Se uusi Facebook

  • Del Aholainen

Kesällä voi haaveilla lomaromanssista, pitkistä matkoista ja äkkirikastumisesta; kauan kadoksissa olleista sedistä, roskiksesta löytyneestä lottokupongista tai uuden Facebookin perustamisesta. Siinä missä vuoden 2015 kesämorsian on jo tehnyt päässään yksityiskohtaisen kuvitelman häistään päässään, voi äkkirikastumisesta haaveileva olla jo valitsemassa sivustolleen fonttia, kun Google ostaa suunnitellun sivuston - joltain toiselta, koska itse on maannut laiturilla tekemättä mitään.

Omiin päiväuniini kuuluu lähinnä unelmointi sosiaalisesta nettipalvelusta, jota voisin sietää. Eilen kaupan rullaportaissa City.fi:n duunari Tomi kertoi, että olisin tiennyt eräistä synttäreistä jo kauan sitten, mikäli olisin Facebookissa. Tässä vaiheessa edellä rullannut parikymppinen poika kääntyi naamallaan niin hämmentynyt ilme, että tallensin sen heti päänsisäiseen albumiini. "En oo enkä liity", lisäsin vielä vettä myllyyn tuntemattoman kauhuksi.

Olen kertonutkin FB-ärsytyksestäni. En vain ole tosissani yrittänyt etsiä sille korvaajaa, jotain mikä täyttäisi piilevän himoni ihmisten kanssa kontaktointiin. Kesällä olen erakoitunut jopa yhdeksän päivän epäsosiaalisiin putkiin. Eräs päivä tutkin "Facebookin haastajia" (termi on erittäin käytetty parissakin lehdessä), mutten tehnyt tunnusta mihinkään. Kaikista uskottavimmalta tuntuu Diaspora*, joka aikoo olla jonkinlainen turvallinen ja käyttäjää kunnioittava Fac... sosiaalisen median palvelu blogeineen, kuvineen kaikkine hässäköineen. Diasporassa (diplomi-insinöörispora?) viestitkin lähtevät tehokkaasti salattuina - koko palvelu on FB käännettynä ympäri. Alan olla kiinnostunut. Aloin jo kuvitella itseni lisäämässä kesäkuvia jutellen säästä perustajien kanssa. Ja se kaikki tieto on minun, buahaha, all mine, eikä minkään miljardifirman omaisuutta yhdysvaltalaisessa konesalissa.

Myös Google ilmoitti tökkäävänsä lusikkansa sosiaaliseen soppaan; huhut Google Me -nimisestä palvelusta kiertävät. Kukaan ei kuitenkaan osaa arvailla, mitä netin kunkut sunnittelevat höpsössä toimistossaan liukumäen alla. Google Buzz, Gmailissa toimiva yhteisöllinen palvelu, jäi monelta noteeraamatta. Huhun mukaan Google tietää tämän, ja nyt suunnitteilla on ihka oikea sivusto, joka varmasti hyötyy Googlen olemassa olevista palveluista: valokuvista, blogeista, kartoista...

Ihmiset valuvat nauhana yhteisöpalvelusta toiseen. IRC-Galleria lakkasi ilmoittamasta etusivullaan, kuinka monta käyttäjää heillä on. Luku näyttäisi liian masentavalta huippuvuosiin verrattuna. Väki mateli Facebookiin. Pari pisaraa lentää pois, mutta FB yrittää silti rikkoa miljardin käyttäjän rajan. Onneksi Facebook on aivan itse suunnannut sen haulikon jalkoihinsa ja ampunut. Vielä pari vuotoa yksityisyydessä, ja viimeinenkin mahdollisimman vähän aivotoimintaansa hyödyntävä tapaus katoaa kohti parempia palveluita. Uhmani jatkoksi lupaan liittyä pitkästä aikaa sosiaalisen median palveluun ja valitsen Diasporan seksikkäiden perustajiensa vuoksi. Viva la revolution!

http://www.city.fi/yhteisot/blogit/dellflow/111792/
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/dellflow/111792/

Diasporan Maxwell Salzberg, Daniel Grippi, Raphael Sofaer ja Ilya Zhitomirskiy, kolme "tietoteekkaria" ja yksi matemaatikko. Mutta kuka on matemaatikko?

7 kommenttia

WilleWau

30.6.2010 12:44

Eikös se Diaspora - sana ole yhdeltä merkitykseltään haajannus? Kerro jossain vaiheessa Diaspora kokemuksista lisää. Kiitos. Aurinko paistkoot!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.6.2010 18:02

Sana "diaspora" on kreikkaa ja tarkoittaa hajaannusta, merkityksessä pakkomuutto, jossa jokin kansa tai kansanryhmä joutuu vaihtamaan maata tai asuma-aluetta. Sanaa käytettiin jo antiikin Kreikassa, mutta yleisin merkitys sille on juutalaisten hajaannus pois nykyisen Israelin alueelta Assyriaan 700-luvulla eaa., pois Assyriasta sen tuhouduttua 600-luvulla eaa., ns. Babylonin orjuuteen 500-luvulla eaa. sekä varsinkin juutalaissotien (66-73, 115–117 ja 132–135 jaa.) jälkeen roomalaisten karkottamana. Osa juutalaisista tosin asui Israelin alueella koko ajan aina nykyaikaan asti. Nykyaikana diasporalla viitataan myös esim. somalien muuttoon ympäri maailmaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

1.7.2010 16:36

"Kerro jossain vaiheessa Diaspora kokemuksista lisää. Kiitos. Aurinko paistkoot!"

Juh, pitää raportoida kunhan pojat polkaisevat palvelun kunnolla käyntiin. Aurinkoa sinnekin!

"Sana "diaspora" on kreikkaa ja tarkoittaa hajaannusta, merkityksessä pakkomuutto --"

Diasporahan on sitten loistava nimi palvelulle. Pakkomuutto Facebookista!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.7.2010 21:43

Odottelen innolla Googlen yhteisöpalvelua. Ainakin Google Wave on jo antanut hyvää mallia siitä miten tekstimuotoista viestintää voi päivittää monipuolisemmaksi ja paremmaksi. Kunhan siihen yhdistetään vielä muutkin kuin gmailin käyttäjät ja saadaan lisää yhteisöhenkeä mukaan, niin Facebook alkanee menemään lopultakin pois muodista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.7.2010 06:16

Hähää.. Hyvä Del! Minäkin järkytän jatkuvasti uusia tuttavuuksia kertomalla etten kuulu FB:iin. Minun identiteettiänihän ei jollekin jenkkifirmalle noin vain luovuteta! Mutta samaan tapaan kuin sinäkin pohdin usein kuinkahan paljosta jään paitsi kun menetän FB:n juorut ja kontaktit.

Del, olet Cityn parhautta ja baarista juuri palanneen hiljaisten aamuöiden ilo!:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

7.7.2010 11:51

"Kunhan siihen yhdistetään vielä muutkin kuin gmailin käyttäjät ja saadaan lisää yhteisöhenkeä mukaan, niin Facebook alkanee menemään lopultakin pois muodista."

Juh, ihmiselle on ylipäätään iso kynnys liittyä palveluun ja sitten vielä palveluun, kuten google Wave tai Buzz.

"Del, olet Cityn parhautta ja baarista juuri palanneen hiljaisten aamuöiden ilo!:)"

Kiitos, toivottavasti ei ollut paha rapula. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi