Tyyliniekka @ City

Tyyliniekka.fi on suomalaisille miehille suunnattu blogi, jonka ytimessä ovat klassinen tyyli ja pukeutuminen. Tyyliniekka @ Cityn tarkoituksena on antaa nuoremmille miehille käytännönläheisiä vinkkejä ajattoman tyylikkääseen pukeutumiseen.

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2013.

Miesten vaatetarjonta Joensuussa  1

Joensuu on yliopistokaupunki Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalassa. Koska Leevi and the Leavings laulaa tunnetussa kappaleessaan “vaihdan farkut verkkarihousuun”, oli minulla aasinsiltamainen syy selvittää kesälomamatkani aikana millainen klassisen pukeutumisen tarjonta Joensuussa tällä hetkellä on.

Tarjontaa ei ole liikaa

Heti kärkeen on todettava hieman pettyneenä, että varteenotettavaa tarjontaa ei ole jonoksi asti. Tällä tarkoitan sitä, että joensuulaiselle miehelle on tarjolla liikkeessä kuin liikkeessä kotimaisen Turon vaatteita, mikä vähentää vaihtoehtoja, kun samat mallit löytyvät jokaisesta liikkeestä. Toisekseen Turon vaatteiden hintataso on mielestäni liian korkea laatuunsa nähden.

Etukäteen suoritetun kyselyn perusteella ostoskierroksen kohteiksi valikoituivat Kekäle, Carlson, Sokos ja Kuosikulma. Kyseiset liikkeet edustavat kaupungin klassisempaa tarjontaa. Joensuusta löytyy toki useita tunnettuja muotiketjuja, kuten H&M, Jack & Jones ja Dressmann, mutta nämä luokittelen ennemminkin sesonkivaatettajiksi ja vaatekaapin täydentäjiksi, en perustan luojiksi. Tässä viitekehyksessä kaikki edellä mainitut liikkeet ovat varteenotettavia ostospaikkoja.

Kekäle on selvä ykkönen

Joensuussa paalupaikkaa laatupukeutumisen saralla on pitänyt vuosien ajan perheyritys Kekäle, jolla on Joensuun lisäksi liikkeet mm. Jyväskylässä ja Tampereella. Ostoskierroksen jälkeen on helppo todeta, että Kekäle on edelleen kaupungin ykkönen selkeällä erolla.

Kekäle on Joensuun ainoa liike, josta saa ns. normituroa parempaa laatua useissa tuoteryhmissä, sillä Kekäle tarjoaa ainoana liikkeenä laajan valikoiman eri valmistajien vaatteita ja asusteita.

Vaatteita ja asusteita löytyy kattavasti eri hintakategorioista, joten asiakas löytää Kekäleestä myös budjettivaatteita. Huomionarvoista on myös asiantunteva asiakaspalvelu ja mahdollisuus ostaa tuotteita verkkokaupasta.

Sokokselle plussaa klassisesta suuntautumisesta

Varteenotettavin vaihtoehto Kekäleelle on Sokos, jonka tarjonta on kohtalaisen rajallinen, mutta varsin klassisella otteella valittu. Tämä oli helppo havaita siitä, että mm. puvuissa, paidoissa, housuissa, pikeepaidoissa ja neuleissa oli tarjolla enimmäkseen hillittyjä kuoseja, jotka sopivat ajattomaan vaatekaappiin mainiosti.

Carlson yllätti positiivisesti

Yllättävä vaihtoehto Sokoksen rinnalla on Carlson, josta on muodostunut yhdessä Halosen kanssa epävirallinen Turon tehtaanmyymälä. Pikainen vilkaisu hintalappuihin paljasti myös syyn, sillä Turoon mieltyneelle Carlson on kilpailukykyinen ostospaikka. Pukuja on myös runsaasti eri mitoituksilla, joten Carlson kilpailee näiltä osin myös valikoimansa laajuudella. Mielestäni Carlsonin todellinen vahvuus on kuitenkin neuleissa, joita oli tarjolla runsaasti useammalta eri valmistajalta.

Kuosikulman kohderyhmä on erilainen

Puvuissa, irtotakeissa ja kauluspaidoissa oli tarjolla pääasiassa perinteistä mallistoa, muutamalla nuorekkaammalla irtotakilla maustettuna. Samoin neuleiden osalta tarjonta painottui jotenkin vanhempaa ostajakuntaa houkuttelevaksi.

Vierailu oli tarjonnan suhteen pienimuotoinen pettymys, mutta onneksi pääsin sivusilmällä seuraamaan asiakaspalvelutapahtumaa, jossa henkilökunta palveli jouhevasti asiakasta jolla ei ollut kovinkaan tarkkaa käsitystä siitä mitä hän oli ostamassa. Lopulta kaupat syntyivät ja asiakas poistui tyytyväisenä liikkeestä.

Yhteenveto ja ajatuksia vaateliikkeistä

Kekäle ++++
Sokos +++
Carlson ++
Kuosikulma ++

Joensuun vaatetarjontaa vaivaa tietynlainen yksipuolisuus, eli tarjolla on samoja merkkejä (Turo, Boss, Sand, Petrifun) kuin melkein missä tahansa muualla. Tämä on varmasti liiketaloudellisesti järkevää, mutta kannustan liikkeiden ottavan vaikka kokeeksi astetta laadukkaampina pidettyjen toimittajien vaatteita. Toinen henkilökohtainen toiveeni on, että esimerkiksi Kekäle ottaisi edes tilausvalikoimaansa ns. oikean kenkävalmistajan.

Tämä blogikirjoitus on muokattu versio Tyyliniekka-blogin artikkelista.


Mittapaita sopii miehen päälle  1

Kaupan valmispaidoissa suurin ongelma on niiden puutteellinen istuvuus. Kauluspaidat mitoitetaan suunnitteluvaiheessa sopimaan hyvin erikokoisille ihmisille, mistä johtuen paidan istuvuus on usein “sinne päin”, eli hihat voivat olla liian lyhyet tai pitkät, tai paita on telttamainen eli vyötäröltään liian leveä.

Valmispaitojen kädentie (eli kainalon aukko) on usein suurehko, mistä johtuen paita ei liiku luontevasti päällä vaan se nousee helposti pois housuista käsiä nostettaessa. Tähän vaikuttaa myös usein paidan liian lyhyt pituus. Tällaista paitaa on ikävä korjailla housujen alle pitkin päivää.

Herrainpukimo tarjoaa istuvia mittapaitoja

Herrainpukimo on turkulainen mittatilauspaitoja tarjoava yritys, jonka Tampereen mittatilaustapahtumaan poikkesimme ottamaan miehestä mittaa. Samalla tutustuimme laajoihin kangasvalikoimiin sekä erilaisiin kaulus- ja kalvosinmalleihin.

Runsas valikoima erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi paitakankaiden värien ja kuvioiden suhteen ei ole ongelma, sillä niihin saa suunnittelijalta opastusta kun kertoo millaiseen käyttötarkoitukseen paitaa on hankkimassa. Esimerkiksi paksumpi oxford-kangas sopii lähtökohtaisesti paremmin rennompaan nappikauluspaitaan kuin pukupaidoissa yleisesti käytetyt popliini- tai twilli-kankaat.

Mittojen ottaminen ei edellytä mittapaidan tilaamista

Uuden paidan tilaaminen on helppoa myös jälkikäteen kun mitat on kertaalleen otettu. Käytännössä tämä tapahtuu Herrainpukimon verkkokaupasta, johon asiakas saa tunnukset ensimmäisen mittauksen jälkeen. Toisin sanoen mittojen ottaminen ei edellytä paidan tilaamista, vaan sen voi tehdä myöhemmin verkkokaupasta sinne tallennettujen mittojen mukaan.

Koostimme videon yrityksen pääsuunnittelijan Jussi Häkkisen tekemästä mittauksesta. Videolla Häkkinen kertoo tarkemmin otetuista mitoista ja siitä, mihin ne paidan valmistuksessa vaikuttavat. Itse mittaus kestää noin viisi minuuttia.

Tämä blogikirjoitus on muokattu versio Tyyliniekka-blogin artikkelista.


Neulesolmio sopii nuorelle miehelle  1

Neulesolmio kuuluu tyylikkään miehen vaatekaappiin, sillä se sopii monenlaisiin tilanteisiin bisneksestä vapaa-aikaan. Erityisesti nuorelle miehelle neulesolmio on varma valinta, koska sillä nostetaan asukokonaisuuden tasoa menettämättä nuorekkuutta. Myös James Bond tiedetään neulesolmioiden käyttäjäksi, joten neulesolmioiden ystävät ovat hyvässä seurassa. :-)

Neulesolmio pukee miestä
Neulesolmio pukee miestä

Neulesolmioita tehdään pääasiassa silkistä, villasta ja puuvillasta. Värejä ja kuoseja löytyy moneen lähtöön, mutta aina toimiva lähtökohta on pitäytyä yksinkertaisissa väreissä ja kuoseissa.

Mitä neulesolmioista kannattaa huomioida?

Mikäli lähtökohtana pidetään ajattomuutta, kannattaa vaatekaappiin hankkia vähintään yksi seuraavista väreistä; tummansininen tai laivastonsininen, viininpunainen tai luumu, tummanruskea, oliivi tai tummanvihreä). Kesäisempiä ja räväkämpiä vaihtoehtoja ovat mm. oranssi ja vihreä.

Neulesolmiossa kannattaa kiinnittää huomiota rakenteeseen, joka viittaa vahvasti myös kestävyyteen. Etenkin monet trendin harjalla markkinoille tuodut solmiot ovat niin kevytrakenteisia, jotta niille ei voi povata pitkää käyttöikää. Lisäksi kaikenlaisia keinokuituja kannattaa välttää.

Neulesolmiot ovat lähtökohtaisesti myös kapeampia kuin “normaalit” solmiot. Tällöin kannattaa huomioida oman kropan ja takin mittasuhteen, eli nykytrendin mukaiset noin kolmen sentin levyiset, tai oikeastaan kapeat, solmiot eivät sovi lähestulkoon kaikille. Neulesolmioissa hyvä nyrkkisääntö on 6-7 sentin leveys.

Tämä blogikirjoitus on muokattu versio Tyyliniekka-blogin artikkelista.