Parisuhdetta voi hoitaa yksin

  • Mirja Wuokko

”Usein parisuhdeongelmat on yksilön ongelmia”, väittää parisuhdeneuvoja Sari Liljeström. Liljeström työskentelee parisuhdekeskus Katajassa.

”Apua voi siis myös hakea yksin. Parisuhdetta voi hoitaa yksin”, sanoo Liljeström.

Liljeströmin mukaan muutosta parisuhteen ongelmiin voi hakea muuttamalla omaa käytöstään. ”Se lisääntyy mihin keskittyy”, hän muistuttaa.

Parisuhteen kestävyydelle tai ongelmien sietämiselle ei voida laittaa mitään yleistä rajaa. Ihmisten tausta ja henkilökohtaiset ominaisuudet ratkaisevat pitkälti myös parisuhteen joustavuuden määrän.

”On olemassa yksilön rajat, ei parisuhteen kestävyyden ongelmaa, vaan yksilön rajat. Ihmiset panee suojat päälle, kun on menty lähelle rajaa.”

Usein kuulee, että riitaan tarvitaan kaksi, tai että parisuhdetta voi hoitaa vain yhdessä. Liljeströmin näkemys on virkistävä ja toivoa antava, jos kokee parisuhteen vaikeaksi, eikä kumppani halua lähteä vaikka pariterapiaan. Kärsivä voi hakea apua ihan itse.

Liljeströmin mukaan useimmat ihmisen kriisit ovat yksilön kriisejä. Omia ajatuksia ja tunteita tutkailemalla voi saada avun hankalaan tilanteeseen. Samalla usein muutkin ihmissuhdeongelmat, kuten parisuhteen klikit, helpottavat.

Liljeströmin mielestä aikuisten ihmisten tulisi käsittää, ettei toinen henkilö voi koskaan ratkaista kaikkia ongelmiamme ja tyydyttää kaikkia tarpeitamme.

”Hyvä parisuhde on sellainen, jossa saan ajoittain riittävästi sitä mitä tarvitsen, jotta kestän ne hetket kun en saa.”

Sari Liljeströmin luento 30.11.2016

2 kommenttia

shiwan8

15.1.2017 13:21

Tämä on helppo allekirjoittaa. Olisi myös hyvä muistaa, että oma ja toisen panos eivät näytä samalta vaikka panos voi olla yhtä suuri tai jopa suurempi. Tässä eräs nainen taannoin avautui siitä, kun mies ei panosta sutheeseen. Kyselin sitten mitä hän tekee sellaista minkä laskee panostukseksi ja mitä mies tekee ylipäätään jos kerran ei panosta. Ilmeni, että mies halusi kantaa kauppakassit ja ylipäätään hoitaa ns. perinteisen miesten (tai pikemminkin miehille keskimäärin paremmin soveltuvat) hommat. Tätä ei kuulemma lasketa koska nainen pystyy tähän itsekin. Samalla nainen kuitenkin laski sen, että kokkailee joskus ihan ilahduttaakseen miestä joka kyllä osasi itsekin tehdä ruokaa. Ristiriita asennoitumisessa lienee kaikille selvä.

Esimerkin ja tämän Sarin lausuman perusteella voisi äkkiseltään arvata, että monesti vika on siinä, että omalle osalle parisuhdetta annetaan suurempi arvo kuin toisen osalle mikä sitten johtaa vaikka sitten kirjoituksen mukaiseen toisen "vikoihin" keskittymiseen niihin hyveisiin keskittymisen sijaan.

Tämä on tosin tätä päivää. Ihmisiä on liikaa, kaikki ovat korvattavissa enemmän tai vähemmän helposti. Pitkän tähtäimen tavoitteet on vaihdettu välittömän edun tavoitteluun ja kun se ei sitten toteudu monesti pistetään kumppani vaihtoon. Tästä osoituksena mm. erotilastot.
Olisi tässäkin aika monelle henkisen kasvun paikka.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tuuli.hattu801

17.1.2017 10:48

Oikea oivallus mielestäni!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi