Terapiasuhteessa

  • Mirja Wuokko

Nykyajan parisuhde on terapiasuhde, joka vaatii jatkuvaa hoitoa, väläyttää sosiologi Jaana Maksimainen väitöskirjassaan:

http://www.doria.fi/handle/10024/63964

Maksimaisen mukaan mediassa vatvotaan parisuhteita tolkuttoman paljon ja ”parisuhteeseen kohdistuva valtava kiinnostus pohjautuu terapeuttiselle ymmärrykselle parisuhteen vaativuudesta ja ongelmallisuudesta”.

Hehe, kukakohan kirjoittelee suhdejuttuja?

Puheessa korostuvat parisuhteen hoitaminen ja pelastaminen, mutta terapeuttinen ymmärtäminen ei tarjoa normatiivista suuntaa.

Jatkuvien ristiriitojen lähde päätyy luonnollisesti kaikesta puheesta huolimatta eroon. Yksilön tehtävänä on yrittää ymmärtää.

Siltähän suhteet vähän vaikuttavat, ainakin julkisuudessa. Minkä tahansa lehden avaa, saa lukea muistutuksia suhteen hoitamisesta. Älä vaan hetkeksikään unohda ponnistella. Yllätä miehesi! Muista vaimoasi romanttisella lahjalla! Älä ala käyttää mukavia alushousuja. Muista puhuapuhuapuhua, älä anna sen katsoa telkkaria.

Hyvä parisuhde ei vaadi jatkuvia ponnisteluja. Miksi pitäisi koko ajan yliyrittää? Jos on niiiin vaikeaa, niin onko koko hommassa mitään mieltä? Yhteiselon kuuluisi mielestäni sujua pingottamatta. Tämä ei poissulje sähäkkää suhdetta, jos molemmat siitä nauttivat.

Ja, jos se ei ole rikki, älä yritä korjata sitä on hyvä sääntö. Kaikkien suhteiden ei tarvitse olla samanlaisia. Jokainen pari voi luoda kotiin oman universuminsa.

Kiitos, Jaana.

5 kommenttia

shiwan8

8.11.2010 02:00

Komppaan viimeistä lausetta täysin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että molempien on syytä pitää itsensä suunnilleen samassa kuosissa kuin tavatessa (iän tuoma kuluminen hyväksytään). Se kun on hyvin tavallista että mm. ruoka alkaa maistumaan tooooosi hyvältä viimeistään kun se toinen on allekirjoittanut yhteisen kämpän maksusopimuksen.

Aihetta sivuten, mukavista alusvaatteista tuli mieleen, mikä järki siinä on että melkein kaikkien valmistajien hipsterseissä on sauma edessä keskellä? Kun en itse käytä, en tiedä, mutta otaksun että naiselle se saattaa olla kohtalaisen epämiellyttävä sijainti saumalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.11.2010 17:50

Siis meillä ainakin homma toimii jo kymmenisen vuotta (joista 3 naimisissa) seuraavilla nyrkkisäännöillä:

- Kaikkea ei tarvitse analysoida kuoliaaksi asti; jos toinen sanoo että mikään ei ole vialla, mikään_ei_ole_vialla.

- Pistä vessan ovi kiinni ja mielellään lukkoon, kun teet tarpeitasi. Liiallinen intiimiyden jakaminen on yliarvostettua. Se, että näet kun Jorma rykii kankkiskakkaa, ei lähennä teitä.

- Sheivaile paikat niinkuin ensitreffien aikaankin. Koskee partaa, kainaloita, sääriä ja intiimialueita, ainakin. Ettehän muuttaneet kaupungista viidakkoonkaan.

- Älä ole mustasukkainen. Jos pettää niin pettää, ei siinä sun kyyläilyt auta. Luota, ettei petä. Turha huolehtia asioista joihin ei voi vaikuttaa.

- Ole oma itsesi. Kukaan jaksa non-stoppina näytellä vuodesta toiseen jotain, mitä ei itse ole. Jos ei kelpaa niin joutaakin mennä.

- Älä pelaa pelejä, älä vihjaa. Sano suoraan miten asiat ovat; älä feikkaa orkkuja, älä teeskentele pitäväsi vihikoirankielestä korvassasi. Ei status quo muutu ellei toinen tiedä että sen on syytä muuttua.

- Varsinkaan ÄLÄ pakota toista puhumaan. "Miltäsustatuntuukultatänään" - kyllä se kulta kertoo jos haluaa.

T: Valaistunut nainen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

9.11.2010 21:53

^ Tuossa oli hyviä pontteja. Suosittelen noita henkisen puolen linjauksia kaikkien miesten naisystäville yleensäkin, ei vain puolisoille. Mitä fysiikkaan tulee niin on syytä olla edes jonkinlaisessa kuosissa vaikka seurusteleekin. Se ei ole ihan 1 eikä 2 emäntää ja isäntää jotka pakkaavat kroppaansa 10+kiloa rasvaa jahka toinen on saatu koukutettua itseen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.11.2010 17:03

^Mikä hemmetin pakkomielle sulla on timmistä kropasta? Kyllähän nyt toista pitää rakastaa muunkin kuin ulkokuoren takia. On sille omalle miehellekin pudonnut 10 lisäkiloa näitten 10 vuoden aikana, ja ookoo, ei ole enää sixpackiä mutta en varmasti vaan sen takia alkais dumppaamaan. Ehkä saattaisin varovasti vihjata tai pyytää mukaani salille, mikäli olisi todella sairaalloisen ylipainoinen, mutta silloinkin vain terveyshaittojen takia.

(Tarkemmin asiaa ajateltuani, olen nyt itse timmimpi kuin tavatessamme :) Mutta ookoo rakastettiin minua painavampanakin.)

T: Valaistunut nainen taas

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.11.2010 22:23

Voi olla vaikeaa löytää tossa mielessä terve kumppani, kun miehistä 70% ja naisista 58% on ylipainoisia:

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/suomessa-nuoret-lihovat-tyoikaisista-yli-puolet-ylipainoisia-ja-kakkos

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi