Kiinalainen juttu ja 2 viikon roadshow

  • Taneli Tikka

Olen perustaja, omistaja ja hallituksen PJ (eli toisinsanoen = yrittäjä) firmassa nimeltä TLD Registry, Ltd. Meidän juttu on kiinalaiset ja kiinankieliset top-level-domain nimet. Firmasta voi lukea lisää http://internetregistry.info -sivuiltamme. Tai mun eng. kielisestä blogista: http://tane.li

Kirjoituksen on tarkoitus olla kurkistusta kansainvälistä menestystarinaa rakentavan yrittäjän arkeen:

27.8.2013 Starttasin taas kohti Kiinaa, edessä yli 2 viikon rundi eri kaupungeissa. Tarkoituksena tavata yhteistyökumppaneita, asiakkaita sekä tätä Internet toimialaa reguloivia viranomaisia. Samalla reissun päätteeksi osallistun pääministeri Kataisen ja ympäristöministeri Niinistön Kiinan vierailuun ja delegaatioon.

Reissu alkoi kovalla deadline paineella saada valmiiksi kaikki valmisteleva työ ja muu "roikkuva duuni" ennen matkaan lähtöä. Kiinassa kun nettiyhteydet on parhaimmillaankin epäluotettavia ja todella vaihtelevan tasoisia ja nopeuksisia. Mahdollisuuteen tehdä etänä duunia ei aina voi luottaa. Mukaan sain ystävällisesti lainattua tutulta upo-uuden MacBook Pro läppärin jota voi käyttää reissun ajan tietoturva-asetukset säädettynä maksimille ja palauttaa sitten takaisin tyhjänä. Kiinan suhteen terveellinen perusoletus on että tietosuojaa on vähemmän kuin NSA:n urkkimilla Amerikkalaisilla ja lähtökohtaisesti jos et ole varovainen niin kaikki mitä teet menee kyllä nauhalle ja muistiin. Tietoturvallinen puhelin ja läppäri on ihan must juttu. Monet täällä usein reissaavat yritysjohtajat pitävät erillisiä "Kiinaläppäreitä" itsellään mitkä aina räjäytetään tyhjäksi joka reissun jälkeen ja viedään tyhjänä Kiinaan. Hurjimpia juttuja mitä olen kuullut on että jopa Android -pohjaisia älypuhelimia on yön aikana patchattu verkon yli uuteen firmware-versioon sillä aikaa kun nukut hotellihuoneessa. Aamulla sitten sun puhelimen ohjelmisto tallentaakin kaiken ja lähettää tietoja eteenpäin ;) aina ninja kamaa..

Reissu alkoi siis hyvin valmistautuneena ja tottakai perinteisiä yrityslahjoja ostaen. Kiinan kulttuuriin kuuluu pieni ystävällinen lahjojen vaihto ystävyyden ja hyvien suhteiden osoituksena. Olemme vieneet Kiinaan paljon mm. Fazerin suklaata, Aarikkaa, Marimekkoa ja vastaavia Suomi-design tuotteita. Tällä kertaa mukaan tarttui tälläistä:

Fazerin levyjä 50+ kpl matkassa kohti Kiinaa
Fazerin levyjä 50+ kpl matkassa kohti Kiinaa

Yhteensä yli 50 levyä Fazerin suklaata eri maukuineen ja värineen.

Lisäksi Kiinassa alkaa näillä näppylöillä olla perinteinen "keski-syksynjuhla". Eräänlainen sadonkorjuujuhla joka kuitenkin muistuttaa enempi länsimaista joulua: perheet kokoontuu yhteen jne sukulaiset tapaa ja katselee kuuta yhdessä. Juhla on kiinalaisen kalenterin toiseksi tärkein juhla heti kiinalaisen uudenvuoden jälkeen. Juhlaan kuuluu olennaisesti Mooncake kakut jotka on perinteikkäitä kiinalaisia leivonnaisia: täynnä sokeria, vehnäjauhoja, suolattua ankan munan keltuaista, pavuista tehtyä tahnaa jne.. Yleensä eivät istu kovin hyvin länsimaiseen suuhun ja ekan palasen jälkeen ei tee mieli syödä :)

Tottahan toki meidänkin oli siis pakko ostaa Mooncakejä tutuille annettavaksi. Poikkesimme perinteistä ja ostimme tällä kertaa jäätelö-mooncakeja. Ne on aika uusi juttu Kiinassa. Kiinassa on General Mills -firman omistama jäätelöbrändi Häagen-Dazs kovin menestynyt ja luxus-tasoisia liikkeitä on joka paikassa. Niissä valkohanskaiset tarjoilijat puku päällä kysyy asiakkailta millaista jäätelöä tarjoillaan pöytään.. Kalleimat jätskit maksaa yli 200€. Päätimme siis hankkia Häagen-Dazs jäätelö-mooncakeja. Usein Mooncaket on sen verran diippiä kamaa ettei niitä edes kiinalaiset syö; vaan pakkaukset annetaan avaamatta lahjaksi eteenpäin. Jotkut irvailee että jokainen Kiinan mooncake laatikko on kiertänyt ainakin neljän käsiparin kautta.. Mutta nää jäätelö-mooncaket on oikeasti hyviä, joten oletus on että lahjan vastaanottajat myös oikeasti syövät ne pois.

Reissu alkoi suoralla lennolla Xi'an:in kaupunkiin Shaanxi provinssissa. Noin 8-9 miljoonan asukkaan pikkukaupunki. Tunnetaan lähinnä siitä että Tang dynastian aikoihin Xi'an toimi Kiinan pääkaupunkina. Silkkitien toinen päätepysäkki oli siellä. Ja kaupungista löytyy toki kuuluisat terracottasoturit. Valitettavasti Terracottasotureista kovin pieni määrä on aitoja: paikalla seisoo feikkinä uudelleen rakennettuja patsaita ja aidot antiikit on kuskattu pois jonnekkin ihan muualle jo hyvän aikaa sitten..

Xi'ainissa sattui olemaan APnic -järjestön vuosikonferenssi joten tulimme osaksi sitä morjestamaan hieman teknisemmin orientoituneita Internet alan kollegoitamme.

Hotelli Xi'An:issa joka näyttää kuulemma "vankilalta"
Hotelli Xi'An:issa joka näyttää kuulemma "vankilalta"

Paikaksi valikoitui Westin -hotelli aivan Xi'anin ytimessä "Jättimäisen Villihanhen Pagodan" vieressä. Konferenssi oli hotellin alakerrassa. Lähetin paikasta kuvan kotiin Suomeen vaimolle ja sain vaustauksena että näyttää kuulemma vankilalta :)

Verkottuminen APnicin porukan kanssa oli intensiivistä ja raskasta. Paikalla oli yllättävän paljon jenkkejä ja eurooppalaisia myös. Useita uus-seelantilaisia kanssa. APnic järjestö täytti 10v joten sen kunniaksi syötiin juhlabuffet "Tang Paradise" -ravintolassa Xi'anin Tang Dynastiaa täynnä olevan puiston keskellä. Paikka ja puitteet oli erittäin jees, hienoja maisemia. Itse ravintola sen sijaan ei tule koskaan näkemään edes vilausta michelin -tähdestä.

Suht koht laaduttoman appeen nauttimisen (kuitenkin loistavan pöytäseuran!) jälkeen meidät kiikutettiin tämän rakennukset portaille:

Xi'an ja lasershow portaat
Xi'an ja lasershow portaat

Portailta aukeni näkymä lammelle josta pian suihkulähteet pomppasi esiin ja ylitehokkaat laserit alkoi piirtelemään hologrammianimaatiota (ja sohimaan yleisöä silmiin myös) suihkulähteisiin. Sinänsä ihan mageen näköinen jippo tottakai ja hienoja kuvia saa 20m korkeeseen suihkulähteeseen piirrettyä 10W tietokoneohjatulla laserilla. Itse lasershow oli sitten animaatio versio vuonna 1592 julkaistusta Kiinan kirjallisuuden merkkiteoksesta "Journey to the West". Animaatio näytti 1995 vuoden tasoiselta Tekken mätkis-potkis peliltä ja oli tottakai puhuttu kokonaan kiinaksi. Mikäs siinä ihmetellessä noin 31 astetta lämpimässä yöilmassa.

Ensimmäinen päivä Xi'Anissa päättyi tasku täynnä uusia käyntikortteja. Kauhea kasa emaileja inboxissa ja jo valmiiksi pientä univajetta hautovana. Yrittäjän päivät on pitkiä ja etenkin reissunpäällä ei vapaa-aikaa hirveesti harrasteta. Hommia painetaan 16h per päivä tahtia normaalisti. Tästäkin päivästä silti tarttui matkaan vaikka mitä oppia ja ymmärrys taas kiinalaista kulttuuria kohtaan syveni. Monet sanoo että Xi'An on "aitoa Kiinaa" ja kaupungin fiilis on kyllä todella erilainen kuin enempi metropolimaisissa kaupungeissa Peking tai Shanghai. Ja tulipahan päivän aikana tavattua myös Romanialaissyntyinen Hollannissa asuva jäbä nimeltä Elvis. OIi seuramiehiä; pukeutui mm. valkoisiin laakerikenkiin(!). Emaileissa hotellilla odottikin sitten bryokraattisia ja hankalia uutisia ICANN järjestöltä joka reguloi maailmanlaajuisesti domain nimiä. Mutta siitä lisää jatkossa..

-Taneli 11.9.2013 Pekingissä. 80. kerroksessa China World tornissa.

Kirjoitettaessa soi Livenä flyygelillä tossa vieressä "fly me to the moon" täällä loungessa

1 kommentti

traitor

12.9.2013 09:24

Teit konkurssin elokuussa 2002. Itse tein liian hankalan asiakkaan takia vale konkurssin vuonna 2009 ja kaikille valehdeltiin, että yritykseni meni konkurssiin ja kaikki sopimukset purettiin. Pistin eropaperit yritykseni hallituksella ja perustin sitten heti uuden udella nimellä ja vanha nimi jäi kaupparekisteriin ja pysyy siellä vielä pitkään. Mutta näin oli pakko tehdä kun tämä liian hankala asiakas uhkaili tuhansien eurojen korvausvaatimuksilla ja 6 kuukauden linnatuomiolla ja puhelimessa uhaksi tulla minun asuntoon hakkaamaan minut. Ja täällaista uhkailua oli monta vuotta ja asiakas ei koskaan maksanut palvelusta niin paljon, että olisin saanut katetta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi