Kallis opiskelupaikka

  • Saara Räsänen

Aloitin viime viikolla Helsingin yliopistossa kemianlaitoksella opinnot. Fuksit, eli ensimmäisen vuoden opiskelijat, jaettiin tutor-ryhmiin. Omassa ryhmässäni esittelykierroksella yli puolet kertoivat hakevansa lääketieteelliseen keväällä; kemia ja fysiikka antavat välineet Galenoksen ymmärtämiseksi. Valmennuskurssi käydään sitten keväällä sisäänpääsyn varmistamiseksi.

Syksyllä alkavat kurssit maksavat noin 2000€, takuukurssit 4000€-5000€ ja kevätkurssit 2000€ alaspäin riippuen kurssin tuntimäärästä.
Valmennuskurssin maksamiseen eivät ainakaan omat kesätyörahani riitä. Nykyinen sisäänpääsyjärjestelmä suosii varakkaiden perheiden lapsia.
Opetusministeri Henna Virkkunen kertoo olevansa huolissaan siitä, että monet opiskelualat käytännössä vaativat valmennuskurssin käymisen. Hakijat joutuvat näin varakkuutensa perusteella epätasa-arvoiseen asemaan.

Galenoksen ymmärtäminen ilman ammattiosaajaa on hyvin vaativaa, sillä pääsykoekirjasta on tehty tarkoituksella hieman epäselvä. Helpotkin asiat saadaan kuulostamaan vaikealta. Pääsykokeessa ei ole kysymys minkään tietyn pisterajan ylittämisestä, vaan kokeeseen osallistujien kanssa kilpailemisesta. Pisteet siis skaalataan parhaimman mukaan. Sisään pääsevät ne, jotka ovat saaneet eniten tietoa. Kun taso on kova, on pakko turvautua ammattiapuun -valmennuskusseihin.

40 kommenttia

WilleWau

6.9.2009 21:09

Kallista on.

Mielenkiintoista on saada tutkittua tietoa siitä, minkälaisella yhteisötyö- ja asiakaspalveluasenteella tämänkaltainen eliittiporukka ammattiinsa valmistuu?

Lottoa kaikille herkuilla vetämään. Ja kyllä joskus lähtee.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.9.2009 09:40

Eihän kaikkialle vaadita pääsykokeita - mm. sinä olet päässyt kemianlaitokselle todennäköisesti ilman? Kemian laitoksen opetus taas kärsii siitä, että heille keskeytysprosentti on valtava kun suuri osa opiskelijoista seuraavana vuonna siirtyy muihin laitoksiin. Tällöin on hukattu kyseisen laitoksen resursseja siihen mistä muutoin henkilöt hakisivat tietoja mm. valmennuskursseilta.

Perinteiset pääsykokeet eivät ole reilu tapa tai edes hyvä tapa löytää lahjakkaimpia tai motivoituneimpia opiskelijoita kyseiselle alalle. Ne ovat vain tehty sitä varten, että jollain tavoin on ero tehtävä koska kaikkia halukkaita ei voida ottaa koulutukseen. Jotenkin ero on tehtävä.

AMK:t turvautuvat 'soveltuvuustesteihin', jotka useimmiten ovat muokattuja testejä psykopaattien erottamiseksi massasta eivätkä itse asiassa välttämättä pysty lainkaan tarjoamaan sitä tietoa minkä varassa valinta halutaan suorittaa.

Myöskään kokeet eivät mittaa usein kovinkaan hyvin asian todellista ymmärtämistä, vaan ulkoa oppimista. Soveltavien tai muutoin syvällisempien testien tekemiseen ei ole resursseja. Eikä varmaan kiinnostustakaan.

Vaihtoehtona voisi olla yo-kokeen ja lukion päästötodistuksen painoarvon lisääminen, mutta mitä se loppujen lopuksi kertoo ihmisen kyvyistä ja hänen kiinnostuksestaan ammatillisesti? Pidän myös uusien ylioppilaiden suosimista ylimääräisillä pääsykoepisteillä epäreiluna järjestelynä; miksi heillä tulisi olla helpommat kokeet kuin muilla? Eikö pikemminkin se, että hakee esim. toista tai kolmatta kertaa samaan paikkaan jo osoita motivaatiota? Pitäisikö heille antaa siitä hyvästä lisäpisteitä?

Valloillaan ollut linja, jossa pyritään haalimaan abiturientteja yliopistoon suoraan lukion jälkeen on valitettava ja suoraan sanottuna heikentää valmistuvan aineksen tasoa. Yliopiston ja opetusministeriön taholta on painostettu lyhentämään opiskeluaikoja. Tämä kyllä varmaan saavutetaan, koska henkilöt tulevat eivät vielä tiedä mitään muuta maailmasta kuin peruskoulun ja sen jatkeen lukion. Yliopiston ei ole tarkoitus olla jatke samassa linjassa, vaan korkealaatuisten asiantuntija-ammattilaisten koulutuksen ja korkealaatuisen tutkimuksen keskus. Olisi erittäin hyvä, jos lukion jälkeen säädettäisiin pakolliseksi ainakin pari vuotta oikeaa elämää poissa kotoa tutustuen maailmaan ja elämään. 22- vuotias maisteri on lähinnä huvittava ja hänen koulutuksensa on vasta edessä.

Varakkuus asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Mitä sitä turhia jeesustelemaan, niin se on. Ja myös ruotsinkielisyys tuo huomattavia etuja, myös ja nimenomaan opiskelupaikan saamiseksi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.9.2009 09:50

Mitä?! Rahastako puutetta. Eivätkös "ystäväsi" Välimeren takaisesta ystävällismielisestä, appelsiineja viljelevästä ei-suhteettoman militaristisesta maasta nyt autakaan, vaikka heidän "asiataan" täällä mainostit useiden cityläisten riemuksi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.9.2009 09:50

Eli onko kommenttisi tulkittava niin, että äitisi lihavasta verovaroista kasatusta palkkapussista maksetaan sinunkin valmennuskurssisi lääkikseen?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Princeps

7.9.2009 12:26

Todellista tuhlausta tuo yliopistopaikkojen käyttäminen lääketieteellisen preppaukseen. Saara on oikealla asialla, valitettavasti siihen on kovin vaikea puuttua.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.9.2009 04:35

"Rahastako puutetta. Eivätkös "ystäväsi" Välimeren takaisesta ystävällismielisestä, appelsiineja viljelevästä ei-suhteettoman militaristisesta maasta nyt autakaan, vaikka heidän "asiataan" täällä mainostit useiden cityläisten riemuksi."
Viittaat ilmeisesti Israeliin. Onhan Suomella toki ystävälliset suhteet myös Libanoniin, Egyptiin ja Marokkoon. Samoin Algeriaan, Tunisiaan, Libyaan, Jordaniaan ja Syyriaan, mutta niissä ei kai valtavasti viljellä appelsiinejä, ainakaan niitä ei tuoda Suomeen. Palestiinalaisalueita voisi kai sanoa maaksi, mutta ei valtioksi. Kunhan palestiinalaiset lopettaisivat islamistien tukemisen, lähtisi appelsiininviljely heilläkin käyntiin.

Ei Saara Israelin "asiata" ole täällä mainostanut, kertoipa vain käyneensä siellä. Rahakommenttisi jää käsittämättömäksi. Mutta siinä olet oikeassa, että Israel ei ole suhteettoman militaristinen.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.9.2009 15:46

"Todellista tuhlausta tuo yliopistopaikkojen käyttäminen lääketieteellisen preppaukseen. Saara on oikealla asialla, valitettavasti siihen on kovin vaikea puuttua."

Siirtomaksu 5.000€ pääaineen vaihdosta (tai ainakin jos vaihtaa lääkikseen) tai joku muu sanktio. Luulisi että tuo näkyisi jo kemman laitokselta valmistuneiden määrässäkin! Jos valmistuneita kuitenkin on tarpeeksi, niin aloituspaikkoja tulisi vähentää.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.9.2009 17:04

Ai jee! Saara tulee tänne samalle kampukselle opiskeleen, missä minä olen töissä! No kiva se on, kun tulee lisää nättejä tyttöjä tänne Kumpulan mäelle...

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.9.2009 17:28

"Ei Saara täällä Israelin "asiata" ole täällä mainostanut.. Rahakommenttisi jää käsittämättömäksi. ..Israel ei ole suhteettoman militaristinen". Eipä tietenkään, itseään toki yrittänyt vain lobata. Mutta huomiotahan se on kaikki huomio. Hauskaa on ollut ja näemmä jatkuu :D Mistäköhän sellainen suht. pikkuinen "valtio" on saanut hankituksi satoja nykyaikaisia hävittäjäkoneita, sukellusveneitä etc. Vaikka Suomi on teollisuusmaa, ei käytännössä olisi mahdollista ylläpitää suoraan sanoen todella järjettömän kokoista armeijaa. Yksinkertaisesti varat eivät riittäisi siihen. Mutta tuo maa onkin usa:n pikkuinen, vikisevä marionetti, joka saa kaiken haluamansa "rentan" ilmaiseksi. Miksiköhän?? :O Ai nin, jota voisi taistella ympäröiviä vihamielisiä arabiveljiä vastaan, joiden huippumodernit katjusha-raketit pirstovat lähes koko maan. Muuten, merkava-tankki ei edes ole iiiiiiisraelilaisten suunnittelema. Vaikka niin huono onkin. Ti-hi-hi-hi..

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mrs. Jekyll

8.9.2009 23:22

Nähdäkseni ongelma on siinä, että valmennuskurssien ympärillä pyörii liikaa epämääräistä ja epätarkkaa tilastotietoa, sekä kuulopuhetta. Valmennuskurssijärjestäjät antavat ymmärtää, että tiettyjen tiedekuntien ovet aukeavat vain maksamalla kalliista kurssista. Samalla tavalla valmennuskursseja järjestävien yritysten julkaisemia sisäänpääsytilastoja ei valvota millään tavalla. Mikäli yhtään seuraa julkaistuja lukuja ja vertaa niitä yliopiston julkaisemiin sisäänpääsytilastoihin, niin huomaa, että jossakin mennään pieleen.

Ehdottaisin siis tiukempaa valvontaa ja tilastoharhan selvittämistä, koska se edesauttaisi pidemmällä aikavälillä myös yleiseen mielikuvaan pääsykoekurssien tarpeellisuudesta.

Nimim. Pääsin sisään yhdelle tällaiselle alalle ilman pääsykoetta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.9.2009 03:24

"Hauskaa on ollut ja näemmä jatkuu :D Mistäköhän sellainen suht. pikkuinen "valtio" on saanut hankituksi satoja nykyaikaisia hävittäjäkoneita, sukellusveneitä etc. -- Mutta tuo maa onkin usa:n pikkuinen, vikisevä marionetti, joka saa kaiken haluamansa "rentan" ilmaiseksi. Miksiköhän?? :O Ai nin, jota voisi taistella ympäröiviä vihamielisiä arabiveljiä vastaan"
Lienee hauskaa, kun itsekseen kyselee ja vastailee... USA:n aseapu Israelilille ei ole mikään salaisuus.

"joiden huippumodernit katjusha-raketit pirstovat lähes koko maan."
Eivät pirsto. Hizbollah kylläkin ampuu niitä Libanonista Israeliin, "kiitos" Syyrian ja Iranin aseavun. Samasta lähteestä, mutta pidemmän kiertotien, mm. Egyptistä Gazaan kulkevien tunneleiden kautta, tulee Hamasille räjähteitä ja muita asetarvikkeita. Niistä ja lyhtypylväistä (!) Hamas kolvailee Kassam-raketteja, joita sitten roiskitaan Israelin puolelle. Arabimaat ovat hyökänneet Israelin kimppuun neljästi, terroristit ampuvat raketteja kohti israelilaisia siviiliasutuksia, islamistisella Iranilla on ydinaseohjelma. Israelin puolustusvoimille on siis tarvetta.

"Muuten, merkava-tankki ei edes ole iiiiiiisraelilaisten suunnittelema."
Merkava on israelilaisten suunnittelema ja moottoria lukuunottamatta Israelissa valmistettu. 1960-luvulla oli yhteistyöprojekti Iso-Britannian kanssa kehiteltäessä Chieftain-tankkia, mutta Israel joutui jäämään pois projektista arabimaiden painostaessa brittejä - ne uhkasivat vetää öljyrahansa pois brittiläisistä pankeista. Samaan aikaan arabimaat hankkivat neukkulaisia T-62:ia. 1967 ne aloittivat taas sodan Israelia vastaan. Ja hävisivät taas.

"Vaikka niin huono onkin."
Libanonin sisällissodassa Merkava Mk. 1 ns. pyyhki lattiaa Syyrian neukkuvalmisteisella T-72:lla. Uusin malli on Mk. 4. Se on joka suhteessa yhtä hyvä kuin vastaavat muunmaalaiset taistelupanssarivaunut. Tosin vahvemmin panssaroitu, paremmin aseistettu ja nopeampi. Että tihihihi vaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.9.2009 00:47

"Eli onko kommenttisi tulkittava niin, että äitisi lihavasta verovaroista kasatusta palkkapussista maksetaan sinunkin valmennuskurssisi lääkikseen?"
Eli kunnalla tai valtiolla töissä olevat eivät saa antaa lapsilleen rahaa, vai mitenkä?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.9.2009 08:23

Joo-pa joo. Alkaa sionistin paatos muistuttaa epätoivoa. USA:n oikeasti tehokkaiden aseohjelmien toimittaminen Israeliin on edelleen hiukan käsittämätöntä. Kuten tuossa yllä todettiin, ympärillä olevat arabien asuttamat alueet kyhäävät jopa itse raketteja, jotka ovat epätarkkoja ja sangen tehottomia. Israelilla on yleensä tapana kylvää alueelle lentokoneistaan runsaasti rypälepommeja, joista merkittävä osa jää räjähtämättä ja on näin ollen vaarana lapsille yms. siviiliväestölle.

Sotahistoriaa: "1967 ne aloittivat taas sodan Israelia vastaan". Väärin. Israelin ilmavoimat iskivät ensiksi Egyptin lentotukikohtiin, tuhoten koneet maassa kentilleen. Sitten oli muiden "kohteiden" vuoro. Menestys perustui tähän hyökkäysstrategiaan.
1973: October/jom kibbur war. Egypti valtasi 2 tunnissa Suezin kanavan takaisin. Israel yritti vastaiskua amerikkalaisvalm. hävittäjillään ja panssareilla. Ne kaikki tuhottiin. Pian Syyria iski Golanin kukkuloille tarkoituksenaan vallata ne takaisin. Tällöin USA puuttui tapahtumiin ja järjesti massiivisen ilmasillan tarviketoimituksia epätoivoisen Israelin avuksi. Kuten amerikkalaiset Vietnamissa, Israel käytti napalmia vastaiskuissaan.

Merkava-tankki. Alustasta elektroniikkaan "lämpimässä yhteistyössä" amerikkal. kanssa tehty. Israelin hyökätessä Libanoniin 2006 sieltä ammutun summittaisen rakettitulen provosoimana, Merkava oli avainasemasa heidän strategiassaan. Vastassaan heillä oli lukumääräisesti pieni, mutta varsin tehokkaaksi koulutetu Hizbollah. Hizbollahin aseistus oli ns. kevyttä, panssari-ja ilmatorjuntaohjuksia, sinkoja yms. Ensin alkoi Israelin massiivinen ilmapommitus-ja tykistökampanja. Sitten lähtivät maavoimat liikkeelle. Ne onnistuivat tunkeutumaan vain 6 km Libanonin maaperälle. Ns. alueellinen maanpuolustus (stategia, jota mm. Suomikin käyttää) osoittautui tavattoman tehokkaaksi. Israel menetti runsaasti mm. merkavia. Israelin kalustomenetykset vastaisivat yhteensä kokonaista panssaridivisioonaa. Ko. tapahtumista on runsaasti kuvamateriaalia. Merkavan, I.M.I:n (israelin sotateollisuus) ja koko IDF:n (ns. puolustusvoimat) myytti oli murrettu.

Kirjoittaja Suomen armeijan kapteeni evp

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Princeps

10.9.2009 10:46

Onpas erikoista että kapteeni EVP ei uskalla käyttää omaa nimeään. Suomen alueellinen puolustus ei lepää mittavan tunneli- ja bunkkeriverkoston ja siviilien sekaan piiloutuvien taistelijoiden varaan. Kyllähän epäsymmetrisen sodankäynnin vaikeus mille tahansa armeijalle on tunnustettu ja tunnistettu aikaa sitten. Se ei ole kaluston tasosta kiinni. Puna-armeija ja Yhdysvaltain armeija on yhtä lailla nöyryytetty epäsymmetrisissä konflikteissa.

Pikkuisen kyllä ihmetyttää, että joku anonyymi jaksaa tulla huutelemaan koulutuspoliittista asiaa käsittelevään kirjoitukseen jotain epätodellista palestiinalaispropagandaa. Ja rohkeasti anonyyminä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Princeps

10.9.2009 12:24

Ja panssaridivisioonaa ei siis muodosta 2 tuhoutunutta Merkavaa.

http://defense-update.com/analysis/lebanon_war_3.htm

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.9.2009 18:30

Tuossa täydellisesti tuhottu yksi motorisoitu yksikkö. Yhteensä tappiot 170 kpl panssariajoneuvoa, joista suurin osa Merkava mark IV.

www.youtube.com/watch?v=ltCxHIWj658

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heiskane_

10.9.2009 20:17

Luulin lukevani pääsykoekurssien kalleudesta jne... mutta sitten olikin jo loppu sotahistorian oppituntia :-)
No oppia ikä kaikki kai!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.9.2009 09:36

Arvoisa hra princeps. Hyvä koulutus on aina tarpeen. Keskustellaan sitten lääketieteellisestä tai sotilaallisesta koulutuksesta.

Sinua näytti askarruttavan jotkut asevoimien koostumukset ja termit. Lisäksi Libanonissa käydyn "kesäsodan" tiedot olivat mielestäsi epäuskottavia.

Minkä tahansa konfliktin jälkeen, mikä maailmassa käydään, eri maiden sotilasviranomaiset tekevät selonteon tapahtumien kulusta. Meillä Suomessa ko. toimenpiteistä vastaa Strategian laitos, joka on Suomen puolustusvoimien alainen osasto.

On selvää, että epäonnisesti päättyneen sotaoffensiivin jälkeen hyökkääjä pyrkii vähättelemään tappioitaan ja niiden yleistä merkitystä.
Sotilastermistöllä "tuhotuksi" katsotaan sotilaskalusto, joka ei voi jatkaa operatiivisissa tehtävissä, ilman että se kuljetettaisiin selustaan huomattavia korjaustoimenpiteitä varten.

Kansainvälisesti vahvistettuja Israelin kalustomenetyksiä Libanon 2006:
- 100-170 kpl panssaroituja ajoneuvoja
- vähintään 4 kpl alasammuttuja helikoptereita
- yksi sotalaiva

Tämänkaltaisessa saitissa ei voi julkaista videoita, jossa näytettäisiin kuvattua oikeata, ns.snuffiksi luokiteltavaa todellista "väkivaltaa".
Yksi taistelu Libanonissa nimettiin mm. kuoleman kentäksi, koska siinä tuhotaan täydellisesti yksi motorisoitu sotilasyksikkö.
Sekasortoinen muodostelma ajoneuvoja, useita jo ilmiliekeissä, monet panssarit saavat täysosumia pst-ohjuksista, hiiltyneitä ruumiita lojuu..
Pelkästään tuosta taistelusta voidaan dokumentoida "kymmeniä tuhottuja ajoneuvoja".

Toivon Saaralle onnea ja menestystä valitsemassaan opiskeluohjelmassa.

Hyvää syksyn jatkoa muillekin, kapteeni evp

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.9.2009 14:14

”Alkaa sionistin paatos muistuttaa epätoivoa.”
Kenen siionistin? Epätoivo on ihan omassa päässäsi paatoksen vieressä.

USA:n oikeasti tehokkaiden aseohjelmien toimittaminen Israeliin on edelleen hiukan käsittämätöntä.”
Mikä siinä on käsittämätöntä? Israel tarvitsee vahvaa armeijaa ja USA kokee tarpeelliseksi tukea sitä.

”ympärillä olevat arabien asuttamat alueet kyhäävät jopa itse raketteja, jotka ovat epätarkkoja ja sangen tehottomia.”
Hamas kyhää Kassameja, koska Gazaan menevän tavaraliikenteen tarkastaminen estää tehokkaamman raudan esteettömän kuljetuksen Iranista ja Syyriasta. Kassamit ovat simppeleitä, mutta uusimmassa mallissa on sata kiloa sotilasräjähdettä. Sellainen tekee pahaa jälkeä. Hamas tulittaa tarkoituksella israelilaisia siviilikohteita, mistä johtuen mm. lastentarhojen pihoilla on pommisuojia, joita myös käytetään usein. Jonkin verran Fajreja ja Katjushoja on myös saatu salakuljetettua tunnelien kautta Egyptistä. Toivottavasti Hamasin terrori saada lopetettua mahdollisimman pian.

Israelin (arabien asuttamilla) naapurivaltioilla on kaikenlaista kalustoa, mutta ne ovat ottaneet opikseen häviämistään sodista. Hyvä niille.

”Israelilla on yleensä tapana kylvää alueelle lentokoneistaan runsaasti rypälepommeja, joista merkittävä osa jää räjähtämättä ja on näin ollen vaarana lapsille yms. siviiliväestölle.”
Mille alueelle? Ja miten niin ”tapana yleensä”? Libanonin operaatiossa 2006 kyllä käytettiin mm. rypälepommeja. Hizbollah taas tulittaa Israelin siviilikohteita mm. Katjusha-raketeilla, joista leviää ympäristöön kymmeniätuhansia teräskuulia. Fajr-raketit ovat järeämpiä. Zelzal-2:ssa onkin sitten jo 600 kiloa räjähdettä.

”Sotahistoriaa: "1967 ne aloittivat taas sodan Israelia vastaan". Väärin. Israelin ilmavoimat iskivät ensiksi Egyptin lentotukikohtiin, tuhoten koneet maassa kentilleen. Sitten oli muiden "kohteiden" vuoro. Menestys perustui tähän hyökkäysstrategiaan.”
Egypti sulki Punaisen meren sotalaivoilla, siirsi panssari- ja maajoukkoja Israelin rajalle ja sanoi aloittavansa sodan. Israelin ennaltaehköisevä isku oli menestys.

”1973: October/jom kibbur war. Egypti valtasi 2 tunnissa Suezin kanavan takaisin. Israel yritti vastaiskua amerikkalaisvalm. hävittäjillään ja panssareilla. Ne kaikki tuhottiin.”
Niin, Egypti ja Syyria hyökkäsivät Israelin kimppuun kesken kansallista juhlapyhää. Egypti eteni aluksi Siinailla, mutta kohta Israel valtasi alueen takaisin. Egyptin armeija tuhottiin lähes kokonaan. Se mm. menetti satoja hävittäjiä ilmataisteluissa. Joitain vuosia myöhemmin Israel luovutti Siinain Egyptille osana rauhansopimusta. Muut arabimaat syyttivät tämän takia Egyptiä ”petturiksi”.

”Pian Syyria iski Golanin kukkuloille tarkoituksenaan vallata ne takaisin.”
Syyrialla oli mm. 1400 panssarivaunua... Sen joukot tuhottiin tai ne perääntyivät. Golaniln kukkulat ovat edelleen Israelilla.

”Tällöin USA puuttui tapahtumiin ja järjesti massiivisen ilmasillan tarviketoimituksia epätoivoisen Israelin avuksi.”
Aseapu kelpasi tietysti. Arabeille tuli kalustoa siitä toisesta supervallasta. Muista arabimaista annettiin rahaa, Irakista 60 000 sotilasta, satoja panssarivaunuja ja tykkejä sekä lentokoneita.

”Kuten amerikkalaiset Vietnamissa, Israel käytti napalmia vastaiskuissaan.”
Sodassa tosiaan käytetään erilaisia aseita.

”Merkava-tankki. Alustasta elektroniikkaan "lämpimässä yhteistyössä" amerikkal. kanssa tehty.”
Yhteistyötä on toki tehty. Merkavat valmistetaan Israelissa lukuunottamatta amerikkalaisvalmisteisia moottoreita.

”Israelin hyökätessä Libanoniin 2006 sieltä ammutun summittaisen rakettitulen provosoimana”
Hizbollah ampui Israeliin satoja raketteja.

”Hizbollahin aseistus oli ns. kevyttä, panssari-ja ilmatorjuntaohjuksia, sinkoja yms.”
Kevyttä verrattuna panssarivaunuihin, mutta kuten mainittua, Hizbollahin rakettien tuhovoima vastaa tykistötulta. Sillä on Etelä-Libanonissa myös runsaasti bunkkereita ja vastaavia rakennelmia.

”Ns. alueellinen maanpuolustus (stategia, jota mm. Suomikin käyttää) osoittautui tavattoman tehokkaaksi.”
Keskeinen tekijä Hizbollahin menestyksessä on Libanonin kyvyttömyys valvoa omaa aluettaan sekä paikallisen väestön tuki. Siviiliväestö toimii vapaaehtoisena ihmiskilpenä. Kuten Gazassa, islamistiterroristit ampuvat israelilaisiin siviilikohteisiin arabisiviilien joukosta. Israel pyrkii välttämään vastapuolen siviiliuhreja, vaikka nämä eivät edes itse välitä omasta turvallisuudestaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.9.2009 14:19

"Tuossa täydellisesti tuhottu yksi motorisoitu yksikkö. Yhteensä tappiot 170 kpl panssariajoneuvoa, joista suurin osa Merkava mark IV."
Videokuvassa näkyy palavaa roinaa ja yksi tankki. Pöllähdykset johtuvat reaktiivipanssaronnista eli tankin päälle sijoitetuista räjähtävistä levyistä, jotka torjuvat pst-ammuksia. Ensimmäinen raketti pomppaa näkyvästi. Hizbollahilla on kyllä myös venäläisiä kaksoisonteloammuksia, jotka läpäisevät reaktiopanssarinkin. Israelin Libanonin operaation aikana Hizbollah sai tuhottua kaksi Merkava Mk. 4:ä ja tusinan verran muita tankkeja.

”Minkä tahansa konfliktin jälkeen, mikä maailmassa käydään, eri maiden sotilasviranomaiset tekevät selonteon tapahtumien kulusta. -- On selvää, että epäonnisesti päättyneen sotaoffensiivin jälkeen hyökkääjä pyrkii vähättelemään tappioitaan ja niiden yleistä merkitystä.”
Israelin operaatio ei tuhonnut Hizbollahia, mutta se ei ollut myöskään epäonnistuminen. Sotivien osapuolten tiedotteisiin kannattaa suhtautua kriittisesti, varsinkin sotatoimien aikana. Libanonin operaatiosta on kuitenkin jo kolme vuotta. Israel on oikeusvaltio, jossa virheellisitä informaatiota antanut virkamies voidaan erottaa tai haastaa oikeuteen. Hizbollah on islamistinen terroristijärjestö.

”Sotilastermistöllä "tuhotuksi" katsotaan sotilaskalusto, joka ei voi jatkaa operatiivisissa tehtävissä, ilman että se kuljetettaisiin selustaan huomattavia korjaustoimenpiteitä varten.”
Noin määritellen ”tuhottuja”, eli kolhuja saaneita ja korjauksen jälkeen taas toimivia, panssaroituja ajoneuvoja oli Libanonin operaatiossa toki enemmän kuin 14. Mikä kertoo osaltaan Merkavan laadukkuudesta.

”- yksi sotalaiva
Yksi ohjusvene, joka ei tuhoutunut.

”Yksi taistelu Libanonissa nimettiin mm. kuoleman kentäksi, koska siinä tuhotaan täydellisesti yksi motorisoitu sotilasyksikkö. Sekasortoinen muodostelma ajoneuvoja, useita jo ilmiliekeissä, monet panssarit saavat täysosumia pst-ohjuksista, hiiltyneitä ruumiita lojuu. Pelkästään tuosta taistelusta voidaan dokumentoida "kymmeniä tuhottuja ajoneuvoja".”
Wadi Salukin taistelussa tuhoutui ne kaksi Merkava Mk. 4:ä ja kuoli niiden kahdeksan miehistön jäsentä. Muihinkin panssarivaunuihin osui, mutta täysosumista tuhoutumismielessä ei ollut kysymys. Lopputuloksena Hizbollah onnistui viivyttämään yhtä Israelin panssaripataljoonaa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.9.2009 21:54

Kova kuitenkin tuntuu olevan poru lähi-idän konflikteistä. Keskustelu on aina hyväksi. Tuntuu vain, että joku/jotkut Israelin kannalta kaikki asiat korrektiksi mieltävät henkilöt eivät kenties edes huomaa omaa fanaattisuuttaan. Henkilökohtainen ongelma, mikä lie.

Toivotaan että kaikki osapuolet, myös Israel, ymmärtävät ettei väkivalta ratkaise mitään. Ettei tarvitse tämän Libanon 2006 katastrofaalisen operaation kaltaista "koulutusta". Kaikki rajakysymykset, Palestiinalaisvaltion syntyminen yms. kysymykset tulisi ratkaista neuvottelupöydässä. Valitetavasti USA:ssa on ollut hallinto (ainakin tähän asti), joka ei ole kyennyt asiaa objektiivisesti käsittelemään.

Sitten sitä sotahistoriaa: 1967 Egyptin johtaja Nasser tosiaan asetti sulun Punaiselle merelle ja keskitti joukkojaan Siinain niemimaalle.
Mutta varsinaiset sotatoimet aloitti Israel tuhoten vastapuolten koneet niiden ollessa kentillään ja harvat ilmanpäässeet ilmataisteluissa. Toki Israelkin menetti koneita. Tämän ilmaoffensiivin jälkeen Egyptin joukot olivat vailla ilmasuojaa Siinailla, joten niiden oli alettava vetäytymään.
Israel hyökkäsi kaikilla aselajeillaan perääntyvien kolonnien kimppuun.
Samoin vailla ilmasuojaa Golania puolustaneet syyrialaiset eivät voineet materiaalisesti ylivoimaiselle hyökääjälle muuta kuin perääntyä.
Jerusalemin vanhaa kaupunkia puolustaneet Jordanian joukot pystyivät pitämään asemansa "muutaman päivän".

1973: Oikea ajoitus ja läpimurtokohdat ovat olennainen osa sodankäyntiä. Samoin yllätyksen suoma etu. Egyptin ja Syyrian ylin johto tapasi salaa toisiaan ennen operaation toteuttamista. Tapaamiset olivat naamioitu näyttämään lomailulta :) Edes Israelin "maineikas" tiedustelupalvelu Mossad oli autuaan tietämätön suunnitelmista.
Jordania ei halunnut olla mukana tulevassa operaatiossa. Kuningas Hussein lensi jopa Israeliin vihjailemaan E:n ja S:n suunnitelmista.
Israelilaiset, sen enempää valtion johtajat kun korkeimmat sotilasviranomaiset eivät ottaneet asiaa "kuuleviin korviinsa".
Vasta aivan hetkeä ennen operaation alkua, Israelin sotilastiedustelu alkoi käsittämään mistä oli kyse. Egyptin silloisen johtajan Sadatin sanotaan todenneen:"Nyt on jo samantekevää vaikka huomaisivatkin. Se on jo myöhäistä". Suezin ylittäminen aluksi kumiveneilä, sitten ponttoonisilloilla oli vaikuttava taktiikka. Israelilaiset olivat rakentaneet kanavan toiselle puolelle mittavan puolustuslinjan, mutta se ei kestänyt. Yksi joukkue israelilaisia antautui jopa Punaiselle ristille. Egyptiläisen upseerin kysyessä miksi ette taistelleet, vastasi isr.ups: "Meillä ei ollut raskaita aseita". Egyptiläiset etenivät vain noin 16km, jotta heidän ilmatorjuntajärjestelmänsä voisivat suojata joukkoja. Samalla alettiin asettaa panssarintorjuntaohjuksia asemiinsa odottamaan israelilaisten tuloa.. Kuten kapteeni evp yllä kertoi, israelilaisten vastahyökkäyksen tulos oli heille tuhoisa.
Myöhemmin toki käytiin panssari-ja ilmataisteluja Siinain alueella, jossa israelilaisetkin pärjäsivät jo paremmin saatuaan täydennyksiä.
Syyrialta vyöryi (Egyptin läpimurron jälkeen) 600 panssaroitua ajoneuvoa Golanin kukkuloille. Tilanne siellä oli Israelin kannalta kriittisin. Mutta täydennykset tälläkin lohkolla onnistuivat pysäyttämän etenenemisen.

Libanon 2006: Ei lisättävää kansainvälisesti vahvistettuihin Israelin kalustotappioihin. Sotalaiva oli hävittäjä-luokkaa ja poistui sotanäyttämöltä suuri reikä kyljessään ts.termi tuhottu on oikea.
Täysikokoisen divisioonan muodostavat muuten useat pataljoonat. Tuhottu "divisioonan verran kalustoa" voidaan näin ollen todeta korrektiksi.
Israelin Libanon-operaation komentaja erotettiin huonon menestyksen vuoksi. Israelin monet järjestöt, kuten sotilaiden äidit, ovat vaatineet oikeata selontekoa tapahtumista julkaistavaksi. Sitä ei ole koskaan annettu ja on epäselvää annettaisiinko sitä koskaan.
Onneksi Suomessa, kuten muissakin länsimaissa, voidaan totuus julkaista kaunistelematta. Todellisen demokratian etuja sekin :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.9.2009 00:42

Tässäpä olennainen kuvamateriaali kaikista näistä ko. konflikteistä:

www.youtube.com/watch?v=b7s5lnjXR5s&NR=1

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.9.2009 15:22

Takaisin asiaan:
Mainitut valmennuskurssit max 5000€. Hoh hoijjaa. Se lienee suunnilleen perushyvän lääkärin nettokuukausipalkka, joten sinänsä varsin mitätön investointi, ja kuka tahansa saa tarvittaessa tuollaisen pikkusumman vaikka opintolainana tai kulutusluottona. Tyhjänpäiväistä _jeesustelua_ Saaralta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Princeps

21.9.2009 09:58

Opintolainaa ei saa ilman opiskelupaikkaa. Eikä se duunariperheen lapselle mikään pikkusumma ole.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.9.2009 14:52

Miksi pitäisi ylipäänsä opiskella? Helpompaa on ryhtyä julkisuuden henkilöksi eli julkkikseksi. Siihen ei tarvita älyä, rahaa tai ulkonäköä. Ei tarvita oikeastaan yhtään mitään.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.9.2009 16:29

Galenos ei todellakaan ole niin vaikeaselkoinen, että sen läpikäymiseen tarvitsisi apua. Kirja käteen ja riittävästi aikaa, se on taika sisäänpääsyyn. Kemiat ja fysiikat voi kerrata itsekin lukion kirjoista tai käydä iltalukiossa (halpaa).

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.9.2009 23:44

Sisäänpääsyyn riittää vanha viisaus: ei tarvii olla hyvä kunhan on parempi kuin muut. Kaikista ei voi ikävä kyllä tulla lääkäreitä. Ammattikorkeakoulujen kohdalla on nähty tämä liikakoulutus, jengi tekee jotain sihteerinhommia, tervetuloa trade(nomi)landiaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

25.9.2009 13:01

Muutetaan systeemiä niin että valtio maksaa sisään päässeiden kurssit. Jos ei pääse sisään menee töihin ja makselee ne pois. Hyvin yksinkertaista ja reilua kaikille.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kaketzu

26.9.2009 00:17

Nykyinen pääsykoejärjestelmä on todellakin täysin idioottimainen. Täysin jonninjoutavan nippelitiedon tankkaamiseen käytetään älyttömästi resursseja. Lääkiksestä en tiedä, mutta Kauppiksessa kuulema oli kysytty jonkun yksittäisen maan bkt:n kokoa. Sillä siinä sitä vasta tuhlataankin nuorten resursseja tuottamattomaan työhön.

Toinen ongelma nippelitietokokeissa on se, että ne suosivat ihmisiä jotka yrittävät painaa mieleen liikaa asioita ja luulevat pärjäävänsä päänsä varassa. Itse en ainakaan halua lääkäriä joka kuvittelee pärjäävänsä ilman taatusti paremman muistin omaavaa tietokonetta, joka siihen työhuoneen pöydälle on juuri hankittu.

Lukiostakaan ei sovi liikaa pisteitä antaa, sillä useimmat etsivät itseään teininä, eikä siten huono lukiotodistus kerro mitään siitä millainen opiskelija henkilö aikuisena on.

AMK:n psykotestit ovat mielestäni suunta parempaan, mutta toki niitäkin pitää vielä kehittää.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.9.2009 11:10

No läskithän tätä yhteiskuntaa kuormittaa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.10.2009 15:50

"AMK:n psykotestit ovat mielestäni suunta parempaan, mutta toki niitäkin pitää vielä kehittää."

Psykotestit ovat hyödyllisiä vain niitä tuottaville yrityksille ja poliitikon luonteen omaaville ihmisille jotka osaavat esiintyä näissä testeissä edukseen. Riittävä älykkyys, hyvä vireystila ja ymmärrys testien luonteesta mahdollistaa minulle hyvän tuloksen täysin riippumatta haetaanko teknistä osaajaa, asiakaspalvelijaa vai esimiestä.

Minä pärjään näissä testeissä vaikka tiedän niiden olevan täyttä sontaa. Huonomuistisempi, vähemmän häikäilemätön, liian rehellinen tai testeissä hermostunut ei näissä sitten pärjääkään.

On aika karua antaa valta ihmisten elämästä muutaman tunnin paperitestien ja viiden pennin psykologien (=konsultti) harteille. Ainut syy tähän on se että palkkaavat esimiehet ovat niin typeriä etteivät osaa enää edes alaisiaan palkata (ja ihankuin 4kk koeajalla ei saisi parempaa kuvaa kuin maks. 1pv testeissä).

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.10.2009 11:35

Yliopisto-kemia tosiaan vetää paljon noita lääkikseen hakijoita yms, aika pieni osa taitaa olla niitä jotka ensisijaisesti Halusivat Opiskella Kemiaa Yliopistolla.
Ja keskeyttäjien määrä on suuri, mutta toisaalta aika paljon on myös niitä opiskelijoita jotka huomaavat alan olevankin ihan sopiva eivätkä uhitteluista huolimatta viitsikään enää uudestaan hakea muualle, tai hakevat ehkä vielä sen yhden kerran ja jos silloin eivät pääse jatkavat nykyisessä. Tai vaihtavat jollekin muulle lähitieteelle (mm. biokemia, biologia).
Kemian sisäänoton pienennys ei siis oikein toimi, koska se pienentää niiden valmistujienkin määrää samassa suhteessa: aika moni kemialta valmistunut on myös niitä entisiä lääkikseenhakijoita.
Ja toisaalta on sitäkin huomautettu että ei se nyt niin valtava vahinko ole että tuleva lääkäri tajuaa hieman paremmin kemiaa tai fysiikkaa kun on toivottavasti edes vähän niitä ehtinyt sen yhden vuoden aikana opiskelemaan. Paitsi valmistumistilastojen kannalta tietysti.

Yksi ongelma taitaa olla ne mielikuvat: moni pikku abi hakee sellaisille aloille joista on jonkinlaista käsitystä mitä ne ihmiset oikein tekevät (mm. lääkäri) ja sivuuttavat ne alat joista ei vastaavaa selkeää mielikuvaa ole tai se on väärä (mm. kemisti, biologi).

Toivottavasti Räsänenkin antaa nykyiselle opiskelualalleen mahdollisuuden eikä kulje laput silmillä sormet korvissa rallattaen "mämeenlääkikseenmämeenlääkikseen..."

t: myös Kumpulanmäellä

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.11.2009 17:35

"pääsykoekirjasta on tehty tarkoituksella hieman epäselvä. Helpotkin asiat saadaan kuulostamaan vaikealta"

Ilmiselvä salaliitto. Tässä on selvä tarkoitus pitää tyhmät pois yliopistosta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.11.2009 22:46

virtua.fi

turha maksaa turhaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.11.2009 09:13

Kyllä yhden kaks-kolmetonnia säästää jos ei muuta vaihtoehtoa ole ja haluaa opiskelemaan. Siinä vaan sitten menee ylimääräinen vuosi muihin nähden, mutta miksipä sitä ei sitten samantien valmistuisikin 2 vuotta nopeammin: eipä sitä voi sitten ku todeta tyytyväisenä myöhemmin että KAIKKI on ansaittu kovalla työllä, mitä on ansaittu.

Lähtökohdilleen ei voi mitään. Puolestani jokainen voi syyttää vanhempiaan siitä etteivät he ole hoitaneet varallisuusasioitaan kunnollisesti mikäli realistiset mahdollisuudet heillä olisi siihen ollut.

Lääkäripariskunnan lapset eivät ole tasa-arvoisia putkimiehen lasten kanssa, usein älyllisestikään.

Oik.Yo

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.11.2009 18:21

Niin moni pääsee lääkikseen edelleen ilman valmennuskursseja, että ei pidä paikkaansa että Galenoksen ymmärtäminen vaatii ammattiapua. Jos näin on niin ei selviydy kyllä lääkisopiskelustakaan. Perslihaksia kyllä tarvitaan. Nimimerkillä Hgin lääkikseen ensi yrittämällä, ilman valmennuskurssia

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.11.2009 11:49

Hei Saara!

Itse pääsin aikoinaan yliopistoon käymällä oman alani opintoja välivuoden aikana avoimessa yliopistossa. Kurssit ovat samoja kuin varsinaisessa yliopistossa, samoin opettajat. Ja kurssien hinta on vain murto-osan valmennuskurssien hinnoista, joten suosittelen tätä vaihtoehtoa kaikille!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.12.2009 21:07

Minäkin toivoisin, että kemiaa lukemaan hakisivat kemiaa lukemaan haluavat. Totuus on, että jos koko syksyn käyttäisi motivoituneesti lukion fysiikan ja kemian sekä edeltävän vuoden Galenoksen (esim. kirjastosta) opiskeluun, se myös hyödyttäisi pääsykokeessa enemmän kuin yliopiston kemian peruskurssien käyminen. Taitaa kuitenkin olla niin, että motivaatio opiskella on suurempi, kun joku opettaa ja pitää vielä läpäistä tenttikin - vaikka kyseessä ei olekaan sen aineen tentti, mitä koskaan haluaisi opiskella.

Kauan olen ihmetellyt, miksi kemiaan ei voisi laittaa pakollista pääsykoetta, ja ajoittaa sitä lääkiksen pääsykokeen kanssa samalle ajalle? Näin tehdään jo monessa muussa "kilpailevassa" tiedekunnassa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.4.2010 01:11

Mikäli Henna Virkkusen ajama suunta menee läpi, menestystä toivovien opiskelijoiden (tai lähinnä heidän vanhempiensa) taskuista alkaa virrata rahaa erinäisille kursseja järjästäville tahoille jo nykyistä aikasemmin - abikurssitkaan eivät ole ilmaisia, varsinkaan monien aineiden kirjoittajilla! Päinvastoin esimerkiksi minulla seitsemään aineeseen olisi voinut mennä abikursseja koluamalla noin 7x400e eli 2800e. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että abikurssien hinnat melko varmasti kohoaisivat entisestään ja niiden suosio kasvaisi, jos yo-kirjoituksista tulisi merkityksellisempiä jatko-opintojen kannalta.

Pääsykokeita päästiin jo syyttämään nippelitiedon nappulatrivioista (mikä ei varmasti olekaan turha väitös), mutta myös yo-kokeissa täytyy järkevän tiedon lisäksi osata tarpeettomuuksia kuten täysin oikeasta elämästä irrallaan oleva ''ylioppilaslautakuntalogiikka''. Ilman tuota ''logiikkaa'' on turha haaveillakaan korkeammista arvosanoista. Myös hyvä tuuri on avuksi kuten viime syksynä: YTL laati biologian kokeesta naurettavan helpon ja joutui väkisin pakottamaan sen oi-niin-rakkaseen Gaussin käyrään. Esimerkiksi meidän koulultamme kaikki vastaukset lähetettiin samalle sensorille tarkistettavaksi, ja jokaisella alkupisteet laskivat, joillakin hyvin rajustikin. Toisilla kouluilla, joille sattui mukava sensori, arvosanat ovatkin sitten nousseet.

Olen myös samaa mieltä monien aikaisempien kirjoittajien kanssa siitä, että monet yo-kokelaat eivät edes ole vielä varmoja mitä haluaisivat tehdä. Sen voin todeta jo omakohtaisesta kokemuksestani, kun tarkkailen kaveripiiriäni. Suurimmalle osalle arvotaan opinto-ohjaajan kanssa jokin opintosuunnitelma ja hakukohde, joka kuulostaa kiinnostavimmalta. Useimpia heistä kiinnostaisi kuitenkin opintoja enemmän pitää välivuosi tai pari rankan abikevään jälkeen, lähteä matkustelemaan tai vaihto-oppilaaksi jne. Kuitenkin politiikassa jaksetaan paasata aikaisemmasta työuraan siirtymisestä - jo 15-16-vuotiaiden pitäisi tietää mitä he tekevät, jos Virkkusen esitys toteutuu. Sen lisäksi, että on saanut tehtyä päätöksen pyrkiä lukioon, täytyy aloittelevan lukiolaisen jo tietää mitä hän haluaa tehdä, jotta hän voisi valita mahdollisen tulevan ammattinsa kanssa oikeat kurssit oikeiden aineiden kirjoittamiseksi. Se taas on melko naurettava ja mahdotonkin ajatus, sillä varhaisen iän ja elämänkokemuksen puutteen lisäksi ainakin tällä hetkellä esim. yliopistot julkaisevat valintaperusteensa vasta vuoden vaihteessa, siis pari kuukautta ennen varsinaista pyrkimistä. Miten tähän vaiheeseen mennessä väärin aineensa valinneet (joita on varmasti todella paljon) ja myöhemmin mieltään muuttavat pääsevät haluamaansa koulutukseen? Miten heidän työuraan siirtymistään muka nopeutetaan? Entäs ne monet, erityisesti pojat, jotka löytävät palavan innon opiskeluun vasta lukion jälkeen? Jatkuvasti puhutaan erityisestä kiintiöstä, jonka verran koulutusohjelmiin valittaisiin opiskelijoita myös vähemmän yo-kokeita huomioimalla... Kuitenkin taitaa käydä niin, että tällainen kiintiö ja ''normaalisti yo-kokeiden perusteella pyrkivät'' vaihtavat rooleja: ''normaalisti'' pyrkiviä tulee olemaan pieni joukko ja suurin osa joutuu hakemaan kiintiössä, mikä ei tietenkään toimi. Päinvastoin, huonoilla yo-arvosanoilla valmistuneet ja kiintiöihin mahtumattomat jäävät kierteeseen, josta ei varmasti pääse nopeasti haluamalleen työuralle, riitti motivaatiota sitten miten rutkasti tahansa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:45

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus