Kolme biologista vanhempaa

  • Mirja Wuokko

Monessa maassa käydään vilkasta keskustelua perheistä, parisuhteista ja lapsen parhaasta. Etenkin tasa-arvoinen avioliittolaki nostattaa nyt hyökyaaltoja eri puolilla läntistä maailmaa. Sosiaalisten suhteiden lisäksi biologia kiinnostaa ihmisiä kovasti.

Seuraava taistelu käydään ehkä design-vauvoista. YLE Tiede uutisoi 1.9.2014 brittiläisestä kokeilusta, jonka laillisuus laitetaan puntariin ehkä jo tänä syksynä. Englannissa halutaan kokeilla koeputkihedelmöitystä, jossa tuleva lapsi saisi kolmen biologisen vanhemman dna:ta, kahden naisen ja yhden miehen.

Tarkoituksena ei ole sinänsä viilailla koekaniinista mitään mahtivauvaa, vaan estää varsinaisen äidin huonoa perimää menemästä jälkeläiselle. Toinen äiti toimisi kokeilussa korjaussarjana.

YLEn uutisen mukaan suomalaisasiantuntijat pitävät kolmen biologisen vanhemman lasta täysin mahdollisena skenaariona. Eläinkokeissa tämmöinen koeputkihedelmöitys on onnistunut hyvin.

Nyt asiantuntijat pähkäilevät mitä järkeä kalliissa operaatiossa on, muuta kuin että lasta haluava pariskunta saa toteuttaa biologista lisääntymistä.

Jos Britannia hyväksyy kokeilun, voi Euroopassa syntyä jo parin vuoden päästä kolmen vanhemman lapsi. Kehitys kehittyy ja joudumme yhä useammin tarkistamaan, mitä tarkoitamme sanoessamme asioita luonnollisiksi tai mahdollisiksi.

Palaamme samalla vanhaan kysymykseen: missä menee raja? Kuinka paljon ihminen voi sörkkiä esimerkiksi perinnöllisyysasioita? Onko oikein ehdoin tahdoin synnyttää hyvin sairaita lapsia maailmaan? Onko oikein olla auttamatta? Onko ihmisillä jokin synnynnäinen oikeus tulla vanhemmiksi?

5 kommenttia

Aniara

7.9.2014 17:32

Heippa!

Ko. menetelmä ei suinkaan ole tarkoitettu laajasti käytettäväksi, vaan nimenenomaan sellaisissa tapauksissa, joissa äidin mitokondrio kantaa hyvin vaikean sairauden aiheuttajaa. Näistä lähtökohdista syntyvä lapsi olisi äärimmäisen vaikeasti vammainen.

Uudella menetelmällä äidin mitokondrion perintöaines korvattaisiin toisen "äidin" perintöaineksella ja näin syntyvä lapsi olisi terve, ja tosiasiassa hänen perintöaines olisi kolmelta vanhemmalta.

Olisiko esim. Suomessa tähän suurempi tarve kuin sijaissynnytysten suorittamiseen, joita tarvittaisiin arviolta alle 10 kpl per vuosi, en osaa sanoa, mutta maailma muuttuu ja tämäkin menetelmä tod. näk. joskus tulee käyttöön.

Samoin tulisi myös sijaissynnytykset Suomessa sallia.

Kts. aiempi kirjoitukseni Sijaissynnytyksistä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CND

8.9.2014 01:49

Onhan näitä hedelmöityksiä jo tehty, Eli ei ole mikään uusi juttu.
http://www.bbc.com/news/magazine-28986843

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pjotrprkl

10.9.2014 09:17

Kukapa haluaisi ruman lapsen? Saati tyhmän? Vammaisista nyt puhumattakaan. Ihan sama mihin tarkoitukseen tekniikka on tarkoitettu tai mihin sitä käytetään nyt, ihminen on kekseliäs elukka, joka on kunnostautunut erityisesti keksintöjen käyttämisessä siihen mitä niillä voi tehdä.

Ongelmana tässä on ainoastaan se että sattuman kautta ovat tähänkin asti kaikki suurmiehet (ja naiset) syntyneet. Paranisiko ihmiskunta vai degenoiroitusiko, siis design-lapsilla? Aiheesta on myös tehty oiva dokumenttikin: https://www.youtube.com/watch?v=ITxr_FRD7x0

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

11.9.2014 07:40

Tällaisia juttuja ei oikeasti ole viisasta lähteä tekemään. Uskonnollisella pieteetillä ihmisvihaansa suhtautuvat saavat noista välineitä itsensä toteuttamiseen. "Mutq ei kun me ollaan vastuullisia ja kaikkee." Ei. Alkuperäinen feminismi näytti ihmisille tasa-arvoliikkeeltä ja nyt se on muodostunut fanaattisten miesvihaajien pulkaksi jota vetävät liuta munattomia miehiä ja länsimaisten valtioiden päättäjät. Samaa touhua siis kuin sovinismi. Samainen lahkokaksikko saisi tästäkin vain lisää leluja "pyhään sotaansa". Eli siis ei, ennen kuin saadaan tavalla tai toisella kitkettyä em. kaltaiset asennevammat, tuollaista ei pidä lähteä tekemään. Sen sijaan voidaan kyllä keksiä muita metodeita joilla hoitaa sama homma.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CND

13.9.2014 18:49

Voi hyvanen aika Shiwan, miten sa sait tamankin jutun yhdistettya feminismiin? Luepa tuo laittamani linkki, niin ymmarrat mista tassa asiassa on kyse. Vaikutat ihan fiksulta tyypilta, mutta kommenttisi talla palstalla ovat valilla jokseenkin noloja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi