Kirje presidentti Haloselle

  • Sunniva Strömnes

Heipsulivei Tarja,

Tiedän, että sinulla on tänään ja huomenna kova kiire sen Venäjän pressan Dimitrij Medvedevin kanssa, mutta halusin silti kirjoittaa sinulle juuri nyt, toivottavasi ehdit lukea kirjeeni.

Ensin vähän kehuja sulle: Oikein kiva veto, että sinä ja Pena tarjositte sille korkea-arvoiselle vieraalle raparperimehua ja ekologista karitsaa kahvikastikkeella eilen. Kiva myös, että toivot, että venäjänvieras saisi uida Itämeressä, ilman, että sitä sinivihreää levää on tiellä.

Mutta nyt asiaan: Luin monesta eri lehdestä, että sinä ja Dimitrij aiotte puhua lähinnä Itämeren tilasta kahden päivän vierailun ajan. Ihan kiva. Ehkä te puhutte maiden välisistä kiistoista lastensuojeluasioissa ja vanhustenhuollossakin. Ihan kiva homma sekin.

Mutta tiedätkö mikä olisi vielä kivempaa? Se, että sinä Suomen presidenttinä sanoisit sille Dimitrijille, että on yksikertaisesti törkeää, miten Venäjällä levitetään valheellista tietoa Suomesta. Voisit kertoa, että me suomalaiset emme arvosta Venäjällä asuvan dosentti Johan Bäckmanin artikkeleita venäläismediassa siitä, että Suomi on epähumaani maa, jossa venäläisiä lapsia ja vanhuksia vainotaan ja kohdellaan kaltoin. Voisit ehkä lisätä, ettei Suomi ole tällainen maa, ainakaan sen enempää kuin Venäjäkään, ja pyytää, että Venäjä lopettaisi perusteettoman ja valheellisen ”Suomi-vihan” lietsomisen.

Ja kun kerran olet päässyt vauhtiin, voisit kertoa sille Venäjän pressalle, että me suomalaiset olemme myös todella huolissamme homovainosta naapurimaassa. Venäjällä kun syrjintä ja viharikokset homoseksuaaleja vastaan eivät ole laissa kiellettyä. Rasistisesta ilmapiiristä hyvä esimerkki on Moskovan pormestari Luzkhov, joka on kuvaillut homoseksuaaleja satanisteiksi. Minusta tyyppi pitäisi erottaa heti ja tuomita sakkoihin, mutta siitä on ehkä turha vaahdota Venäjän presidentille.

Tiedän toki, että itäisessä Euroopassa homoja syrjitään ihan kympillä. Valkovenäjällä homoutta pidetään psyykkisenä sairautena, Puolassa eräs puoluejohtaja on kutsunut homoja pedofiileiksi ja Latviassa on laki, joka kieltää kouluja esittämässä samaa sukupuolta olevien suhteet positiivisessa valossa. Lisääkin esimerkkejä voin antaa, jos on tarvis. Halusin vaan kertoa sinulle mitä idässä tapahtuu, mutta ehkä tiesitkin sen jo, koska olethan sinä ollut Seta ry:n (seksuaalinen tasavertaisuus) puheenjohtaja.

Tarja kiltti, vaikka Itämeri on tositärkeä asia, niin ihan yhtä tärkeää olisi puhua venäläisestä vihasta, suomalaisia, homoja ja muitakin ryhmiä kohtaan. Kerro, että meillä Suomessakin on rasismia, mutta, että taistelemme sitä vastaan lakien avulla ja opettamalla lapsillemme suvaitsevuutta. Eikö Venäjäkin voisi tehdä niin?

Pyydän nöyrimmin, että puhut tästä asiasta Dimitrijille, vaikka samalla kun matkaatte paatissasi Itämerellä ja siemailette sitä suomalaista sidukkaa.

Lämmintä kesää ja työn iloa sinulle ja Penalle toivoopi Suomen kansalainen Sunniva :)

Ps. Tässä on sinulle tsemppivideo, josta saat sitä suomalaista sisua puhua vaikeista asioista:

3 kommenttia

Aapo Puskala

21.7.2010 14:56

Kuinka ihmeessä Dimi voisi olla vastuussa siitä, mitä Johan Bäckman kirjoittaa? Ja kuinka ihmeessä hänet voisi vaientaa, ja ennenkaikkea, miksi pitäisi? Epämiellyttävien suiden sulkeminen ei oikein sovi meidän sananvapauskäsityksiimme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

21.7.2010 20:44

Huomio: Suomen ainoa määrällisesti mainitsemisen arvoinen rasismin muoto kohdistuu ainoastaan suomalaisia kohtaan ja sen toteuttaja on valtio ja kunnat. Ulkomaalaiset, lähinnä sosiaalipakolaiset saavat aivan eri tason kohtelua valtion virastoissa kuin suomalaiset, tästä räikeimpänä esimerkkinä sosiaalihuolto.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.7.2010 17:41

Mulla meni koko blogin sarkasmi ohi korvien (tai silmien) kun ärsyynnyin kumulatiivisesti KTM:n kummallisesta, pilkutuksesta!!!!

Tiedän kyllä että blogi on formaatissaan hyvinkin epävirallinen kommunikaatiokanava, mutta hei kamoon. Voisi, kai sitä, suomen kieltä, edes, hieman vaalia?

(Ja joo joo, 'kamoon' on ihan tahallaan sisällytetty ylläolevaan.)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi