Herkuttelija

Tykkään kokata, rakastan ruokaa. Olen Herkuttelija isolla h-kirjaimella.

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2024.

Porkkana ja terveys

Popsi, popsi porkkanaa
Hampaita se vahvistaa
Nami, nami, nami, nami porkkanaa
Hampaita se vahvistaa.

Tuo tuttu lastenlaulu lyökään alkutahdit tärkeän aiheen blogikirjoitukseeni, jossa pääosassa ovat nämä kaksi sanaa: porkkana terveys.

Vaikka lastenlaurussa hampaat on nostettu porkkanan terveysvaikutusten päärooliin, niin tuon oranssin herkun vaikutukset ruumiin ja sielun hyvinvoinnille ovat paljon, paljon suuremmat.

Vai mitä sanoisit tästä listasta asioita, joihin porkkanan popsimisella on positiivinen vaikutus: näkökyky, ihon terveys, immuunijärjestelmän toimiminen, solujen suojaaminen, ruoansulatus, sydän ja verenpaine. Käytännössä siis koko ihminen hyötyy siitä, että nautiskelee säännöllisesti porkkanaa.

Totta kai kaiken a ja o on monipuolinen, terveellinen ruokavalio. Ja osa sitä ovat porkkanat.


Lihapullan historia

Namnam taasen! kokkaamisen lisäksi minua kiinnostaa eri ruokien ja ruokakulttuurien historia.

Tiesitkö sinä, että lihapullat ovat suosittuja ympäri maapallon? Pyöreä muoto puhuttelee muitakin kuin meitä suomalaisia ja ruotsalaisia, vaikka herkkupalleroihin käytettävä liha (tai muu aines) vaihtelee ja mausteita ujutetaan pullien sekaan riippuen maankolkasta, jonka keittiössä kokki parhaillaan tekee taikojaan.

Lihapullan historia on vaikeasti tarkasti määriteltävissä, mutta sen tiedetään ulottuvan useiden vuosisatojen taakse. Todennäköisesti lihapullat olivat alunperin tapa hyödyntää lihanjäänteitä ja lisätä niihin makua mausteiden avulla.

Henkilökohtaisesti tykkään lihapullien muodosta ja teen niitä aika lailla perinteisen reseptin mukaisesti. Tästä löydät esimerkkinä yhden julkaisemistani resepteistä, joilla loihdit helpot lihapullat.

Miten sinä teet lihapullat? Vai ostatko ne valmiina? Sekin on ”hyväksyttävää” ja usein jopa suotavaa. Herkut kuuluvat suuhun, välillä nopeastikin!