Nainen ei unohda

  • Mirja Wuokko

Parisuhdetyytyväisyyden kannalta on hyvä tietää, ettei nainen unohda negatiivisia sanoja kovin hyvin.

Joskus miehet ovat väittäneet, että naisilla on jopa taipumus muistaa ikäviä asioita, joita ei ole tapahtunut. (Tai sitten miehet eivät huomaa kaikkia pieniä epämiellyttäviä asioita, joita naiset havaitsevat.)

Ehkä miesten väitteissä on perää. Tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että kaikilla ihmisillä on valemuistoja, tai ainakin vääränlaisia muistikuvia. Jokainen muistelukerta muuttaa mennyttä tapahtumaa jonkin verran, ja lopulta muistoilla ja tapahtuneella saattaa olla aika vähän yhteistä todellisuuspintaa.

Tutkijat ovat nyt osoittaneet, että naiset muistavat muistitestissä miehiä enemmän negatiivisia sanoja sanalistasta – ja mikä mielenkiintoisinta - naiset ”muistavat” kielteisiä sanoja jopa silloin kun sanat eivät ole listalla (!).

Useissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että naisilla on keskimäärin miehiä useammin taipumusta ahdistuneisuuteen ja huolestuneisuuteen. (Taipumusta on selitetty ihmiskunnan historialla. Naisen on fyysisesti heikompana sukupuolena ollut välttämätöntä aistia viidakon kuninkaan, miehen, aikeet ja emootiot, jotta on voinut välttää konflikteja ja pitää itsensä ja jälikasvunsa hengissä ja turvassa miehen mahdolliselta raivolta.)

Naiset myös muistavat paitsi miehiä paremmin myös miehiä pidempään ikävät sanat ja kurjat tapahtumat. (Testosteroni vaimentaa fyysistä kipua ja ehkä osaltaan auttaa unohtamaan epämiellyttävät kokemukset. Kovasti pelokas mies ei pärjää parhaalla mahdollisella tavalla edes turvallisessa ja mukavassa nykymaailmassa.)

Ei mikään ihme siis, että miehet usein huolestuvat, jos nainen alkaa itkeä. Mies ei ehkä tiedä/ arvaa itkun syytä. Mies ehkä vaistoaa, että nainen tulee muistamaan ikävän asian pitkään.

Monet naiset valitsevatkin miehen, joka onnistuu luomaan rauhallisen ja turvallisen ilmapiirin parisuhteeseen ja elämään.

Dewhurst et al. (2011). A gender difference in the false recall of negative words: Women DRM more than men. Cognition & Emotion. DOI:10.1080/02699931.2011.553037.

Psychology Today 15.1.2012

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23447600

17 kommenttia

shiwan8

4.8.2013 15:39

Miehillä on taipumus unohdella vakaviakin juttuja historiastaan, ihan vaan koska toisin kuin naisilla joita miehet olivat ja ovat suojelemassa edelleen (mikä on oletusarvoista ja kiitosta siitä on turha odottaa), kukaan ei suojellut miehiä joten miehen oli kyettävä toimimaan vaikka olisikin tullut joskus turpaan tavalla tai toisella. Luonnon tilassa miehellä nyt vaan ei ole varaa hypätä maahan itkemään, huutamaan ja heiluttelemaan raajoja niin kuin muilla ihmisillä on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HipsteriEnska

4.8.2013 20:00

Onks tää shiwan8 joku maksettu trolli tällä? :D Tuli vaan mieleen. Ei sillä ihan pätevää machokliseeprovoroolia vetää. NOT!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

5.8.2013 09:26

Ei ole. Kaikki väitteeni ovat tarkistettavissa tosiksi omien alojensa asiantuntijoilta. Minusta nyt vaan on mukavaa ampua kliseistä mediaseksikästä propagandaa alas tosiasioilla. Vähän niin kuin harrastus jossa pääsee jakamaan tietoa niille joilla sitä ei ole ja samalla saattaa onnistua kitkemään muutamien ihmisten asennevammoja. Kaikki voittavat. Tässäkin koitettiin esittää asia niin, että vaikka on ihan yleistä tietoa että naisilla on hoivavietti ja monesti huolestuvat jos joku heidän läheisistään on jonkin sortin kriisissä, Mirjan kirjoituksen mukaan miehillä kyse on vain sen pelkäämisestä että nainen saattaa avautua jostain todellisesta tai kuvitellusta. Sanomattakin pitäisi olla selvää ettei Mirjan kirjoituksen tuolla osalla ole mitään tieteellistä pohjaa ja kyse on vain (Mirjan ja/tai hänen lukemansa artikkelin kirjoittajan) henkilökohtaisen agendan esiin lipsahtamisesta. Kuitenkin koska juuri osoitit ettei asia ollut kaikille selvä niin kirjoitukseni ei mennyt hukkaan. :)

HipsteriEnska

5.8.2013 12:04

"Kaikki väitteeni ovat tarkistettavissa tosiksi omien alojensa asiantuntijoilta." Jos kerran lähteet on näinkin tarkasti merkitty, niin ei kai se auta muu kuin uskoa. :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

7.8.2013 07:25

Lukeminen kannattaa. Oppii ymmärtämään asioita niiden todellisissa sfääreissä. Siinä vaiheessa ei enää tarvitse uskoa kun tietää ja se tieto on tarkistettavissa.

Se, että ylitpäätään kyseenalaistat asian mutta et kykene antamaan mitään syytä sille kyseenalaistukselle on osoitus siitä ettet ole asiasta perillä. Ehdotan että otat selvää siitä miten ihmisen pää toimii ja toimi muinoin. Helpottaa omaa elämääsi kun opit ymmärtämään mistä asiat johtuvat niin hyvässä kuin pahassa.

HipsteriEnska

8.8.2013 02:12

Niin se lähdeviite jäi nyt edelleenkin uupumaan. Sitä voi mutupohjalta helposti laukoa millaisia omiin uskomuksiinsa perustuvia absoluuttisia totuuksia haluaa, mutta jos viittaa tieteeseen ja asiantuntijoihin, niin tarvittaisiin niitä lähdeviitteitä.
Koska asia tuntuu olevan sinulle vieras, niin laitan tähän linkin, josta voit käydä opettelemassa lähdeviitteen käytön jatkoa ajatellen. Näin saat jatkossa argumentointiisi hieman enemmän uskottavuutta. Lukeminen tosiaan kannattaa. http://www.salonopetus.fi/opinnaytetyo/lahdeviite.htm

Pomendi

5.8.2013 12:49

Maksettu tai ei, aina se on trollaamassa. Näitä "tosiasioiden" esittelijöitä nyt on joka komenttipalstalla. Ei kannata kiinnittää huomiota.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Cougarrr

5.8.2013 14:49

Hih, nyt on kyllä pakko laittaa se oma keittiöpsykologin hattu päähän ja antaa Mirjalle (vaikka sitten niitä keittiön astia)pyyhkeitä: nyt meni nimittäin (ja sanon tämän itsekin siis naisena) hieman ylianalysoinniksi miehen huolestuneisuus naisen itkulle. No sanottakoon että se meni vielä nappiin ettei mies tiedä naisen itkun syytä (sillä yleensä itkun syy on se, että on naisen aivoilla ylitulkittu ja/tai -analysoitu jotain miehen tekemää ja/tai sanomaa). Miehet on yhäkin vähän cro magnon tasolla mitä tulee tuohon tunnepuoleen (ainakin suomalaiset miehet), naisen pitäisi jo ymmärtää ettei aina voi olla niinkuin Forresterin Ridge, ja pelata sen sijaan sillä kädellä mikä on jaettu turhia kitisemättä.

Ei ne mitään huolestuneita meidän itkemisestä ole, lähinnä ne vain tuntevat olonsa epämukavaksi ja vaan toivovat, että lopettaisi jo tuon turhasta vollottamisen. Samalla lailla kuin jos hymyilee koiralle, koira tulkitsee sen uhkaavaksi koska niitten maailmassa hampaitten näyttö on aggression merkki, ja menee sitten hämilleen jos hymy ei sovikaan tilanteeseen, niin mieskin menee hämilleen jos padot aukeaa miehen mielestä täysin ilman syytä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Krisse

5.8.2013 19:49

Tähän asiaan liittyen monen vuoden kokemuksen rintaäänellä voinen todeta, että Shiwan puhuu ihan asiaa.
Kuin myös, että useimmat naiset ei unohda asioita koskaan. Hyvässä ja pahassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

5.8.2013 23:05

Teksti ja sen tuhat tulkintaa. No, itsehän vähän polveilin. Asian voi tiivistää kolmeen lauseeseen. Nainen ei unohda. (Ja toisto ja täsmennys:) Parisuhdetyytyväisyyden kannalta on hyvä tietää, ettei nainen unohda negatiivisia sanoja kovin hyvin. Mies ehkä vaistoaa, että nainen tulee muistamaan ikävän asian pitkään.

Miehet yleensä huolestuvat naisen itkusta (tätä jotkut osaavat hienosti hyödyntää, ja toiset seuraavat kiusaantuneina vierestä). Ikäänkuin arvailin tai päättelin (ja sen takia käytin ehkä-sanaa), että miehet vaistoavat, että tämä negatiivinen fiilis, muistelu ja tunnetila jatkuu ja jatkuu. Ehkä oikeampi ilmaisu olisi: mies on ehkä oppinut kokemuksesta, että negatiivinen...jatkuu. En siis ehdotellut miehelle mitään tunnetiloja naisen emootioiden perusteella. Varmaan muut muuttuvat tekijät (nainen, mies, heidän välisensä suhde, tilanne jne.) vaikuttavat tähän. Voihan miestä vaan ottaa päähän, että toinen tulee nyt murjottamaan pidemmän aikaa. Empatiaa vai itsekkyyttä? Tulkinnat jäävät lukijan vastuulle :).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

7.8.2013 06:53

Niin tai sitten ihan vaan sitä, että aivojen vanhemmat osat kertovat miehelle että miehen homma on pitää muijastaan huolta ja jos se samainen muija vollottaa niin toki kyseessä on jokin todellinen hätä (vaikka nykypäivän tuskin on).

PelvisteriHanski

6.8.2013 04:45

"Jos kerran lähteet on näinkin tarkasti merkitty, niin ei kai se auta muu kuin uskoa."
Tämä ei ole mikään väitöskirja. Jos nuo asiat oikeasti kiinnostavat, niin mars googlaamaan, kirjastoon lainasille ja/tai jututtamaan niitä asiantuntijoita.

Jos et ole jostain väitteestä samaa mieltä, kerro, miksi se ei mielestäsi pidä paikkansa ja esitä oma vaihtoehtoinen väitteesi. Jos siis uskallat ryhtyä oikeaan keskusteluun vinkumisen ja hymiönheittelyn sijasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Puma concolorrr

6.8.2013 04:58

"Miehet on yhäkin vähän cro magnon tasolla mitä tulee tuohon tunnepuoleen"
Tai siis lähes täysin sillä "tasolla", kuten naisetkin. Cro-Magnon -ihmiset kun olivat Homo sapienseja, mutta heissä oli pieniä eroja nykyajan ihmiseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Cougarrr

6.8.2013 14:37

:D No uskallanpa kuitenkin ihan lonkalta heittää että parisuhteissa tapahtuva kommunikointi (eli se tunnepuoli) on hieman muuttunut sitten Cro Magnon-ajan, olivatpa ihmiset geneettisellä tasolla sitten kuinka lähellä tahansa nykyajan ihmistä..?

Vai meinaatko että jo Cro Magnon -naiset osasivat Dr. Philin neuvomin keinoin keskustella rakentavasti esimerkiksi parisuhteen peruspilareitten puuttumisesta ja naisen tarpeesta niihin?

shiwan8

7.8.2013 06:57

Mistä lähtien ne nykynaiset oat osanneet keskustella rakentavasti noista asioista? Toistaiseksi havaintojen mukaan suurin osa naisista vielä kolmekymppisinäkin on pissisten tasolla noissa asioissa.

Cro Magnon

6.8.2013 17:09

Cro Magnon-tasosta, niin eiköhän se naisten ahdistuneisuus, itkemiset j.n.e. ole ihan samalla Cro Magnon tasolla kuin miesten oletettu ymmärtämättömyys asian suhteen. Eri asia on jos on oikeasti kyse ymmärtämättömyydestä vai siitä että mies tietää että ei voi tehdä asialle yhtään mitään mutta joutuu kärsimään siitä kuitenkin. Mutta ehkä naset hakevatkin lähinnä "myötäkärsijää" jos itsestä tuntuu huonolta? Ehkä se onkin selitys siihen miksi Suomen miehet tykkäävät niin paljon pilkkimisestä ja vastaavasta että kärsii vähemmän jäällä istumassa -20 asteessa kuin kotona "myötäkärsimässä"?

Nämä ihan keskusteluheittona, eiväthän nämä pohdiskelut täällä ole akateemisiksi tarkoitettu - olettaisin ainakin. Ihan hyviä avauksia nämä Mirjan kirjoitelmat, hyvä sekin että oma agenda paistaa läpi. Kaikillahan meillä on se oma "agenda" joka värittää keskustelua omalla tavallaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.8.2013 01:30

Yritän unohtaa!

Ride1973

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi