Nuoret romanit

Kuinka totuudenmukaisia käsityksemme romaneista ovat?

Jos et ole kiltisti, mustalainen tulee ja vie! Niin varmaan ja varastaa kaiken muunkin. Seuraavaksi tulee vitsi siitä, että mustalaiset eivät tee työtä. Vitsi? Käsi ylös kaikki, joiden tietämys Suomen 500-vuotiaasta romanivähemmistöstä loppuu läpänheittoon.

"Stereotypia on turvallisin tapa hallita erilaisuutta. Ei tarvitse ajatella itse", sanoo suomalaisromaneja tutkinut sosiologian professori Martti Grönfors.

Saman allekirjoittaa Romaniasian neuvottelukunnan pääsihteeri Sarita Friman:

"Ensin ennakkoluulot, sitten yksilö. Edelleen. Kun tänne soittaa esimerkiksi toimittajia, puolet hyökkää ja puolet hyssyttelee. Kummastakaan ei synny dialogia."

"Esimerkiksi rikosarvioiden näkökulmasta romanien rikkeet ovat hyvin vähäpätöisiä. Uusimman kenttätutkimuksen mukaan poliisinkin huomio siirtyy jo muualle. Silti muutamat ahkerat pikkurikolliset leimaavat koko vähemmistön", Grönfors sanoo.

Niin se alkoi tämäkin juttu, rikoksilla. Mitä seuraavaksi? Jotain muuta kuin vähemmistö–valtaväestö-liturgiaa, kiitos.

"Puhutaan koulutuksesta", sanoo Friman. Romanien koulutukseen on satsattu kunnolla viimeiset kymmenen vuotta, ja tulokset alkavat näkyä.

"Romanit ovat edelleen heikommassa taloudellisessa ja sosiaalisessa asemassa kuin muut suomalaiset. Iso syy on heikko pohjakoulutus. Aiemmin koulua kartettiin, koska se suhtautui kielteisesti romanien kieleen ja kulttuuriin. Nyt kieltä vahvistetaan, ja ylioppilaiden määrä kasvaa jatkuvasti. Myös vanhemmat vaativat lapsiltaan opintoja, sillä moni tietää, kuinka vaikeaa on selvitä ilman niitä. On ymmärretty, että perinteisillä ammateilla ei yksinkertaisesti pärjää", Friman listaa.

Eniten romaneja opiskelee sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, nuorisotyössä, kaupallisilla aloilla ja it-linjoilla. Käytännön- ja ihmisläheisyys on suosittua. Myös korkeakoulut taidealasta oikeustieteisiin vetävät hiljalleen. Helsingin yliopistossa kielitieteitä opiskeleva Anette Åkerlund tahtoo romanikielelle joskus oman laitoksen.

"Ainakin Pariisissa, Prahassa ja Wienissä voi suorittaa jo koko tutkinnon. Jos nuoret saa liikkeelle, romanikielellä on tässä maassa oikeasti tulevaisuus. Oma koulukaan ei ole suuruudenhullu idea."

Tässäkö se on, uusi menestyvä ja koulutettu romanikeskiluokka?

"Hyvä kysymys. Olen miettinyt sitä itsekin ja sanoisin kyllä. Ensimmäistä kertaa myös romaniyhteisön sisällä tapahtuu sosiaalista jakautumista. Koko yhteiskunnan kehitys heijastuu vähemmistöihin. Asian nurja puoli ovat huumeet, mutta niitäkään nuoria ei tässä kulttuurissa hylätä", sanoo Friman.

"Hyvä ja tasapainoinen romanielämä ei liity uraputkeen. Kasvatuksen päätavoite on sosiaalisesti menestynyt ihminen, ei suorittaminen. Välillä käy niinkin, että ei ymmärretä kaikkea sitä aikaa ja työpanosta, minkä korkeakouluopinnot vaativat."

Kun kysyn listaa erityisen menestyneistä romaneista, Friman nauraa.

"Romani All Stars, mahdoton ajatus. Tasa-arvovaatimus on niin ehdoton, että siitä tulisi paljon kielteistä palautetta. Ei ihmisiä voi listata. Toisaalta sitäkin kuvaa voisi laajentaa, kuka on romani. On perinteisesti pukeutuvia, pukeutumattomia, puoliromaneja. Monessa suomalaisessa on romaniverta."

Pakko tarkistaa. Tsekkaus lähipiiriin tuottaa heti kolme neljäsosaromania.

Monen isovanhemmat ovat siis osallistuneet Suomen sotiin mutta saaneet kotiinpaluulahjaksi lain, jonka nimissä heidän lapsiaan pakkohuostaanotettiin vielä 1970-luvulla. Ei ihme, jos myös romaneilla on ennakkoluuloja.

"Toisaalta jos vertaa esimerkiksi Itä-Eurooppaan, missä romanit elävät parhaimmillaan slummeissa, Suomen asiat ovat hyvin."

Kun EU laajenee, sen kymmenestä miljoonasta romanista tulee suurin eurooppalainen vähemmistö.

"EU voi kaventaa kurjuuskuilua, mutta paikallinen poliittinen tahto on edelleen haaste. Suomi on osallistunut aktiivisesti EU:n romanioikeuskysymyksiin", hän jatkaa.

Esimerkiksi Miranda Vuolasranta, neuvottelukunnan aiempi pääsihteeri, työskentelee Strasbourgissa Euroopan neuvoston palveluksessa.

Ovet aukenevat siis heillekin. Tai on niitä ovia ainakin raollaan.

8.4. vietetään kansainvälistä romanikulttuuripäivää.

Lähteet: http://www.romani.fi, Leena Marsio: "Kansainvälinen Romanikirjailijaliitto", http://www.romaniworld.com, http://www.romani.org, http://www.mustalaismusiikki.com

Dimitri, 22, ja Allan, 21

Allan aloittaa kahden armeijavuoden jälkeen työt myyntimiehenä. Dimitri harrastaa kilpatanssia ja ajaa tilausajobussia. Titteleihin kuuluu mm. Suomen ja Norjan mestaruus. Koulu ja työt ovat molemmille itsestäänselvyyksiä.
Allan aloittaa kahden armeijavuoden jälkeen työt myyntimiehenä. Dimitri harrastaa kilpatanssia ja ajaa tilausajobussia. Titteleihin kuuluu mm. Suomen ja Norjan mestaruus. Koulu ja työt ovat molemmille itsestäänselvyyksiä.
Kappelin kahvila kylpee ilta-auringossa. Miten on mahdollista, että tiedän romaneista näin vähän? Aikaa kuluu ja kasettinauha loppuu kesken. Dimitri ja Allan Nyman ovat ylpeitä kulttuuristaan.

"Esimerkiksi vanhemman kunnioittaminen on meillä ihan erilaista. Aina kuunnellaan ja teititellään. Omat vanhemmat ovat esikuvia", tulee selkäytimestä.

"Jos vaikka ostan autoa, totta kai vanhempi tulee mukaan. Sillä on enemmän kokemusta ja se on viisaampi. Menee se niinkin, että nuoremmat kunnioittaa meitä", Allan sanoo.

"Selkeimmin näkyy vaatekulttuuri, että pukeudutaan siististi ja säädyllisesti: takki, kauluspaita, kravatti ja stemmaavat värit. Ehdottomasti pitkät housut."

"Aina mennään juttusille, jos tavataan muita romaneja. Nuoria tai vanhoja, suomalaisia tai ulkomaalaisia. Vaikka toinen olisi miten huonona, sitä ei ikinä jätetä yksin. Jos vaikka mun siskolle tapahtuu jotain, niin se koskettaa koko sukua", hän jatkaa.

"Kesällä saatetaan ottaa asuntoauto ja lähteä kavereiden kanssa ajelemaan pitkin Pohjoismaita. Veri kiertää edelleen ihan eri lailla."

Onko miehillä enemmän vapauksia kuin naisilla?

"Totta kai. Tytöistä ollaan ihan eri lailla huolissaan. En laskisi siskojani iltamyöhällä mihinkään. Koulun jälkeen voin viedä kahvilaan tai leffaan. Ainoa hyvä puoli ravintoloiden syrjinnässä on, että nuoret tytöt ei pääse yksin sisään", Allan ironisoi.

Miehiä syrjitään harvemmin.

"Jos nyt joku tulee kyttäämään, niin vastataan jotain hauskaa. On se myös omasta asenteesta kiinni. Pitää osoittaa, että vaikka sä oot erilainen, sussa ei oo pelättävää."

Välillä käy silti niin, että ajetaan autolla ravintolan eteen, mutta portsari syyttää juopuneeksi. Viimeksi kokonainen kuntosali keskeytti treeninsä, kun serkut astuivat sisään.

"Esimerkiksi koulu on ottanut romanit hyvin sisään. Työelämä taas ei. Usein pitää tehdä tuplasti töitä, että ansaitsee saman kunnioituksen kuin muut", Dimitri sanoo.

"Sama oli armeijassa. Mutta koska oikeasti pidin siitä ja työ tuli sydämestä, kaikki ymmärsi, että omistaudun ja olen täsmällinen. Se on romanin temperamenttia. Kaikki rakkaudesta suuttumiseen tunnetaan voimakkaasti. Siitä syntyy myös upein musiikki", Allan sanoo.

"Kaikki ihmiset on erilaisia. Parasta on tulla juttelemaan. Myös romanikotiin on aina tervetullut. Hälinä ja show-meininki saattaa kummastuttaa, mutta kun siihen tottuu niin huomaa, että nää ihmisethän elää."

Miriam, 24

”Olen vaatteiden kautta ylpeä siitä mitä olen, ja päätös kestää loppuiän. Kyse ei silti ole pelkistä vaatteista. Romanius on koko mun elämä.”
”Olen vaatteiden kautta ylpeä siitä mitä olen, ja päätös kestää loppuiän. Kyse ei silti ole pelkistä vaatteista. Romanius on koko mun elämä.”
Ensimmäinen kertani romanikodissa. Siistiä. Ikkunoissa roikkuu kultaiset verhot ja pöydässä on kahvia, teetä, pannukakkua ja paljon sokeria. Ei tietoakaan mainstream-Ikeasta. Keittiö on täynnä sukulaisten valokuvia. Miriam Schwartzin lisäksi paikalla ovat sisko Milaja ja 4-vuotias Sofia.

"Haluan toimittajaksi. Se on paras keino vaikuttaa ennakkoluuloihin", Miriam aloittaa.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1998 ja teki töitä mm. koulunkäyntiavustajana. Nyt hän lukee Ylen romaninkielisiä uutisia ja tekee dokumentteja TV1:n Basaariin.

"Eka dokumenttini käsitteli romanikuvaa vanhoissa Suomi-filmeissä. Tahdoin herättää keskustelua siitä, millaisia ennakkoluuloja ne ovat ruokkineet. Nyt tahtoisin opiskella tiedotusoppia."

Onko loukkaavaa sanoa mustalainen?

"Kaikki riippuu sanojan asenteesta. Romanista tulee heti ystävällisempi fiilis."

Kun kysyn uudesta romanikeskiluokasta, Miriamin ääni kohoaa.

"Mä en osaa ajatella sitä tolla lailla. Että olis jotenkin eri tasoisia romaneja. Voi olla vaikka professori, ja se on hieno juttu, mutta ikä on ainut kunnioitusperuste. Ei arvostusta lasketa rahassa, pitää olla sydämeltään sivistynyt."

Vaikka koulutus kehittyy, työelämä on edelleen kova paikka.

"Tarvitaan paljon yhteistyötä, että nuoret rohkaistuvat liikkeelle. Kun on koko ikänsä elänyt suvun keskellä ja omissa ympyröissä, sitä pelkää helposti, että tyrmätään. Toisaalta se pitää paikkansakin, myös vapaa-aikana. Kerran oltiin tyttöjen kanssa ulkona, eikä yksikään ravintola ottanut sisään. Siitä käytiin lopulta käräjät, ja me voitettiin. En silti usko, että se muutti suuria. Yksikin syytetty sanoi, että hameisiinhan mahtuu vaikka mitä aseita. Toinen kysyi, pitäisikö afrikkalaisetkin päästää sisään lannevaatteissa ja keihäs kädessä. Joo. Paljon on tekemistä."

Vaikka kansanpukua epäillään vielä Suomessa, ulkomailla kysytään usein, että vau, mikä toi on.

"Esimerkiksi kansainvälisissä konferensseissa saa olla ensin ihminen tai työntekijä, sitten vasta erikoisesti pukeutunut. Mietin taas yksi päivä, miten selittää ihmettelevälle lapselle, että sinne ja sinne ei voi kotikaupungissa mennä, koska ei pääse sisään. Kasva niin tiedät! Vaikka toisaalta, ehkä joskus tulee sekin päivä, että noita juttuja ei tarvitse miettiä."

Oi aikoja, oi tapoja

Vanhempien ihmisten kunnioittaminen
Monikerroksisessa talossa nuori ihminen ei voi asua vanhemman yläpuolella. Kunnioittamiseen liittyy myös siveellisyystapoja. Esimerkiksi avioliitosta, seurustelusta, meikeistä tai äitiydestä on mahdotonta puhua vanhempien kuullen. Siksi se ei onnistu myöskään tämän jutun haastatteluissa.

Puhtaus
Keittiö on kodin pyhin paikka ja siellä säilytetään vanhempien ihmisten ja omaisten valokuvat. Keittiössä ollaan aina täysissä pukeissa, eikä lattialla olevaa voi nostaa pöydälle.

Karkaaminen
Kun nuori pari tahtoo naimisiin, he karkaavat yhdessä pariksi päiväksi. Vasta silloin vanhemmat saavat tietää seurustelusta ja keskustelevat, hyväksytäänkö liitto. Tapa on yhä täysissä voimissaan.

Sukurakkaus
Romaniperheeseen kuuluu ytimen lisäksi ainakin isovanhemmat, sedät ja tädit. Läheisiä ystäviä kutsutaan serkuiksi.

Vaatteet
Siistit ja peittävät vaatteet ovat osa vanhempien kunnioittamista. Suomen pukukoodi on ainutlaatuinen koko maailmassa.

Uskonto
Suomessa usein helluntailaisuus näyttelee isoa roolia romanikulttuurissa. Myös kansainvälinen yhteistyö on usein uskonnollista.

Verikosto
Verikosto on nimensä vastaisesti tärkein tapa ehkäistä konflikteja. Jos suvut riitaantuvat, niiden jäsenet eivät saa olla samassa paikassa samaan aikaan. Tapaa noudatetaan tarkasti.

Romanikielen lyhyt oppimäärä

Suuri osa nuorista ymmärtää edelleen perinteistä romanikieltä, mutta puhetaito riippuu kotikasvatuksesta. Koulussa kieltä on voinut opiskella vuodesta 1989. Romani on sanskriitin tytärkieli.

  • mies = eeno
  • nainen = uuli
  • romani = romano, rom
  • suomalainen = finnos (subst.), finitiko (adj.)
  • Suomi = Finnosko, Finitiko them
  • ihminen = komunis
  • hevonen = grai
  • nuori = terno (mask.), terni (fem.)
  • vanha = phurano
  • musiikki = musikes
  • rakastaa = kamlavaa
  • tervehtiä (antaa kättä) = daa vast

Lähde: Suomi/Romani-sanakirja (SKS, 2001)

Seuraava

339 kommenttia

nähnyt

7.9.2007 16:45

olen nähnyt työtävieroksuvia romaneita, valkolaisia haukkuvia romaneita,
pirullisia romaneita... ja muita en sit ookkaan nähny.
ja ei perustu yhden paikkakunnan tilanteeseen.
eräs romanityttö katsoo ivallisena minua, ja mietin miksi.
hän ei ole töissä,ei missään ja minä raadan duunia ja opiskelua kuin
mielipuoli. jos se on syy ivailuun niin olkoon. heh heh.
en mie nuita pelkää. tiedän että voin soittaa poliisit tms.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pussipossu

9.9.2007 16:30

Kerrostalos romskut heitteli roskii käytävii...
sit ku siit sai valituksii nii huudeltiin et "meit syrjitää ku ollaan tummiii"
jos valakolaanen sotkis samanlai, nii se sais häädön,mut ei nämä...
voi juma että ottaa päähän...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

White pride world wide

28.9.2007 13:37

kaikki mannet korvatunturille lumi töihin!!julupukkikin tarvitsee lisää mustatukkaisia sonköttäviä tonttuja..SE ON TASA ARVOA!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

uumo 45

9.12.2007 14:11

valko parrat jota haluu mannet tappaa antakaa osoitteenne niin tulemme sinne katotaan miten käy inisijät vasikat inekään toisijanne lespot hintit jos jolla on jotain sanomista tulkaa esiin pikku runkkarit ja lespot

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jouko s

20.12.2007 18:18

Vai perseestä on mannet. minun tietääksenisieltä on kaikki tulleet perseestä. Tarkemmin sanottuna v

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Raili 1

20.12.2007 18:25

No katsotaanpa noita lehti palstoja, minkähänlaisista rikoksista syytetään suomalaisia. Isä käytti hyväkseen 2 vuotiasta lastaan.
Jyrki tappoi naapurinsa tupakka askista.
Nuorimies raiskasi hyvinkäällä vanhuksen. JNE.
Sitä ei vaan huomata oman rotunsa rikoksia kun niitä on niin tavattoman paljon, johtusko siitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Reijo vaa

22.12.2007 03:32

Menkäähän lukemaan tuolta keijon kirjttama mielikuvituksillinen tarina. Ensimmäisestä keskustelusta alku sivulta, ehkäpä se hieman avartaa mieliänne. Tarinaotsikolla. ja olipa kerran. No ei mull sit muuta ollukaa täll kertaa, hyvät joulut vaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Valkolainen romanien puolesta

7.2.2008 22:38

Re-postaan tämän, koska tämä on tärkeä lukea:

"#
Lauren2121 16.2.2005 17:57 Haha..hauskaa lukea suomalaisten sika-rasismia romaneja kohtaan..tiedättekö suomalaiset että täällä Ruotsissa ruotsalaiset katsoo suomalaisia ihan samanlailla. Suomalaisten haukkumanimi täällä on finnit eli siis se iso punanen mätäinen akne jonka ruotsalaiset suomalais vitseissään haluavat puristaa ulos. Suomalaiset on yksi Ruotsin isoimmista soosiaalihuollon saajista. Jos lehdissä on uutisia puukkotappeluista, saa olla varma että suomalaiset on kännipäissään riehunut. Ruotsin vankiloissa finnit on prosenttuaalisesti suurin yksittäinen ryhmä ja vaikka suomalainen asuu täällä 20 vuotta ne EI opi ruotsinkieltä. Arvatkaa onko kivaa olla suomalainen täällä. Saa hävetä suomalaisten maatiaistyylin takia. Ja kun näitä kannanottoja katsoo niin hävettää vielä enemmän. Ettekö te raukat ole ikinä nähneet muuta maailmaa kun oman sikalanmäkenne? Minkäänlaista hienoutta ei teidän käytöksessä näy, ei minkäänlaisia tapoja!! ja kaikkein vähemmän viisautta. Kiertäkää vähän maailmaa ja nähkää vähän kulttuuria niin sivistytte - suomalaisetkin. Te käyttäydytte iänkaikkisen vanhan romanikultturin edustajille kun neandertaalerit. Ei ihme jos romanit ottaa lain omiin käsiinsä. Ihan samoin tekevät täällä suomalaisnuoret koska yhteiskunnan syrjintä heitä kohtaan on niin kovaa.
Ville enoni sanoi aina että suomi on sarvikuonojen maa ja kaikki rasistikirjoittajat osoittavat tämän oikeaksi. Olen jo antanut pois suomen kansalaisuuteni. Kohta kai on aika kieltää koko suomalaisuutenikin. En halua kuulua tämmöiseen kansaan. Hävettääääääää!!!!"

Miksi tämä on niin tärkeä lukea?
Koska ehkä jotkut teistä saattavat ymmärtää, että ongelmat syntyvät siitä, että tahdotaan assimiloida - ei vain integroida, vaan assimiloida - kansalliset vähemmistöt. Suomalaiset, somalit, romanit.

Kun puhutte integraatiosta, huomatkaa käsitteiden ero:
integraatio = sopeutuu yhteiskunnan perustoimintaan ja instituutioihin, mutta oma kulttuuri pysyy elävänä ja rikkaana
assimilaatio = täydellinen sulautuminen, jossa kulttuuri katoaa ja kaikista romaneista tulee valkolaisia

Ikävä kyllä 10 000 romanilla ei ole väkivoimaa muuttaa 5 miljoonan suomalaisen asenteita pelkästään käyttäytymisellään, vaikka toki tangoon tarvitaankin kaksi.

Ratkaisu löytyy a) tiedottamisessa, b) diskurssissa, c) koulutuksessa, d) lainsäädännössäm e) integraatiokampanjoilla, f) romanikiintiöillä.

Voi olla, että kokonaisen romanikaupungin perustaminen ei olisi huono idea: saisivat näyttää meille idioottivalkolaisille, että kun Heille annetaan mahdollisuus ilman syrjintää osallistua yhteiskuntaan, he sen tekevätkin. Jos heillä olisi mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä, he voisivat näyttää sen mitä oikeasti ovat ja todistaa valkolaisten ennakkoluulot vääriksi. Se on liian vaikeaa yksin kokonaisen valkolaiskaupungin sisällä, mutta ehkä jos olisi ihan oma kaupunki omine kauppoineen, kouluineen ja virastoineen?
--> Quebec? Katalonia?

Lukekaa myös esim. nimimerkki "eräs vain..." ja "Nainen_24".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

romaaninainen

9.3.2008 16:12

Kun tässä luen tässä, tätä kaikkea kuinka romaaneja solvataan,
niin alkaa todella tuntuu että jos olisin virka veli nostasin koko palstan kunnialoukkauksesta syytteeseen ei ihminen ole kummosempi muita ainakin itse koen tämän isona loukkauksena niille ihmisille jotka yleistää ja todella solvaa..Tässä puhutaan romaaneista meistä huonoista ja epänormaaleista yksilöistä aika sairasta koko systeemi tällä pastalla on se et valtaväästön ihmiset olette muka kunnollista kanssaa hah ihan totta puhuen jokaisessa meissä on huonouksia monen asian suhteen ja rodusta puheen ollen jokainen meistä on ihminen on hyvii ja huonoja niiku teissäkin helkatti ku todella puhutte koti kasvatuksesta ja semmosista asioista joista tietäsitte jotain niin kannattas olla aikas hiljaa te ette varasta ette raiskaa ryöstä tee mitää sopimatonta haloo missä te elätte pumpulissa vai kiven alla?tappajista puukkolla heilujista voi veljet te olette todella pellejä jotka romaaneja haukkuu mun veljeni hegen vei valkolainen ilman kunnollista syytä eihän teissä ole mitää vikaa voi että olisi niin paljon pahaa sanottavaa ja mulla o teistä paljon pahaa sanottavaa mutta jätän sen väliin en ole samallainen pönttö ku teistä suurin osa täällä palstalla!!!Ei todellakaan meissä kaikki ole semmosia huonompaa valtaväestöö jokaisessa on heikkouksia typeryyksiä ja kaikkee mutta puhutte niiku meistä kuin joistakin jätekasoista mutta olemme romaanit tottuneet tehin ja suhtautumiseen ja puhutte kasvatuksesta ja muusta missä suuren osan kasvatus on ja hienotunteisuus ON EI NIITÄ OLE!!Hauskaa tässä onkin se että moella teillä on lapsuus ja nuoruus mennyt päin honkia niin osataan löytää muista niitä huonoja asioita ettei vaan romaaneista opetelkaa suhtautumaan ihmiseen ku ihmiseen kunnioittavammin ei kukaan meistä ole yhtään huonompia eikä hyvempiä olen todella sitä miletä että kannattas mennä sivistys kouluun semmoiset ihmiset meissä kuin teissäkin jotka haukkuu ja solvaa toinen toistamme....Ei muuta kuin kaunista ja ihanaa kevättä jokaiselle ...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hevsku

30.4.2008 08:27

niin romaanit ovat kyllä valtaväestöltään "roistoja" he ovat pilanneet menlkein koko "lapsuuteni" sillä isäni osti heiltä kaikkea kamalan kalliilla ja loppujen lopuksi hän oli tuhlannut kaikki rahat ja vuokra jäi maksamatta monen vuoden ajan ja siitähän seuraa sitten häätö tietty ja kaiken kukkuraksi kaikki se mitä oli ostettu heiltä oli varastettua ja pirattia en koko lapsuus vuosina saanut mitään muutakuin ruuan ja vaattetkin piti olla sukulaisten vanhoj a kun ei ollut varaa uusiin tai edes kirputorilta ostettuhiin. mannet ovat kaikkista epärehellisimpiä ja väkivaltqisimpia kuin kukaan muu tuntemani ihmis ryhmä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

romanien ystävä

30.7.2008 18:46

miun suvussa on romaneita ja olen ylpee siitä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

romanien ystävä

30.7.2008 18:51

ja en ole rasisti

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salminen, Tampere

8.9.2008 16:13

Näitä viestejä lukiessa huomaa sen, että myös keskusteluun osallistujien koulutustaso on hatarissa kantimissa. Jokaisen peruskoulun päättäneen suomalaisen tulisi osata kirjoittaa suomenkieltä oikein. Kuinka voi arvostella romanivähemmistön matalaa koulutustasoa, kun itsekään ei osaa kirjoittaa?
Mielipiteet, joita romaneista tässä keskustelussa on esitetty ovat vain ja ainoastaan mielipiteitä. Mielipiteitä voi esittää, mutta todellisuutta yksittäisten kokemusten perusteella on mahdoton kuvata.
Toivoisin, että me valtaväestönkin edustajat uskaltaisimme olla ylpeitä ja tietoisia omista juuristamme ja kulttuuristamme. Epävarmuus ja alemmuudentunne heijastuu vihamielisenä ja alistavana kohteluna muita väestöryhmiä kohtaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Romaani pohjosesta

14.12.2008 19:07

Juha Valjakkala. Jammu setä. Se viimeinen koulu ammunta. Enäs kaikki lapsi murhat suomessa.
Oliko näistä ketään romaaneita.? Romaaneitten rikokset ovat pikku juttuja suomalaisten inhottaviin rikoksiin verrattuna. En tietenkään tarkoita kaikkia suomalaisia, pelkästään rikoksen tekijöitä.
Olisko järkevää yleistää kaikki valkolaiset lasten tappajiksi muutaman idiootin takia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

janina2007

19.12.2008 15:04

Suomalaisia me Romaanitkin olemme vaikka syntyperäsin Intia ja aasiasta 1500-luvulta mutta todella suppeeta on ihmisten katsomus
kun katsoo kuin meikäläisiä haukutaan ja yleistetään miettikääpä...
Sitä et valtaväästössäkin on todella paljon rupusakkii ja ei Romaanit
joka käänteessä hauku teitä ja mulla olisi todella sanomista valtaväästöstä...Mutta onneksi on opetettu käytöstavat ja se et
ihan samalailla romaaneilla on ammatteja ja työssäkäyviä' ei varkaita niiku ,te kaikista väitätte ihan samaa ollaan väristä kultuurista huolimatta kaikki joten katsokaa peilii rasistinen yhteiskunta enen-
kuin haukutte ja väitätte kaikkee minun veljen tappoi valtaväästön
tunppi joten on paljonkin vihaa mutten kuiteskaa moiti kaikkia ihmisiä
,niiku tällä,palstalla suurin osa tekee aika heikosti on ihmis katsomus monella....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sossulässy

8.2.2009 22:35

Joopajoo, kovaan ääneen taas itketään "miltä romaneista tuntuu lukea tätä". Miltähän tuntui kuluneen viikonlopun aikana 2 eri tietämäni kassaneidin saamat tappouhkaukset ja huorittelut (syynä normaali työnsä tekeminen. jos on porttikileto edellisistä varasteluista ja ryöstöstä niin sitäkään ei saisi ylläpitää, rasismia...)? Ja kas kummaa, kummallakin henkilöllä 100% tappouhkauksista ja n. 50% huoritteluista on tämän kulttuuria rikastuttavan pienryhmän edustajien tekemiä. Suvaitkaa sitä ja suvaitkaa tätä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

veronmaksaja

22.3.2009 12:43

Eläissäni en ole rehellistä ja hyväkäytöksistä mustalaista tavannut. Ennakkoluuloja ei ollut kyseisestä ryhmästä ennen kuin aloin joutua heidän kanssaan tekemisiin (siis lapsuudesta lähtien). Kokemukset sen jälkeen ovat olleet seuraavanlaisia: uhkailua, varkauksia, petosyrityksiä, varastetun tavaran kaupustelua, häiriköintiä, pummausta jne.

Joo toki suomalaisissakin on niitä mätämunia. Erona vain on se, että kun tapaan yhden suomalaisen mätämunan, olenkin sitä kohden tavannut sitten jo tuhat kunnollista. Kun taas tapaan tuhat kusipäistä ja rikollista mustalaista, en kohtaa heitä kohti ainoatakaan kunnollista. Ero on jokseenkin merkittävä. Se on myös tilastoista luettavissa, mutta minä ainakin luotan kuitenkin kaikkein eniten omiin kokemuksiini. Sitä ihminen kummasti viisastuu kokemuksistaan. Mustalaiset saisi minun puolestani kaikki lähettää vaikka siperiaan, siellä rötöstelkööt ja häiriköikööt keskenään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tamara....

19.11.2009 05:16

janina2007! Kirjoitat "romaani(t)" Mistä kirjasta oikein puhut?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fakta joka ikiselle

21.11.2009 02:36

mitä te idiootit ylistätte natseja ,ne jotka ylistävät natseja ovat maan pettureita! jos olisitte isän maallisia niin teidän pitäisi tietää että natsit polttivat lapin plus raiskas ja tappoivat meidän lapsia eli natsit käytti meitä hyväkseen! tappoivat toisessa mailman sodassa naisia. lapsia ne kiduttivat. onko se miehen teko? ne tappoivat kaikki mitä eteen tuli ja ne levis kuin rutto ja te ihmiset puhutte mistä ette tiedä paskaakaan mitä varten jotta tunnette yhteen kuuluvuutta mitä te oikein luulette että natsi saksa olis voittanut soda mikä maa olis seuraava? suomi !! me ollaan kaverit samaa paskaa eri paketissa natsit ja kun puhuttiin alkuperäissuomalaisuudesta niin ne on lappalaiset ja saamelaiset ja mitä sitten ihmisiä me kaikki ollaan ter smugu

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tosson

5.3.2010 21:22

Tietty osa valtaväestöstä tekee rikoksia. Ei se tee jokaisesta suomalaisesta automaatisesti rikollista. Tietty osa romaneista tekee rikoksia. Ja yhtä-äkkiä kaikki romaanit ovat rikollisia? SYRJÄYTYMEN aiheuttaa ongelmia, jotka näkyvät juuri negatiivisena käytöksenä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kwailo

27.6.2010 21:36

Oma kokemukseni useassa eri maassa ja erimaalaisiin-ja värisiin tutustuneena on se, että jokaisesta kansakunnasta ja etnisestä ryhmästä tietty prosentti toteuttaa kaikista pahinta stereotypiaa omasta viiterymästään. Tuo prosentti alenee mitä koulutetumpaa ja paremmin toimeentulevaa väki on, joten siirtolaisghetossa saa varoa jokaista vastaantulijaa (varsinkin jos on valkoinen nainen) mutta esim. yliopistossa taas elää mukavasti sulassa sovussa suurimman osan ajasta. Jokaisessa kulttuurissa on huonot piirteensä. Jokainen meistä voi itse päättää toteuttaako niitä vai ei ja mitä se merkitsee viiteryhmän maineen kannalta.

Suomalaisten erityistä rasistisuutta itkeville on pakko huomauttaa, että suvaitsemattomuus ja rasistisuus ovat universaaleita ilmioitä ja esimerkiksi aasialaiset ovat paljon pahempia mitä rasistiseen nimittelyyn, asenteisiin ja käytokseen tulee. Ennakkoluuloisuus lienee osa selviytymisviettiä.

Oma suhtautumiseni Suomen romaneihin on neutraali. Itä-Euroopan romanit ovat minusta huolestuttavampia, oman kokemuksen perusteella.

Mitä tähän keskusteluun tulee, valkoiset suomalaiset tuntuvat halveksivan romaneja ja romanit valkoisia suomalaisia. Kummallakin osapuolella on kielioppi ja historiantuntemus hakusessa. 1950-luvun rotuteoriat rules!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

enmäteitäennenvihannu

15.11.2010 15:04

Ihan puhtaalla kokemuksella voin sanota että pidän manneja paskasakkina, romani naisista ei huonoja kokemuksia mutta lähes tulkoon kaikki alle 20v mannet ovat vitun roistoja.

Pyysi istumaan ja kysyi nätistiettä saako lainata puhelinta, ajattelin kerrankin kokeilla olisiko manne todella rehti, no puhelmen käteen saatuan manne sanoi että "kiitos" ja sujautti puhelimeni taskuunsa, tulistuttuani vedin isompana kaverina mannea turpaan ja heitin ulos asunnosta, kotiin lähtiessäni oli tupauuno kutsunut 8 muuta mannea vetämään minua turpaa, mukana oli puukot ja teleskooppi pamput, pakoon pääsin ystävieni turvin.

En ennen ollut rasisti NYT OLEN. Kaikki romaanit jotka tulevat tänne kertomaan kuinka yleistäminen on väärin ja että eivät kaikki romaanit ole pahoja niin kasvattakaa kakaranne terveiksi ihmisiksi jotka eivät harrastaisi tälläistä, tällekkin foorumille kertynyt useita tarinoita tupauunojen järjestämistä ryöstöistä ja väkivaltaisuuksista.

Somaleista minulla on vian hyviä kokemuksia!!!
Tietty nuoret somalit ovat yhtä pahoja kun kaikki muutkin nuoret, että siitä ei voi heitäkään syyttää, mutta mannet ovat paskasakkia ikähaarukasta 0 - 100v.

Rehellisesti toivoisin mannejen kuolevan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vihanen

25.11.2010 21:43

Itseppähän ovat maineensa aiheuttaneet omalla käytöksellään, joten turha niiden on tulla itkemään kuinka heitä syrjitään.
Niin monet kerrat on nähty kun mannet varastaa (jopa jäinen kinkku menee kätevästi hameen alle piiloon jalkojen väliin), uhkailee kättä pidemmällä, pyytää tupakkaa/puhelinta/yms. Ei paljon myötätuntoa heru minulta ainakaan, lähinnä saavat vihaisia katseita, ja syystäkin! Miksei niitä ei lähetetä saman tien muualle, kun ei niistä ole muutakuin haittaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viddu

12.12.2010 14:03

Näistä kommenteista saa juuri sen käsityksen mitä ulkomailla ajatellaan Suomesta ja suomalaisista yleensä,takapajula junttila missä elää metsän keskellä olevia luolaihmisiä metsästämässä jääkarhuja,kansa jolla ei ole mitään käsitystä millä vuosi tuhannella eletään,ei edes vuosikymmenesytä.
Itselläni on valkolaisista kokemusta koko elämäni ajan,tunnen erittäin paljon heitä ja teidän ajatusmaailmaanne ja tapojanne,kaikista teistä johon olen tutustunut, on 95% suoraan sanottuna ollut pohjasakkaa,yhteiskunnasta syrjäytyneitä,alkoholisteja,narkkareita, huono lapsuus ,työttömiä luusereita,koulukiusattuja ,sosiaali pummeja ja muutenkin epäonnistuneita tapauksia koko elämänsä ajan,ja juuri nämä ovat niitä ketkä suurella äänellä huutelevat ja provosoivat vähemmistöjä tässä maassa,he etsivät eri tekosyitä luuseri elämäänsä ja vähemmistöt sopivat siihen tarkoitukseen todella hyvin.
Itse olen ollut työelämässä kohta jo 20 vuotta ,maksan verot ym.olen armeijan käynyt ja nuoruudessani jopa pieniä rikoksiakin tehnyt,olen nähnyt elämäni varrella yhtä sun toista,enemmän pahaa kuin hyvää,mutta ne harvat hyvät asiat ja tapaukset korvaavat kyllä mennen tullen ne useammat pahat asiat,kuten myöskin ne harvat hyvät valkolaiset joihin olen saanut tutustua,heidän takia ne 95% pahat ja paskat,rikolliset,narkkarit,alkoholistit,työttömät ,syrjäytyneet ,luuseri valkolaiset ovat unohtuneet ,enkä yleistä kaikkia teitä samaan lokeroon,jopa teistäkään kaikki eivät ole samanlaisia 5 1/2 miljoonaisesta kansasta,teitä on tosta määrästä ehkä 500000 näitä alaluokan ihmisiä,meistäkin löytyy niitä ,10000 romaanista jotka elävät Suomessa niin löytyy varmaan 1000 alaluokan tapauksia,mutta vedätte kyllä kirkkaasti voiton tossakin asiassa,en voi yleistää kaikkia teitä samaan,koska loppupeleissä ne kusipäät kuuluvat itse siihen vähemmistöön...Luojan kiitos,näin myös olen opettanut lapsilleni ja näin tulen myös jatkamaakin. ps.Kaksi lapsistani kävi koulun loppuun ,nyt opiskelevat ja poika menossa armeijaan,työpaikkakin on sen jälkeen heti valmiina kun opiskelut ja armeija on käyty loppuun.Lopuksi viellä haluaisin antaa neuvon näille "tietäjille",jos ryömisitte edes kerran sieltä kolostanne ulos ja vetäisitte päänne pois sieltä mihin auringon paiste ei pääse,niin huomaisitte että on vuosi 2010,Suomi on EU ssa,meillä on Euro rahana ja maailma on muuttunut todella paljon sekä ihmiset vuodesta 100 jotakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ibis

29.12.2010 04:59

Ei omista ns. "sukulaissieluista" haluta sanoa koskaan pahaa, silloinhan se tarkottaisi, että itsekkin olisi jollain tapaa vastuussa muiden kanssa ihmisten tekemisistä.
Todettua on, että negatiivisiä asioita levitetään enemmän, kun hyviä asioita, jolloin muille syntyy kuulemastaan stereotypioita. Harvemmin kuulee kerrottavan positiivisia asioita. Ihmiselle, joka ei ole kohdannut totuutta itse, mukautuu kerrottuihin ja näin ollen yleensä puolustaa kuulemaansa negatiivistä puolta.
Itsellänikin on ristiriitaisia mielipiteitä. Koskaan en ole itse romanien kanssa ollut tekemisissä, mutta muiden kertomasta stereotypioita kertynyt.
Keskusteltuna aiheena on myös ollut rötöstely molemmin puolin, joka kohtaa ongelman siinä, tilastollisessa väkiluvun määrässä vähemmistön ja valtaväen kesken. Höllemmin silmin tuomitsee sen mihin luulee itse kuuluvansa, mutta totuus on, että jokaisella on omat näkemyksensä, tekonsa ja moraalinsa eikä niitä voi muuttaa noin vain.
Kinaaminen ja pään lyöminen seinään on ihan turhaa, koska vain itse voi vaikuttaa siihen kuvaan, minkä antaa itsestään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MUSTALAINEN

22.6.2011 15:31

suomalaisilla on aina sama asenen romaaneihin eli ei työtä teee tappaa ja varastaa ym muuta . mutta onko valtaväestö niin supi rehelistä kansaa kun väittävät. väitättekö ettete varasta, raiskaa, juopottele, tapa perheitänne velkojen vuoksi mustasukaisuudessa vaimonne, suomen gladiatorit tekivät kanibaalisen murhan ym ei tarvine varmaa jatkaa. mutta ei tietenkää kaikki suomalaiset ole tämmösiä niin kuin ei kaikki romaanitkaan varasta ja ole laiskoja ym joten suomalaiset sivistykää hankikaa enemän tietoa romaaneista tutustukaa laitakaa ennakko luulot 5min hyllylle meitä on moneksi tutustukaa romaani kultuuriin ja ainaiseen teidän tapaan kohdella romaaneita niin huomaatte kuka on oikeassa siis tietoa vaan jäykäää päähänne ja vähän älyynne lisää saate internetistä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Teppo-koira

5.9.2011 13:18

"mutta onko valtaväestö niin supi rehelistä kansaa kun väittävät. väitättekö ettete varasta, raiskaa, juopottele, tapa perheitänne velkojen vuoksi mustasukaisuudessa vaimonne"

Eihän kukaan täällä ole määritellyt meidän suomen suomalaisten olevan täysin rehellisiä tai muutenkaan nuhteettomia. Toisaalta, sillä ei sinällään mielestäni ole merkitystäkään. Ei kukaan voi rikostaan puolustella sillä, että muutkin tekee. Mustalaisten perisynti on nimen omaan puolustella valtaväestön tekemisillä omat tekonsa. Teot kaiken kaikkiaan aina lievennellään. Tosiasia on kuitenkin se, että mustalaiset ovat yliedustettuina rikostilastoissa. Jo edes mennyt lautamieskin aikoinaan totesi, että käräjäoikeudessa yllättävän iso prosentti on mustalaisia käsitteleviä tapauksia, jos huomioon ottaa sen, miten vähän mustalaisia ylipäätään Suomessa on.

Ehkä yksi kliseisin mustalaistapaus oli se, kun äitini soitti poliisit mustalaisten perään, kun epäili vahvasti trippimehuvarkaudesta mustalaista. Poliisit oli saaneet mustalaisen kiini ja toivat tyypin tunnistettavaksi huoltoasemalle. Äiti tunnisti mustalaisen, muttei voinut olla aivan varma mehuvarkaudesta, mutta mustalainen teki erittäin poikkeuksellisen teon. Se nimittäin otti mehun taskustaan ja totesi: "Hai sie, sinä viitsit soittaa poliisit mokoman trippimehun takkii. Johan heiltä kului bensatkin ihan hukkaan!".

Eli mustalainen oli toisaalta niin ylpeä itsestään, että meni tunnustamaan tekonsa, mutta toisaalta piti sitä kaiken kaikkiaan niin lievänä tekona, ettei siitä olisi pitänyt noin kauheasti suutahtaa.

Toisaalta on toisenlainenkin tarina, jossa työkaverini oli ollut jossain myymälässä ja mustalainen oli kassajonossa. Jossain vaiheessa mustalaisen kätköistä oli tipahtanut kanapaketti lattialle. Mustalainen oli sanavalmiina huudahtanut: "Hai, joku heitti kanalla!"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

santeri_hagert

6.10.2011 00:38

Ettävoi jumalauta ku olisitte mun kätteni ulottuvilla te saamarin pilivi-veikko-lapsena-päähän-potkitut valkolaiset niin ette ilman turpatälliä selviäis! Mistä helkkarista te haette tuon saakelin "manne-infon"? jostain siencefiction kuvastako romanit on saakelin hyvää kansaa ja moraali korkeella ja vitut ne mitään ryöstöjä tee! Syytä ittees ku suksit keskellä yötä asematunneliin nistien kanssa.ja siitä saatana vedät johto päätökses!? Miettisit että miks vitussa valkolaisissa on niin paljon pedofiiliä ja hirveentyön tekijää?? käyttäisitte siihen aivojanne....ystävällsin terveisin Pertti B

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ROTUPUHTAUS

18.2.2012 04:48

MUSTALAISEN PAIKKA ON POLTTOUUNISSA!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nohuhhuhvittu

12.8.2012 04:47

Ei varmaan noi fiksut mustalasiet hengaile jossain assalla. ja onpa hirveen pelottavaa jos joku tulee kysymään et voiko soittaa uhelun kännykästäs :DD hei haloo!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MustalaisManne

9.12.2012 14:22

Mitäs se raineri? turpa kii tai saat morast kylkee!!! osta kello ei kaua klikka tuntii!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Farmaseutti

13.6.2013 22:22

Eräässä Helsingin keskustassa sijaitsevassa apteekissa vuoden työskenneltyäni olen törmännyt noin kahteenkymmeneen eri romaniporukkaan, joista moni on käynyt apteekissamme useita kertoja kuluneen vuoden aikana. Useimmiten porukassa on 4-6 romania, mutta joskus enemmän tai vähemmän.

Valehtelematta voin sanoa, että joka kerta varastettiin enemmän kuin ostettiin, ja harvoin mitään edes ostettiin.

Aivan varmasti suomesta löytyy rehtejä ja reiluja romaneja, mutta aika vaikeata on pysyä koko sakkia kohden ennakkoluulottomana ja avomielisenä, kun kohtaamisen hinta on tähän asti jokaisella kertaa ollut 50-100+ euroa + mahdollinen fyysinen/henkinen väkivalta kaupan päälle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

divineFA

13.2.2015 18:41

Kaupan kassan työntekijänä olen oppinut, että noin 90% romaneista varastaa aina jotain kaupasta. Ei liity mitenkään ennakkoluuloihin tai rasismiin, vaan pelkkään kokemukseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

13.2.2015 21:51

Näin vuosikymmen myöhemmin on todettava, että rehellisiä romaneja on ihan hyvä siivu romaneista. Sitä ei vain kukaan tiedä. Tämä ihan siksi, että rehellisen romanin erottaa epärehellisestä sillä yksinkertaisella seikalla, ettei rehellistä romania tunnista romaniksi suoraan mistään.
Tunnen muutaman, kukaan heistä ei ole kulttuurinsa perinteisten jäsenten kanssa missään tekemisissä koska heidät on suljettu ryhmän ulkopuolelle ihan siitä syystä, että tekevät oikeasti rehellistä työtä elantonsa eteen. Tämä kun on suuri häpeän aihe romanikulttuurin sisällä.
Hylkimisreaktio on samaa luokkaa kuin lapsiperhekorttelissa pedofiilia kohtaan. Toisaalta tokkopa tämä rehellistä romania haittaa, eihän hänkään halua tulla rinnastetuksi epärehellisiin kansanveljiinsä.

Joten kyyyllä niitä rehellisiä romppuja on, mutta he ovat piilossa silmiemme alla "naamioituneina" valtaväestöksi.

Aiheesta lehtileike: http://www.riemurasia.net/kuva/Ty%C3%B6n-teko-uhkaa-koko-romanikulttuuria/23525

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi