Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on raskaana.

Naisen aivot raskaana  12

Äitiys muuttaa peruuttamattomasti naisen aivoja, väittää neuropsykiatri Louann Brizendine. Raskausajan hormonit, kohdun kasvu, synnytys, imetys ja lapsen läheisyys muokkaavat aivoja.

Läheinen kontakti vauvaan saa ihmisen ”äidilliseksi”.

Teorian mukaan vauvakuume tarttuu, kun vauvan pään makea tuoksu lähettää feromoneja naisen aivoihin (syntyy oksitosiinia). Olen kuullut joidenkin isäksi haluavien miesten yrittäneen tartuttaa kuumetta kumppaniinsa raahaamalla vauvoja naisen lähettyville, ja joskus lopputulos on ollut täysin päinvastainen.

Kovimmankin uranaisen aivot muuttuvat, jos hän tulee raskaaksi. Progesteronitasot nousevat. Tulee väsy, nälkä, jano ja aamupahoinvointia. Elämän arvojärjestys muuttuu.

Raskausaikana hajuaisti on yliherkkä (suojaa alkiota, joka on myrkytysvaarassa). Progesteronitaso nousee 10-100-kertaiseksi ensimmäisen 2-4 kuukauden aikana, vaikutus on Valiumin kaltainen (rauhoittava). Yhdessä korkean estrogeenitason kanssa koktaili pitää tulevan äidin rauhallisena raskauden suhteen. Kortisolitaso nousee. Nyt tämä stressihormoniksi kutsuttu aine ei vaikuta stressaavasti, vaan pitää naisen valppaana sikiön terveyden ja turvallisuuden suhteen: ravinto, ympäristö ja puuhat mitoitetaan vauvan mukaan.

Aivot ovat yhtä suuressa muutoksessa kuin murrosiässä. FMRI -kuvissa kuuden raskauskuukauden ja synnytyksen välillä naisen aivot kutistuvat. Tilanne normalisoituu puolessa vuodessa synnytyksen jälkeen (noin kaksi viikkoa synnytyksestä aivot alkavat laajeta). Eläinkokeissa on huomattu cortexin laajenevan raskauden aikana. Muutokset johtuvat ilmeisesti aivojen rakenteellisista muutoksista ja metaboliasta. Äidin täytyy pystyä täysin uusiin tehtäviin lapsen synnyttyä.

Synnytyksen alkaessa progesteronitaso romahtaa ja oksitosiini- ja dopamiinitasot kohoavat. Aivoissa neuronit etsivät tuhansia uusia yhteyksiä. Vastasynnyttänyt äiti pystyy 90 prosentin todennäköisyydellä tunnistamaan oman lapsensa pelkän tuoksun perusteella. Brizendinen mukaan vauvan tuoksu, ääni ja liikkeet syöpyvät äidin aivoihin ja hän muuttuu naarasleijonaksi, joka tekee mitä tahansa puolustaakseen lastaan.

Äidinrakkaus muistuttaa rakastumista: aivokuvat näyttävät samalta ja oksitosiini- ja dopamiiniarvot nousevat. Ei ihme, että monet miehet ovat jopa mustasukkaisia omille lapsilleen.

Tässä ”beibibjooorn”-mainoksessa psykiatri kertoo, miten äitiys parantaa pidemmällä aikavälillä aivojen toimintaa.

Louann Brizendine: The Female Brain


Mies raskaana  3

Kun nainen alkaa odottaa lasta, monen miehen masu alkaa kasvaa samaan tahtiin. Ajattelin sen johtuvan solidaarisuudesta ja yhteisistä välipalahetkistä.

Tämä haamuraskautena (Couvade Syndrome) tunnettu ilmiö on ilmeisesti tervehtinyt ihmisiä iät ja ajat. Antropologit ja historiantutkijat tuntevat nimittäin asian. Lääketiede on löytänyt ilmiön taustalta kylmää faktaa aivojen peilisoluista, ja tietenkin hormoneista.

On väitetty, että jopa 65 prosenttia tulevista isistä kärsisi joistakin raskausoireista.

Ennen synnytystä miesten hoivahormoni prolaktiini nousee noin 20 prosenttia. Kortisolitaso tuplaantuu ja herkkyys ja valppaus paranee. Synnytyksen jälkeen miesten testosteroni putoaa noin kolmanneksella ja estrogeenitaso nousee tavallista korkeammaksi. (Katherine Wynne-Edwardsin mukaan miesten estrogeenitaso nousee noin kuukautta ennen synnytystä ja pysyy korkealla noin kolme kuukautta synnytyksen jälkeen.) Kaikki muutokset auttavat miestä kiintymään lapseensa.

Isät eivät yleensä kuule vauvan itkua yhtä hyvin kuin äidit. Miehet joiden testosteronitaso on alhainen kuulevat vauvan inahdukset hyvin. Testosteroni vähentää molempien sukupuolten ”äidillisyyttä”.

Myös isät tai ottovanhemmat voivat muuttua ”äidillisiksi”, jos ovat läheisessä kontaktissa vauvaan. Oksitosiiniarvot nousevat ja vauva tulee elämässä ykköseksi. Vauvaa lohduttavilla miehillä on myös korkea prolaktiinitaso.

Mitä enemmän tekee jotakin, sitä enemmän aivot varaavat aivosoluja ja aivokapasiteettia asialle. Alison Flemingin tutkimuksissa selvisi, että isät ovat parempia reagoimaan lapsiin kuin lapsettomat miehet (mikä yllätys). Ross Parke on tutkinut miesten ja naisten lastenhoitotapoja ja totesi ne yhtä hyviksi.

Wikipedian artikkeli haamuraskaudesta väittää pahimpien raskausoireiden tulevan tossun alla oleville miehille. Dominoiva vaimo saa miehenkin raskaaksi.

Jälkikasvuun satsaaminen kannattaa: Scientific American raportoi tutkimuksesta, jonka mukaan lapset, joiden isät osallistuvat heidän elämäänsä pärjäävät paremmin sekä koulussa että sosiaalisissa tilanteissa.

Hauska wikipedia-juttu aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Couvade_syndrome

Louann Brizendine: The Female Brain