa sairaalassa. Psykoosin laukeamisen syyksi on epäilty kannabista. Tapaus ei ole mikään harvinaisuus Suomessa. Monelle huumeen vaarallisuus valkenee vasta tällaisten kokemusten kautta. Tähän joukkoon kuulun minäkin –toki tiesin sen olevan haitallista, mutta en tajunnut sen aiheuttavan niin vakavia oireita.

Kannabiksen vaarallisuudesta ei olla vielä täysin selvillä, mutta uusimmissa tutkimuksissa sen haittavaikutuksia on käynyt ilmi yhä enemmän. Kannabis ei aiheuta riippuvuutta samalla tavalla kuin esimerkiksi tupakka, mikä on useiden puolustus hasikselle. Riippuvuus on ennemminkin henkistä kuin fyysistä. Kannabis sisältää ainesosia, jotka vaikuttavat suoraan tajuntaan aivojen reseptorien kautta. Oireina on sekavuustiloja sekä ahdistus- ja paniikkihäiriöitä, jotka johtavat pahimmillaan psykoosiin.

Kansanterveydellisesti merkitys on melko vähäinen, vaikkakin kannabista ensisijaisena päihteenään käyttävien osuus päihdehuollon palvelujen käyttäjistä on suuri. Itselleni suurin yllätys oli se, että jo ensimmäinen kokeilukerta voi laukaista psykoosin! Joskus kannabiksen käytön laukaisemat oireet eivät mene ohi, vaan kyseessä onkin skitsofrenia tai muu vuosia, pahimmillaan koko eliniän, kestävä vakava psykiatrinen sairaus.

Nuorten pahoinvointi ja päihteet herättivät keskustelua tänään myös koulutuslautakunnan kokouksessa. Nuorten lisääntyneet huumekokeilut huolestuttavat. Täytyisi keksiä keinoja, joilla saataisiin sekä vanhempien että nuorten tietoisuuteen huumeiden aiheuttamat psyykkiset ja fyysiset oireet. Tähän liittyvien poliittisten päätösten olisi aika näkyä toiminnantasolla..