Mystinen vinkkimies

  • Mikko Salasuo

Tänään nousi otsikoihin juttu poliisin vinkkimiehestä, joka oli saanut kaikessa hiljaisuudessa Kouvolan hovioikeudelta "vapaudut vankilasta" -kortin. Kaverin hallussa oli kaikkiaan melkein kilo heroiinia. Itse juttu ei ole mikään tuore, vaan tapahtui jo 2000-luvun alussa. Se ponnahti kuitenkin uudelleen pintaan, kun STT sai syyttäjän tekemään valistuslupapäätökseen - kielteisen sellaisen.

Tapaus oli osa huumepoliisin virkarikoshässäkkää, jonka myrskyn silmässä oli vuosina 2007-2009 Helsingin poliisilaitoksen huumepoliiseja. Koko tapaus oli aikanaan todella kummallinen ja esimerkiksi syyttäjä kertoi poliisien uhkailleen häntä, asiaa koskevia nauhoitteita tuhottiin ministeriössä ja paljon muuta hämmentävää. Poliisit todettiin lopulta syyttömiksi.

Erilaisia spekulaatioita tapahtumien todellisesta luonteesta olisi aina salaliittoteoria-kirjaan saakka. Niitä, kuten nyt julkisuuteen ponnahtanutta vinkkimiesjuttua on maallikon mahdoton arvioida, sillä materiaali on niin monilta osin salaista. Jotakin kovin outoa kuviossa kuitenkin on - ja tämä ei ole viittaus poliisien syyllistyneen mihinkään.

Vanha haava aukesi nyt uudelleen. Huumausainerikollisuus on rangaistuksiltaan erittäin vakavaksi määriteltyä ja jokin on pahasti vialla, jos kilon kokoinen heroiinierä peitetään salaisilla päätöksillä. Kilon hepoa saa siis anteeksi, mutta mihin raja vinkkimiesten tekemissä teoissa asetetaan?

Kansalaisena voi tässä kohdin vain hämmästellä oikeuskäytäntöjen läpinäkymättömyyttä. Kuinka luottaa valtavan paksun savuverhon läpi siihen, että mikään koko sekamelskassa on sitä, miltä se näyttää - tai pikemminkin ei ole sitä, miltä se näyttää.

Tästä muutenkin vinksahtaneessa "maan tapojen", arveluttavien poliittisten kytkösten, jemmattujen Tiitisen-listojen ja Kreikka-sopimusten, Dragsvikien, lautakasojen ja Ilkka-kanervojen ajasta puuttuikin enää se, että oikeuslaitoksen uskottavuus alkaa kansalaisten silmissä horjua huumausainerikollisuudenkin saralla. Ollaan niin pirun tomeroita, kun kyse on yksittäisen pilviveikon tai kotikasvattelijan rankaiseminen, mutta annas olla, kun pitäisi mittauttaa poliisin toiminnan rajoja.

Kaikki toki tiedämme, ettei tätäkään vinkkimiesjuttua kukaan parin viikon kuluttua muista. Saamme lukea pari päivää lehdistä erilaisia eriskummallisia selityksiä, muttei mitään asiaa selventävää.

Tämä on nyky-Suomessa sitä niin kutsuttua läpinäkyvyyttä, kuten viime vuosien jatkuvat, toistuvat ja kummalliset kiemurat ovat osoittaneet. Kaikki tuodaan avoimesti kansalaisten arvioitavaksi, paitsi politiikan sotkut ja viranomaisten tallustelu harmaalla vyöhykkeellä. Suljetaan mapit ja lyödään leima "salainen" päälle.

Ai niin, heroiini ja se vinkkimies. Millaisin vinkein selviää minimissään 6-8 vuoden ehdottomasta vankeustuomiosta ilman rangaistusta? itselläni ei ole heittää edes villiä arvausta - tai tietysti Hans Assmannin ja Alpo Nyrösen voisi tähänkin tarjota.

Russellin Tompan torstain keikan kunniaksi suosituksena on East of Woodstock, West of Vietnam

Kirjoitettaessa soi Tom Russell - East of Woodstock, West of Vietnam

6 kommenttia

Anonyymi

13.5.2012 23:39

Tokihan poliisin täytyy saada venyttää lakia ja soveltaa oikeuskäytäntöjä kun laki on ajasta jäljessä. Suomen koko rikoslaki kaipaisi remonttia, mutta suomalaiset ovat niin saavutetun edun kansaa että edes rangaistuksia ei voida kiristää saati sitten laajentaa pakkokeinoja ja valeosto-oikeuksia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.5.2012 12:13

Tuo läpinäkyvyys on hyvin mielenkiintoinen asia kaiken kaikkiaan. Se otettiin esille esim. kun urheilutoimittajia ja ketä siinä nyt olikaan keskustelivat jääkiekkoliiton asioista. Läpinäkyvyys siinä yhteydessä tuli esille, kun joku urheilutoimittaja kommentoi jääkiekkoliiton taustalla olevaa säätiötä, että kukaan ei tiedä, miten paljon siinä säätiössä on varallisuutta. Kummola tais siihen vaan kommentoida, että säätiöön ei ole siirretty rahaa lainkaan vuoden 1997 jälkeen.

Kaikenlaista kähmintää tässä yhteiskunnassa varmasti tapahtuu, mistä meillä tavan kansalaisilla ei ole mitään tietoa. On näitä ikiaikaisia "maan tapoja " yms. rakenteissa olevaa korruptiota.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.5.2012 16:40

"Millaisin vinkein selviää minimissään 6-8 vuoden ehdottomasta vankeustuomiosta ilman rangaistusta? itselläni ei ole heittää edes villiä arvausta"
Villi arvaus: vinkkien avulla kiinni saatiin Venäjän mafian jäseniä, jotka toivat Suomeen mm. heroiinia. Asioiden yksinkertaistamiseksi tiedot luovutettiin Venäjän viranomaisille. Kyseiset mafiosot eivät ole "hotellissa" Suomessa vaan karummassa asumuksessa Siperiassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.5.2012 23:07

"Villi arvaus: vinkkien avulla kiinni saatiin Venäjän mafian jäseniä, jotka toivat Suomeen mm. heroiinia. Asioiden yksinkertaistamiseksi tiedot luovutettiin Venäjän viranomaisille. Kyseiset mafiosot eivät ole "hotellissa" Suomessa vaan karummassa asumuksessa Siperiassa".

Villimpi arvaus. Taposta selviää ensikertalaisena puolet pienemmällä rangaistuksella, eli onko seuraava askel se, että noiden mafiosojen kiinnisaamiseksi saa vetää jonkun kylmäksi tai peräti raiskata, ne kun ovat rangaistuseltaan paljon heroiinikiloa lievempiä tekoja? Ehkä nuo villit arvaukset kannattaa jättää tekemättä, ennen kuin miettii minkä vakavuusasteen rikoksesta on kyse. Ei se raja ihan selvä olekaan, kun vaivautuu käyttämään aivonystyröitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.5.2012 22:47

Osa poliiseista on ainakin roinan suhteen naimisissa tuon maailman suhteen ja treeniboosterit ovat h-listalla.

Poliiseja kannattaisi järjestelmällisesti testata pistokokein huumeista niin ei tulisi näitä verkosto ja sidosryhmäongelmia.

Poliisi ei myöskään saisi tehdä syyttäjän töitä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.6.2012 05:55

"Villimpi arvaus. Taposta selviää ensikertalaisena puolet pienemmällä rangaistuksella, eli onko seuraava askel se, että noiden mafiosojen kiinnisaamiseksi saa vetää jonkun kylmäksi tai peräti raiskata, ne kun ovat rangaistuseltaan paljon heroiinikiloa lievempiä tekoja?"
Vai oliko tuo villi epämääräinen kysymys?

"Ehkä nuo villit arvaukset kannattaa jättää tekemättä"
Siitä vaan. Mikko Salasuolla ei ollut villiä arvausta, minulla ja sinulla oli.

"ennen kuin miettii minkä vakavuusasteen rikoksesta on kyse. Ei se raja ihan selvä olekaan, kun vaivautuu käyttämään aivonystyröitä."
Vaivaudutaan, vaivaudutaan. Miten olisi vaikkapa periaate: "Tehdään vinkkausdiilejä, joiden avulla saadaan Suomesta poistettua mahdollisimman paljon kovien huumeiden myyntiä. Vinkkauskäytäntö lisää rikollisten pariin epäluuloa ja vainoharhaisuutta, jotka haittaavat huumebisneksien tekemistä. Henkirikoksista, raiskauksista ja pahoinpitelyistä ei selviä vinkillä."? Seurauksena voi tietysti olla vaikkapa "liittymisrituaali", johon kuuluu jokin noista mainituista. Erimaalaisilla rikollisjengeillähän sellaisia on ollut jo kauan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi