Onko seksi sittenkin positiivinen juttu

  • Jukka Nissinen

Helsingin Sanomien sunnuntain numerossa 10. helmikuuta oli kaksi seksiin liittyvää kirjoitusta, joissa kummassakaan ei ollut minkäänlaista merkkiä paheksumisesta. Tämä oli merkillepantava asia. Helsingin Sanomat on ollut konservatiivisuuden linnake ja varonut aina sanojaan arkaluontoisissa asioissa, ettei Eirassa mene kahvimukit aamuisin nurin.

Molemmat olivat Sunnuntai-liitteessä ja kylläkin ilmapiiriä keventävillä palstoilla. Toinen juttu oli Anna-Stina Nykäsen Elohiiri-kolumnissa otsikoltaan "Martta-seksi tekee hyvää". Ei lauseen lausetta, jossa olisi paheksuttu seksuaalista käyttäytymistä.

Toimittaja oli luonut pehmeän termin Martta-seksi, jota hän kuvaili kodikkaaksi, rentouttavaksi, elämää helpottavaksi ja terveelliseksi tavaksi, joka antaa hyvän unen, tuo (jopa) lihaksia ja liikkuvuutta. Wau! Ja: Martta-seksi on järkevää ja hyödyllistä, mutta pieni hupsuttelu ja nautiskelu kuuluu asiaan.

Kuinka nainen on voinut kirjoittaa tällaista? Olikohan tässä sarkasmia jota en huomannut? Niin tai näin, lukijalle jää positiivinen kuva.

Toinen tarina olikin sitten taas miehen, Pekka Hämäläisen "Klikkaa ja kiksauta". Siinä kerrotaan Facebookin "Bang With Friends" -palvelusta, jossa on mahdollista ruksata seksikumppaniksi haluamansa henkilöt FB-ystävien joukosta. Jos vastapuolikin ruksaa, tulee vasta silloin ilmoitus ja on mahdollista edetä toiminnan tasolle.

Mykkänen jopa maalaa, että palvelu vie Facebookin henkisille alkujuurille, jolloin Facemash-sivustolle asetettujen kuvien 'seksikkyyttä' piti arvioida.

Palvelu itsessään on siinä mielessä hassu, että miehet nyt ruksaavat kaikki naiset vähintään omaan ikään asti, lahjakkaimmat vähän vanhemmatkin. Naiset saavat tehdä varsinaisen valinnan. Tosin naiset etupäässä huvittelisivat ajatuksella - ja onhan se viihdyttävää kuulla, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja haluaisi päästä pehkuihin kanssasi. Yhteinen salaisuus teippaa huulet. Tai ei ehkä sittenkään.

Kolmas positiivisesti - tai ei-negatiivisesti - uutisoitu juttu Hesarissa (taisi olla Nyt-liitteessä) oli tieto Helsingissä sijaitsevan Milliklubin toimivuudesta etsittäessä seksiseuraa. Amerikkalaisen huhun mukaan sieltä saa helpoiten seksiä koko maailmassa. Juttuhan on toki puhdas vitsi, mutta hauska sellainen. Seksiä nyt saa mistä tahansa kapakasta, missä on naisia ja miehiä. Ehkä amerikkalaiset toimittajat vain lipsahtivat ihan ensimmäiseksi tullessaan Eurooppaan juuri kyseiselle klubille. Ja heti herui. Päinvastoin kuin Amerikassa, konservatiivisuuden ja kaksinaismoralismin kiirastulessa, jossa pintakiilto tuhoaa elämää.

Itse jutussa pisti silmään lause: "... seksiseuraa saa varmasti, jos standardit ovat matalalla..." Tällä haluttiin sanoa, että jos kedon kaunein kukkanen ei ole ainoa vaihtoehto, ei tarvitse sänkyillä yksin. Amatöörin lausahdus. Ulkonäkö ei koskaan takaa hyvää seksiseuraa. Ulkonäöstä voi päätellä jotain, mutta ei kykyä toimia sängyssä. Mutta monet poikasethan vain hakevat valloituksia, eivät hyvää seksiä. Ajan myötä Siperia opettaa. Ja eri iässä on erilaiset huvit. Lause henkii tyypillistä amerikkalaista pintakiiltoa.

Kyllä seksistä voidaan kirjoittaa cosmopolitaneissa sun muissa ilman synkistelyä, mutta jos vakavammin otettava lehdistö alkaa pohtia, että onko seksi sittenkin positiivinen juttu, niin voi meikäläinenkin pikku hiljaa lopettaa tämän propagandan.

P.S. Hesarin tabloidiuudistus oli turha. Olemme siirtymässä sähköisiin lehtiin kokonaan. Ne, jotka haluavat lukea pienessä tilassa, kuten junassa, voivat käyttää tablettia. Loput haluavat lukea isoa lehteä aamiaispöydässä. Ja miten ihmeessä se säästää tilaa, jos lehti pitää hajoittaa 4-7 osaan lukemista varten?

3 kommenttia

Franny_Berry

12.2.2013 16:36

"Kuinka nainen on voinut kirjoittaa tällaista?" kun puhutaan myönteisesti seksistä kirjoittavista. Jepjep. Kaita on ajatusmaailmasi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.2.2013 16:51

^ Olisiko kyseessä ehkä ollut jonkinlainen laimea sarkasmin yritelmä? En ole koskaan ollut parisuhteessa naisen kanssa, jolle ei seksi olisi maistunut monipuolisesti ja paljon.

Itseäni mainitussa kirjoituksessa kyllä vähän häiritse se, että se jotenkin käsitteli seksiä aika kliinisenä asiana. Erotiikka ja salaperäisyys unohtuivat jonnekin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

12.2.2013 20:50

^ Kysynnet minulta. Voi olla, että oli ja kiitos kun huomautit siitä. Alanpa tässä ajattelemaan jo kohta, että kaikki nämä blogit ovat laimeita sarkasmin yritelmiä... Kliininen lähestymistapahan tässäkin on, se lienee tosin tarkoituskin. Jospa Jukkiksen mielestä se salaperäisyys onkin synonyymi häpeälle, josta hän niin paatoksella kirjoittaa? :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi