Ravintola Saaga tarjoaa pikkujouluelämyksen, jota ei muualta saa

Suomalaisista mauista rakennettu pikkujoulumenu täydentyy tunnelmalla, joka avautuu kunnolla vasta paikan päällä koettuna.

Kaupallinen yhteistyö.

Ravintola Saagan pikkujoulumenu aloitetaan näyttävän alkupalapöydän antimilla.

  • Mikä: Suomalainen ravintola
  • Missä: Bulevardi 36, Helsinki
  • Mitä nyt: Pikkujoulumenu tarjolla 20.12. saakka. 9. joulukuuta alkaen myös lounasaikaan.

Helsingin Bulevardilla sijaitseva Ravintola Saaga tarjoaa tänäkin vuonna perinteistä poikkeavan pikkujouluelämyksen.

Sen sijaan, että pöydät notkuisivat klassisista lanttulaatikoista ja rosollista, Saaga rakentaa joulukauden ympärille kokonaisuuden, joka ammentaa suomalaisista raaka-aineista ja kotimaisista mauista.

A&S Ravintoloiden kehitysjohtaja Toni Mikkonen kertoo, että tavoitteena oli luoda pikkujoulukauteen jotakin selvästi omanlaista.

Ravintolan ainutlaatuinen sisustus ja lämmin tunnelma ovat oleellinen osa pikkujoulumenua.

“Olemme halunneet rakentaa joulupöydän nimenomaan suomalaisesta näkökulmasta, mutta ilman kaikkein ilmeisimpiä jouluruokia”, Mikkonen kertoo.

Perinteistä poikkeava suomalainen joulukattaus

Saagan pikkujoulupöydässä korostuvat suomalaiset raaka-aineet ja vanhat valmistusmenetelmät, kuten suolaaminen, savustaminen, fermentointi ja kuivaaminen.

Tarjolla on esimerkiksi sherrymarinoituja suppilovahveroita, omenaisia siiderisilakoita ja katajagraavattua lohta tillinvarsipeston kera.

Tarjoiluastioina voi tässä ravintolassa nähdä niin kiuluja, kuksia kuin savustuspönttöjä.

Alkuruoat katetaan näyttävästi aitoon Lapin veneeseen, joka nostetaan joulukauden ajaksi keskelle ravintolasalia.

“Vene on jo itsessään nähtävyys. Siihen on rakennettu jäähileallas, jolle kaikki alkuruoat nostetaan, ja se on sijoitettu tarkoituksella niin, että asiakkaalle tulee heti sisään tullessa wau-efekti”, Mikkonen kertoo.

Näyttävä vene tervehtii asiakasta jo heti ovella.

Pääruokien ajan voi istua rauhassa alas ja nauttia niin seurasta kuin tunnelmasta, sillä valintasi mukaan joko hitaasti haudutettu poronkäristys, hiillostettu nieriä tai rapeat kasvispullat lisukkeineen tarjoillaan pöytiin valmiina lautasannoksina.

Makeita herkkuja notkuva jälkiruokapöytä kuumine juomineen on katettu vanhaan lipastoon, joka täydentää ravintolan kodinomaista tunnelmaa.

Jälkiruokapöydän juustot ja makeat herkut kruunaavat menun.

Kotimaisuus oleellinen osa myös juomalistaa

Saagan juomalista kulkee käsi kädessä ruoan kotimaisuuden kanssa. Tarjolla on muun muassa palkitun hollolalaisen viinitilan, Ainoa Wineryn, marjaviinejä, jotka ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta etenkin matkailijoiden keskuudessa.

Cocktaillistalla huomion vie ravintolan oma Melting Snowman, Artic Blue Ginillä tehty talvikauden drinkki, joka Mikkosen mukaan on saanut hymyn nousemaan asiakkaiden kasvoille.

“Se näyttää siltä kuin pieni lumiukko olisi sulanut lasiin. Porkkananenä ja mustikkasilmätkin jäävät sinne jäiden sekaan,” hän naurahtaa.

Melting Snowman sisältää Arctic Blue Giniä ja tonicia.

Toinen erityisesti asiakkaita ihastuttanut juoma on Mikkosen mukaan Lingoncello Fizz, jossa gini on korvattu kotimaisella puolukkaliköörillä. Eikä pidä unohtaa Saagan omaa Puolukkaista Glögiä, joka valmistetaan Lignell & Piispasen Loimu-glögistä ja lingoncellosta

Saagan puolukkainen glögi ja kotimaiset marjaviinit jatkavat ravintolan vahvaa suomalaislinjaa.

Tunnelma, jota ei saa kotiinkuljetettuna

Ravintolan miljöö on kiinteä osa sen vetovoimaa. Saagan tiloissa on toiminut ravintola jo vuodesta 1938, ja A&S Ravintolat otti tilan haltuunsa vuonna 2004.

Sisustus on koottu omistajien, Anne ja Sakari Tainion, eri puolilta Suomea löytämistä esineistä, ja joukossa on myös alkuperäisiä yksityiskohtia, kuten seinien koivuviilupaneelit.

Ravintolasta voi löytää vuosikymmeniä vanhoja elementtejä, kuten alkuperäiset koivuviilupaneelit.

Ravintolasali pääsee oikeuksiinsa erityisesti pimenevinä talvi-iltoina, jolloin hämärä valaistus ja takkatuli rauhoittavat ja saavat hetkessä unohtamaan arkiset kiireet. Tavoitteena onkin, että vieraille syntyisi heti lämmin, rento olo ja hartiat laskisivat pari senttiä alemmas.

“Kotoisa, ihan kuin tulisi suomalaiselle mökille kylään,” Mikkonen kiteyttää tunnelman, jonka he toivovat välittyvät kaikille asiakkaille.

Saagan tunnelma pääsee parhaiten oikeuksiinsa iltahämärällä.

Kaksikerroksisesta ravintolasta löytyy yhteensä 120 asiakaspaikkaa, mukaan lukien 10 hengen kabinetti, jonka voi varata ilman tilavuokraa. Erityisen kysytty on parvi, josta avautuu paras näkymä koko ravintolasaliin.

Saaga on saanut kiitosta myös yrityksiltä, jotka ovat löytäneet sieltä toimivan paikan yhteisille illallisille ja pikkujouluille.

Aitoja suomalaisia makuja ilman turhaa kikkailua

Pikkujoulukauden jälkeen Saaga uudistaa à la carte -listansa, mutta tietyt klassikot säilyvät. Asiakkaat palaavat vuodesta toiseen muun muassa lohikeiton, poron ja karjalanpiirakan äärelle, eikä niiden suosiolle näy loppua.

Mikkosen mukaan Saagan ydin on selkeä. Ruokia ei lähdetä turhaan kikkailemaan, vaan annokset tehdään niin kuin niiden on tarkoitus olla.

Poronkäristys on annos, joka tulee aina pysymään ravintolan listalla.

“Olemme lojaaleja alkuperäisille resepteille, eikä tarkoituksena ole keksiä pyörää uudestaan. Tänne tulevat asiakkaat haluavat syödä annokset juuri sellaisina kuin ne perinteisesti tarjoillaan.”

Sama linja ulottuu pienimpiinkin yksityiskohtiin, kuten karjalanpiirakoihin, jotka teetetään Liepuska-leipomolla alkuperäisen, nimisuojatun reseptin mukaan.

Saagan yksi kehutuimmista annoksista on maistelulautanen, joka kokoaa suomalaiset ikoniset maut yhdelle lautaselle. Annoksesta voi löytää muun muassa edellä mainitun aidon lämpimän karjalanpiirakan munavoin lisäksi mustaa makkaraa puolukkahillolla, lämmintä leipäjuustoa lakkahillolla ja ylikypsää karhua haudutusliemessä.

Jouluinen tunnelma tulee vastaan jo heti ulko-ovella.

Ajatus on tarjota matkailijalle mahdollisuus kokea suomalaisia herkkuja yhdellä kertaa.

“Ei tarvitse kiertää kymmentä ravintolaa tai paikkaa, vaan kaikki klassikot pääsee maistamaan pieninä annoksina yhdellä istumalla,” Mikkonen kuvailee.

Pikkujoulumenu on tarjolla 11.11.-6.12. ti-la klo 17-23, 9.-20.12 ti-pe klo 12-23 ja la klo 17-23.

Suosittelemme