Korvaushoito. Riippuvuuden ylläpitäjänä.

  • Kimmo Rasila
Jokaisella meistä on mahdollisuus valita.
Jokaisella meistä on mahdollisuus valita.

Tiedän valmiiksi, että tästä kirjoituksestani osa ihmisistä pahoittaa mielensä. Mainittakoon se, ettei tarkoitukseni todellakaan ole loukata ketään, vaan pelkästään tuoda oman kokemukseni kautta ihmisille tietoa siitä, millätavoin tämä nykyaikainen, haittoja vähentävä hoito osaltaan mahdollistaa itse riippuvuussairauden ylläpitämistä.

Itse aikanaan elin lähes vuosikymmenen sellaisessa lääkekoukussa, että mikäli tuolloin olisi ollut nykyhetken kaltainen suuntaus opioidiriippuvuuksien hoidossa, hyvin todennäköisesti en tätä postausta olisi kirjoittamassa. Olen siitä onnellinen, että ainoa vaihtoehto joka minulle annettiin, oli tuon tuhoavan lääkekoukun alasajo.

Kun ihminen syö päivittäin liki 30 kappaletta todella vahvoja opiaatteja, lisättynä hevoskuurilla bentsoja, voi olla että muutamassa kohden hoitavilla lääkäreillä on tullut tehtyä joitain viehearvioita hoidon suhteen.

Elin elämääni noiden lääkkeitteni kautta. En kyennyt lähtemään mihinkään ilman apteekinpussiani. Tarkkailin jatkuvasti kelloa ja varsinkin omaa oloani siinä, milloin seuraavat tabletit oli tarpeen ottaa. Homma karkasi lopullisesti kenenkään hallinnasta, kun tuohon yhtälöön lisättiin rankka viinakuuri toisensa jälkeen. Ei siis ihme, että kaikki ihmiset lähelläni väsyivät voimattomina seuraamaan tuhoisaa käytöstäni. Samoin väsyivät ne ihmiset jotka yrittivät parhaansa mukaan hoitaa ongelmiani.

Tätä taustaa vasten peilaten, voin käsi sydämellä sanoa, että ymmärrän kyllä miksi epätoivoiset tilanteet aiheuttavat epätoivoisia ratkaisuita. Mutta silti en voi välttyä siltä, että työssäni jatkuvasti kohdatessani ihmisiä, joita tuolla korvaushoidolla hoidetaan, mietin surullisena sitä, että heille jokaiselle olisi olemassa niin paljon parempaa elämää. Ymmärrän myös sen, että kyse on rahasta. Resursseista. Tai paremminkin näiden molempien puuttumisesta. Mutta silti, kun itse henkilökohtaisella tasolla tiedän millaista helvettiä on elää ja hengittää pakonomaista riippuvuutta suhteessa noin koviin aineisiin, niin toivoisi ainakin sen, että näissä asioissa puhuttaisiin totta. Olisi rehdimpää, jos julkisesti myönnettäisiin että taistelu huumeongelmaa ja sen laajuutta vastaan ollaan hävitty ja nyt kyseisen hoidon turvin pyritään minimoimaan vahingot.

Sillä totuus kuitenkin on se, että likimain jos ei peräti suoraan yks yhteen samoja lääkkeitä määrää lääkäri, jota ihminen ilman tuota lääkärin määräystä, hankkisi keinolla millä tahansa. Ymmärrän myös haittoja vähentävän seikan tässä, mutta se mitä en ymmärrä, on se, että ymmärtääkseni korvaushoidossa oleva saa ajaa autoa noiden lääkitysten alaisena, sikäli kun kuljettaa mukanaan todistusta siitä että on korvaushoidossa. Lähinnä tässä yhtälössä kiristää itseäni se naivius jolla asiaan suhtaudutaan. Kun tähän kirjoitan että mitä tapahtuu, jos alkoholistille haittoja vähentävänä hoitona alettaisiin lanseerata korvaushoito, jossa lääkäri määrää potilaalle sopivan päiväannoksen pirtua, jotta alkoholistin ei tarvitse kokea vieroitusoireita, saati hakea tuota ainettaan pimeänä pullona, lisäksi vielä lisäten sen, että kyseinen ihminen olisi oikeutettu ajamaan autolla, sikäli kun hänellä on pirtutesepti matkassa ja tarvittavat kontrollipuhallutukset ohikäytön ehkäisemiseksi suoritettuna, niin heti joku huutaa ettei näitä asioita voi verrata.

Minä sanon että voi ja ehkä pitäisikin. Sillä siinä juuri huomattaisiin se järjettömyys jota itse olen työssäni lähes totaalisen voimattomana sivusta seurannut jo useita vuosia.

Riippuvuussairaus aiheuttaa itsessään ongelman kieltämistä, peittelyä ja vähättelemistä. Lisäksi sairastuttaen ympärillä olevat ihmiset sokeutumaan samaan sairaalloiseen karuselliin. Sen vuoksi uskon, että suurin osa näitä korvaushoitoja hoitona antavia terveydenhuollon ammattilaisia vaivaa aivan sama sokeus, joka on vallalla päihderiippuvuudesta aktiivisimmillaan kärsivän ihmisen kohdalla.

Suurin asia kaikessa se, että tässä unohtuu se tärkein asia. Riippuvuudesta kärsivä ihminen. Kun riippuvuus jää olemaan ja elämään, eikä sen taustalla olevia ongelmia setvitä kuin pintapuolisesti, ei ihmisen ole välttämättä kovinkaan hyvä olla. Lohtu tässä kuitenkin tulee siinä, kun minä esimerkiksi jututtaessani työssäni korvaushoidossa olevalta ihmiseltä tiedustelen hänen tuntemuksiaan, yleisin vastaus on se, ettei mikään tunnu missään, mutta se johtuu tästä lääkkeestä jota syön.

Itse uskon vahvasti siihen, että tämä asia olisi korjattavissa. Se vain vaatisi muutamia tahoja luopumaan oikeassaolemisen pakkomielteestä ja senjälkeen yhdessä ponnistelua kokonaisvaltaisen kuntouttavan päihdehoitokokonaisuuden rakentamiseksi maahamme. Sitä odotellessa, omalla kohdallani lähinnä pyrin siihen, että päivittäin kohdatessani näitä ihmisiä, kerron heille siitä mahdollisuudesta joka tänään kuitenkin tuon korvaushoidon ohella on olemassa. Nimittäin päihteetön elämä. Vapaana tästä riippuvuudesta.

5 kommenttia

Umpi pashaa

5.10.2017 09:11

Tällä kirjoittajalla tossa ei kyllä oo mitään hajuakaan opiaatti korvaushoidosta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Umpi pashaa

5.10.2017 10:05

Huomaa tosta ajokortti asiasta missä vertaa korvaushoitolääkkeen ottaneen ajokykyä alkoholia nauttineen autolla ajokykyyn...
Kyllä vaikuttaa vähän eri tavoin autolla ajokykyyn

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo Rasila

5.10.2017 21:14

Siihen aikaan kun itsellä oli opiaatti- ja bentsoriippuvuus, ajelin säännöllisesti autoa. Vasta vieroittauduttuani lääkkeistä tajusin kuinka sekaisin olin aikaisemmin ollut. Toleranssi kun kasvaa vuosien saatossa, niin ihminen kokee olevansa kunnossa, vaikka esimerkiksi reagtiokyky on ihan jotain muuta kuin selvänä ollessa. Vertaus alkoholia nauttineeseen on kärjistetty, sen myönnän, mutta tuossakin itsellä omakohtainen kokemus siitä kuinka 17 vuoden säännöllinen päihteen käyttö kasvatti toleranssin sellaiseksi että vielä vajaan kolmen promillen humalassa virkavalta luuli mun olevan selvinpäin. Rangaistus tuli vasta puhallutuksen kerrottua totuus.

Tiedän hieman tahallanikin kirjoittavani asioista siten, että se herättää tunteita (tarkoituksellisesti), mutta silti ei ole edelleenkään tarkoitus loukata ketään. Ei korvaushoidossa oleva ihminen ole yhtään sen huonompi ihmisenä kuin kukaan toinenkaan, lähinnä tällä kirjoituksella haluan saada ihmisiä miettimään asioita. Itse lähinnä en välttämättä hyväksy sitä mallia miten kyseisen hoidon suhteen tänäpäivänä toimitaan. Mut mitä kokemukseen tulee, niin itselläni sitä on riippuvuussairauksista kenties yhden ihmiselämän verran.

Näistä asioista voi halutessaan vääntää hamaan tappiin, mutta fakta on se, että riippumatta riippuvuuden kohteesta, taustalta on aina löydettävissä tietynlainen problematiikka. Vasta kun tuohon pureudutaan, ihminen elää elämäänsä koukuttuen aina johonkin. Itse en vain välttämättä toivoisi että tätä kyseistä sairautta hoidettaisiin minimoiden sen oireita, vaan toivoisin että oireiden hoitamisen sijaan, keskityttäisiin hoitamaan itse sairautta. #peace

Yuccah

8.10.2017 19:02

Muutaman vuoden itse läheltä seuranneena(saman katon alla asuneena)metishoito ei mun mielestä ole se paras vaihtoehto, mutta kadulla vetämistä parempi kuitenkin. Sehän näissä on paska juttu, että iso osa on kuitenkin koukussa muuhunkin kuin opiaatteihin ja niitä sitten vedetään rinnalla ja juostaan polilla kupilla. Toiset pääsee elämään jotenkin kiinni ja pelkkä metis, tai bupret riittää, duuniin, kouluun ja niin edelleen, mutta iso osa valitettavasti ei. Päihderiippuvuus ylipäätään, on niin monisyinen ongelma, että yhteiskunnan resurssit ei kyllä riitä alkuunkaan, mutta muuta apua on onneksi tarjolla, vertaistukiryhmät, pääasiassa NA, seurakunnat ja niiden apu. Valitettavan moni omista kavereista on lähtenyt, mutta onneksi myös muutama on selvinnyt. Edelleen täytyy surullisena todeta, mitä olen saanut nähdä yhden ihmisen kohdalla, mitä 17vuotta metadonin kanssa on tehnyt, 2 vuotta katsoin alkuun saman katon alla, itse raittiina päihdeongelmaisena.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:28

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus