Ihmisten ja simpanssien valtakunnat Maan päällä

  • 3001Europa

Ei - emme ole tappaja-apinoita, vaikka ihmislajina olemme käyneet ja käymme verisiä sotia ja meillä on jäänteitä apinankarvasta. Emme ole apinoita ollenkaan, vaikka teemme samoja asioita kuin apinat. Geneettinen perimämme eroaa prosentin verran simpansseista. Ihmisten väliset konfliktit muistuttavat lajiemme sukulaisuudesta. Simpanssien valtakunnat syvällä viidakoissa ovat hieman vaatimattomampia kuin planeettamme mahtavimmat ihmisvaltakunnat mutta samankaltaisuuksia lajien välillä riittää. Nuorena miehenä noin 30 vuotta sitten hankin Jane Goodallin kirjan: "Simpanssien valtakunta". Kirjassaan Goodall toteaa simpanssien ja ihmisten käyttäytymisen monista yhtäläisyyksistä mm. seuraavaa: "perheenjäsenet yhdistävä lämmin, auttava ja kestävä suhde; pitkään kestävä lapsuus ja riippuvuus; oppimisen merkitys; ei-verbaalisen viestinnän mallit; työkalujen käyttö ja valmistus; yhteistoiminta metsästyksen yhteydessä; pitkälle kehittyneet sosiaaliset kuviot, AGGRESSIIVINEN REVIIRINMUODOSTUS ja lukuisat erilaiset auttavan käyttäytymisen muodot". Tärkein erottava tekijä on kyky kommunikoida pitkälle kehittyneen kielen avulla.

Goodallin mukaan simpanssit käyttäytyvät eri tavoin omaan ryhmään kuuluvia ja siihen kuulumattomia kohtaan. Ne samaistuvat voimakkaasti ryhmäänsä ja tietävät erittäin selvästi, kuka on "meikäläinen": yhdyskuntaan kuulumattomien kimppuun voidaan käydä niin silmittömästi, että ne menehtyvät vammoihinsa. Kuinka me ihmiset suhtaudumme omaan ryhmään kuulumattomia kohtaan? Aika ajankohtainen kysymys...

Kaikki katsovat maailmankaikkeudessa kipuaako se ihminen vihdoin ja viimein sen viimeisen kosmisen kynnyksen yli ja aloittaa uuden elämän. Elämän joka avaa "kosmiset portit" lajillemme ja ihmisyksilöille. Maailmankaikkeudessa ei ole lainkaan merkittävää minkä värinen joku on tai minkä maan kansalainen joku on. Olemme kaikki ihmisiä, inhimillisiä olentoja, ihmislajin edustajia. Olemme ainoa laji Maapallolla, joka tietää olevansa tähtien tuhkasta syntynyt tietoisuus ja joka on vastuussa maailmankaikkeudelle ja lajikumppaneilleen omista tekemisistään. Tähän simpanssit eivät pysty. Vaikka simpanssitkin ovat tähtien tuhkasta syntyneitä olentoja - samaa Maapallon upeaa organismia - niin vain me pystymme ymmärtämään kosmisen asemamme olevaisessa. Matkalla avaruudessa tällä planeetalla omaan ryhmäämme kuuluu ihmiskunta ja reviirinämme on planeettamme. Jos yhteinen ihmiskunta häviää elämästämme ja tietoisuudestamme, vaarannamme kaiken minkä vuoksi elämme tässä olevaisessa. Se olisi gigaluokan tappio ihmisyksilölle ja maailmankaikkeudelle.

Ihmisen henkilökohtainen kosminen velka omasta olemassaolostaan on käsittämättömän suuri. Ihmisyksilön olemassaolon eteen maailmankaikkeus on tehnyt työtä miljardeja vuosia ja käyttänyt siihen tähtien energiaa ja valinnut Sinut, valinnut jokaisen ihmisen kaikkialla Maapallolla. Suuri kosminen luottamuksen osoitus ihmiselle. Senkin varaan voi rakentaa yhteistä hyvää ja politiikkaa. Tämän ihminen voi ymmärtää mutta ei simpanssi. Velka on ihmisen käsittein niin suuri, että ihminen ei edes voisi maksaa sitä takaisin. Elävä maailmankaikkeus sen sijaan kiittää ja hykertelee kun ihminen hellii elämää ja kunnioittaa vieraitakin ihmisiä Maan päällä - tällä pääsemme jo pitkälle ihmisten yhteisellä taipaleella tällä Maapallolla ja ehkäpä jossain muuallakin... Pystymme siihen nyt ja aina.

We humans know that we are cosmic starstuff powered by nuclear and quantum forces...but the chimpanzees don't know that they are the same starstuff...

7 kommenttia

Franny_Berry

16.9.2015 22:34

Kiitos! Vika taitaa olla vaan siinä, että me keskitymme ihan vääriin asioihin. Tuli vain mieleeni, että katsellaanko meitä ihmisiäkin tuolta jostain simpansseina... ;)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

16.9.2015 23:02

"Yllättäen" unohdin... ;)

"Your participation in the universe is critical." - Nassim Haramein

3001Europa

16.9.2015 23:43

Siltä se näyttää - maailman tila kertoo siitä aika paljon. Ja katsellaanko meitä...taitaa pitää paikkansa - kosmos on hiljaa vaikka ihmisen meteli kuuluu aika kauas avaruuteen ja on kuulunut jo pitkän aikaa. Ja kuten tiedämme ainakaan eksoplaneetoista ei ole puutetta...

3001Europa

16.9.2015 23:47

Tuo Harameinin lausuma on mielenkiintoinen...

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

3001Europa

17.9.2015 10:32

The truth is not out there but everywhere...kiitos näistä :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:30

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus