OP:n viimevuotinen tempaus sai suomalaiset lainaamaan ja kuluttamaan

  • Vippi Laina

Osuuspankkiryhmä päätti viime vuonna tempasta ja tarjota laina-asiakkailleen ilmaista lyhennysvapaata vaikka koko vuodeksi. Ajatuksena oli tukea kotimaan kulutusta ja olla tällä tavoin potkaisemassa talouteen lisää vauhtia. Tempaus todella onnistui!

Nimittäin hommassa kävi just niinkuin OP ryhmä suunnittelikin: sadattuhannet käyttivät tilaisuutta hyväkseen. Tänään julkaistussa LähiTapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan viime vuonna tehtiin enemmän hankitoja laina-rahalla, katso uutinen esim täältä. Jutussa ei tosin suoraan viitata tähän OP:n hommaan, mutta siitähän tuo kulutus varmasti ainakin suurelta osin johtuu. Kun ihmiset otti lyhennysvapaata niin niillä jäi se raha, joka olis pitänyt mennä siihen lyhennykseen, niin kulutukseen.

Kyselyn mukaan nimenomaan alhaiset korot olivat pontimena: ihmiset uskaltaa ottaa lainaa kun on niin alhaalla korot. Ja lainaa otettiinkin. En sitten tiedä mitä lainoja tuossa tarkoitetaan, kun ei nyt esim mitkään lyhytaikaiset kulutusluotot tai pikalainat nyt niin edullisia ole, että se edullisuus suorastaan kannustais ottamaan lainaa. Jos katsoo niiden hintoja esim täältä. Mutta tietty pankkilainat ovat edullisia ja myös joidenkin kulutusluottojen hinnat ovat laskeneet, niin esim autolainat on halvempia kuin ennen.

Mun mielestä todella kiinnostava tuo juttu, että siitä oikeasti tuli kansallinen ilmiö! Mullaki oli pari kaveria, jotka otti lyhennysvapaata koko vuodeksi ja eli "vähän reilummin", kävi ulkomailla ja teki piharemppaa, joku taas oli huoletonna pienten lasten kans kotona ja siirsi töihin menoa vuodella kun sai säästyneistä lainanlyhennyksistä itselleen "palkan". Lopulta tämä vuosi tulee toki melko kalliiksi näille ihmisille, mutta itsestä tuntuu että on se ehkä silti järkevää käyttää se raha nyt, kun sille on oikeasti tarvetta lasten ollessa pieniä kuin sitten kun ne on isoja.

Mitä mieltä muut ovat? Oliko tuo teidän mielestä vastuuton juttu? Vai hyvä näin yhteiskunnan kannalta?

2 kommenttia

licence27

18.6.2016 10:01

Siis pankkihan tuossa lopulta voittaa edellyttäen että korot tulevaisuudessa nousevat ja että lainat lopulta myös maksetaan. Tietysti pankkienkin täytyisi vähän seurata mihin se lyhennysvapaan vuoden raha menee. Jos se menee suoraan kurkusta alas tai Kreikkaan niin ei se paljon taloustilannetta paranna.

Sen sijaan vaikkapa joku kiinteistöön kohdistuva remontti, pihan pintakaatojen, salaojien, viemäröinnin, katon, seinien tai ilmanvaihdon korjaus, kenties jopa rannan ruoppaus- Työllistävä vaikutus kotimaahan, kiinteistön arvon nousu tai ainakin laskunopeuden hidastuminen- niistä on hyötyä myös pankeille jos maksukyky vaikkapa seuraavana vuonna loppuu kokonaan.

Edelleen vaan suomalaisessa taloudessa ongelmana on ettei vienti ole kunnolla ylijäämäinen tuontiin nähden. Vaikka raha kotimaassa kiertäisikin taskusta taskuun niin lähinnä alkutuotteet ja lopputuotteet ratkaisevat talouden suunnan. Jalostuksella ja palveluilla voidaan pitää taloutta hengissä, mutta se ei auta mitään jos vaikkapa paperia, metallia, laivoja, puhelimia ja sahatavaraa ei saada voitollisesti maasta ulos. Toki on olemassa paikkoja joissa pelkkä turismi tuo tarpeeksi rahaa, mutta Suomi tuskin sitä tulee olemaan.

Sit on tietysti tuo energia. Eli jos kotimainen energiantuotanto ei ole tasapainossa kulutuksen kanssa ja verkot kotimaisessa omistuksessa niin valuutta pakenee Suomesta kiihtyvällä vauhdilla.

Velaksi elämisen kulttuuri on valitettavasti juurtunut liian syvälle. Onko siinäkään sit mitään järkeä että vielä eläkeiässä joudut ottamaan lainaa lainan päälle kun vaikkapa pesukone hajoaa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:29

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus