Miehen abortti

  • Mirja Wuokko

Sivistysvaltioissa lapsen saamisesta päättää nainen. Paavin lisäksi muutama muukin mies on tästä hikeentynyt.

Suomessa eniten ääntä pitävät vastoin tahtoaan isäksi tai ainakin elatusapujen maksajaksi joutuneet eli aborttiin kehottavat miehet.

Raskaudenkeskeytykseen päätynyttä naista surkutellaan ja (syystäkin) kauhistellaan, jos terveydenhoitohenkilöstö on ollut kylmäkiskoinen. Onneksi fyysiset kärsimykset ovat yleensä lyhytaikaiset, mutta henkinen lasti saattaa painaa loppuelämän. Syyllisyyttä, katumusta, häpeää. Myötätuntomme on kovan päätöksen tehneen naisen puolella.

En halua luopua naisen oikeudesta päättää omasta kehostaan.

Mutta ovatko miesten tunteet unohtuneet? En tarkoita ruokkomaksuista valittavien, pienestä virheestä lopun ikää maksavien miesten katkeruutta, vaan niiden hiljaisten miesten surua, jotka olisivat halunneet pitää lapsen. Niiden miesten, jotka ovat odottaneet, että pääsisivät poikansa kanssa onkimaan tai tyttärensä kanssa uimaan käsipohjaa. Mahtaa olla ahdistavaa seurata voimattomana vierestä, miten toinen päättää kaapia toiveet isyydestä kirurgin teräskaukaloon.

Tai vaikka aborttipäätös olisi yhteinen, saa nainen kaiken sympatian, miestä katsotaan epäluuloisesti. Sika! Aika moni hiljainen mies on syvästi pahoillaan tyttöystävänsä tai vaimonsa jouduttua keskeyttämään raskauden yhteisen mokan takia. Ketä kiinnostaa?

Miehet ovat tottuneet siihen, ettei heidän tunteillaan ole niin väliä.

http://www.stakes.fi/FI/tilastot/aiheittain/Lisaantyminen/raskaudenkeskeytykset/index.htm

9 kommenttia

Anonyymi

24.1.2010 21:14

Itseäni miehenä pikemminkin häiritsee ajatus että joku epäsopiva ihminen päättäisikin synnyttää ja kasvattaa lapseni vasten tahtoani.
Yh-äitejä jotka hakevat lapsesta elämänsisältöä eivätkä ylipäätään kerro isälle koko lapsen olemassaolosta on tässä nähty ihan riittämiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.1.2010 09:36

Kyllä lakiin voisi ottaa myös pykälän että jos lasta ei ole nimenomaan yhdessä suunniteltu ja toinen sen päättää pitää, niin isyydestä tulisi voida myös kieltäytyä. Juridisesti siis, sen tuomista velvollisuuksista yms.

Ennen oli ennen, nyt on nyt. Nykyään ei tarvitse tulla raskaaksi, jos ei halua. On kondomit, pillerit, kierukat, katumuspillerit ja abortti. Ongelmana ovat naiset jotka haluavat tulla raskaaksi, mutta eivät kerro sitä miehelle.

Miten nainen tulee raskaaksi, jos sanoo syövänsä pillereita ja mies käyttää kondomia (suhtkoht selvänpäin)? Nainen kertoo miehelle vasta n. 4. raskauskuukaudella asiasta. Nainen on kertonut yhteisessä tuttavapiirissä jo pitkään haluavansa lapsen, mutta mies ei tätä tiennyt kuin vasta jälkikäteen. Käytännössä nainen ei ainakaan ole syönyt pillereitä ja on melko todennäköisesti tehnyt jonkun sortin keinosiemennyksen kondomin sisällöllä miehen lähdettyä.

Entä jos ei olla edes harrastettu vaginaalista yhdyntää? Käsi, suu- tai anaaliseksiä pelkästään? Ja silti tulisi raskaaksi? Epäilemättä, tämäkin olisi femakkojen mielestä vain korkeampaa johdatusta;) Olisi hauska nähdä mitä laki sanoo tästä, siis siinä tapauksessa että nainen vaikkapa myöntäisi tämän.

Kysehän tässä on siis siitä iänkaikkisesta uskomuksesta että raskaaksi tullaan "vahingossa" tai siis että vaginaaliseen seksiin liittyy aina väistämättä raskauden mahdollisuus. No ei kyllä liity jos käyttää kondomi + pilleri / kierukka yhdistelmää. Entä nainen joka on kertonut ettei hänen ole mahdollista tulla raskaaksi? Ja sitten sattukin "ihme". Noo, onhan kaikki mahdollista.

Miehellä on hyvä työ, varallisuutta ja ennenkaikkea hyvät geenit. On kaikille asianosaisille ja sivustaseuraajillekin täysin selvää että nainen hankkiutui raskaaksi tahallaan. Miehen tahdon ja tarkoituksen vastaisesti. Melkein missä tahansa muussa asiassa kyseessä olisi harkittu petos, josta seuraisi syyte. Nyt miehellä ei ole edes mahdollisuutta kieltäytyä kunniasta.

Kyse on kymmenistä tuhansista euroista minimissäänkin, mitä mies menettää. Ehkä mieskin olisi halunnut lapsen, mutta myös perheen. Nyt sekin vaikeutui, huomattavasti. Entä mitä tämä lapsi kokee? Haluaako mies tavata lastaan, saako edes? Miten hän tulee toimeen äidin kanssa joka teki hänelle näin törkeän tempun? Melkein vastaava temppu kuin se että naiset pakotettaisiin synnyttämään raiskaajiensa lapset ja sitten pitäisi vielä jakaa huoltajuus!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.1.2010 18:12

Ei paavi ole hikeentynyt mistään. Naurettavaa ajatellakin semmoista. Kirkon moraaliopetus on pysynyt samanlaisena jo pari vuosituhatta, eivätkä sitä mitkään satunnaiset ehkäisyvälineiden keksimiset heilauttele. Paavilla sinänsä ei ole asian kanssa muuta tekemistä, kuin että hän johtaa tuhatvuotista instituutiota, joka nojaa opetuksessaan perinteisiinsä ja pyhiin kirjoituksiinsa.

Ehkäisyvälineet eivät sisälly kirkon moraaliopetukseen, koska seksi kuuluu vain avioliittoon ja avioliitossa lasten tulo on hyväksyttävää. Toisaalta katolilainen kirkko ohjaa jäseniään noudattamaan harkintaa lasten hankinnassa avioliitossakin, ja tässä kirkon suosittelema väline on NFP, Natural Family Planning (http://nfpandmore.org). Kokemuksesta voin sanoa, että jos sitä noudattaa oikein, ei perheeseen tule yhtään enempää lapsia kuin halutaan.

Ja lisäksi voisi tähän vielä kommentoida, että vaikka Katolisen Kirkon virallinen linja onkin esim. kondomeita vastaan, kirkko on valtava ja sen alle mahtuu monia eri virtauksia, myös huomattavan liberaaleja. Katolilaisia on maailmassa yli miljardi. Oman kokemukseni mukaan monet katoliset Isät (eli papit) suhtautuvat ehkäisyvälineiden käyttöön avioliitossa varsin ymmärtävästi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.1.2010 19:54

Paavistahan tämä juttu kertoikin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.1.2010 17:32

"Itseäni miehenä pikemminkin häiritsee ajatus että joku epäsopiva ihminen päättäisikin synnyttää ja kasvattaa lapseni vasten tahtoani."

Mutta sinua ei häiritse ajatus seksin harrastamisesta "epäsopivan ihmisen" kanssa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

26.1.2010 19:44

No joo, en kiellä etteikö Krisu ois oikeassa, että näissä lisääntymisasioissa on perinteisesti naisia paheksuttu enemmän. Raskaaksi tulon seuraukset ovat aika dramaattiset etenkin naiselle. Evoluutiobiologit pitävät tätä tärkeänä tekijänä naisten "nirsoudessa" valita petikumppani.

Blogini sytyke oli yksi lukemani tutkimus, jossa jotkut miehet kuvailivat surullisia tuntojaan tyttöystävän/ vaimon abortista. En ole ajatellut, että miehet hyppisivät riemusta raskaudenkeskeytyksestä kuultuaan, mutta en jotenkin ole osannut oikeasti ajatella asiaa miesten kannalta. Olen aina pohtinut asiaa jonkun naisen näkökulmasta. Hesarin yleisönosastolla yksi mies kirjoitti, että koko hänen elämänsä on mennyt pilalle, kun tyttöystävä teki abortin. Mies oli niin järkyttynyt asiasta, ettei ole pystynyt parisuhteeseen eikä oikein muuhunkaan sen jälkeen.

On muuten aika outoa, että abortin hakijoista noin kolmannes on ollut toimenpiteessä ennenkin. Semminkin kun näistä iso osa ei ala käyttää ehkäisyä edes vahingon jälkeen.

E-pillerit eivät ole satavarma suoja. Juttelin juuri aiheesta naisporukassa. Samaan pöytään osui kaksi naista, joilla on pilleri pettänyt. Säännöllisesti syöty jokaikinen muru. Toisella tosin pillerin vaikutuksen pilasi antibioottikuuri. Lääkäri unohti mainita antibiootin ominaisuudesta.

Myös e-pillereiden lääkeselosteessa kerrotaan, ettei teho ole täydellinen.

Tunnen myös yhden naisen, joka tuli sterilisaation jälkeen raskaaksi. Putket (siis kiinni solmitut munanjohtimet) olivat auenneet itsekseen.

Kukaan näistä naisista ei yrittänyt huijata ketään. Kaikki ovat parisuhteessa olevia vastuullisia ihmisiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.1.2010 03:08

Osuvasti sattui blogisi silmiini. Etsin juuri ratkaisua tilanteeseen, jossa siis olen raskaana ei-toivotusti. Mies ei halua eikä ole valmis huolehtimaan lapsesta nyt. Itsekään en ole kovin innokas, sillä vasta tapailemme ja molemmilla on lapsia ennestään. Kuitenkin huomaan että olisin minun ja miehen mahdollisen tulevaisuuden vuoksi, ja tietysti rakkaudesta miestä kohtaan, tekemässä aborttia. Se olisi järkevin vaihtoehto tietysti, mutta mikä on kun en halua pakottaa itseäni siihen. Eipä löydy netin syvistä saloista tähän vertaistukea, kaikki enemmän ja vähemmän asiattomia palstoja joissa vastustajat ja puolustajat heittelevät kärjistettyjä loukkauksiaan.

Kumpi on oikein, pakottaa itsensä aborttiin vai pakottaa mies isäksi? Tein miten vain, tulevaisuutemme ei ole varma asia. Mutta varmempaa on että pilaan kaiken jos jätän abortin tekemättä. Onko motiivi oikea? Syytänkö miestä joskus jos suhteemme ei onnistukaan? Kuka katuu ja mitä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.1.2010 13:03

"E-pillerit eivät ole satavarma suoja. Juttelin juuri aiheesta naisporukassa. Samaan pöytään osui kaksi naista, joilla on pilleri pettänyt. Säännöllisesti syöty jokaikinen muru. Toisella tosin pillerin vaikutuksen pilasi antibioottikuuri. Lääkäri unohti mainita antibiootin ominaisuudesta.

Myös e-pillereiden lääkeselosteessa kerrotaan, ettei teho ole täydellinen.

Tunnen myös yhden naisen, joka tuli sterilisaation jälkeen raskaaksi. Putket (siis kiinni solmitut munanjohtimet) olivat auenneet itsekseen.

Kukaan näistä naisista ei yrittänyt huijata ketään. Kaikki ovat parisuhteessa olevia vastuullisia ihmisiä."

Niin, mies joka uskoo naisen selityksiin pillereistä, niiden säännöllisestä syömisestä, kyvyttömyydestä saada lapsia tai jopa sterilisaatiosta, on aika daiju mies.

Useimmiten kun puhutaan "vahinkoraskauksista" puhutaan myös yhden illan tai vastaavista suhteista, ja näissä minun tietämissäni tapauksissa on siis myös käytetty kondomia.

Mahdollisuus tulla raskaaksi kondomi + kierukka/pilleriyhdistelmällä on melkeinpä 0. Kun yhdistä, loogisen ajattelun mukaisesti, siihen kaksi oleellista asiaa eli
1. tarkoitus ei ollut tulla raskaaksi, kyse oli joko
1.a yhden illan tai muuten seksisuhde
1.b suhteessa oltiin sovittu lapsettomuudesta

sekä

2. sen että nainen sitten kuitenkin kieltäytyy abortista, ja tekee sen yleensä aina niin että eipä siinä jää kellekään epäselväksi että ei sitä oltu harkittukaan.

Get it? Harva nainen onnistuu tai edes viitsii yrittää esittää että nyt oli kyseessä vahinko, kas kun sitä ei tarvitse esittää, laki ei sitä vaadi. Mies on nalkissa joka tapauksessa. Nämä naiset haluavat mieheltä sperman ja ainakin odottavat saavansa hyvät geenit, ja lisäksi mahdollisesti halutaan sitä rahallista tukea. Olenpa kuullut, luotettavalta taholta eli vaimoltani, että on olemassa naisia joille tällainen siementäjä on se ainut ja järkevin vaihtoehto, kunhan valitsee oikein eli riittävän kiltin ja tyhmän miehen.

Nainen saa:
-haluamansa geenit, haluamalleen lapse
-reilua rahallista tukea, myös elatusavun ulkopuolista, rakastaahan isä kuitenkin ainoaa lastaan
-JA bonuksena: ilmaisen lapsenhoidon joka toinen viikonloppu!!

Voihan toki ajatella että ei tässä mies osattomaksi jäänyt. Tosiasia kuitenkin on että parinmuodostuksen esteeksi tuo ruokkolapsi monesti muodostuu. Hidasteeksi ainakin. Ei monellakaan (vähänkään nuoremmalla ja houkuttelevamalla naaraalla) ole kiinnostusta mieheen joka hoitaa toisen naisen lasta joka toinen viikonloppu. Varmoja ongelmat ovat viimeistään silloin kun uuden naisen kanssa alkaa se toivottu raskaus. Sellaista elämä on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kaarin

27.1.2010 14:19

Muinainen poikaystävä oli todella ahdistunut kun puhuin etten ole siinä kohtaa valmis äidiksi,ja ajattelin aborttia joka vaihtoehtona. En ollut raskaana. Hän olisi pakottanut minut...antamaan mahdollisenkaan lapsen hänelle yksin hoidettavaksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi