Nuoret romanit

Kuinka totuudenmukaisia käsityksemme romaneista ovat?

Jos et ole kiltisti, mustalainen tulee ja vie! Niin varmaan ja varastaa kaiken muunkin. Seuraavaksi tulee vitsi siitä, että mustalaiset eivät tee työtä. Vitsi? Käsi ylös kaikki, joiden tietämys Suomen 500-vuotiaasta romanivähemmistöstä loppuu läpänheittoon.

"Stereotypia on turvallisin tapa hallita erilaisuutta. Ei tarvitse ajatella itse", sanoo suomalaisromaneja tutkinut sosiologian professori Martti Grönfors.

Saman allekirjoittaa Romaniasian neuvottelukunnan pääsihteeri Sarita Friman:

"Ensin ennakkoluulot, sitten yksilö. Edelleen. Kun tänne soittaa esimerkiksi toimittajia, puolet hyökkää ja puolet hyssyttelee. Kummastakaan ei synny dialogia."

"Esimerkiksi rikosarvioiden näkökulmasta romanien rikkeet ovat hyvin vähäpätöisiä. Uusimman kenttätutkimuksen mukaan poliisinkin huomio siirtyy jo muualle. Silti muutamat ahkerat pikkurikolliset leimaavat koko vähemmistön", Grönfors sanoo.

Niin se alkoi tämäkin juttu, rikoksilla. Mitä seuraavaksi? Jotain muuta kuin vähemmistö–valtaväestö-liturgiaa, kiitos.

"Puhutaan koulutuksesta", sanoo Friman. Romanien koulutukseen on satsattu kunnolla viimeiset kymmenen vuotta, ja tulokset alkavat näkyä.

"Romanit ovat edelleen heikommassa taloudellisessa ja sosiaalisessa asemassa kuin muut suomalaiset. Iso syy on heikko pohjakoulutus. Aiemmin koulua kartettiin, koska se suhtautui kielteisesti romanien kieleen ja kulttuuriin. Nyt kieltä vahvistetaan, ja ylioppilaiden määrä kasvaa jatkuvasti. Myös vanhemmat vaativat lapsiltaan opintoja, sillä moni tietää, kuinka vaikeaa on selvitä ilman niitä. On ymmärretty, että perinteisillä ammateilla ei yksinkertaisesti pärjää", Friman listaa.

Eniten romaneja opiskelee sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, nuorisotyössä, kaupallisilla aloilla ja it-linjoilla. Käytännön- ja ihmisläheisyys on suosittua. Myös korkeakoulut taidealasta oikeustieteisiin vetävät hiljalleen. Helsingin yliopistossa kielitieteitä opiskeleva Anette Åkerlund tahtoo romanikielelle joskus oman laitoksen.

"Ainakin Pariisissa, Prahassa ja Wienissä voi suorittaa jo koko tutkinnon. Jos nuoret saa liikkeelle, romanikielellä on tässä maassa oikeasti tulevaisuus. Oma koulukaan ei ole suuruudenhullu idea."

Tässäkö se on, uusi menestyvä ja koulutettu romanikeskiluokka?

"Hyvä kysymys. Olen miettinyt sitä itsekin ja sanoisin kyllä. Ensimmäistä kertaa myös romaniyhteisön sisällä tapahtuu sosiaalista jakautumista. Koko yhteiskunnan kehitys heijastuu vähemmistöihin. Asian nurja puoli ovat huumeet, mutta niitäkään nuoria ei tässä kulttuurissa hylätä", sanoo Friman.

"Hyvä ja tasapainoinen romanielämä ei liity uraputkeen. Kasvatuksen päätavoite on sosiaalisesti menestynyt ihminen, ei suorittaminen. Välillä käy niinkin, että ei ymmärretä kaikkea sitä aikaa ja työpanosta, minkä korkeakouluopinnot vaativat."

Kun kysyn listaa erityisen menestyneistä romaneista, Friman nauraa.

"Romani All Stars, mahdoton ajatus. Tasa-arvovaatimus on niin ehdoton, että siitä tulisi paljon kielteistä palautetta. Ei ihmisiä voi listata. Toisaalta sitäkin kuvaa voisi laajentaa, kuka on romani. On perinteisesti pukeutuvia, pukeutumattomia, puoliromaneja. Monessa suomalaisessa on romaniverta."

Pakko tarkistaa. Tsekkaus lähipiiriin tuottaa heti kolme neljäsosaromania.

Monen isovanhemmat ovat siis osallistuneet Suomen sotiin mutta saaneet kotiinpaluulahjaksi lain, jonka nimissä heidän lapsiaan pakkohuostaanotettiin vielä 1970-luvulla. Ei ihme, jos myös romaneilla on ennakkoluuloja.

"Toisaalta jos vertaa esimerkiksi Itä-Eurooppaan, missä romanit elävät parhaimmillaan slummeissa, Suomen asiat ovat hyvin."

Kun EU laajenee, sen kymmenestä miljoonasta romanista tulee suurin eurooppalainen vähemmistö.

"EU voi kaventaa kurjuuskuilua, mutta paikallinen poliittinen tahto on edelleen haaste. Suomi on osallistunut aktiivisesti EU:n romanioikeuskysymyksiin", hän jatkaa.

Esimerkiksi Miranda Vuolasranta, neuvottelukunnan aiempi pääsihteeri, työskentelee Strasbourgissa Euroopan neuvoston palveluksessa.

Ovet aukenevat siis heillekin. Tai on niitä ovia ainakin raollaan.

8.4. vietetään kansainvälistä romanikulttuuripäivää.

Lähteet: http://www.romani.fi, Leena Marsio: "Kansainvälinen Romanikirjailijaliitto", http://www.romaniworld.com, http://www.romani.org, http://www.mustalaismusiikki.com

Dimitri, 22, ja Allan, 21

Allan aloittaa kahden armeijavuoden jälkeen työt myyntimiehenä. Dimitri harrastaa kilpatanssia ja ajaa tilausajobussia. Titteleihin kuuluu mm. Suomen ja Norjan mestaruus. Koulu ja työt ovat molemmille itsestäänselvyyksiä.
Allan aloittaa kahden armeijavuoden jälkeen työt myyntimiehenä. Dimitri harrastaa kilpatanssia ja ajaa tilausajobussia. Titteleihin kuuluu mm. Suomen ja Norjan mestaruus. Koulu ja työt ovat molemmille itsestäänselvyyksiä.
Kappelin kahvila kylpee ilta-auringossa. Miten on mahdollista, että tiedän romaneista näin vähän? Aikaa kuluu ja kasettinauha loppuu kesken. Dimitri ja Allan Nyman ovat ylpeitä kulttuuristaan.

"Esimerkiksi vanhemman kunnioittaminen on meillä ihan erilaista. Aina kuunnellaan ja teititellään. Omat vanhemmat ovat esikuvia", tulee selkäytimestä.

"Jos vaikka ostan autoa, totta kai vanhempi tulee mukaan. Sillä on enemmän kokemusta ja se on viisaampi. Menee se niinkin, että nuoremmat kunnioittaa meitä", Allan sanoo.

"Selkeimmin näkyy vaatekulttuuri, että pukeudutaan siististi ja säädyllisesti: takki, kauluspaita, kravatti ja stemmaavat värit. Ehdottomasti pitkät housut."

"Aina mennään juttusille, jos tavataan muita romaneja. Nuoria tai vanhoja, suomalaisia tai ulkomaalaisia. Vaikka toinen olisi miten huonona, sitä ei ikinä jätetä yksin. Jos vaikka mun siskolle tapahtuu jotain, niin se koskettaa koko sukua", hän jatkaa.

"Kesällä saatetaan ottaa asuntoauto ja lähteä kavereiden kanssa ajelemaan pitkin Pohjoismaita. Veri kiertää edelleen ihan eri lailla."

Onko miehillä enemmän vapauksia kuin naisilla?

"Totta kai. Tytöistä ollaan ihan eri lailla huolissaan. En laskisi siskojani iltamyöhällä mihinkään. Koulun jälkeen voin viedä kahvilaan tai leffaan. Ainoa hyvä puoli ravintoloiden syrjinnässä on, että nuoret tytöt ei pääse yksin sisään", Allan ironisoi.

Miehiä syrjitään harvemmin.

"Jos nyt joku tulee kyttäämään, niin vastataan jotain hauskaa. On se myös omasta asenteesta kiinni. Pitää osoittaa, että vaikka sä oot erilainen, sussa ei oo pelättävää."

Välillä käy silti niin, että ajetaan autolla ravintolan eteen, mutta portsari syyttää juopuneeksi. Viimeksi kokonainen kuntosali keskeytti treeninsä, kun serkut astuivat sisään.

"Esimerkiksi koulu on ottanut romanit hyvin sisään. Työelämä taas ei. Usein pitää tehdä tuplasti töitä, että ansaitsee saman kunnioituksen kuin muut", Dimitri sanoo.

"Sama oli armeijassa. Mutta koska oikeasti pidin siitä ja työ tuli sydämestä, kaikki ymmärsi, että omistaudun ja olen täsmällinen. Se on romanin temperamenttia. Kaikki rakkaudesta suuttumiseen tunnetaan voimakkaasti. Siitä syntyy myös upein musiikki", Allan sanoo.

"Kaikki ihmiset on erilaisia. Parasta on tulla juttelemaan. Myös romanikotiin on aina tervetullut. Hälinä ja show-meininki saattaa kummastuttaa, mutta kun siihen tottuu niin huomaa, että nää ihmisethän elää."

Miriam, 24

”Olen vaatteiden kautta ylpeä siitä mitä olen, ja päätös kestää loppuiän. Kyse ei silti ole pelkistä vaatteista. Romanius on koko mun elämä.”
”Olen vaatteiden kautta ylpeä siitä mitä olen, ja päätös kestää loppuiän. Kyse ei silti ole pelkistä vaatteista. Romanius on koko mun elämä.”
Ensimmäinen kertani romanikodissa. Siistiä. Ikkunoissa roikkuu kultaiset verhot ja pöydässä on kahvia, teetä, pannukakkua ja paljon sokeria. Ei tietoakaan mainstream-Ikeasta. Keittiö on täynnä sukulaisten valokuvia. Miriam Schwartzin lisäksi paikalla ovat sisko Milaja ja 4-vuotias Sofia.

"Haluan toimittajaksi. Se on paras keino vaikuttaa ennakkoluuloihin", Miriam aloittaa.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1998 ja teki töitä mm. koulunkäyntiavustajana. Nyt hän lukee Ylen romaninkielisiä uutisia ja tekee dokumentteja TV1:n Basaariin.

"Eka dokumenttini käsitteli romanikuvaa vanhoissa Suomi-filmeissä. Tahdoin herättää keskustelua siitä, millaisia ennakkoluuloja ne ovat ruokkineet. Nyt tahtoisin opiskella tiedotusoppia."

Onko loukkaavaa sanoa mustalainen?

"Kaikki riippuu sanojan asenteesta. Romanista tulee heti ystävällisempi fiilis."

Kun kysyn uudesta romanikeskiluokasta, Miriamin ääni kohoaa.

"Mä en osaa ajatella sitä tolla lailla. Että olis jotenkin eri tasoisia romaneja. Voi olla vaikka professori, ja se on hieno juttu, mutta ikä on ainut kunnioitusperuste. Ei arvostusta lasketa rahassa, pitää olla sydämeltään sivistynyt."

Vaikka koulutus kehittyy, työelämä on edelleen kova paikka.

"Tarvitaan paljon yhteistyötä, että nuoret rohkaistuvat liikkeelle. Kun on koko ikänsä elänyt suvun keskellä ja omissa ympyröissä, sitä pelkää helposti, että tyrmätään. Toisaalta se pitää paikkansakin, myös vapaa-aikana. Kerran oltiin tyttöjen kanssa ulkona, eikä yksikään ravintola ottanut sisään. Siitä käytiin lopulta käräjät, ja me voitettiin. En silti usko, että se muutti suuria. Yksikin syytetty sanoi, että hameisiinhan mahtuu vaikka mitä aseita. Toinen kysyi, pitäisikö afrikkalaisetkin päästää sisään lannevaatteissa ja keihäs kädessä. Joo. Paljon on tekemistä."

Vaikka kansanpukua epäillään vielä Suomessa, ulkomailla kysytään usein, että vau, mikä toi on.

"Esimerkiksi kansainvälisissä konferensseissa saa olla ensin ihminen tai työntekijä, sitten vasta erikoisesti pukeutunut. Mietin taas yksi päivä, miten selittää ihmettelevälle lapselle, että sinne ja sinne ei voi kotikaupungissa mennä, koska ei pääse sisään. Kasva niin tiedät! Vaikka toisaalta, ehkä joskus tulee sekin päivä, että noita juttuja ei tarvitse miettiä."

Oi aikoja, oi tapoja

Vanhempien ihmisten kunnioittaminen
Monikerroksisessa talossa nuori ihminen ei voi asua vanhemman yläpuolella. Kunnioittamiseen liittyy myös siveellisyystapoja. Esimerkiksi avioliitosta, seurustelusta, meikeistä tai äitiydestä on mahdotonta puhua vanhempien kuullen. Siksi se ei onnistu myöskään tämän jutun haastatteluissa.

Puhtaus
Keittiö on kodin pyhin paikka ja siellä säilytetään vanhempien ihmisten ja omaisten valokuvat. Keittiössä ollaan aina täysissä pukeissa, eikä lattialla olevaa voi nostaa pöydälle.

Karkaaminen
Kun nuori pari tahtoo naimisiin, he karkaavat yhdessä pariksi päiväksi. Vasta silloin vanhemmat saavat tietää seurustelusta ja keskustelevat, hyväksytäänkö liitto. Tapa on yhä täysissä voimissaan.

Sukurakkaus
Romaniperheeseen kuuluu ytimen lisäksi ainakin isovanhemmat, sedät ja tädit. Läheisiä ystäviä kutsutaan serkuiksi.

Vaatteet
Siistit ja peittävät vaatteet ovat osa vanhempien kunnioittamista. Suomen pukukoodi on ainutlaatuinen koko maailmassa.

Uskonto
Suomessa usein helluntailaisuus näyttelee isoa roolia romanikulttuurissa. Myös kansainvälinen yhteistyö on usein uskonnollista.

Verikosto
Verikosto on nimensä vastaisesti tärkein tapa ehkäistä konflikteja. Jos suvut riitaantuvat, niiden jäsenet eivät saa olla samassa paikassa samaan aikaan. Tapaa noudatetaan tarkasti.

Romanikielen lyhyt oppimäärä

Suuri osa nuorista ymmärtää edelleen perinteistä romanikieltä, mutta puhetaito riippuu kotikasvatuksesta. Koulussa kieltä on voinut opiskella vuodesta 1989. Romani on sanskriitin tytärkieli.

  • mies = eeno
  • nainen = uuli
  • romani = romano, rom
  • suomalainen = finnos (subst.), finitiko (adj.)
  • Suomi = Finnosko, Finitiko them
  • ihminen = komunis
  • hevonen = grai
  • nuori = terno (mask.), terni (fem.)
  • vanha = phurano
  • musiikki = musikes
  • rakastaa = kamlavaa
  • tervehtiä (antaa kättä) = daa vast

Lähde: Suomi/Romani-sanakirja (SKS, 2001)

339 kommenttia

mustalainen

2.4.2004 10:04

Ei mustalaisia taideta ikinä kunnolla hyväksyä. Se joukko joka erottuu eniten, on juuri sitä laitapuolen jengiä - eniten mieleen jäävää. Rötöstelevää ja huonosti käyttäytyvää, jäävuoren näkyvintä osaa. Hyvä porukka elää tavallista elämää, sen kummempia huomiota herättämättä. Huono kokemus jää mieleen, ja se elää siellä, peittää näin alleen sen toisen, normaalimman ja kauniimman puolen.

Asiat eivät oikeasti muutu mihinkään suuntaan, ellei liikkeelle lähtö tapahdu mustalaisten keskuudesta. Aina voidaan hakea perusteluja rasismille ja muulle -jotka täysin pitävät suunnan, mutta muutosta ei tapahdu ellei meidän, siis mustalaisten puolelta tapahdu sitä kädenojennusta.

Mustalaisuus periaatteeltaan uskomattoman on hienoa ja kaunista. Kaikki tämä hienous ja kauneus kuitenkin hautautuvat niiden monien ja monien huonojen kokemusten alle, ja pelkästään vain siksi, että se äänekkäin osa jää huomioon.

Asenteita on ja tulee aina olemaan, hyviä ja huonoja - puolin ja toisin.

T: Mies 25v, mustalainen, suomalainen, työssäkäyvä, tavallinen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Windypistefi

2.4.2004 15:43

Itse pyrin olemaan ennakkoluuloinen pelkästään yksilöitä kohtaan, eikä yksikään romani ole tehnyt minulle mitään pahaa.

Olin opettajan sijaisena vähän aika sitten ala-asteella. Luokalla oli yksi romanipoika joka oli luokan parhaiten käyttäytyvimpiä ja rauhallisimpia oppilaita. Sitten oli se yksi "pakollinen" häirikkö joka heitti manne-vitsiä ihan koko ajan, enkä minä onneton saanut sitä pentua pidettyä kurissa. Tuli vaan mieleen, että montakohan vuotta sellaista nälvimistä pieni poika jaksaa kuunnella, ennenkuin sillä napsahtaa päässä ja alkaa laitapuolenkulkijaksi ja pahoinpitelijäksi........ Minulla ainakin napsahtaisi!

Kaikki valittavat, että romanit eivät tee työtä. Moniko teistä ottaisi romanin töihin?
Vicious circle, I believe..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tyranneja

2.4.2004 15:54

Itselläni ikävä kyllä kokemusta romaneista ympäri Suomea. Ensimmäinen kokemus oli ala-asteelta kun tarkkisluokan romanimimmit huutelivat ja kiusasivat minua koulussa vain siksi että olen tumma. Sain myös kuulla kuinka he kaikki häpeävät minua ja äitiäni koska oli mennyt valkolaisen kanssa naimisiin. Eikä koko suvussamme ole romaaniveren tippaakaan! Ei sitten kannattanut noin 4 vuoden aikana ottaa asioista selvää. Mukavaa tietty kärsiä joka päivä. Olin myös sen verran nuorempi etten uskaltanut pitää puoliani. Romanit kun ovat muutenkin tunnetusti hyvin "paksunahkaista sakkia". Opettajat eivät tietenkään uskaltaneet puuttua asiaan.

Samoin eräs tarkkisluokan romanikundi väkisin kähmi ja pussaili (minua 1-2 luokkalaista) joka hemmetin kerta kun sai minut ahdistettua nurkkaan. Kun yritin paeta, ottivat nämä romanitytöt mut kiinni ja pitivät nauraen paikallaan. Mukavaa. Kerran tämä poika jopa heitti minut läpi lasioven kun yritin paeta. Eli henkistä ja fyysistä väkivaltaa monen vuoden ajan, ilman mitään syytä viatonta lasta kohtaan.

Muutaman vuoden sain olla rauhassa mutta kun tulin työelämään alkoi sama homma. Varastelua, huijausta, ilkeilyä, uskomatonta ylimielisyyttä (miksi?) ja uhkailua. Samoihin aikoihin eräs romanimies hakkasi tyttöystäväni ja hänen poikaystävänsä koska tyttö ei halunnut suudella tätä miestä. Ei ollut kaunista, olin paikalla alusta loppuun, joten ei ole kuulopuhetta.

Puolitunsin kolme puolimustalaistyttöä teininä, ja voin sanoa että he olivat rikollisia, juoppoja ja agressiivisia jo ihan lapsesta (n. 8 vuotiaasta). Pelkäsin täysin irrationaalista agressiivisuutta jopa yli 10 vuotta itseäni nuorempaa tyttöä. Mikäli romani tulee kanssani keskustelemaan rahellisin motiivein, olen samanlainen takaisin hymyillen, mutta hajuakin muista motiiveista ja häivyn salamana. Koskaan en ole syyllistynyt heidän mustamaalaamiseensa tai muutenkaan käyttäytynyt tylysti. Toivon jopa että tutustuisin yhteen jotta tietäisin onko heillä kaikilla todellakin niin lyhyt pinna eikä minkäänlaista itsekritiikin sietoa.

Onko?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

verikosto

2.4.2004 16:05

Tiedän mitä tarkoitat! Verikosto on myös huvittava; jos valkoiselle tehdään pahaa sitä ei saisi kostaa romanitekijöille, edes todstamalla oikeudessa niitä vastaan. Mutta jos valkoinen tekee romanille pahaa, niin siitä lähtee henki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ramboo

3.4.2004 16:14

Oikeesti rupee oksettamaan nää jutut!Oon ite romani.Oon kaupas töissä ja teen pr hommia monille eri yrityksille.Monella on ollut ennakkoluuloja meitä romaneja kohtaan,mutta kun on viittynyt tutustua niin ovat muuttaneet käsitystään.Joka ikisessä "rodussa" ovat omat "häirikkönsä" ja niiden vuoksi ei pidä tuomita kaikkia.Samanlailla mua on tullut suomalaiset uhkailee,ryöstää ja lyömää.Kuitenkaan mä en voi tuomita teitä kaikkia niistä teoista!Aaarh..rupee raivostuttaa!Suvaitsevaisuutta kiitos.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zelzel

3.4.2004 16:33

[LAINAUS]Ramboo kirjoitti 03.04.2004 klo 16:14:

Monella on ollut ennakkoluuloja meitä romaneja kohtaan,mutta kun on viittynyt tutustua niin ovat muuttaneet käsitystään.Joka ikisessä "rodussa" ovat omat "häirikkönsä" ja niiden vuoksi ei pidä tuomita kaikkia.Samanlailla mua on tullut suomalaiset uhkailee,ryöstää ja lyömää.Kuitenkaan mä en voi tuomita teitä kaikkia niistä teoista!]

Minä väitän, että prosentuaalisesti romanit rikkoo lakia enemmän, kuin muu väestö. Se vaan ärsyttää, että monet romanit ja somalit eivät edes halua tehdä töitä. Jos integroituminen valtaväestöön ei onnistu, niin mielestäni romanit voisi lähettää takaisin Intiaan. Eikös romanit sieltä alun perin ole lähtöisinkin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zelzel

3.4.2004 16:39

Tämä vähän sivuaa aihetta. Tärkeä asia Suomen kannalta olisi muuttaa pakolaisten oleskeluluvat väliaikaisiksi. Mielestäni henkilö, joka ei ole integroitunut valtaväestöön (Ei ole työtä,opiskeluja,kielitaitoa) ja ei omaa enää pakalaistunnusmerkkejä voitaisiin lähettää takaisin kotimaahan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kaarlo123

3.4.2004 19:03

Onhan se rikollisuus romanien vakava ongelma,se on selvä.Ei täyspäinen romani voi semmoista selkeää faktaa mitenkään kieltää.
2001 tehdyssä tutkimuksessa,68% täysikäisistä romani miehistä oli saanut jonkin tuomion oikeudessa tai ollut vankilassa.
Hirmuisia lukuja!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lilnasreen_

3.4.2004 22:12

Suomi on rasistinen ja kylmä maaa...ja monilla suomalaisista asennvamma...romaaanit tuli liian aikasin suomeen...ja joutu pahimman arvostelun kohteeks sen takia....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lilnasreen_

3.4.2004 22:16

Nykysin on myös paljon romaneita jotka pukeutuu normaalisti,silti tuntee olevansa romaneja....monet romanit on käyny koulun....ja pahottaa miälensä paska-kommenteist.pitäs vaan suomalaisilki opetella kestämään erilaisuutta...sillä jokainen meistä on varmasti tavallaan erilainen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dj_romale

3.4.2004 22:37

[LAINAUS]zelzel kirjoitti 03.04.2004 klo 16:39:

Tämä vähän sivuaa aihetta. Tärkeä asia Suomen kannalta olisi muuttaa pakolaisten oleskeluluvat väliaikaisiksi. Mielestäni henkilö, joka ei ole integroitunut valtaväestöön (Ei ole työtä,opiskeluja,kielitaitoa) ja ei omaa enää pakalaistunnusmerkkejä voitaisiin lähettää takaisin kotimaahan.[/LAINAUS]

Se päivä kun sinä suomipoika lähdet takaisin uralin mutkaan, niin varmasti häivyn minäkin Intiaan. Jätetään Suomi Saamelaisille...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zelzel

4.4.2004 01:56

Sotahan on Somaliassa ollut ohi jo kauan sitten. Se on fakta. Se on vaan väärin, että somalit käyttää tukiaisia hyväksi, vaikka töitäkin saattaisi olla tarjolla. Ei tarvitse loukkaantua. Mielestäni Suomen pitäisikin nostaa pakolaisottoansa, mutta painotan sanaa pakolainen. Luonnollisesti kun pakolaisstatus ei enää täyty, voitaisiin henkilö lähettää takaisin kotimaahansa, mikäli ei ole integroitunut valtaväestöön. Esimerkiksi serbit ja albaanit lähtivät heti takaisin kotimaahansa, kun tilanne hiukan rauhoittui. Dj-Romale voisitkohan hiukan selventää tuota Ural-viittausta? Ei minussa kyllä venäläisveri virtaa. Korjaa jos olen väärässä, mutta mielestäni romanit ovat alunperin lähtöisin nykyisen Intian alueelta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zelzel

4.4.2004 02:50

Sukujuureni johtaa Ruotsiin. Venäläisverta minussa ei onneksi virtaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dj-romale

4.4.2004 19:59

[LAINAUS]zelzel kirjoitti 04.04.2004 klo 01:56:

Sotahan on Somaliassa ollut ohi jo kauan sitten. Se on fakta. Se on vaan väärin, että somalit käyttää tukiaisia hyväksi, vaikka töitäkin saattaisi olla tarjolla. Ei tarvitse loukkaantua. Mielestäni Suomen pitäisikin nostaa pakolaisottoansa, mutta painotan sanaa pakolainen. Luonnollisesti kun pakolaisstatus ei enää täyty, voitaisiin henkilö lähettää takaisin kotimaahansa, mikäli ei ole integroitunut valtaväestöön. Esimerkiksi serbit ja albaanit lähtivät heti takaisin kotimaahansa, kun tilanne hiukan rauhoittui. Dj-Romale voisitkohan hiukan selventää tuota Ural-viittausta? Ei minussa kyllä venäläisveri virtaa. Korjaa jos olen väärässä, mutta mielestäni romanit ovat alunperin lähtöisin nykyisen Intian alueelta.[/LAINAUS]

Suomalaiset (ne valkoset puhuteltaessa hiljaiset mutta yksinään äänekkäästi örisevät ihmiset) on uralin mutkasta kotoisin. Se mistä sinä henk.koht. olet kotoisin evvk. Ja ei tarvi korjailla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

horttokaalo

4.4.2004 20:39

zelzel...niin tuo dj- sanoikin että painuu takas intiaan. ja sä voit sitten pakittaa kotimaahasi ruotsiin, eikö? ethän sä ole suomalainen, kun minäkin olen vain intiasta kotoisin, mitä nyt 500 vuotta suomessa on sukuni majaillut.
Tosi asiahan on, että aito suomalaisia ovat nuo saamelaiset...sitten tänne tosiaan muutti kansaa, vaelsi metsästys/kalastusmaita parempia etsiskellyttä kansaa uralin mutkasta...kaupunkeja ja sivilisaatiota rakensivat niin ruotsalaiset kuin venäläiset...saaden kauppiaita muuttamaan saksasta ja muualta itämeren varrelta...eli eiköhän tässä ole jokaisella tuo verenperimä varsin spessua...suomalainen on täällä syntynyt tai suomenkansalaisuuden saanut henkilö!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

1976--

4.4.2004 23:01

Pari vuotta sitten jossain YLEn keskusteluohjelmassa oli aiheena romanit. Vankeinhoitolaitoksella tai vastaavassa työssä oleva herra kertoi, että täysi-ikäisistä romanimiehistä on 50% istunut jossain vaiheessa elämäänsä vankilatuomiota. Aika hurja luku.

Itse olen yhdestä Suomen romanipitoisimmasta kunnasta eli kunnasta, jossa väkilukuun suhteutettuna on paljon romaneja. Rinnakkaisluokilla oli useitakin (kymmenisen) romaninuoria. Suurin osa ei käynyt edes yläastetta loppuun asti, kaksi heistä oli etsintäkuulutettuja ennen 18 ikävuotta ja kenenkään en ole kuullut tehneen töitä missään vaiheessa. Suomen ja Ruotsin väliä ne lautalla ravasivat edes taas. Koko kunnasta tiedän parisenkymmentä romania, joista yksi on ns. normaalissa työssä.

Olen myös joutunut romanien pakkokaupustelun uhriksi. Kaveriani taas uhattiin roamnien toimesta puukolla keskellä perjantai-iltapäivää, koska hän ei vipannut 20mk:n seteliä jne. Monissa kaupungeissa, joissa romaneja ja kokemuksia romaneista ei ole, nämä romanivastaiset puheet kuitataan rasismina, mutta kyllä niissä roskasakkipuheissa paljon perääkin on. Eikä se johdu yhteiskunnan syrjinnästä, vaan myös romaneista itsestään. He ovat tainneet olla Suomessakin jo kolmatta sataa vuotta. Kyllä siinä ajassa on jo mahdollisuus sopeutua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Klaukkalainen

5.4.2004 13:45

Miksi mannet ei käy kouluja, armeijaa, maksa veroja, tee kunnon töitä, nostaa tukia, jää nuorena eläkkeelle, varastaa, huijaa joka asiassa.Lista on loputon. Toivottavasti valtio lopettaisi näiden lurjuksien paapomisen joskus. Tulkoot toimeen omilla hevoskaupoillaan. En ole rasisti, ainoastaan mannevastainen

Suomi on rasistinen ja kylmä maaa...ja monilla suomalaisista asennvamma...romaaanit tuli liian aikasin suomeen...ja joutu pahimman arvostelun kohteeks sen takia....[/LAINAUS]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Valtte_84

5.4.2004 15:23

"Romanimiehistä 68 prosenttia on saanut tuomion tai istunut vankilassa" ! Mikäli statistiikka pitää edes yhtään paikkansa,niin eikö ole jokseenkin naivia(lapsellista) väittää että ennakkoluulot romanivähemmistö kohtaan ovat perusteettomia? Entä kertoisitteko vielä(virallinen luku) kuinka suuri prosentuaalinen osuus romaneista on suorittanut edes peruskoulun loppuun? Veikkaan että sieltä löytynee selittävä tekijä sille,miksi tuttuni on työssään joutunut avustamaan aikuisia romaneita kaavakkeiden täytössä,koska hei eivät ole kyenneet lukemaan kysyttäjä asioita itse. Miten tälläinen on muuten edes mahdollista,kun ottaa huomioon että peruskouluhan on pakollinen jokaiselle suomen kansalaiselle tänä päivänä?

Puhumme paljon ennakkoluuloista,stereotypioista ja rasismista,mikä on hyvä asia,mutta tiettyjen realiteettien tietoinen poisjättäminen näistä romanikulttuuria käsittelevistä katsauksista,liekö tahallista vai tahatonta, on mielestäni aika absurdia. Itse olen viettänyt paljon aikaa ulkomailla eri kulttuureissa,olen itseasiassa taustaltani suomenruotsalainen,ja olen seurustellut "salaa"(koska romanisuku ei hyväksynyt avointa suhdetta valkolaismiehen ja mustalaistytön välillä,toisinpäin se kyllä onnistuu.Itseasiassa saisin pahasti turpaani jos sen tytön suku saisi tietää että olemme peuhanneet heidän kämpässään tämän tytön kanssa.Tämä tyttö sanoi sen minulle itse) romaninaisen kanssa, kaikkien kokemuksieni perusteella romaneiden maine ei ole tuulesta temmattu.

Ja mitä tulee vähemmistöjen "syrjintään",aikanaan Peteliuksen ja Kallialan sketsiohjelman mustalaisia kuvaava osio jätettiin pois koska moni romani koki sen rasistisena. Oletteko koskaan miettineet miksi valtaväestöstä saa kyllä sitten heittää sketsiä ilman seuraamuksia,eikö tasa-arvo olekin suhteellinen asia?

Näennäisen tasa-arvon ihannemaan ja vaaleanpunaisen rakkauden pilvilinnan asukkaat voisivatkin palata tähän maailmaan ja ihmetellä hetken puolueetonta työttömyyteen,koulutukseen ja rikollisuuteen liittyvää tilastotietoa romaneiden ja valtaväestön kohdalta ja tulla sen jälkeen perustelemaan rakkauden maailmanvallankumouksen sanomaansa uudelleen.Lupaan ottaa sen enemmän tosissaan sen jälkeen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zelzel

5.4.2004 16:56

[LAINAUS]horttokaalo kirjoitti 04.04.2004 klo 20:39:

zelzel...niin tuo dj- sanoikin että painuu takas intiaan. ja sä voit sitten pakittaa kotimaahasi ruotsiin, eikö? ethän sä ole suomalainen, kun minäkin olen vain intiasta kotoisin, mitä nyt 500 vuotta suomessa on sukuni majaillut.
Tosi asiahan on, että aito suomalaisia ovat nuo saamelaiset...sitten tänne tosiaan muutti kansaa, vaelsi metsästys/kalastusmaita parempia etsiskellyttä kansaa uralin mutkasta...kaupunkeja ja sivilisaatiota rakensivat niin ruotsalaiset kuin venäläiset...saaden kauppiaita muuttamaan saksasta ja muualta itämeren varrelta...eli eiköhän tässä ole jokaisella tuo verenperimä varsin spessua...suomalainen on täällä syntynyt tai suomenkansalaisuuden saanut henkilö![/LAINAUS]

Minulle on aivan sama mistäpäin ihmiset ovat kotoisin. Tervetuloa vaan tänne kaikki, jotka jollain tavalla hyödyttävät valtiota. Tervemenoa taas kaikille (ihonväriin katsomatta), jotka eivät tätä tee. Valitettavasti suurin osa romaneista ja somaleista on roskasakkia. Poikkeuksiakin toki onkin, eikä minulla ole heitä vastaan mitään. Kuinka kalliiksi esimerkiksi juuri romanit tulevat valtiolle? Vankila- ja sosiaalikulut ovat valtavat. Valitettavasti laiskuriromaneja ei kai pystytä potkimaan pois, mutta sosiaaliturvajärjestelmäämme olisi muutettava. On väärin, että nuo kouluttamattomat varkaat nostavat sossunluukulta varsin runsaita tuloja, kun minä, tuleva veronmaksaja, taas kituutan pienellä opintotuella. Laiskurisomalit voitaisiin kyllä potkia pois.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zelzel

5.4.2004 17:04

Niin vielä tohon suomalaisuuten. En minä kyllä somalia laske suomalaiseksi, mikäli hän ei ole tehnyt mitään maamme eteen. Toisaalta esim. turkkilainen ravintoloitsija on ilman muuta suomalainen, jos kansalaisuus löytyy. Vasemmistoveljet ovat päässeet jyräämään maastamme paratiisin, jossa ei tarvitse tehdä työtä saadakseen rahaa. Perusturva ja terveydenhuolto on tottakai taattava kaikille, mutta järjestelmä ei saisi olla sellainen, että ei edes tarvitse hakea töitä, koska sossutädit takaa elannon aina. Maaseudulla asuessani kellään muulla ei ollut varaa mennä taksilla viinakauppaan, kun paikallisella romanijuopolla. Paikkakunnallamme asui noin 20 romania, ja kaikki heistä olivat rikollisia. Sankaritarinoita kyllä paikkakuntamme romaneista löytyi. Romanijengi hakkasi vanhuksen sairaalakuntoon ja varasti kaiken mitä irti lähti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kiisselinaama

6.4.2004 04:30

Joku kehui Ranskaa. Kehu Ranskaa 25 vuoden päästä, kun se on muslimienemmistöinen. Islamilainen valtio keskellä Eurooppaa. Mahtaa olla naisilla kivaa.

Joku sanoi, että ottakaa ihmiset peace and love-asenne. Älkää luovuttako, jos ensimmäinen tai vaikka vielä toinenkin manne vie kovalla työllä hankkimasi omaisuuden. Rakastakaa. Eikö olisi siis sama mennä tutustumaan karhuun tai leijonaan ja vaikka ensimmäinen tai toinen yrittäjä syötäisiinkin, jatkettaisiin yritystä. Kuten joku mainiosti ironisoi: "Älkää antako niiden 99% pilata kaikkien mainetta". Miksi hakata päätänsä seinään.

Miten voi olla mahdollista, että manneja vihataan joka puolella maailmaa? Voiko se olla sattumaa? Jopa Kosovossa, jossa serbit ja albaanit tappelevat keskenään, ovat mustalaiset vielä vihatumpia. Heistä eivät pidä niin serbit kuin albaanitkaan.

Itselläni ei ole mustalaisista yhtään positiivista kokemusta. Ei yhtään. Kun heihin törmään lähes päivittäin, ovat reaktiot käytöksestään riippuen neutraaleja tai negatiivisia. Koskaan ei ole manne herättänyt positiivista ajatusta. Koskaan ei ole manne käyttäytynyt keskivertosuomalaista paremmin. Tällaisiin "suomalaisiin", jotka ovat käyttäytyneet ns keskivertoa paremmin, kuitenkin törmää tuon tuosta. Autetaan kaatuneita ylös, avataan ovia jne. Pieniä asioita, mutta niiden summa on osiaan suurempi.

Yleensä kiinnitän huomion mustalaisen yleiseen käytökseen. Esim eilen bussissa kaksi mustalaisnuorta tivasivat kauan kuskilta lastenlippuja vaikka olivat 15-16-vuotiaita. Itse vielä kertoivat ikänsä! Kun kuski ei lippuja suostunut myymään, alkoi perinteinen jupina. Penkkeihin ei tietenkään voinut istua vierekkäin vaan molemmille oli pakko saada tuplapenkki. Pian bussi oli muutoin täynnä ihmisiä, mutta nämä sankarit eivät tehneet elettäkään antaakseen tilaa vierestään. Usein heihin törmää myös kaupassa. Ei tule montaakaan kertaa mieleen, kun täti isossa hameessaan olisi päässyt kassalta ilman jonkin sortin showta.

Ala-asteella tutustuin kulttuuriin sivustakatsojana. Kun tarpeeksi monta kaveria otti mannejoukolta turpaan, ymmärsin pysyä kaukana heistä. Yksi tapaus on jäänyt mieleen erityisesti. Oli koulun urheilukilpailut ja yhtäkkiä melkoinen lauma manneja ilmestyi kentän laidalle. Ilmeisesti suurehko perhe, koska mukana oli niin aikuisia kuin lapsiakin. Mies laittoi suurimman poikansa tuuppimaan 10-vuotiasta lasta, koska tämä oli kuulemma tönäissyt perheen toista poikaa. Myöhemmin kysyin pojalta oliko näin käynyt. Ei ollut. Aikuiset nauroivat katsellessaan uhrin pelokkuutta. Ei tuntunut hyvältä. Millaiset aikuiset ihmiset kiusaavat tahallaan lasta? Se on sairasta, turha siinä on mihinkään kulttuuriin vedota. Yläasteella mannet lintsasivat koulusta ja haistattelivat opettajille. Lukiossa heitä ei sitten enää näkynytkään. Armeijaan mennessä näin yhden mannen. Kohta tätäkään ei enää näkynyt. Voitte arvata törmäsinö kyseisen kulttuurin edustajiin AUK:ssa tai RUK:ssa. En törmännyt.

Nyt opiskelen yliopistossa. Vaihtoopiskelijoita on ties kuinka monesta maasta. Tunnelma on erittäin kansainvälinen. Kaksi vuotta olen koulussa opiskellut ja opiskelijoita on vähän reilu 10 000. Yhteenkään mustalaiseen en näiden kahden vuoden aikana ole törmännyt. Myös kaupungin toisella yo:lla tulee liikuttua kohtalaisen paljon. Siellä opiskelijoita on yli 15 000. Ei yhtään havaintoa mannesta.

Missään en ole ollut myöskään mustalaisen palveltavana, en ole nähnyt heitä työhaalareissa, taksin tai linja-auton ratissa enkä missään muissakaan töissä. Mitä nämä ihmiset siis tekevät? Tulee mieleen se Karpon vanha jakso, jossa manneille oli annettu talo asuttavaksi. Ei vuokraa, sähköä, vettä tms maksettavana. Senkun asutte. Talo oli kaksikerroksinen omakotitalo. Ainoat asiat, mitä nämä sanoivat, olivat: "Tämä on liian pieni", "Tämä on liian kaukana palveluista". Ei minkäänlaista kiitosta. Karpo kysyi miksi talo on liian pieni. Vastaus oli, että yläkertaa ei voi käyttää, koska miehet eivät saa siivota ja naiset eivät saa mennä yläkertaan. Kulttuuri kieltää. Sohvalla röhnötti kaksi aikuista miestä, perheen lapsia. Karpo kysyi miksei poikia laiteta töihin. Olivat kuulemma vielä pieniä lapsia.

Suomi nousi kehitysmaasta tähän missä se on nyt alle sadassa vuodessa. Ilman muiden apua, ilman sen suurempia luonnonvaroja. Kylmässä ja pimeässä maassa, jossa mikään ei kasva samalla tavalla kuin etelämmässä. Miten voi olla mahdollista, että eräät syyttävät muita vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja toisensa perään omista huonoista oloista. Olisiko sittenkin syytä katsoa peiliin? Hävettää kaikkien suomalaisten puolesta, että järjestelmää voi ja annetaan käyttää näin väärin. Mitä tahansa saa tehdä ja aina sen voi verhoilla erilaiseen kulttuuriin. Jos suomalainen menee tiettyihin maihin ja toteuttaa omaa kulttuuriaan, hänet tapetaan ja ruumis vielä kenties häpäistään. Suomessa ei saa edes kommentoida asioita olematta rasisti. Tietyssä määrin rasismi on luonnollinen reaktio.

Lehden artikkeli oli propagandaa mitä suurimmissa määrin. Mitä jos seuraavalla kerralla kirjoitettaisiin juttu hyvin käyttäytyvistä, korkeasti kouluttautuvista tai kouluttautuneista rasisteista. Mitä jos kirjoitetaan juttu heistä, ketkä kannattavat sosiaaliturvan puolittamista ja ihmisten pakottamista töihin. Heistä, jotka vaativat jokaista hankkimaan leivän itselleen sen sijaan, että elävät ahkerien ihmisten siivellä. Tai heistä, kenen mielestä kehitysapu, miinanraivaus ja muu ulkomaille syydettävä apu voitaisiin jättää antamatta. Mitä, jos tehdään juttu heistä, ketkä haluavat murskata tämänkertaisessa jutussa esiintyvän kulttuurin. Murskata nämä loiset, kuin koppakuoriaisen kenkänsä pohjaan. Entä jos tehtäisiin juttu heistä?

Sitä ei kuitenkaan tapahdu. Jos tapahtuisi, asiasta leviäisi mahtava kohu. Nykyinen suvaitsevaisuus nimittäin suvaitsee vain samaa mieltä olevia. Muut leimataan rasisteiksi ja huonommiksi ihmisiksi. Oikeaan suvaitsevaisuuteen kuuluu kuitenkin suvaita myös niitä eriäviä mielipiteitä. Myös heitä ketkä eivät itse suvaitse. Sitä on suvaitsevaisuus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rsz

6.4.2004 10:06

Kieltämättä toisinaan hieman häiritsee ylenpalttinen rasisminpelko. Normaali keskustelu jää paitsioon kun jokainen poikkipuolinen sana ulkmomaalaisista, romaneista yms. väestöryhmistä tulkitaan heti äärioikeistolaiseksi. Kritiikistä lienee turha edes puhua.

Suomi on erinomainen maa väehmmistöille

Tosin, olen huomannut että aasialaisia ei vihaa kukaan, ennemmin arvostaa. Siis tässä rasistisessa ja sulkeutuneessa maassamme? Olisiko sillä jotain tekemistä asian kanssa että he käyttätyvät hillitysti ja uskovat työntekoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ariboy

6.4.2004 10:35

Entisen työpaikkani paras työntekijä oli romani; sekä tuloksilla mitaten, että minun mielestäni muutenkin. Hänestä tykkäsivät kaikki ja varsinkin pomon suosiossa hän oli, koska oli firman paras tuloksentekijä. Kaveri lähti sitten yliopistoon, enkä oo häntä sen jälkeen paljoa nähnyt, mutta positiivisen kuvan hän romaneja kohtaan loi. Fiksu mies.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dimitrilaulaa

6.4.2004 14:09

naurattaa lukea näitä. mut odotetaan vielä hetki, kyllä ne romaanit on kohta niin sisäsiittosia että pääsee suoraan syntyessään hoitolaitokseen. maassa maan tavalla, vois manne-töttörötukatki alkaa käyttäytymään ku ihmiset ja ymmärtämään ettei nyt olla missään hevosmarkkinoilla vuonna miekka ja kivi.HAI SIE! ja sääli ettei hitler onnistunut aikoinaan tehtävässään. :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dragon5

6.4.2004 17:26

Hitler oli hirviö, mutta monenko kunnollisen ihmisen henki olisi säästynyt, mikäli Aatu olisi todellakin saanut kaasutettua mannet? Monia puukotuksia ja raiskauksia olisi jäänyt näkemättä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

surullista

6.4.2004 19:44

Naurettavia kommentteja kaksi ensimmäistä. Samaa ajattelutapaa noudattaen voisi todeta, että kaikki Ruotsalaiset ovat oikeasti homoja, Venäläiset trokareita, Joensuulaiset skinejä ja amisjätkät viiksekkäitä.

Onneksi kommentit eivät kerro mitään muuta kuin kommentoijien todellisen fiksuuden (tai paremmin sanottuna sen puutteen). Ah, mikäs sen ihanampaa, kuin aukoa päätänsä (asioista joista ei edes näköjään tiedä mitään) nimettömänä nimimerkin takaa! No, sehän nyt on arkipäivää Netissä.

Ainoa totuus on, että ne muutamat rikolliset tahraavat koko pienen ihmisryhmän maineen. Kuka voi väittää, että olisi joskus kiinnittänyt huomiota "normaalisti" käyttäytyvään romaniin? Eipä kukaan, kai. Sinne ne sulautuvat väkijoukkoon, niinkuin muutkin ihmiset. Niin, siis pääosa romaneista on huomaamattomia, tavallisia ihmisiä. Aivan kuin valtaosa Joensuulaisistakin.

Myönnän, että itseänikin vituttaa nämä rehentelevät romaniväestön mustat lampaat. Liikutaan porukassa, pummitaan tupakkaa, jos ei ole, uhkaillaan. Huudellaan, mölytään, varastellaan, aiheutetaan hämminkiä. Tämä takuulla ärsyttää, varmasti myös romaniväestön suurta, kunniallista osaakin. Ei pelkästään meitä "valkoisia".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

surullista

6.4.2004 19:45

siis kaksi ensimmäistä tuolla etusivulla...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PertsaPeeeee

6.4.2004 20:07

[LAINAUS]surullista kirjoitti 06.04.2004 klo 19:45:

siis kaksi ensimmäistä tuolla etusivulla...[/LAINAUS]

Jospa sinä "Surullista" ryhtyisit manneksi.sopisit heidän joukkoonsa ilmeisesti kuin nyrkki silmään.
On toki surullista,sinä siis.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

niiiiiiiiiinpa

6.4.2004 21:01

Noh, mä ja mun pikkusisko oltiin ehkä 12.vuotiaita ja iloittiin juuri uusista kännyköistä (kännykät oli just tullu suurinpiirtein markkinoille). Kulman takana sitten olikin muutama romani, ja tokaisivat että lainatkaa puhelimia. Ja myös sit että -ei. Vastaus:Jaha sit me otetaan väkisin, ja meillä on puukko.
Ei kai siinä sitten muuta, kännykät meni ja äiti oli vihanen :/ Mulla oli silti pokkaa huutaa perään että mun isä on poliisi...ei saatu kännyköitä takasin vaikka tehtiin rikosilmotus. Mulla ei oo romeneja vastaan mitään, niin kauan kun se pienkin vähemmistö lopettaa tommosen pelin. Tottakai valkosillakin on vikansa...mutta ei silti tarvii pelätä joka kerta kun valkonen tulee vastaan että lähtee känny(henki)rahat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mmusttalaine

7.4.2004 01:48

olen romani ja kierrän kaukaa laumassa liikkuvat tuntemattomat romanit jotka tulee pummaamaa jotain, ainakin yritän välttää. sama koskee somalilaisia, suomalaisia jne laumoja. se erikoisuus mikä minulla on ja suomalaisilla ei, on se että minulle eivät tule vaan pummaavat romanit juttusille, vaan ihan kaikki jotka sattuu näkemään kadulla. tällä hetkellä noin 1% tapaamistani romaneista on ollut sellaisia joita on tehnyt mieli vältellä, pummaajia tai muuten häirikön tyylisiä. 99% tapaamistani on ollut ystävällisiä, tervehditään toisiamme, kysytään kuulumisia, toivotetaan hyviä jatkoja jne. Huom. tarkoitan siis romaneja jotka tapaan ensi kertaa. kadulla, kaupassa, asemalla, laivalla, missä vaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

loather

7.4.2004 11:52

Joo, eipä ole tullut mitään positiivisia kokemuksia mustalaisista. En ole rasisti muuten, mutta mustalaisista en pidä.
Pienenä mustalainen puukotti naapurin pojan kuoliaaksi, eikä sen jälkeen ent. kotipaikkakunnallani mustalaisia käynyt kovin montaa. Ja jos kävikin, lähtivät hyvin äkkiä pois.

Helsingin asematunnelissa pyörivät mustalaiset ovat aiheuttaneet hankaluuksia minulle useaan otteeseen. Aina ovat jotain vailla, puhelinta, rahaa, yms. Jos sanoo ystävällisesti että en anna, niin jo tulee tappouhkauksia. Enää en ole jaksanut olla ystävällinen.

Pari vuotta sitten olin poikaystäväni kanssa moottoripyörällä huoltoaseman pihalla, kun mustalainen tuli tarjoamaan pyörästä rahaa. Poikaystäväni on yhtä lempeä mustalaisia kohtaan kuin minäkin ja totesi ettei pyörä ole myytävänä. Mustalainen istui pyörän päällä ja lähti ajamaan. Vieressä kiljui vaahtosammuttimen kokoinen puku päällä oleva lapsi ja autossa kiljui loppu suku. Onneksi pyörä tuli takaisin sillä muuten olisi voinut käydä huonosti. Jos sanotaan, ettei pyörä ole myytävänä, ei sillä tarvitse lähteä ajamaan.

Asun Korsossa, ja täällähän niitä mustalaisia vasta pyöriikin. Yhtenä iltana menin pankkiautomaatille nostamaan rahaa ja pankin pihassa ajoi rinkiä kaksi autoa täynnä mustalaisia, jahtasivat yhtä vanhempaa mustalaismiestä, joka juoksi tuhannen päissään rinkiä autojen edessä. Eiköhän kohta tulla nykimään hihasta ja hai lainaa kaks kymppiä. Kirjaston piha taitaa nykyään olla mustalaisten oma parkkipaikka, kun sielläkin oli autolastillinen oven edessä huutelemassa muille ihmisille.

Olen saanut tarpeekseni mustalaisista sillä:
Itse ovat maineensa hankkineet, joten ei pitäisi olla mitään urputtamista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

marko

7.4.2004 14:34

[LAINAUS]pertsapee kirjoitti 25.03.2004 klo 21:18:
miettikää miks mustalaisista on tullut semmosia,siksi koska niitä ain kiusataan ja syytetään haukutaan,vuosien ajan mustalainen on joutunut oppimaan pärjäämään tässä kovassa maailmassa mikä on täynnä ennakko luuloisia ihhmisiä.mustalainen on pakotettu tekemään filppiä tosin suurin osa ei sitä enään tee täytyy mustalaisenkin elää.jokaisesta kansasta löytyy hyviä niinkuin pahoja mutta muistakaa kenen syy ennenkuin syytätte.
Mannet on ihan perseestä.On varmasti niitä kunnollisiakin,mutta miksei haastatteluun valittu myös niitä rikollisemmasta päästä olevia.Jos erilaisuus on niin pop........?[/LAINAUS]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

marko

7.4.2004 14:45

[LAINAUS]smugu kirjoitti 26.03.2004 klo 18:02:
just tollasten idioottien takia kun sinäkin oot mustalaiset on tommosia te itse opetatte mustalaiset vihaamaan valkolaisia tolla tyhmyydellänne.jos koulu olis vain mustalaisille niin mustalainen kävisi mielellään mutta kun siellä on valkolaisia jotka vain haukkuvat luulevat itse olevansa täydellisyyksiä ei musta laista kiinnosta käydä koulua.mustalainen on sitä mihin te olette ne pakottaneet.miettikäääää

Niinpä niin. Tämänkin artikkelin tarkoitus oli tehdä pintapuolinen romanikiillotus pureutumatta todellisiin kysymyksiin.
Miten on mahdollista että pelkän peruskoulun läpikäyminen tuottaa niille ylivoimaista tuskaa?
Mikä ihmeen kulttuuri se sellainen on joka karttaa työntekoa? Intistä nyt puhumattakaan.
Missä muissa valtioissa on 16-vuotiaita sairaseläkeläisiä?
Ja hei kuulkaas!...tämä ei ole ennakkoluuloa vaan faktaa. Jokainen sen tietää mutta asioista kysyttäessä iskee rasisminimityspelko ja ruvetaan puhumaan asioista jotka tuskin liittyvät aiheeseen.
Tämänkin mielipiteen voin huoletta kirjoittaa sillä parhaiten asiat mustalaisilta pystyy piilottamaan on laittaa ne kirjojen väliin.

-pete-[/LAINAUS]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ihmettelee

7.4.2004 18:12

Mitä toi artikkelin maininta Allanin kahdesta inttivuodesta tarkoitti. Maksimi kun on 362 vrk. Laitettiinko Allan E-luokkaan kasvamaan, vai mitä hä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

edi222

7.4.2004 18:15

[LAINAUS]Sedu kirjoitti 26.03.2004 klo 13:42:

Tapahtui Helsingin keskustassa keskellä päivää.

Romani : Hei kaveri odota!!
Minä: Niin ?
Romani: Hei mul on yks juttu sulle!
Minä: Ei kiinnosta...
Romani : Hei lainaa kännykkää...
Minä : Ei ole...
Romani : Hei anna pari euroa..Mä käyn soittamassa..
Minä : En nyt anna..

Romani astui eteeni,otti puukon esille ja ryösti kännykkäni...

Juttelin kavereiden kanssa tapahtuneesta ja jokaisella oli vastaava tarina kerrottavana..Joko heidät tai joku heidän tuttu oli ryöstetty/yritetty ryöstää Romanin tai Romani jengin toimesta...

Ja he ihmettelee että miksi heistä ei pidetä!!

Olen myös kuullut että Mannet opetetaan kotona Ryöstämään ja tappelemaan !! En yhtään ihmettelisi!

Kaverini oli nähnyt kuinka mustalaismies oli kaupassa opettanut poikaa varastamaan.

Eikä ne työssä käy kun kaikki on sairas eläkkeellä!!

Turha yrittää muuttaa "ennakkoluuloja" !! Kannattaa muuttaa käytöstä!![/LAINAUS]

HA HA HA HA.....
Paska puhetta.
Ainahan ne kaverit on nähnyt ja kuullut mut kun otat 99% pois jutuista niin pääset lähes oikeaan.
Tossa kin vaan on salee käymyt niin että se henkilö pyys puhelinta lainaks mut et uskaltanut antaa joten se lähti

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

edi222

7.4.2004 18:19

[LAINAUS]jennajee kirjoitti 26.03.2004 klo 16:52:

Kyllä näitä asenteita on vaikea muuttaa, sanoisin jopa mahdoton. Sen jälkeen kun kaveri sai manneilta puukosta, toinen tyttö hakattiin ja raiskattiin ja minut yritettiin ryöstää niin en voi muuta sanoa kuin kaikki mannet vaan pois täältä.
Aivan sama jos ns.kunnollisia on 3 tuhannesta kun enemmistö on rikollisia paskoja.Kuolisi vaan sukupuuttoon mannet täältä.Anteeksi jos loukkaan joitain kirjoituksellani,mutta tarkoitan joka sanaa.[/LAINAUS]
Tais taas tulla vähän paksuu tekstii ootko kuullut kaverilta joka on kuullut kaverin kaverilta jne...
romanit ei ikänä raiskais naisia niin kuin suomalaiset lasten raiskaajat

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

edi222

7.4.2004 18:25

[LAINAUS]Tympii kirjoitti 26.03.2004 klo 22:33:

Pistimpä vaan merkille, että artikkelin haastatellut romanit näyttivät kaikki olevan sitä "parempaa kastia". Ei tosiaan oltu menty assalle haastattelemaan, tai vantaalaiseen/itähelsingin lähiöön.. 2 romaaniperheen elämää 2,5 vuoden ajan läheltä seuranneena en voi kuin todeta että nyt tuli kyllä hieman liian ruusuinen kuva annettua, vaikka en rasisti olekaan.[/LAINAUS]

Ootko oikeasti noin juntti no huhu mitenköhän kävis jos valkolais nuorta käytäis asemalla haastattelemassa??? ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

romani17

7.4.2004 18:31

kyllä multakin on suomalaiset varastanut ja noita juttuja on paljon. en taas ole itse ikinä varastanut.

eikä meitä opeteta tappelemaan/varastamaan,jos joku on tehnyt niin ni se on yksilöllistä, ei mitenkään kuulu kultturiin.

mun kaikki sukulaiset pitää kouluu tärkeenä eikä oo millää sairaseläkkeellä :D:D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

romani22

7.4.2004 20:11

[LAINAUS]ihmettelee kirjoitti 07.04.2004 klo 18:12:

Mitä toi artikkelin maininta Allanin kahdesta inttivuodesta tarkoitti. Maksimi kun on 362 vrk. Laitettiinko Allan E-luokkaan kasvamaan, vai mitä hä?[/LAINAUS]

Kyl se meijän allu tais vuoden ihan olla. =D =D D=D =D=DDDDDDD (+ 100 tollasta vammasta hymiötä lisää)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jennajeeee

7.4.2004 20:30

[LAINAUS]edi222 kirjoitti 07.04.2004 klo 18:19:

Tais taas tulla vähän paksuu tekstii ootko kuullut kaverilta joka on kuullut kaverin kaverilta jne...
romanit ei ikänä raiskais naisia niin kuin suomalaiset lasten raiskaajat[/LAINAUS]

Yritätkö noin epätoivoisesti puolustaa teitä manneja?
Kyllä ne mannetkin raiskaa,kuten kerroin ystävästäni.
Viha vaan kasvaa teitä kohtaan.Kaikki mannet voisi teljetä Suomenlinnan luolaan ja polttaa hengiltä. Tosin pitää huoli,ettei ympäristö turmeltuisi eikä saastuisi teistä. Aika tylysti sanottu,mutta nyt en edes pahoittele. t.jennajee

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hilttu

7.4.2004 21:20

[LAINAUS]dragon5 kirjoitti 06.04.2004 klo 17:26:

Hitler oli hirviö, mutta monenko kunnollisen ihmisen henki olisi säästynyt, mikäli Aatu olisi todellakin saanut kaasutettua mannet? Monia puukotuksia ja raiskauksia olisi jäänyt näkemättä.[/LAINAUS]

Aatu olisi samalla kaasuttanut kaltaisesi jalkeenjaaneet...Elakoon etninen puhdistus, paastaan kaikista suomalaisjunteista eroon!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kakkuperse

7.4.2004 21:45

Kaiken paskapuheesi jälkeen, arvon Kiisselinaama, putkautat valaistuneen kommentin: "Oikeaan suvaitsevaisuuteen kuuluu kuitenkin suvaita myös niitä eriäviä mielipiteitä. Myös heitä ketkä eivät itse suvaitse. Sitä on suvaitsevaisuus."
Miksi et siis suvaitse "manneja"? Eikö määritelmäsi mukaan oikeasti suvaitsevaisen ihmisen tulisi suvaita romaneitakin vaikka heidän oma kulttuurinsa ei olisikaan suvaitsevaista (niin kuin moni on täällä maininnut)? Omituista, että noin suvaitsematon ihminen onnistuu noin hyvin puhumaan suivaitsevaisuudesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

8Samurai

7.4.2004 23:21

Täytyy myöntää, että olen aika järkyttynyt luettuani näitä viestejä. Suomi on pieni maa, mutta kyllähän tänne näkyy mahtuvan (huolimatta muka korkeasta koulutustasosta) monenennäköistä tallaajaa. Toki mustalaiskulttuurinkin pitää sopeutua ympäröivään yhteiskuntaan, mutta näillä asenteilla se on todella vaikeaa. Enää ei ihmetytä se, että aatu aikanaan sai niin suuren vallan kuin sai. Yksi rotu, yksi kulttuuri - sama mieliala on edelleen voimissaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dj-romale

8.4.2004 00:54

[LAINAUS]jennajeeee kirjoitti 07.04.2004 klo 20:30:

Yritätkö noin epätoivoisesti puolustaa teitä manneja?
Kyllä ne mannetkin raiskaa,kuten kerroin ystävästäni.
Viha vaan kasvaa teitä kohtaan.Kaikki mannet voisi teljetä Suomenlinnan luolaan ja polttaa hengiltä. Tosin pitää huoli,ettei ympäristö turmeltuisi eikä saastuisi teistä. Aika tylysti sanottu,mutta nyt en edes pahoittele. t.jennajee[/LAINAUS]

No se on hyvä että vihaat ku et ees tunne mua. noop tekeepähä mieli hymyillä useemminki vastaantuleville suomilaisille.
tää menee vähä niinku vuokrakämppä. se on paperilla oma muttei sitä viitti silti remontoida koska se ei loppupeleissä kuitenkaa ole oma.
suomi on paperilla samalaine isänmaa meille ku teille, mutta silti en halua tehdä paskaakaa maan hyväksi koska vuokraisäntä tekee elämästä helvettiä koko ajan. siitä seuraa myös se että jos täällä sota syttyy niin turha tulla ainakaan minulta apua pyytämään tantereelle. minkä hyväksi henkeni vaarantaisin? isoisieni aikalaiset mustalaiset taisteli ja kuoli sodassa ja kiitokseksi heidän lapset pakkohuostaanotettiin.
tykkään kyllä lähialueeni kassaneideistä, pankkivirkailijoista ja naapureista vaikka ovat suomalaisia. se yleiskuva suomesta ja kansastaan on vaa niin vitun oksettava. en halua ikinä että meidän kansojen välille tulee sovintoa. virkamiestasolla kanssakäynti riittää minulle.
nimim. Sotilaspoliisi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dragon5

8.4.2004 00:57

Hitler oli hirviö (sanoin jo sen aiemmin). Tottakai olisi ollut kauheaa, mikäli Aatu olisi kaasuttanut kunnolliset mannetkin. Toisaalta olen kyllä kuolemantuomion kannattaja, vaikka syyttömiäkin joskus teloitetaan. Suurin piirtein samassa suhteessa varmaan on kunnollisia manneja ja syyttömiä istumassa kuolemansellissä. Mielestäni pitäisi todellakin huolestua lääkäreidemme ammattitaidosta, koska minua ei ole koskaan onnistuttu diagnosoimaan jälkeenjääneeksi. SAMPERI! Yliopistoonkin vielä päästivät. Mikä mättää? Voisitkohan kertoa minulle sen Hilttu?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dj-romale

8.4.2004 00:58

niin ja se yleiskuva siitä miten sairas suomilaine on senkun vahvistuu sitä mukaa mitä näitä viestejä lukee. menkää hinkkaamaa reisiänne hitlerin naamaa vasten koko hullu kansa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

konia

8.4.2004 01:08

Mä en pidä manneista. JUNTTI
Mä oon käyny armeijan. JUNTTI
Mä en oo kasvissyöjä. JUNTTI
Somalit ei musta ole kovin ahkeria. JUNTTI
Mielestäni vihreät eivät esitä konkreettisia vaihtoehtoja ydinvoimalle. JUNTTI
Mä oon hetero. JUNTTI
Mä oon kapitalisti. JUNTTI
Mä en ole käyttänyt huumeita. JUNTTI
Mä vastustan kannabiksen laillistamista. JUNTTI
Musta Adolf Ehrnrooth oli kova jätkä. JUNTTI, SOTAHULLU, NAZI

Osuvat luokitukset.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

urpo99

8.4.2004 01:12

Mitä yhteistä on mustalla nahkatakilla ja kolmella vihasella poliisikoiralla? Ne näyttää molemmat hienolta mustalaisen päällä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

roturealisti

8.4.2004 18:11

Toimin myymälä- ja piirivartijana ja havaintoni perustuvat pelkästään omiin kokemuksiini. Niistä rikoksista missä tekijä tai tekijät on havaittu kolmannes on romanien tekemiä, kolmannes ulkomaalaisten/pakolaisten ja se viimeinen kolmannes sitten ihan tavallisten suomalaisten.
Mitä tästä voi päätellä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

roturealisti

8.4.2004 18:22

[LAINAUS]ANITAHIRVONEN kirjoitti 28.03.2004 klo 20:47:

niin suomalaisistki miähist....
melkein kaikki ulkomaalaiset joutuneet suomalaisten väkivallan tai ainakin pahan rasismin kohteeeksi.[/LAINAUS]

Niin koko Suomessa tehtiin vuonna 2003 alle 500 rasistista rikosta...
Toisaalta Helsingin alueen rikoksista oli 27%:a ulkomaalaisten tekemiä.
Näin ainakin tv uutisissa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

osku63

8.4.2004 23:37

[LAINAUS]dj-romale kirjoitti 08.04.2004 klo 00:54:

No se on hyvä että vihaat ku et ees tunne mua. noop tekeepähä mieli hymyillä useemminki vastaantuleville suomilaisille.
tää menee vähä niinku vuokrakämppä. se on paperilla oma muttei sitä viitti silti remontoida koska se ei loppupeleissä kuitenkaa ole oma.
suomi on paperilla samalaine isänmaa meille ku teille, mutta silti en halua tehdä paskaakaa maan hyväksi koska vuokraisäntä tekee elämästä helvettiä koko ajan. siitä seuraa myös se että jos täällä sota syttyy niin turha tulla ainakaan minulta apua pyytämään tantereelle. minkä hyväksi henkeni vaarantaisin? isoisieni aikalaiset mustalaiset taisteli ja kuoli sodassa ja kiitokseksi heidän lapset pakkohuostaanotettiin.
tykkään kyllä lähialueeni kassaneideistä, pankkivirkailijoista ja naapureista vaikka ovat suomalaisia. se yleiskuva suomesta ja kansastaan on vaa niin vitun oksettava. en halua ikinä että meidän kansojen välille tulee sovintoa. virkamiestasolla kanssakäynti riittää minulle.
nimim. Sotilaspoliisi[/LAINAUS]

Jos noin huonosti asiat ovat täälä Suomessa, niin ainahan sä voit häipyä täältä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

edi222

9.4.2004 09:08

[LAINAUS]jennajeeee kirjoitti 07.04.2004 klo 20:30:

Yritätkö noin epätoivoisesti puolustaa teitä manneja?
Kyllä ne mannetkin raiskaa,kuten kerroin ystävästäni.
Viha vaan kasvaa teitä kohtaan.Kaikki mannet voisi teljetä Suomenlinnan luolaan ja polttaa hengiltä. Tosin pitää huoli,ettei ympäristö turmeltuisi eikä saastuisi teistä. Aika tylysti sanottu,mutta nyt en edes pahoittele. t.jennajee[/LAINAUS]

No jos kerran raiskaa niin miksisitten ei ole tuomittu???Mäkin voin kertoa ystävästäni jonka suomi juntti raiskas(Mut ei raiskaa enää ketään...=))
Sitten viellä jos kerran olette niin paljon tota mieltä niin miksi vitussa ette tee sille mitään...eikö uskallus riitä vai!?!
Aika naurettavaa tiatokoneen äärellä joka juntti on teräsmies mut mitäs sit kun romani kävelee vastaan??? jos luulette että tulee puukosta niin se on taas harhakuvaa tietenkin pois luettuna narkarit.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mina222

9.4.2004 09:15

Salettii noi suomalaiset juntit on vaan vittuuntunu meille kun saadaan naiset niiltä =) =) =)
Ei paljoakaan tarvii mitään tehdä kun naiset tulee luokse se varmaan vituttaa juntteja he he he =) =) =) =)(kyl mua ainakin vituttais)
-----------------------------------------------------
´SUOMALAISET ON JUNTTEJA -50%

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Osku63

9.4.2004 10:23

[LAINAUS]edi222 kirjoitti 09.04.2004 klo 09:08:

No jos kerran raiskaa niin miksisitten ei ole tuomittu???Mäkin voin kertoa ystävästäni jonka suomi juntti raiskas(Mut ei raiskaa enää ketään...=))
Sitten viellä jos kerran olette niin paljon tota mieltä niin miksi vitussa ette tee sille mitään...eikö uskallus riitä vai!?!
Aika naurettavaa tiatokoneen äärellä joka juntti on teräsmies mut mitäs sit kun romani kävelee vastaan??? jos luulette että tulee puukosta niin se on taas harhakuvaa tietenkin pois luettuna narkarit.[/LAINAUS]

Ohhoh, on siinä agressiivinen asenne. Ei ihme, että romaneita pelätään. Kyllä siitä puukosta takuulla tulee. Eikö itselläsi muka ole puukkoa mukana, kun liikut kadulla?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pasiP

9.4.2004 10:24

[LAINAUS]Mina222 kirjoitti 09.04.2004 klo 09:15:

Salettii noi suomalaiset juntit on vaan vittuuntunu meille kun saadaan naiset niiltä =) =) =)
Ei paljoakaan tarvii mitään tehdä kun naiset tulee luokse se varmaan vituttaa juntteja he he he =) =) =) =)(kyl mua ainakin vituttais)
-----------------------------------------------------
´SUOMALAISET ON JUNTTEJA -50%[/LAINAUS]

Noi hymiöt osoittaa, että sinä olet juntti. Oletko teinix?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dj-romale

9.4.2004 12:21

[LAINAUS]osku63 kirjoitti 08.04.2004 klo 23:37:

Jos noin huonosti asiat ovat täälä Suomessa, niin ainahan sä voit häipyä täältä.[/LAINAUS]

nii-i. mä asunki ruotsissa. olololol suomipoika

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-kokenut-

10.4.2004 12:13

Olen asunut itse mm. Belgiassa jossa asuin todella etnisellä asueella ja kuuluin itse valkoisten vähemmistöön. Olen siis tottunut erilaisuuteen. Tunnen kaikenlaisia ja värisiä ihmisiä, mutta valitettavasti ainoa kansanryhmä jota todella välttelen ovat romanit. Tunnen kyllä muutamia henk. koht. ja oli nuorempana minulla oli jopa 3 romaniystävääkin. Tällä hetkellä kaksi heistä vankilassa ja yksi sekoilee muuten vaan. Ja kokemuksia: kolme ryöstöyritystä keskellä päivää, lukuisia kännykänlainaus/rahanpummaus -yrityksiä jotka aina päättyvät vittuiluun, 2 tappelua joissa myös puukot olivat mukana, johtuivat muuten siitä ettemme huolineet varastettua tavaraa... olen myös kännykkäkauppias ja näen joka päivä niin uskomatonta käytöstä heiltä ostoskeskuksessa että vihaksi käy. Vaikka vain osa heistä näin käyttäytyy, on se niin näkyvä ja suuri osa heidän koko määräänsä nähden ettei ihme että epäluulisuus ja rasismi heitä kohtaan kukoistaa. Kyllä tilanteen paranemisen on lähdettävä vähemmistöstä eikä valtaväestöstä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

miess22

11.4.2004 10:12

on se kuitenkin opintotuella elävän helsinkiläisromanin pahempi vaikuttaa rovaniemellä häiriköivän romaniperheen asioihin vaikka kuinka pitäisi vähemmistöstä lähteä tilanteen parantaminen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Suomineiti

11.4.2004 22:39

Suomalaisten ei kannata Hitleriä ihannoida, samalla olisi Aatu meidät mongolitkin kaasuttanut. (Suomalaisethan eivät ole puhdasta arjalaisrotua.) Vasta kun meistä alkoi olla jotain hyötyä rupesivat miettimään, mahdammeko todella olla mongoleja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aass

12.4.2004 09:10

[LAINAUS]Suomineiti kirjoitti 11.04.2004 klo 22:39:

Suomalaisten ei kannata Hitleriä ihannoida, samalla olisi Aatu meidät mongolitkin kaasuttanut. (Suomalaisethan eivät ole puhdasta arjalaisrotua.) Vasta kun meistä alkoi olla jotain hyötyä rupesivat miettimään, mahdammeko todella olla mongoleja.[/LAINAUS]

Öö enemmän se Suomalaine kyllä mielestäni näiltä länsi-venäläisiltä näyttää kuin mongoleilta. Vai onko jonkun mielestä tyypillinen Suomalainen vinosilmäinen mustatukkainen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sotamiesrainer

12.4.2004 23:32

[LAINAUS]Kakkuperse kirjoitti 07.04.2004 klo 21:45:

Kaiken paskapuheesi jälkeen, arvon Kiisselinaama, putkautat valaistuneen kommentin: "Oikeaan suvaitsevaisuuteen kuuluu kuitenkin suvaita myös niitä eriäviä mielipiteitä. Myös heitä ketkä eivät itse suvaitse. Sitä on suvaitsevaisuus."
Miksi et siis suvaitse "manneja"? Eikö määritelmäsi mukaan oikeasti suvaitsevaisen ihmisen tulisi suvaita romaneitakin vaikka heidän oma kulttuurinsa ei olisikaan suvaitsevaista (niin kuin moni on täällä maininnut)? Omituista, että noin suvaitsematon ihminen onnistuu noin hyvin puhumaan suivaitsevaisuudesta.[/LAINAUS]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sotamiesrainer

13.4.2004 00:01

Ups! lähetin ton lainauksen ilman kommenttia. Siis eihän suvaitsevaisuuteen kuulu myös suvaitsemattomuuden hyväksyminen. Sehän se onkin paradoksi. Eihän eurooppalaiseen demokratiaankaan kuulu Haiderin hyväksyminen vaikka hän olisikin noussut nimenomaan DEMOKRAATTISESTI valtaan. Miksi? Koska Haider oli uhka demokratialle. Suvaitsemattomuus on suvaitsevuuden uhka ja näin ollen suvaitsevaisen ihmisen ei tulisi suvaita suomalaisuutta eikä varsinkaan romanikulttuuria koska nämä sattuvat olemaan jokseenkin suvaitsemattomia kulttuureja. Yksilönvapautta pitäisi kunnioittaa enemmän.Eriävät mielipiteet eivät ole sama asia kuin suvaitsemattomuus. Tietysti koska tätä maailmaa ei saa täydelliseksi kannattaisi parannus aloittaa sieltä missä sitä yksilönvapautta on vähiten eli yleisesti ottaen vanhoista kulttuureista. Tehtävä ei ole helppo eikä siihen varmaan kukaan ryhdy ilman muita intressejä mutta Irakissa kyseistä operaatiota toteutetaan tällä hetkellä. Ei diktatuuria saa pitää vallassa vaikka hänet olisikin itse despoottimaisesti valinnut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Felix-Steiner

13.4.2004 14:05

[LAINAUS]Suomineiti kirjoitti 11.04.2004 klo 22:39:

Suomalaisten ei kannata Hitleriä ihannoida, samalla olisi Aatu meidät mongolitkin kaasuttanut. (Suomalaisethan eivät ole puhdasta arjalaisrotua.) Vasta kun meistä alkoi olla jotain hyötyä rupesivat miettimään, mahdammeko todella olla mongoleja.[/LAINAUS]

Muuten hyvä mutta puhut paskaa.

Suomalaisia koulutettiin Stölzin SS-akatemiassa ja suomalaiset saivat mennä naimisiin saksalaisten kanssa. Esimerkiksi ranskalaisille ja italialaisille tämä ei ollut sallittua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WSS

13.4.2004 14:07

[LAINAUS]edi222 kirjoitti 09.04.2004 klo 09:08:

No jos kerran raiskaa niin miksisitten ei ole tuomittu???Mäkin voin kertoa ystävästäni jonka suomi juntti raiskas(Mut ei raiskaa enää ketään...=))
Sitten viellä jos kerran olette niin paljon tota mieltä niin miksi vitussa ette tee sille mitään...eikö uskallus riitä vai!?!
Aika naurettavaa tiatokoneen äärellä joka juntti on teräsmies mut mitäs sit kun romani kävelee vastaan??? jos luulette että tulee puukosta niin se on taas harhakuvaa tietenkin pois luettuna narkarit.[/LAINAUS]

Kirjoitustaidostasi voi vetää sen johtopäätöksen, että olet vähämielinen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

VeniVidiVici79

14.4.2004 13:38

Jokaisellla on oikeus vetää johtopäätöksiä omien kokemusten pohjalta ja kertoa niistä avoimesti ilman pelkoa tulla leimatuksi "rasistiksi" ,silloinkin kun ne kokemukset ovat negatiivisia.Jostain IHMEEN syystä ylivoimainen enemmistö tämänkin keskustelun kirjoittajista omaa lähinnä negatiivisia kokemuksia manneista,kuten jokainen lukutaitoinen ihminen voi ylläolevasta tekstikokonaisuudesta päätellä.

Mitä tulee siihen IHMEEN syyhyn,niin katsokoon romanit peiliin ja pitkään,vaikka tuskin se enää tilannetta paljoa auttaisi,niin ryvelle yhe ovat maineensa enemmistön silmissä jo toiminnallaan saaneet.

Loppusinetiksi käyvät tilastot joista käy ilmi,että mannejen keskuudessa rikollisuus(ka.tuomioiden määrä/henkilö) ja sivistymättömyys (koulutuksen puute) rehottavat kuin ruusut Edenin puutarhassa.

Adios amigos,eiköhän lopeteta tämä jauhaminen,sillä ko.ohjelman humanismin hengessä niin kovin kauniiksi väritetty kuva manneista muuttuikin hetkessä realistiseksi tämänkin keskustelun myötä. Lainatakseni Paasikiveä: "Viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kielipuskuri

14.4.2004 21:51

>>Mannet on ihan perseestä.On varmasti
>>niitä kunnollisiakin,mutta miksei haas-
>>tatteluun valittu myös niitä rikollisemmasta
>>päästä olevia.Jos erilaisuus on niin
>>pop........?

Artikkelissa annettiin stereotypioita nykypäivän romaneista. Seuraavan kerran kun kännykkä lähtee tai tulee puukosta, kysy itseltäsi: olikohan tuossa myyntitykki Allan, tanssimestari Dimitri vai tähtijournalisti Miriam?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vtff

15.4.2004 16:21

[LAINAUS]pertsapee kirjoitti 25.03.2004 klo 21:18:

Mannet on ihan perseestä.On varmasti niitä kunnollisiakin,mutta miksei haastatteluun valittu myös niitä rikollisemmasta päästä olevia.Jos erilaisuus on niin pop........?[/LAINAUS]

onko lainaus tää liksomin kirjasta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

_Peter_

19.4.2004 04:25

tuota tuota.

Jos otettaisiin gallup suhtautumisesta romaneihin, voisin väittää, että 85-95% vastanneista olisi romanivastaisia. Jos sama gallup otetaan esim. somaleista, samainen prosentti olisi varmasti alle 30%. Aasialaisesta syntyperästä on varmasti turha edes keskustella. Mielestäni arvioimani luvut ovat kutakuinkin oikean suuntaiset ja helpottavat monia ymmärtämään pointtini. Miksi nk. rasismi ei ylety esim. aasialaisiin? Somalitkin ovat jo alkaneet sopeutua ja ovat ansainneet hyväksyntää. Tähän meni 10 vuotta. Ja epäilenpä, että somalimyönteisyys kasvaa jatkossakin. Onko tämä vain minun mielestäni outoa, että romaneja vihataa niin laajasti? Totuus kuitenkin on se, että niin makaa kuin petaa. Ja romanit ovat pedanneet sänkynsä todella huonosti. Kyse on vain ja ainoastaan siitä.

Asun Helsingissä, somalaiden kanssa ei ole ollut ongelmia juuri koskaan. Ja vaikka on ollut ne harvat kerrat, olen pitänyt niitä yksilöllisenä tapauksina.

Toisin on romanit. Jos 95/100 käyttäytyy todella huonosti, onko se vain yhteensattuma, että olen törmännyt ainoastaa näihin roskaromaneihin? Liikun aamulla, päivällä ja yöllä. Eri puolilla pääkaupunkiamme, joten kysessä ei ole ne mannet steissillä.

Arvostan paljon kulturellisia eroja ne ovat tälle maalle rikkaus. Romanikulturillakin on varmasti hienot perinteet. Ihmettelen vain romanien tapakasvatusta. Miksi ette osaa käyttäytyä kuin sivistyneet? Antakaa selvennän.

-Miksi ette kunnioita toisen mielipidettä, jos en halua tarjota tupakkaa, johtuu se siitä, että ne ovat vähissä. Ei tarvitse jankuttaa.

-Miksi ette kunnioita vanhempia ihmisiä, muitakin kuin perheenne ulkopuolisia?

-Miksi yleensäkin lainaatte aina, eikö olisi helpompaa omistaa oma? Yksikään valkolainen kadunkulkija ei ole yrittänyt lainata kännykkääni. Ja jos on, hänellä on ollut oma sim-kortti taskussa, ettei minulle kerry laskua.

-Miksi olette epäkohteliaita ja puhutte asiakspalveluhenkilölle KÄSKEVÄÄN tyyliin, ettekä kiitä? Vai yksi yksinkertainen sana riittäisi.

-Miksi huudatte? Asiat voi esittää hiljaisemmallakin äänellä. Ymmärrän toki, että innostuessaan ihmisen ääni kohoaa, mutta aina?
Tässä on eräitä seikkoja, miksi ette ole niin pidettyä kansaa.

Ja tähän kysymykseen en ole saanut vastausta: Jos kerran saatte hyvän kasvatuksen kotona, miksei se näy myös talonne ulkopuolella? Vastatkaa kiitos!
Voikohan levottomuutenne johtua siitä, että haluatte talon ulkopuolella elää "rennommin", koska sisällä perheen puolella on niin tiukka kuri?

Haluatteko muuten olla vihattuja? Ette tietenkään. Miksi ette sitten muuta toimintatapojanne. Kerrassaan kummaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mmusttalaine

20.4.2004 02:45

[LAINAUS]_Peter_ kirjoitti 19.04.2004 klo 04:25:

Arvostan paljon kulturellisia eroja ne ovat tälle maalle rikkaus. Romanikulturillakin on varmasti hienot perinteet. Ihmettelen vain romanien tapakasvatusta. Miksi ette osaa käyttäytyä kuin sivistyneet? Antakaa selvennän.

-Miksi ette kunnioita vanhempia ihmisiä, muitakin kuin perheenne ulkopuolisia?

Ja tähän kysymykseen en ole saanut vastausta: Jos kerran saatte hyvän kasvatuksen kotona, miksei se näy myös talonne ulkopuolella? Vastatkaa kiitos!
Voikohan levottomuutenne johtua siitä, että haluatte talon ulkopuolella elää "rennommin", koska sisällä perheen puolella on niin tiukka kuri?

Haluatteko muuten olla vihattuja? Ette tietenkään. Miksi ette sitten muuta toimintatapojanne. Kerrassaan kummaan.[/LAINAUS]

Se kunnioitus ja tapakoulutus on romanipiirejä varten. Vanhempien romaneiden läsnäollessa ei todellakaan yksikään nuori korottele ääntään eikä esim. humalassa tulla heidän eteen. Käyttäytyminen on tiptop.
Tavallista suomalaisvanhusta kohtaan se kunnioitus taas on siinä samalla tasolla kuin kenellä suomalaisella tahansa, paitsi että itse en vanhojen ihmisten läsnäollessa kiroile enkä heilu ylimääräistä. Häiriköiltä voit kysyy heidän tavoistaan heiltä itseltään, en tunne niitä.

Miksi ei muuteta toimintatapojamme?
No itseäni ei oikein kiinnostaa omistaa elämääni suomalaisten ennakkoluulojen parantamiselle jos tulen töistä kaupan kautta kotiin ja kaupan asiakaspalveluna saan vartijan perään ja kassalta vihasen katseen ja "huoh jaaha mitä sulle".
Ei jaksa hymyillä ja näyttää kuinka ihania romanit on, vaan ennemmin tekee mieli ärjyä ja näyttää vihasta katsetta samalailla takaisin. niin ja juoksuttaa vartijaa ympäri kauppaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

DanAn

20.4.2004 11:11

[LAINAUS]mmusttalaine kirjoitti 20.04.2004 klo 02:45:

Se kunnioitus ja tapakoulutus on romanipiirejä varten. Vanhempien romaneiden läsnäollessa ei todellakaan yksikään nuori korottele ääntään eikä esim. humalassa tulla heidän eteen. Käyttäytyminen on tiptop.
Tavallista suomalaisvanhusta kohtaan se kunnioitus taas on siinä samalla tasolla kuin kenellä suomalaisella tahansa, paitsi että itse en vanhojen ihmisten läsnäollessa kiroile enkä heilu ylimääräistä. Häiriköiltä voit kysyy heidän tavoistaan heiltä itseltään, en tunne niitä.

Miksi ei muuteta toimintatapojamme?
No itseäni ei oikein kiinnostaa omistaa elämääni suomalaisten ennakkoluulojen parantamiselle jos tulen töistä kaupan kautta kotiin ja kaupan asiakaspalveluna saan vartijan perään ja kassalta vihasen katseen ja "huoh jaaha mitä sulle".
Ei jaksa hymyillä ja näyttää kuinka ihania romanit on, vaan ennemmin tekee mieli ärjyä ja näyttää vihasta katsetta samalailla takaisin. niin ja juoksuttaa vartijaa ympäri kauppaa.[/LAINAUS]

Katso, sitä saa mitä tilaa..Tilastojen mukaan keskiverto-romani käsittääkseni siis varastaa todennäköisemmin kuin keskiverto "valkolainen" (mikäli nuo ylläolevat väitteet mannejen saamista tuomioista pitää vähänkään paikkansa),toisinsanoen eikö sillä vartijalla ole aika hyvä syy katsella teikäläisten perään hieman aktiivisemmin? Ainakin näin realiteettien valossa näin luulisi olevan. Suvaitsevaisuus ja idealismi on sinänsä kauniita aatteita,mutta niissäkin voidaan ilmeisesti mennä liian pitkälle...?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mmusttalaine

20.4.2004 11:27

[LAINAUS]DanAn kirjoitti 20.04.2004 klo 11:11:

Katso, sitä saa mitä tilaa..Tilastojen mukaan keskiverto-romani käsittääkseni siis varastaa todennäköisemmin kuin keskiverto "valkolainen" (mikäli nuo ylläolevat väitteet mannejen saamista tuomioista pitää vähänkään paikkansa),toisinsanoen eikö sillä vartijalla ole aika hyvä syy katsella teikäläisten perään hieman aktiivisemmin? Ainakin näin realiteettien valossa näin luulisi olevan. Suvaitsevaisuus ja idealismi on sinänsä kauniita aatteita,mutta niissäkin voidaan ilmeisesti mennä liian pitkälle...?[/LAINAUS]

MITÄH!?!? EIKÖ SE VARTIJA KATTELEKKAA MUN PERÄÄ VAA MUN GOOD LOOKS TAKIA!?!? oot kyl tosi tiedottava ihmine!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

oaoao

22.4.2004 15:52

mistä Manne nimi tulee?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kiisselinaama

25.4.2004 19:20

[LAINAUS]Kakkuperse kirjoitti 07.04.2004 klo 21:45:

Kaiken paskapuheesi jälkeen, arvon Kiisselinaama, putkautat valaistuneen kommentin: "Oikeaan suvaitsevaisuuteen kuuluu kuitenkin suvaita myös niitä eriäviä mielipiteitä. Myös heitä ketkä eivät itse suvaitse. Sitä on suvaitsevaisuus."
Miksi et siis suvaitse "manneja"? Eikö määritelmäsi mukaan oikeasti suvaitsevaisen ihmisen tulisi suvaita romaneitakin vaikka heidän oma kulttuurinsa ei olisikaan suvaitsevaista (niin kuin moni on täällä maininnut)? Omituista, että noin suvaitsematon ihminen onnistuu noin hyvin puhumaan suivaitsevaisuudesta.[/LAINAUS]

Olenko kenties jossain sanonut olevani suvaitsevainen. Sisälukutaito, mitä se on?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tarinaista

7.5.2004 10:06

Pari tarinaa romaneista. Lapsena olin torilla hedelmäkojulla päässäni etelästä ostettu upea hiuskoriste. Yhtäkkiä hiukset levähtivät auki ja hiuskoru oli poissa; takanani seisoi kaksi romaninaista, jotka hymyilivät ja levittelivät käsiään, katseellaan etsivät kadonnutta hiuskorua maasta ja helmojensa alta. Just joo. Tuo oli uskomattoman röyhkeää!

Asuntoni naapurissa asui romaniperhe, jonka kanssa olin paljonkin tekemisissä. He olivat todella mukavia ja hyviä tyyppejä. Osa vieraistaan vaan räki rappukäytävässä seinille ja tuli asunnon ovesta ulos kerrostasanteelle röökille, vaikka jokaisessa huoneistossa oli parvekekin. Juoppo romanimies riehui alvariinsa parkkipaikalla, kuunteli musiikkia täysillä autossa ja tanssi autojen katoilla. Seuraavassa hetkessä hän heiluikin puukon kanssa lasten ja naisten perässä ja puukotti onneksi auton kattoa.

Tunnen romaneja paljonkin ja osa heistä on sietämättömän päällekäyviä ja röyhkeitä. Suurin osa heistä on mukavia, lämpimiä ihmisiä, ja ystäväpariskuntani on aivan ihana kaksikko. Monet tunnit on vietetty naisen kanssa pyykkituvilla mattoja ja vaatteita pestessä; romanihan pesee aikuisten ja lasten vaatteet aina erikseen. Mikä harvinaista, nujakkatilanteessa ystäväromanimies toi poikansa minulle hoitoon.

Paljon olen törmännyt potentiaalisiin romaninuoriin, joilla on selviä tavoitteita. Nuoret väittävät, että romanimiehet ovat vahvasti uskottomia kumppaneilleen; useimmat varmasti. Itse olen kahdesti nähnyt romanimiehen käyvän vaimoonsa käsiksi ja kerran romanipukuun pukeutunut tyttö tultiin isän ja veljen toimesta hakemaan tyttölauma-autosta: lämäri poskelle ja tukasta sekä vaatteista kiinni hurjan huudon kera.

Romanikoti on usein lämmin vieraille ja puhdas. Tykkään itsekin laulaa ja siksi viihdyn romaneilla kylässä. Romanit ovat vieraanvaraisia, ja naapuriromanien kanssa lainasimme vähän väliä toisiltamme jotain ruokatarviketta, mutta homma toimi, kun veto ja työntö oli molemminsuuntaista.

Itse tulen paremmin toimeen romanimiesten kuin -naisten kanssa. Ja se on pelkkää plussaa, että romanimies huolehtii ulkonäöstään ja tuoksuu hyvälle. Sitä en vieläkään tajua, miksi miehet tallaavat sisällä ulkokengät jalassa, kun he muuten ovat siistejä? Järkyttävää!

Kävin myös kuntosalilla romaninaisen kanssa; hänen asunaan siellä oli valkoinen aluspaita ja tavallinen musta, ohut hame tai trikoot. Tuttavapiirissäni romanimiehet pitävät lapsiaan paljon reissuillaan mukana, naiset huolehtivat enemmän vauvoista tai heidän mukanaan kulkee isoja tyttöjä.

Romaneja on moneen lähtöön niin kuin meitä valkolaisia. Itse en viitsi vihata, olla katkera tai kostaa; käytän senkin energian muuhun ja nautin elämästä, opettelen antamaan anteeksi ja suvaitsemaan asioita.

Romani ei myöskään nuku jalat keittiöön päin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

redeemer914576

16.5.2004 15:30

Myös minulla on ulkomaalaisia ystäviä, vieläpä useaa eri sorttia ja tämän vuoksi en pidä itseäni rasistisena tai ennakkoluuloisena tai mitään sinne päinkään. Vaan eipä ole yhtään romani ystävää, miksiköhän? Ehkäpä siksi koska ainoat kontaktit ovat tapahtuneet jopa aseellisen ryöstön kera.

En yleistä, mutta pakko on kyllä ihmetellä, kun en ole samanlaista "kunnioitusta" suomea ja sen kansaa kohtaan miltään muulta vähemistöryhmältä nähnyt.

Tämä asenne suomea ja sen alkuperäisiä kansalaisia kohtaan on todella huolestuttava, eikä ihme kun katsoo että lait ja lakisysteemi vielä myötäilevät heidän toimintaansa.

Kukaan ei uskalla ilmoittaa poliisille rikoksesta kostoa peläten(eikä ihme, sillä nykypäivänä veitsen lisäksi myös tuliaseet ovat yleistyneet tällä rintamalla), eikä siihen auta yhtään se, että he pääsevät kuin koira veräjästä esim. puukotettuaan jotakuta (eli saavat sakot ja ehdonalaista = ei mitään, vaikka rikos on lähestulkoon murhayritys). Ja tähän loppuun vielä taputukset niille paskahousuille tuomareille jotka pelkäävät rasisimisyytteitä.

P.S EDELTÄVÄT NIMIMERKIT JOTKA PUHUVAT ENNAKKOLUULOISTA: TE ITSE ETTE VAIN TIEDÄ MITEN ASIAT OVAT. TILANNE ON TODELLAKIN ERITTÄIN HUOLESTUTTAVA JA SILTÄ EI SOVI UMMISTAA SILMIÄÄN.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rolle80

16.5.2004 15:39

minäpä tiedän jopa murhasta (paitsi tietenkin suomen lain mukaan taposta) jonka todennäköiset toteuttajat olivat juuri tämän vähemmistön edustajia. ja sossu maksaa heille palkkaa tästä käytöksestä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suomalainen3

17.5.2004 04:52

[LAINAUS]tarinaista kirjoitti 07.05.2004 klo 10:06:

No tää juttu on ollu täällä jo aiemminkin. Ihan turha toistaa samoja asioita. Vanhaa paskaa muistelemalla ei kukaan pääse elämässä eteenpäin!

Pari tarinaa romaneista. Lapsena olin torilla hedelmäkojulla päässäni etelästä ostettu upea hiuskoriste. Yhtäkkiä hiukset levähtivät auki ja hiuskoru oli poissa; takanani seisoi kaksi romaninaista, jotka hymyilivät ja levittelivät käsiään, katseellaan etsivät kadonnutta hiuskorua maasta ja helmojensa alta. Just joo. Tuo oli uskomattoman röyhkeää!

Asuntoni naapurissa asui romaniperhe, jonka kanssa olin paljonkin tekemisissä. He olivat todella mukavia ja hyviä tyyppejä. Osa vieraistaan vaan räki rappukäytävässä seinille ja tuli asunnon ovesta ulos kerrostasanteelle röökille, vaikka jokaisessa huoneistossa oli parvekekin. Juoppo romanimies riehui alvariinsa parkkipaikalla, kuunteli musiikkia täysillä autossa ja tanssi autojen katoilla. Seuraavassa hetkessä hän heiluikin puukon kanssa lasten ja naisten perässä ja puukotti onneksi auton kattoa.

Tunnen romaneja paljonkin ja osa heistä on sietämättömän päällekäyviä ja röyhkeitä. Suurin osa heistä on mukavia, lämpimiä ihmisiä, ja ystäväpariskuntani on aivan ihana kaksikko. Monet tunnit on vietetty naisen kanssa pyykkituvilla mattoja ja vaatteita pestessä; romanihan pesee aikuisten ja lasten vaatteet aina erikseen. Mikä harvinaista, nujakkatilanteessa ystäväromanimies toi poikansa minulle hoitoon.

Paljon olen törmännyt potentiaalisiin romaninuoriin, joilla on selviä tavoitteita. Nuoret väittävät, että romanimiehet ovat vahvasti uskottomia kumppaneilleen; useimmat varmasti. Itse olen kahdesti nähnyt romanimiehen käyvän vaimoonsa käsiksi ja kerran romanipukuun pukeutunut tyttö tultiin isän ja veljen toimesta hakemaan tyttölauma-autosta: lämäri poskelle ja tukasta sekä vaatteista kiinni hurjan huudon kera.

Romanikoti on usein lämmin vieraille ja puhdas. Tykkään itsekin laulaa ja siksi viihdyn romaneilla kylässä. Romanit ovat vieraanvaraisia, ja naapuriromanien kanssa lainasimme vähän väliä toisiltamme jotain ruokatarviketta, mutta homma toimi, kun veto ja työntö oli molemminsuuntaista.

Itse tulen paremmin toimeen romanimiesten kuin -naisten kanssa. Ja se on pelkkää plussaa, että romanimies huolehtii ulkonäöstään ja tuoksuu hyvälle. Sitä en vieläkään tajua, miksi miehet tallaavat sisällä ulkokengät jalassa, kun he muuten ovat siistejä? Järkyttävää!

Kävin myös kuntosalilla romaninaisen kanssa; hänen asunaan siellä oli valkoinen aluspaita ja tavallinen musta, ohut hame tai trikoot. Tuttavapiirissäni romanimiehet pitävät lapsiaan paljon reissuillaan mukana, naiset huolehtivat enemmän vauvoista tai heidän mukanaan kulkee isoja tyttöjä.

Romaneja on moneen lähtöön niin kuin meitä valkolaisia. Itse en viitsi vihata, olla katkera tai kostaa; käytän senkin energian muuhun ja nautin elämästä, opettelen antamaan anteeksi ja suvaitsemaan asioita.

Romani ei myöskään nuku jalat keittiöön päin.[/LAINAUS]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TaunoEsko

17.5.2004 10:35

No niin,eiköhän tämän keskustelun voisi lopettaa ja vaikak julkaista sitten seuraavassa romanien kulttuuria koskevassa TV-dokumentissa; On meinaan käynyt aika selväksi mitä valtaväestö heistä ja heidän tavoistaan ajattelevat ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ensihoitaja

11.6.2004 05:32

Varmaan monien jutuissa on jotain perää ja jotain väritettyä... mutta kannattaa miettiä sitäkin, että jos sinua on pienestäasti odotettu käyttäytyvän tietyllä tavalla, loppujenlopuksi rupeat käyttäytymään siten.. eli jos sinun sanotaaan olevan luuseri puukkojunkkari niin aikast tapeltuasi vastaan väitettä käytöksesi muuttuu paradoksaaliseksi. Hyvä käytös ei myöskään aina takaa tasaarvoisuutta.. kokemusta on... parhaimmat kaverit/ ja muutaman ystävän sai, kun ensin otti niiltä senkan nenästä ja vasta sitten sanoin MOI

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-saaga-

11.6.2004 11:00

Tapauksia Helsingistä, missä olen asunut koko ikäni ja kohdannut vain täkäläisiä romaneja, mutta heistä saadun kuvan perusteella en voi sanoa enää yhtään positiivista sanaa koko vähemmistöstä:

Tapaus: Istun Espalla keskellä kirkasta kesäpäivää ja romaninainen tulee kysymään uhkailevasti tupakkaa. Kun sanon, että ei ole kuin muutama, saan vastaukseksi: Vittu et kai sä yhteen tupakkaan haluu kuolla?!.Annan tupakat ja sytkäri lähtee mukaan.

Tapaus: Forumin edessä, taas keskellä päivää, romanit pysähtyvät viereeni ja kysyvät tietä laivaterminaaliin. Yritän parhaani mukaan neuvoa, mutta siitäkään ei oikein tule mitään, kun saan kuulla olevani "vitun hidas idiootti, etkö sä vittu osaa paremmin neuvoa?!". Ja reitti satamaan on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen.

Tapaus: Olen metrossa äitini kanssa, kun vaunuun tulee suorastaan kokonainen romanisuku, kymmenestä viitenkymmeneen vuotiaita, kaikilla kaljapullot mukana ja kannat katossa. Istuuduttuaan alkavat tentata vieressä istuvaa miestä joka kohteliaasti vastaa, ei millään tavalla yllytä tai suututa. Viiden minuutin päästä koko seurue on hermostunut miehen hiljaisuudesta ja mies saa kuulla kunniansa niin sanallisesti kuin nyrkiniskuinkin. Vaikka tällaiseen pitäisi tietysti puuttua, niin koko metrovaunu seuraa hiljaa vierestä, sillä muutamalle kymmenelle romanille ei vain noin vain voi mennä huomauttamaan heidän käytöksestään.

Tapaus: Ystäväni tulee yöllä kotiin ja saa seuraansa romanipojan, joka haluaa tupakkaa. Ystäväni ei polta ja seurauksena saa puukon kaulaansa. Tosiaan kyseessä oli yö, mutta ei kai sekään riitä selittämään tapahtunutta.

Tällaisia pieniä ja suuria tapauksia riittäisi omasta elämästäni kymmenkunta. Olen aina ollut omasta mielestäni suvaitsevainen ja joskus jopa vaahdonnut toisten rasistisista kommenteista romaneja kohtaan. Ymmärrän, että kaikki eivät ole sellaisia, mutta on hieman vaikea luoda positiivista yleiskuvaa, kun ainoat kanssakäymiset heidän kanssan ovat edellisten kaltaisia. Ja itse tulen useimmiten hyvin toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, en mielestäni yllytä ketään olemaan vihainen tai aiheuta pahaa mieltä.

Koko pienen elämäni olen liikkunut vilkkaasti Helsingin seudulla, ns. paremmilla ja huonommilla alueilla kaikkiin kellonaikoihin. Ainoastaan romanit ovat käytöksellään erottuneet selkeästi joukosta niin epäedukseen, että nykyään vaihdan valitettavasti mielummin suuntaa, jos näen osuvani samaan paikkaan heidän kanssaan. Junttisuomalaisten, somalien, venäläisten, vietnamilaisten, virolaisten etc. kanssa minulla ei ole ikinä ollut mitään negatiivisia kokemuksia. Kuvani näistä kaikista muista Suomessa asuvista on positiivinen ja sellaisena sen toivottavasti voin jatkossa pitää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

xop

17.6.2004 12:33

Puukotus Helsingin keskustassa
Julkaistu 9.6. 16:59

tulosta juttu
lähetä linkki

28-vuotiasta miestä puukotettiin Helsingin keskustassa Pohjoisella Rautatiekadulla tiistai-iltana puoli yhdeksän aikaan.
Kamppia kohti kävelemässä ollut mies kohtasi kolme nuorta romanimiestä. Nuorukaiset kyselivät uhrilta tupakkaa ja rahaa. Kun uhri ei niitä ollut antanut löi yksi nuorista häntä puukolla jalkaan.
Puukotuksen jälkeen nuoret pakenivat paikalta Kampin metroaseman suuntaan.

Tekijät olivat uhrin arvion mukaan noin 15-vuotiaita. Kaikilla tekijöillä oli päällään tummat, suorat housut. Lisäksi yhdellä heistä oli tumma Adidas -merkkinen tuulitakki.
Poliisi pyytää tapauksen nähneiden tai siitä jotain tietävien ottamaan yhteyttä virka-aikana numeroon (09)189 5334 tai (09)1895321 tai virka-ajan ulkopuolelle numeroon (09)189 4240.

http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1076152957670

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TavisIhminen

23.6.2004 19:31

[LAINAUS]loather kirjoitti 07.04.2004 klo 11:52:

Olen saanut tarpeekseni mustalaisista sillä:
Itse ovat maineensa hankkineet, joten ei pitäisi olla mitään urputtamista.[/LAINAUS]

Siinä on tämän tekstin paras kommentti!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eparehellinen

28.6.2004 02:48

[LAINAUS]kosda kirjoitti 26.03.2004 klo 12:34:

Eilen viimeks kun kävin kaupassa, niin siinä oli kauhee hässäkkä kun romanit yritti varastaa puol Alepaa. Sit ne tosin tarjoutu ystävällisesti maksaa, kun myymälä etsivä huomas ettei ne ollu aikomuksena maksaa.

Varmasti löytyy muutama kunnollinen, tottakai, mutta valtaväestö on roistoja.[/LAINAUS]Kuule, olen valihoinen ja ihan suomalainen ja myymälävaras. Ja teen tuota samaa. Pitäskö tässä nyt minun esimerkin pohjalta pitää kaikkia valkolaisia varkaina?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JulmaTotuus

28.6.2004 03:00

[LAINAUS]NOHUHHUH kirjoitti 28.03.2004 klo 18:31:

Joo erillainen varas ja puukottaja! Varmaan suhtaudutaan eri tavalla, urpo![/LAINAUS]Ei sinun tarvitse kuin muuttaa Ruotsiin (tai Viroon) niin Suomen kansalaisuus tekee sinusta auttamatta alkoholistin, vaikka et tippaakaan ottaisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lez

28.6.2004 03:47

Lapsuudessani ja nuoruudessani on asunut romaneja aina naapurissa, eikä isompia vaikeuksia ole ollut. Mitä nyt kerran yksi myi minulle romani asusteeseen kuuluvan nahkatakin ja vaati sitä myöhemmin takaisin, kun huomasi, että jopa käytän sitä (vetosi omaan kulttuuriinsa). En antanut, kun en rahojanikaan saanut takaisin. Omapa oli häpeä, kun meni valkolaiselle myymään jotain mikä ei kuuluisi valkolaisen päälle ollenkaan.
Räkättihän nuo paljon nuo romanien kakarat, mutta niin teki kyllä valkoihoistenkin kakarat. Siinä olisi kyllä ollut koko kylän perheiden pitänyt katsoa miten lapsensa kasvattaa.
En minä millään tapaa puolustele romaanien tekemiä rikoksia. Mutta hieman perspektiiviä asioihin! Ei se, että omalle kohdalle sattuu tai kaverin kohdalle sattuu juuri ne jotka ovat epärehellisiä ja jopa väkivaltaisia. Tee kaikista sellaisia. Onhan näitä epärehellisiä suomalaisiakin. Minultakin valkolainen huijasi sadan euron edestä tavaraa. Eipä siinä voi kuin omaa hyväuskoisuuttaan syyttää.
Ja se tosiaan kaikki se puhe vanhempien ihmisten arvostamisesta... Hoh hoijaa... Anteeksi vaan mutta nyt minäkin yleistän. Tai sitten kunnioitus käsite on ihan eri meidän ja heidän kulttuurissaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

miizza

11.7.2004 12:38

[LAINAUS]valitettavasti kirjoitti 26.03.2004 klo 15:14:

Lena7-> Huomasitko etteivät nimimerkit viljelleet ennakkoluuloja vaan kertoivat tositarinoita mitä heille on sattunut. Onhan rikollisia muissakin ryhmissä mutta jos se kerran elämässä kohdalle sattunut ryöstö on ollut romanin tekemä niin tekeehän siitä joitain johtopäätöksiä. Ja heiltä kun ei saa turpaansa vaan puukosta.[/LAINAUS]

Joo niinhän ne niitä "tosikertomuksiaan" kertoilivat, mutta tosissaan uskotko että heidän kertomuksensa on 100%:n tosia? Haloo herää! Nämä tyypit ovat rasistisia (luultavasti/jutuista päätellen) ja ainakin puolet jutuista on luultavasti pelkkää liiottelua. Kuka vaan voi keksii tollasen "mannet tuli puukon kanssa ja varasti"-jutun! Niitä juttuja on Suomi pullollaan.
Kaikki romanit, joita olen elämäni aikana tavannut ovat olleet kunnollisia ihmisiä. Ei sen pahempia, kuin me suomalaisetkaan!
Miettikää nyt hyvät ihmiset, jos supisuomalainen heppu tulisi teitä kadulla vastaan puukon kanssa ja varastais teiltä vaatteetkin päältä, ette te siitä tulis meuhkaamaan että "p*rkeleen suomalainen r***kari varasti mut".. Mutta jos romani edes sanoo teille, että voitko lainaa pari euroo niin te tuutte tänne meuhkaamaan että "voi kauheeta ku ne on kamalia ja huonoja ihmisiä.. Aina ne varastaa" ym ym.

Järki käteen.. Älkää tuomitko kaikkia yhden ihmisen tekojen perusteella!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kja32

9.8.2004 13:07

Riita tupakasta päättyi kuolemaan
Tupakasta syntynyt sanaharkka päättyi Porin torilla kohtalokkain seurauksin perjantaina puolenyön aikaan. Tupakkaa pyytänyt 32-vuotias mies suivaantui, kun ei saanut savuketta, ja ampui 29-vuotiasta miestä hyvin läheltä suoraan päähän.
Uhri kuljetettiin hoidettavaksi Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa hän menehtyi lauantai-iltana.
Sanaharkka savukkeesta syntyi kahden seurueen välille. Sanaharkka kiihtyi ensin tönimiseksi, minkä jälkeen tupakkaa halunnut romanimies haki lähistöltä luvattoman pienen käsiaseen, käveli toisen miehen lähietäisyydelle, kohdisti aseen mieheen ja lyhyen ajan kuluessa ampui yhden laukauksen miestä kohti.
9.8.2004
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/uutiset_tulostus.asp?id=826996&osasto=Kotimaa

Mustalaisia on Suomessa n. 10.000, eli saman verran kuin Maarianhaminassa asukkaita. Kumpi ihmisryhmä on vaarallisempi - maarianhaminalaiset vai mustalaiset? Miksi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mustalaislikka

16.8.2004 15:22

Siis nää ihmiset vois vähä ajatella mitä tänne kirjottaa.... Miettikää vähän miltä meistä romaneista tuntuu lukea näitä juttuja siitä kuinka toivotaan että kuollaan sukupuuttoon... Tuntu kyllä erittäin ilkeeltä lukea näiät juttuja. Onhan teitä valkolaisiakin sellaisia ketkä varastavat ja tappelevat. Mut vanhemmat eivät kyllä ole opettaneet teillekkään minkään laisia tapoja. Työ ootte kyllä rasisteja. Eihän mekään huudella teille keskellä katua että maitoturvat tai muuta vastaavaa....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mina_vaa

17.8.2004 23:03

Tänä päivänä,kun mustalainen menee kauppaan,hänen pitäisi näyttää jo ovella että on rahaa mukana,sillä joka ainoa vartijat on varmasti perässä ennenkuin ehtii maitohyllylle.Miten kauan teille pitää jankuttaa että KAIKKI MUSTALAISET EIVÄT VARASTA?Itse olen palveluopistossa koulussa ja valmistuttuani aion töihin,en aio vain lorvailla koko elämääni.Ja nämä rikokset/raiskaukset ym...Kyllä niitä yhtä lailla paljon muutkin kuin mustalaiset.
Eläkää ja antakaa muidenkin elää.
Olen mustalainen ja ylpeä siitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lise-Lott

19.8.2004 19:40

Tunnen kaikenlaisia ihmisiä,eivätkä mustalaiset ole niistä pahimpia.Myös mustalaisilla on vahvoja ennakkoluuloja meitä valkolaisia kohtaan ja päinvastoin. Tuttavani joka on mustalainen kertoi tässä taannoin ,että on ärsyttävää mennä esim. outoon kauppaliikkeeseen, koska myyjät kulkevat perässä ja ilmeisesti luulevat hänen varastelevan.Eivät kaikki mustalaiset ole varkaita ja tappelupukareita.Kirjoitin ylioppilaaksi v-91 ja meidän luokan priimus oli mustalaistyttö,ja olen kuullut että hän tekee väitöskirjaa lääketieteen alalta (asuu Englannissa)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Guide

22.8.2004 11:28

[LAINAUS]Pohjoisesta kirjoitti 26.03.2004 klo 15:53:

Rovaniemellä ei ole yhtään hyvää mustalaista. Tai no on allu mut sen jalat ei toimi. Törkeetä käytöstä jatkuvasti ja täälläki voi sanoa ettei ne muuta tee ku varastaa ja hyppii silmille. Etnisen puhdistuksen aika... tai toivottavasti suvut tappavat toisensa.[/LAINAUS]

...joo, onneksi ei pohjolassa niitä paljon näy. Olen Muoniosta ja siellä on "manne" ja somali harvinainen. Myönteisiä kokemuksia on mustalaisista yksi ja somaleista ei yhtään. Kielteisiä löytyy omalle kohdalle molemmista. Yritän välttää molempia pelkästään oman mielen rauhani vuoksi. Guide

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nicolasxxx

31.8.2004 15:39

Valitettavasti minulla ei ole kovin montaa hyvää sanaa romaneista. Ainoat kaksi kertaa kun olen täällä Helsingissä joutunut ryöstön/väkivallan uhriksi, on molemmilla kerroilla ollut asialla mustalaiset.

Olin eilen Stockmannilla kokeilemassa miesten tuoksuja. Kaksi manne-jätkää yhdessä ilmeisesti siskonsa kan olivat myös hyllyillä. Kovaan ääneen toinen julistaa kuinka "kaikki haisee ihan samalta" ja tulee viereeni penäämään mielipidettäni siitä kuinka eräs tietty miesten after-shave ei ole "miehen tuoksu". "Kai säkin joskus olet haistanut miltä oikea mies tuoksuu".

Uskomattoman huonokäytöksisiä, loukkaavia älykääpiöitä, joille ei ainakaan minulta heru sympatiaa! Miksi helvetissä minun pitäisi suvaita moista, jatkuvaa törkeää käytöstä. Niin makaa kuin petaa. Jos lähes puolella romaniväestöä on rikosmerkintä, ei syy mielestäni ole valtaväestössä vaan romanikulttuurissa joka on mätä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

elataks

13.9.2004 19:17

[LAINAUS]Lise-Lott kirjoitti 19.08.2004 klo 19:40:

Tunnen kaikenlaisia ihmisiä,eivätkä mustalaiset ole niistä pahimpia.Myös mustalaisilla on vahvoja ennakkoluuloja meitä valkolaisia kohtaan ja päinvastoin. Tuttavani joka on mustalainen kertoi tässä taannoin ,että on ärsyttävää mennä esim. outoon kauppaliikkeeseen, koska myyjät kulkevat perässä ja ilmeisesti luulevat hänen varastelevan.Eivät kaikki mustalaiset ole varkaita ja tappelupukareita.Kirjoitin ylioppilaaksi v-91 ja meidän luokan priimus oli mustalaistyttö,ja olen kuullut että hän tekee väitöskirjaa lääketieteen alalta (asuu Englannissa)[/LAINAUS]

Just joo..Valmistuin yo:ksi viime keväänä ja voin rehellisesti sanoa etten ole nähnyt yhtään mannea koskaan koulun penkillä,enkä ollut moisesta ilmiöstä ennen viestiäsi kuullutkaan. No, ainahan sopasta saattaa jokunen klimppikin hyvällä tuurilla löytyä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hgkjA

20.9.2004 21:35

R-kioski ryöstettiin Pitäjänmäellä sunnuntaina
Julkaistu 15:32

Helsinki. Kaksi nuorta miestä ryösti R-kioskin sunnuntai-iltapäivänä noin kello 15.40 Helsingin Pitäjänmäessä osoitteessa Sulkapolku 2. Noin 15–18-vuotiaat romaninuorukaiset uhkasivat myyjää puukolla ja saivat sekä kassasta että kassakaapista rahaa muutaman tuhat euroa.
He pakenivat paikalta Turkismiehentien suuntaan punaisella Volvo-merkkisellä henkilöautolla, jossa heitä ilmeisesti odotti kuljettaja.
Ryöstäjistä saatiin hyvät videotallenteet, ja poliisi on toiveikas rikoksen selviämisen suhteen. Asiasta jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisin numeroon (09) 189 5464 ja virka-ajan ulkopuolella (09) 189 4740.
http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1076153989128

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

valkolainen

29.9.2004 13:04

[LAINAUS]-saaga- kirjoitti 11.06.2004 klo 11:00:

Tapauksia Helsingistä, missä olen asunut koko ikäni ja kohdannut vain täkäläisiä romaneja, mutta heistä saadun kuvan perusteella en voi sanoa enää yhtään positiivista sanaa koko vähemmistöstä:

Tapaus: Istun Espalla keskellä kirkasta kesäpäivää ja romaninainen tulee kysymään uhkailevasti tupakkaa. Kun sanon, että ei ole kuin muutama, saan vastaukseksi: Vittu et kai sä yhteen tupakkaan haluu kuolla?!.Annan tupakat ja sytkäri lähtee mukaan.

Tapaus: Forumin edessä, taas keskellä päivää, romanit pysähtyvät viereeni ja kysyvät tietä laivaterminaaliin. Yritän parhaani mukaan neuvoa, mutta siitäkään ei oikein tule mitään, kun saan kuulla olevani "vitun hidas idiootti, etkö sä vittu osaa paremmin neuvoa?!". Ja reitti satamaan on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen.

Tapaus: Olen metrossa äitini kanssa, kun vaunuun tulee suorastaan kokonainen romanisuku, kymmenestä viitenkymmeneen vuotiaita, kaikilla kaljapullot mukana ja kannat katossa. Istuuduttuaan alkavat tentata vieressä istuvaa miestä joka kohteliaasti vastaa, ei millään tavalla yllytä tai suututa. Viiden minuutin päästä koko seurue on hermostunut miehen hiljaisuudesta ja mies saa kuulla kunniansa niin sanallisesti kuin nyrkiniskuinkin. Vaikka tällaiseen pitäisi tietysti puuttua, niin koko metrovaunu seuraa hiljaa vierestä, sillä muutamalle kymmenelle romanille ei vain noin vain voi mennä huomauttamaan heidän käytöksestään.

Tapaus: Ystäväni tulee yöllä kotiin ja saa seuraansa romanipojan, joka haluaa tupakkaa. Ystäväni ei polta ja seurauksena saa puukon kaulaansa. Tosiaan kyseessä oli yö, mutta ei kai sekään riitä selittämään tapahtunutta.

Tällaisia pieniä ja suuria tapauksia riittäisi omasta elämästäni kymmenkunta. Olen aina ollut omasta mielestäni suvaitsevainen ja joskus jopa vaahdonnut toisten rasistisista kommenteista romaneja kohtaan. Ymmärrän, että kaikki eivät ole sellaisia, mutta on hieman vaikea luoda positiivista yleiskuvaa, kun ainoat kanssakäymiset heidän kanssan ovat edellisten kaltaisia. Ja itse tulen useimmiten hyvin toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, en mielestäni yllytä ketään olemaan vihainen tai aiheuta pahaa mieltä.

Koko pienen elämäni olen liikkunut vilkkaasti Helsingin seudulla, ns. paremmilla ja huonommilla alueilla kaikkiin kellonaikoihin. Ainoastaan romanit ovat käytöksellään erottuneet selkeästi joukosta niin epäedukseen, että nykyään vaihdan valitettavasti mielummin suuntaa, jos näen osuvani samaan paikkaan heidän kanssaan. Junttisuomalaisten, somalien, venäläisten, vietnamilaisten, virolaisten etc. kanssa minulla ei ole ikinä ollut mitään negatiivisia kokemuksia. Kuvani näistä kaikista muista Suomessa asuvista on positiivinen ja sellaisena sen toivottavasti voin jatkossa pitää.[/LAINAUS]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jkshfdakj

2.10.2004 05:19

No eipä multakaan hirveästi sympatioita heru tuolle romanivähemmistölle. Sanottasko näin että vanhemmat romanit jotka ovat iältään n.40 ja yli käyttäytyvät mielestäni kohtuu fiksusti. Toki huonosti käyttäytyviäkin olen nähnyt. Muttta alle 30 vuotiaat romanimiehet tuomitsen valtaosalta todella huonosti käyttäytyviksi. Työssäni järjestyksenvalvojana, minut on uhattu puukottaa useamman kerran. Lisäksi nuoret romanimiehet tulee monesti jutteleen ihan vaan hyvällä ja kertoen kuinka meinasi tulla tappelu jonku dorkan kans ja kuin turpaan hän olisi antanut. Lisäksi järjestyshäiriöitä aiheutettuaan ja ulos jouduttuaan romanimies melkein aina uhkaa tappaa portsarin tai hakea apua ja tulla kostamaan. Useasti myös porttikiellon omaava romanimies on tullut hengaileen n.10:nen kaverinsa kanssa ravintolan ulkopuolelle ja vaikkakaan tällöin he eivät ole sisälle pyrkineetkään, ovat he tapelleet keskenään. Lisäksi olen todennut todella yleiseksi tämän romanien tupakan pummaamisen ja halun lainata kännykkää. Sinänsä ok juttu, mutta joskus ihmetyttää mistäköhän sekin juontaa juurensa. Tämä romanien vanhempien kunnioitus ja muu tapakulttuuri valkolaisen mielestä ihmeellisyyksineen pitää varmasti paljon hyvääkin sisällään, mutta myös paljonpaljon pahaa kuuluu suuren osan käyttäytymismalliin. Elikkä summa summarum: Mielestäni mustalaiset ovat suurimmaksi osaksi kansaa, joka ei sovellu meidän kulttuuriimme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tytsy24

9.11.2004 21:57

olen erittäin kunnollisen romanimiehen vaimo
ja olen täysin suomalainen. onhan suomalaisissakin iso osa k-päitä mutta siitä ei vaan huudeta kovaan ääneen kun ei olla vähemmistö. itse olen ollut suhteessa suomalaisen miehen kanssa jossa sain turpaani joka toinen päivä. tottahan se on että mustalaisissa on niitä huonoja ihmisiä mutta niin on joka kansassa. olimme yhden kerran lähikaupassamme ja siihen tuli mustalaisia joukko. naiset pöllivät minkä kerkesivät ja lapset juoksivat ympäri kauppaa.
näin se maine kaikilta muiltakin menee varsinkin niiltä jotka elävät niinkuin ihmisten kuuluu. kyllä pistää vihaksi että muiden täytyy omalla käytöksellään pilata omiensa maine..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lihlkj

13.11.2004 02:01

Tutkimus: Viidennes romaneista jää luokalleen
(12.11. 12:03)

Romanioppilaista joka viides jää vuosittain luokalleen. Romanilapsille kertyy myös paljon poissaoloja oppitunneilta. Lisäksi puolet heistä saa osa-aikaista erityisopetusta.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksen laatineen Opetushallituksen mukaan romanioppilaat ovat vaarassa syrjäytyä koulutuksesta.

Romanioppilaiden ongelmat ilmaantuvat usein siirtymisissä luokalta toiselle. Moni lapsi kertaa ensimmäisen tai toisen luokan, ja myös seitsemännelle luokalle jääminen on yleistä.

Romanioppilaiden vahvuusalueina koulut pitivät sosiaalisuutta ja osittain myös hyviä käytöstapoja.

Tutkimuksessa selvitettiin romanien perusopetuksen tilaa vuosina 2001-2002. Selvitys perustuu 380 koulun vastauksiin ja 174 romaniperheen haastatteluun. (STT)
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/sahkeet.asp?id=876860

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huji

16.11.2004 14:05

Hankkikaa hyvät ihmiset aseenkantolupa pistoolille. Sitten voi kävellä se taskussa, lataamattomana tietenkin että voi poliiseille tarvittaessa sanoa olleensa juuri matkalla ampumaradalla.

Jo kaksi kertaa on lompakko ja kännykkä pelastunut kun puukolla uhattuna näyttää pistoolinperää taskusta ja väläyttää pienen hullunkiillon silmiin. Saa olla hullu manne ennenkun lähtee puukolla hyökkimään jos vastapelurilta löytyy jotain tehokkaampaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eeeesko

30.11.2004 16:35

Niin. Romanit. Itselläni on aika huonoja kokemuksia nuorista romaneista. Tulevat pummimaan rahaa tai kännykkää tai röökiä, sitten kun ei anna niin suuttuvat. Siis minkä takia?!?! Onko se henkilökohtainen loukkaus jos en suostu lainaamaan kännykkää, koska en tunne henkilöä?

Kyllä tässä on varmaan kyse siitä, että ihmiset eivät ymmärrä toisiaan. Mutta vaikeaa se on ymmärtää romaneja kun ei saa mistään tietoa heidän kulttuuristaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi