5 apinaa

  • Aapo Puskala

Tiedemies on lukinnut häkkiin viisi apinaa. Häkissä on tikapuut, joiden huipulla on banaani. Ennen pitkää joku apinoista kiipeää tikapuille tavoitellakseen banaania. Heti, kun se on ottanut ensimmäisen askeleen tikapuilla, tulee katosta kylmä vesisuihku kaikkien apinoiden päälle.

Pian toinen apina yrittää samaa, ja tulos on sama: kylmä vesisuihku. Jos kolmas apina yrittää kiipeämistä, muut käyvät tämän apinan kimppuun välttääkseen kylmän vesisuihkun. Tikapuille ei kiivetä ja sillä hyvä.

Tiedemies sulkee vesihanan häkin ulkopuolella. Enää vettä ei tule, vaikka tikkaille kiipeäisikin. Apinat eivät vain tätä tiedä.

Yksi apinoista vaihdetaan sellaiseen, joka ei ole häkissä ennen ollut. Tämä uusi apina yrittää kiivetä tikkaille, mutta muut hyökkäävät sen kimppuun välttääkseen kylmän vesisuihkun. Tulokas oppii pian, että tikapuille ei kiivetä.

Muut apinat vaihdetaan yksi kerrallaan uusiksi apinoiksi. Kaikki nämä oppivat saman läksyn tikapuille kiipeämisestä. Pian häkissä on joukko apinoita, joista yksikään ei ole koskaan saanut vettä niskaansa. Uudet apinat eivät yritä tavoitella banaania kuin korkeintaan kerran. Kukaan ei tiedä, miksi tikapuille ei kiivetä, kukaan ei koskaan ole nähnyt kiipeämisestä muita seurauksia kuin muiden apinoiden vihan. "Näin meillä on aina tehty."

Tätä tarinaa kerrotaan usein organisaatiopsykologian esimerkkinä. Se tapa, jolla asiat on aina hoidettu, ei välttämättä ole lainkaan järkevä, eivätkä sen perusteet enää valideja. Mutta sitä jatketaan ja uudet tulokkaat opetetaan noudattamaan talon tapoja.

Tarinassa on toinenkin merkittävä oppi. Muissa tarinan versioissa ei kerrota, että tällaista tutkimusta ei ole koskaan tehty - vaikka olisi kiinnostavaa nähdä, kuinka tutkimuksessa kävisi. Me kerromme juttua eteenpäin tositarinana, kuten sen itsekin kuulimme. Koska niin on aina tehty.

5 kommenttia

Anonyymi

25.11.2009 12:56

Mielenkiintoinen tarina, tätä voisin soveltaa seuraavan kerran, kun saan vastaukseksi "näin on aina tehty". Mikään ei ole rasittavampi vastaus, kuin tuo - itse haluat perustellun ja asiallisen vastauksen ja sitten saat täysin mitään kertomattoman ja innottoman lauseen vastaukseksi.... Huoh.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.12.2009 13:12

Onko tämän tarinan finaalin tarkoitus olla meemiteoria kritiikkiä, vai silta ihmisten käyttäytymiseen? Olen viime aikoina kuullut puhuttavan paljon Dawkinsista ja käynyt katsomassa joitakin räjäyttäviä videoita tubesta, mutten ole vielä kunnolla päässyt asian ytimeen. Mistä kirjasta kannattaisi tällaisen tavallisen pulliaisen aloittaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.4.2010 23:51

Syy, miksi Richard Branson pitää monialafirmansa yksiköt mahdollisimman pieninä. Usein jopa alle sadan henkilön koossa. Totesi että se pitää näkökulman virkeänä ja ihmiset yritteliäinä, tavoittelemassa banaaneja vaikka vesisuihkujenkin uhalla.

Isot jätit ovat tosi hitaita ja vetoavat usein kliseisiin, eikä niissä ole edes hajua mitä divisioonia tai toimialoja firmalla on. Pienissä voima, uskon.

Hyvä veto on myös todeta, että sitten onkin jo aika tehdä toisin, kun tulee klassikko "näin on aina tehty" ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.2.2013 21:54

Tässä apina tarinassa ilman kirjoittajant oman napin kiillotusta on edelleen se hyvä pointti, että tarvitaan koulutettuja apinoita kertomaan, että koulutettu apinakin voi tehdä työsi ellet uskalla kehittää tehtävää ja kertoa idoistasi eteenpäin, jos et ole mielestäsi vain yksi apina välillä 6-10. Jos et uskalla ajatella, että olet se 11 apina, joka kiipeää taas niin idässä ja lähi-idässä syödään pian leipääsi.. ainoana erona, että siellä ei olla apinoita.. ehkä huonopalkkaisia orjia..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

17.1.2014 15:27

Kuulostaa oman firman johtoportaan touhuilta koskien toiminnan parannusehdotuksia. Jos soppaan lisätään vielä se, että joku tulee ojentamaan sen banaanin myöhemmin yhdelle apinalle todennäköisesti ilman mitään erityistä syytä niin päästään meidän firman ylennyskuvioihinkin kivasti mukaan. Homma kun menee niin, että on toistaiseksi ollut sama mitä ehdotetaan, se tyrmätään johtoportaassa ihan periaatteesta jos mitään järkevää perustetta sille ei keksitä ja ylennykset jaetaan lähtökohtaisesti pöydän alta "kivoille" (mutta ei mitenkään välttämättä osaaville vaikka sekin on joskus vahingossa sattunut olemaan saman henkilön ominaisuus) jonka jälkeen pidetään muodollinen hakurumba jolla ei ole lopputulokseen mitään vaikutusta. Syvältäjohtaminen on hallussa, sano....

Kirsikkana kakussa on se, että nuo ideat tulevat muutaman kuukauden viiveellä usein esiin uudestaan johtajien "omina" ideoina jolloin ne toki viedään läpi vaikka väkisin, oli niissä järkeä tai ei.

Ja sitten ihmetellään miksi kukaan yrityksessä ei jaksa vaivata itseään firman menestymisen eteen enempää kun on pakko...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi