Selvät pois ravintoloista?

  • Mikko Salasuo

Eräs viehättävä naisystäväni päätti avautua minulle viikolla. Hänen sanomansa voi tiivistää seuraavasti: ”en siedä selviä ihmisiä ravintolassa, sillä heidän seurassaan en voi olla ärsyttävä känninen oma itseni”. Jatkoa seurasi: ”saatan sanoa positiivisia asioita ihmisistä, joita en tarkoita ja kadun sitä seuraavana päivänä”. Jaa-a, että sillä tavalla - tuumasin takaisin. Menivät niin sanotusti jauhot hyvin syvälle kurkkuun. Tulkintahan se on tuokin ja miksei aivan yhtä kestävä kuin perinteisempi ”kännissä olet ääliö” -läppä.

Kun sain kurkkuni vihdoin selviteltyä, päätin iskeä takaisin. Eikö ole parempi ladata ärsyttävää läppää tai yltiöposia juttua esimerkiksi minulle (joka ei juo), joka tiedän että viina se siellä puhuu sun suulla? Tällöin voit aina huoletta tuuletella psyykettäsi kuppilassa ja jälkeenpäin ei tarvitse häpeillä sanomisia tai tekemisiä. Halutessasi saat myös yksityiskohtaista tietoa illan tapahtumista? Sainkin tällä argumentilla hetkellisen yliotteen verbaalisessa painottelussamme.

Mutta annas olla: ”en halua näyttäytyä ääliöltä varsinkaan sun silmissä, sillä humalaiset naiset ovat aivan kamalia – minä ainakin”. Jälleen oli Salasuon aataminomena värisi – siis mitä. Näyttäydyt siis mieluummin ääliönä vieraiden kuin tuttujen ihmisten seurassa. Vastaus tuli kuin K-kaupan hyllyltä: juuri niin! ”Koska en osaa ennakoida humalakäytöstäni, pidän mieluummin etäisyyttä selviin tuttuihin kapakassa”. Meinasin kaivella jo kännissä olet ääliö -korttia taskustani, mutta luovuin tässä vaiheessa pyrkimyksestä löytää yhteinen sävellaji. Ymmärsin myös kysymyksen olevan sukupuolittunut. Kaunis nainen voi vittuilla ja soitella poskeaan soittoruokalassa, kun sen sijaan vastaavasti käyttäytyvä mies ottaisin pataan alta aikayksikön.

Mutta edelleen minulle jäi auki, minulle joka nykyisestä absolutismistani huolimatta olen joskus kulkenut tuhannen ja taas tuhannen kapakan kautta, perustavanlaatuinen kysymys. Tulisiko selvänä olevien pitäytyä ko. neidin logiikan mukaan kokonaan poissa kuppiloista? Jos vastaus on kyllä, niin tällöin pään aukominen tapahtuisi vain kännisten välillä. Vai pitäisikö jokaisen ravintolaan tuoda muille tuntemattomia selvin päin olevia ihmisiä, jotta tarjolla olisi houkuttelevia öykkäröinnin kohteita?

Tätä dilemmaa jään nyt pohdiskelemaan, mutta eiköhän sen sisältö avaudu tämän illan aikana, kun kohtaamme ravintolassa, minä selvänä ja hän humalassa. On kuulemma hyvinkin mahdollista, jopa todennäköistä, että neidin luettua tämän kolumnin ennen ravintolaan lähtöä, joudun nielemään sen kirjain kerrallaan. (Hammasuojat laitan päälle jo kotoa lähtiessäni).

Kirjoitettaessa soi Black 47 - Livin in America

6 kommenttia

Anonyymi

29.10.2010 16:44

Hauska blogi. Aloin asiaa ihan vakavasti pohtimaan ja tulin siihen tulokseen, että vika on pohjimmiltaan suomalaisessa juomakulttuurissa, joka kannustaa vetämään perslärvit. Itse en ole absolutisti ja huikka maistuu viikottain, mutta siinä vaiheessa kun huomaan että motoriikassa alkaa ilmetä heikkouksia, ja/tai tietyt konsonanttiyhdistelmät tuottavat vaikeuksia, napsautan figuratiivisen korkin kiinni ja alan nauttia alkoholittomia juomia.

Ehkäpä suositeltavaa tarinan neitosellekin, säästyisi siltä (moraaliseltakin) krapulalta.

Hauskaa iltaa joka tapauksessa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Walter de Camp

29.10.2010 17:02

Alkoholia nauttivat suomalaiset alkavat aina tuntea olonsa vaivautuneeksi, jos joku heidän seurassaan ei käytä alkoholia. Sukupuolella ei ole tässä mitään merkitystä. Alkoholia käyttämättömältä aletaan melkein aina tivata syytä, miksi hän tilaa alkoholitonta juotavaa. Mikset juo? Ota nyt edes yhdet. Alkoholia tilaamattoman on esitettävä jokin hyväksyttävä syy, jotta muut voivat rauhottua. Pitää valehdella, että on lääkekuurilla tai vastaavaa. Se on äärettömän rasittavaa toistuessaan yhä uudelleen ja uudelleen. Tässä on kyse syvällisellä tavalla traumaattisesta suhteesta alkoholiin suomalaisten keskuudessa. Eihän missään muualla maailmassa joudu selittelemään kivennäisveden tilaamista..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pasi

30.10.2010 08:39

Minä en itse taas edes halua mennä selvänä baariin, koska känniläiset ovat niin ääliöitä. Silloin kun itse on ääliökännissä, ei muiden tai oma ääliömäisyys haittaa. Toisaalta pikkuhiprakassa voi pitää hauskaa ja samalla tuntea paremmuutta paidalleen oksentavia kohtaan.

Tästä saadaankin johdettua lopputulema, jonka takia alkoholi itsessään aiheuttaa aina positiivisuutta ympärilleen:

Juomattomat voivat tuntea paremmuutta kaikkia kohtaan.
Hiprakkaiset voivat tuntea paremmuutta "tylsiä selväpäitä" kohtaan, sekä paremmuutta liian kännisiä kohtaan.
Liian kännisten mielestä taas "vhittu parhaaht bhileet yääägghhh ikginäähh!!!"

Jokainen voittaa, joi tai ei.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.10.2010 14:41

"Tulisiko selvänä olevien pitäytyä ko. neidin logiikan mukaan kokonaan poissa kuppiloista? Jos vastaus on kyllä, niin tällöin pään aukominen tapahtuisi vain kännisten välillä."
Känninen, jolle tilittää tai vittuilee kännissä, myös luultavasti unohtaa ne tilitetyt ja vittuillut. Siinä on hyvät puolensa.

"Vai pitäisikö jokaisen ravintolaan tuoda muille tuntemattomia selvin päin olevia ihmisiä, jotta tarjolla olisi houkuttelevia öykkäröinnin kohteita?"
Siellähän on. Heitä kutsutaan henkilökunnaksi. (Henkilökunta voi toki tulla tutuksi kanta-asiakkaille.) Asiakkaat kuvittelevat alkoholijuomien hintaan sisältyvän päänauontaoikeuden - ja käytännössä niihin sisältyykin. Riehujan voi heittää ulos, rasittavaa jankuttajaa tai päänaukojaa ei.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.11.2010 17:15

Tämä tiivistää hyvin suomalaisen humalajuomisen kulttuurin. Ongelma on se että _ilman_ alkoholin juomista ei ole sosiaalisesti hyväksyttyä esim. näyttää tunteita (ainakaan miesten) tai muutenkaan ns. päästellä höyryjä. Täällä Ranskassa esim. ei herätä mitään ihmetystä juoda limonadia yökerhossa ja vaikka ihmiset voivatkin olla jonkin verran päissään, se ei juuri koskaan aiheuta samanlaista örvellystä kuin Suomessa on tavallista. Ja alkoholijuomien hinta ja saatavuus täällä on aivan eri luokkaa; Suomessa vastaava aiheuttaisi varmaan merkittävän kaaoksen. Mutta täällä toisaalta on sosiaalisesti hyväksytympää hermostua ja huutaa toiselle naama punaisena, ehkä tässä on joku yhteys...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marika7

5.12.2021 10:40

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi