Työntekijäni on riistäjä

  • Sori15

Älkää ampuko viestintuojaa! Halusimme #sori15 ryhmämme kanssa koota lähipiiristämme tarinoita siitä, mitä tapahtuu, kun pk-yrityksessä asiat eivät menekään työntekijän kanssa niin kuin pitäisi. Yksi teeseistämme on se, että sairaslomat kuuluisivat Kelan maksettaviksi, eikä yrittäjän. Haluamme myös, että irtisanomisen tulisi olla helpompaa. Tämä kirjoitus on eläviä esimerkkejä näiden vaatimustemme tueksi.

Alkuun haluan muistuttaa, että ylivoimaisesti suurin osa työntekijöistä on loistavia ja hoitavat työnsä tunnollisesti ja mallikkaasti. Arvostamme sitä suuresti, eivätkä yritykset pärjäisi ilman näitä loistavalla asenteella työtään tekeviä. Kirjoituksen pointti on se, että meillä pk-yrityksissä jopa yksi väärä rekrytointi saattaa kaataa kaiken ja viedä pahimmassa tapauksessa työpaikan muiltakin, myös yrittäjältä itseltään.

Alla on viisi esimerkkiä siitä, millaisiin vaikeuksiin pk-yritys voi joutua, kun rekrytointi ei mennytkään kuin elokuvissa. Nimet on muutettu.

Esimerkki 1. ”Matti” 22-v masentuu
Matti tuli töihin ihan hyvällä asenteella. Mukava nuori mies ja yleensä rauhallinen. Hermostuessaan kiihtyi kuitenkin nollasta sataan hetkessä ja antoi sen kuulua. Työtahti oli ehkä hiukan verkkainen, mutta ei se mitään, eivät kaikki voi olla supermiehiä. Kaikki sujui hyvin, kunnes tyttöystävä jätti Matin. Ei kiva juttu, mutta nämä asiat nyt kuuluvat nuoren miehen elämään. Matti kiiruhti kertomaan pahasta olostaan työterveyslääkärin järjestämälle psykiatrille, joka kirjoitti Matille kaksi viikkoa sairaslomaa tästä toipumiseen. Diagnoosi oli määrittelemätön masennus, joten työnantajan oli maksettava palkka. (Laki sanoo, että suru ei ole sairaus ja työnantaja ei ole tällöin palkanmaksuvelvollinen, mutta lääkärin diagnoosi ”masennus” velvoittaa maksamaan palkan). Sairaslomaa kirjoitettiin kaksi viikkoa, jotta ”ei tarvitse sitten heti tulla hakemaan lisää.” Sairasloma oli työnantajan mielestä kohtuuttoman pitkä tässä tapauksessa. Kuulostaako reilulta? Odotapa, kun kuulet kustannukset:
Sairasloma-ajan palkka: 1150 €
Sivukulut: 830 €
Lääkärikulut: 150 €
Tuuraajan palkka sivukuluineen: 2200 €
Yhteensä: 4330 €

Kahden viikon sairasloma toi siis yritykselle reilusti yli 4000 euron kulut. Ja tämä ei vielä sisällä sitä hallinnollista työtä (mm. töiden uudelleen järjestely), joka sairaslomasta koitui yritykselle. Tämä on pk-yritykselle jättimäinen menoerä. Talouden saaminen tasapainoon kesti tässä tapauksessa useamman kuukauden ja yrittäjä ei pystynyt kahteen kuukauteen nostamana itselleen palkkaa ollenkaan.

Esimerkki 2. ”Marke” – myymäläpäällikkö, joka hoiti liikkeen lähes konkurssiin
Erääseen suurkaupungissa sijaitsevaan vaatealan erikoisliikkeeseen oli myymäläpäällikön paikka auki. Marke onnistui vakuuttamaan osaamisensa työhaastattelussa ja sai paikan. Koeaika meni mukavasti, mutta sen päätyttyä alkoi tapahtua asioita: kassasta hävisi rahaa, asiakkaat alkoivat kysellä, miksi liike oli kiinni keskellä päivää (eräänä päivänä Marke oli bongattu keskellä päivää torilta kahvilta), maanantaisin Markella oli usein ”huono olo” ja piti jäädä sairaslomalle. Kaikkeen löytyi kuitenkin selitys, mm. rahat oli laskettu väärin ja sairastuminen vaan nyt sattui maanantaiksi joka kerta. Kerran liikkeestä löytyi viikonlopun jäljiltä kasapäin tyhjiä pulloja ja laseja, mutta sitä suuremmin selittämättä Marke jäi sairaslomalle, koska oli kuulemma joutunut tappeluun viikonlopun aikana.

Työntekijän suojan takia Markesta ei päästy eroon millään muulla kuin lopettamalla liike. Marke vei kuitenkin asian liittoon ja yrittäjä sai liiton puolelta kuulla olevansa ”riistäjäpaska”. Yrittäjä menetti liikkeensä sekä tuhansia euroja rahaa varastamisen, turhien sairaslomien sekä liikkeen lopettamisen takia, mielenrauhasta puhumattakaan.

Erimerkki 3. ”Jussi” – varasteleva varastomies
Jussi sai varastomiehen paikan, koska hänen uskottiin olevan sopiva työhön. Jussi kiitti työpaikasta ryhtymällä varastamaan yrityksen varastosta. Hän jäi jonkin ajan kuluttua kiinni ja selvisi, että tavaraa oli Jussin toimesta kadonnut yli 4000 euron edestä. (Näistä Jussi jäi kiinni, mikä lie todellisuus). Syyttäjä ei vienyt asiaa eteenpäin, koska jokainen tuote olisi pitänyt pystyä osoittamaan aukottomasti , eli jokaiselle varkaudelle olisi pitänyt olla silminnäkijä. Todisteena oli kuitenkin tilausviitteet ja väitetyt palautukset maahantuojalle. Näistäkin löytyi todistukset viideltä maahantuojalta, ettei tavaroita ollut Jussin väitteestä huolimatta palautettu. Tämä ei kuitenkaan auttanut. Yrityksen olisi pitänyt palkata lakitoimisto erikseen asiaa hoitamaan ja todettiin, että asian käsittely tulisi lopulta liian kalliiksi yritykselle.

Jussi kuitenkin keksi mennä työterveyslääkärille tekemään ilmoituksen yrittäjästä työpaikkakiusaajana, kun varkautta lähdettiin selvittämään. Ja Jussi saikin sairaslomaa, koska häntä oli niin ”kaltoin kohdeltu”. Jussi oli jo irtisanonut itsensä uuden työpaikan takia ja oli irtisanomisajalla, kun varkausasian selvittely alkoi.

Myöhemmin valvontakameroista kävi ilmi, että Jussi oli ollut myymälässä liikkeen aukioloaikojen ulkopuolella ja vieläpä joku ulkopuolinen seuranaan. Jussi oli näppärästi varastojärjestelmästä kirjannut ulos tavaraa, joita ei koskaan ollut maksanut. Tämäkään ei syyttäjälle kuitenkaan riittänyt. Onni onnettomuudessa oli, että Jussi ei kuulunut liittoon. Yrittäjä pidätti lopputilistä osan varastettujen arvosta, joka sekin oli kuulemma laitonta.

Kulut yrittäjälle oli varastetun tavaran ja sairasloman takia yli 6000 euroa. Puhumattakaan siitä, mikä henkinen taakka tällaisen asian selvittely ja hoitaminen on ja kuinka paljon siihen palaa yrittäjän omaa työaikaa.

Korvaus yrittäjälle 0 €.

Esimerkki 4 ”Minni” – mainostoimiston murheenkryyni
Minnin reilun vuoden mittainen työsuhde ei ollut kovin ruusuinen yrittäjän näkökulmasta. Minnin käytös oli kaukana reilun työntekijän työpanoksesta ja yrittäjä joutui käyttämään häneen loputtomasti aikaa ja rahaa. Alla muutama Minnin aikaansaannos työuransa varrelta:
- Töistä myöhästely jatkuvasti, toisina kuukausina jopa useammin kuin joka toinen päivä (yli 15 varoitusta)
- Töistä aiemmin lähteminen sopimatta tai kirjaamatta miinustunteja minnekään
- Töistä poissaolo ilman lääkärintodistusta
- Tarkkuuden puute ja virheiden määrä (yli 15 varoitusta)
- Asiakkaiden tilausten hukkaaminen ja unohtaminen vastata asiakkaiden sähköposteihin
- Epämieluisten työtehtävien tekemättä jättäminen ja omien tehtävin delegointi muille
- Johdolle valehtelu
- Työajan käyttäminen yleiseen vetelehtimiseen ja netissä surffaamiseen
- Vähäinen aikaansaavuus verrattuna muihin työntekijöihin, viitearvona kollegat tekevät saman työn tai työvaiheen keskimäärin kolme kertaa nopeammin
- Epäasiallinen käytös johtoa ja muita työntekijöitä kohtaan sekä myöskin asiakkaita kohtaan
- Työpaikalla nukkuminen (yli 15 varoitusta)
- Yrityksen ja asiakkaiden liikesalaisuuksien levittäminen
- Saadun palautteen huomiotta jättäminen, yritykselle tuotetun ansionmenetyksen kuittaaminen "olankohautuksella"

Irtisanomistilanteessa Minni ilmoitti vievänsä asiansa eteenpäin. Liiton lakimies ei koskaan soittanut perään, onneksi. Ehkä syynä oli se, että vaikka aineistossa asiat oli mainittu suppeasti ja lyhyesti Minnin laiminlyönnit, oli palautenipun pituus 13 sivua.

Kulut Minnille: 0 €

Yrittäjä laski, Minnistä kertyi kuluja n. 30 000 € mm. hoitamattomista työtehtävistä, Minnin sairaslomista ja lusmuilusta työpaikalla.

Esimerkki 5. ”Kikka” kukkakaupassa
Kukkakauppayrittäjä on työllistänyt viimeiset viisi vuotta, viimeisin työntekijä, "Kikka", ollut palkkalistalla jo yli kaksi vuotta. Tilanne kuitenkin meni siihen pisteeseen, että yrittäjä joutui antamaan Kikalle kirjallisen varoituksen. Tästähän Kikka riemastui ja katsoi oikeudekseen jäädä seuraavana päivänä sairaslomalle. Sairaslomalle ei tullut loppua. Yrittäjä joutui lomauttamaan Kikan, jotta ei menettäisi omaa bisnestään. Lomautusilmoituksen jälkeen Kikka lähetti yrittäjälle ilmoituksen olevansa raskaana. Kikka oli katsonut oikeudekseen myös ilmoittaa PAM:lle "epäasiallisesta kohtelusta", koska työnantaja oli kuulemma "soittanut vihaisen puhelun ja laittanut epäasiallisen tekstiviestin". Onneksi kriteerit epäasiallisesta kohtelusta eivät kuitenkaan täyttyneet.

Tällä hetkellä tilanne on se, että pahimmassa tapauksessa yrittäjä joutuu kaikkein sairaslomapalkkojen lisäksi maksamaan vielä 3 kk palkan äitiyslomaa. Yrittäjä ei pysty palkkaamaan ketään Kikan tilalle ja jos todella huonosti käy, joutuu hän sulkemaan kaupan ja menettää samalla oman työpaikkansa sekä kaiken, mitä on vuosien aikana rakentanut.

Suomen lain mukaan on siis "ok", että työntekijä käyttäytyy työnantajaa kohtaan epäasiallisesti joutumatta minkäänlaiseen vastuuseen. Työnantaja vastaa jälleen kaikesta. Henkisesti tämä tapaus on ollut yrittäjälle erittäin raskas, mutta sairaslomaa hän ei pysty hakemaan, koska se ei yrittäjälle ole taloudellisesti mahdollista.

Valitettavasti tällaisten tapausten vuoksi me pk-yrittäjät mietimme todella tarkkaan otammeko ketään töihin. Työntekijän suoja on tässä maassa niin korkea, että selkeissä rikostapauksissakaan ei työnantajalla ole välttämättä aseita lähteä taistelemaan omien oikeuksiensa puolesta. On sääli, että tällaiset tapaukset pilaavat rehellisten ihmisten työllistymismahdollisuuksia.

Kuten näistä esimerkeistä huomaamme, olisi pk-yritysten irtisanomissuojaa syytä harkita uudestaan. Tätä puoltaa myös se, että pk-yrityksissä pidetään erittäin hyvää huolta työntekijöistä silloin, kun kaikki menee hyvin. Hyvät työntekijät ovat pk-yrityksen tärkein voimavara, joten meillä ei ole mitään syytä irtisanoa ketään turhaan. Haluaisimme tarjota töitä, mutta riskin ollessa tätä luokkaa, jää palkkaaminen usein tekemättä.

Kirjoittaja on #sori15 ryhmän jäsen, joka ei halua nimeän julki, koska sosiaalisessa mediassa viestintuoja kuitenkin lopulta ammuttaisiin.

43 kommenttia

anonyymi12345

16.3.2015 16:05

Tekstin alussa lukee, että "ylivoimaisesti suurin osa työntekijöistä on loistavia ja hoitavat työnsä tunnollisesti ja mallikkaasti". Pitäisikö tätä suurta enemmistöä siis rankaista siitä, että muutama mätämuna eivät pelaa sääntöjen mukaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

anonyymi44

18.3.2015 00:51

Kuinka näitä hyviä työntekijöitä rangaistaisiin sillä, että pätemättömistä ja yhteistyöhön kyvyttömistä työntekijöistä pääsisi helpommin eroon?

\\o//

18.3.2015 13:02

Anteeksi?
Juuri nykyisillä säännöillä ja suojillahan tätä enemmistöä rankaistaan! Jos yrittäjälläkin olisi jotain oikeuksia, voisi se ottaa pienemmällä riskillä ihmisiä töihin, jolloin tuohon mainitsemaasi "suureen enemmistöönkin" kuuluvia työllistyisi enemmän. Ja vastaavasti, kun noista "mätämunista" pääsisi eroon helpommin, eivät ne pääsisi riskeeraamaan muidenkin työpaikkoja.

So La La

28.3.2015 17:22

Olen itse äskettäin palannut palkansaajaksi oltuani ensin muutaman vuoden toiminimiyrittäjänä ja sitten muutamia vuosia perheemme yrityksessä työntekijänä. Koska olin viime mainitussa usein juuri se, joka teki palkatta sairauspoissaolojen tuurauksia, ja jonka 4 päivän (palkaton)kesäloma jäi kerran pitämättä työntekijän sairastuttua, voin hyvin eläytyä kirjoittajan mainitsemiin tilanteisiin.

Ei pitäisi olla niin, että ei saa sairastua, kaikkihan joskus sairastavat. Kuitenkin mietin taannoin, kun olin kotona pari päivää täydellä palkalla, että ottaisin toki vakituisen työpaikan mieluummin kuin tiedon 100-prosenttisesta palkanmaksusta sairausajalta. Tai työpaikan ylipäätään, jos olisin työtön. Ja tietenkin enemmän palkkaa, minkä moni työnantaja maksaisi iloisena, jos siitä hyvästä ei tarvitsisi maksaa palkkaa työpanoksesta joka jää saamatta.

Ette nyt taida ollenkaan tajuta, miten tärkestä asiasta on kyse. Suomi tarvitsisi pari sataa tuhatta työpaikkaa lisää yksityiselle sektorille, enkä itsekään haluaisi olla tarjoamassa enää yhtäkään.

Jorel

3.4.2015 21:00

"Työnantaja" joko valehteli surutta yläkanttiin tai sitten oikeasti ei tiedä todellisia kustannuksia. Muutamat kommentoijat ovat myös osuneet samaan, kun ovat todenneet, että työnantajalle todellisuudessa jää maksettavaksi vain murto-osa väitetyistä kuluista.

Suomessa on Euroopan halvinta ja helpointa päästä eroon työntekijästä.

Joka tapauksessa ei näitä loispummiyrittäjien itkuvirsiä enää jaksaa ottaa vakavasti.

Ei kannata palkata

16.3.2015 17:59

Jos työntekijä käy sairastelunsa lomassa töissä kääntymässä tai jos sairaustodistukset eivät ole yhtämittaisesti otettuja jatkotodistuksia, niin yrittäjä ei saa silloin mitään korvausta. Työntekijän pitää olla sairaana pidempään yhtämittaisesti, jotta ylipäätään saa korvauksen, jonka suuruus on niin mitätön, että sen hakeminen on melkein kyseenalaista. Ei ole vastuullista yritystoimintaa ottaa liian isoja riskejä ja nykylainsäädännöllä työntekijän palkkaaminen on aivan liian iso riski.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marjaana12

16.3.2015 18:55

Tämäkin puoli on otettava huomioon ja kyllä työntekijällä pitäisi olla jokin rahassakin mitattava vastuu, jos ei hoida hommiaan. Mitä muutoksia ehdottaisit lakiin, jotta ne rehelliset työntekijät eivät sitten kärsi, jos vastassa on epärehellinen ja epäreilu työnantaja, joka haluaa itselleen epämieluisat ihmiset ulos?

Muuten, miksi kukkakauppias joutui maksamaan 3 kk äitiysvapaasta? Itse olen noin 20 hengen yrityksessä, ja meillä työnantaja on vapaaehtoisesti (kuulemma) maksaa yhden äitiyslomakuukauden palkan. Tämähän tarkoittaa siis käytännössä sitä että Kela maksaa siitä kuukaudesta pääosan ja pieni loppuosa jää maksettavaksi työnantajalle (työnantaja siis maksaa koko summan mutta saa Kelalta Kelan osuuden takaisin). Tätä ei useinkaan mainita kun puhutaan työnantajan äitiyslomakuluista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

puollan

16.3.2015 19:24

Samaa mieltä pääosi, kelan pitäisikin maksaa ssairauslomat, mutta miten ihmeessä voi antaa 15 varoitusta?? Jo toisen kohdalla on perusteet irtisanomiselle. Turhaa valitusta jos varoituksen antaminen ei johda mihinkään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MC Punavuori

16.3.2015 23:21

Aika turha lähteä provoamaan tuollaisilla teksteillä mitään vastakkainasettelua. Itsellä kokemusta lukuisista paskamaisista pomoista, mutta suurin osa kuitenkin aivan loistavia tyyppejä ja ovat saaneet omalla positiivisella johtamisellaan yrityksen kannattamaan. Kitisijöiden asenne leviää alalaisiin. Parhaat pomot ovat hyviä tyyppejä ja heidän yrityksensä myös kannattaa. Yrittämiseen kuuluu tietyt riskit, mutta myös suoja. Jos työpaikalla on hyvä henki, porukka keskittyy työntekoon. Mädät omenat kyllä pitää huomata neljän kuukauden koeaikana. Tämänkin jälkeen on mahdollista irtisanoa ihan laillisesti. Kannattaa myös pitää kontakteja yllä. Sana hyvistä työntekijöistä leviää. Jos ei uskalla palkata ketään, niin kannattaa ulkoistaa tai sitten tosiaan jättää palkkaamisen kokonaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mievaan123

18.3.2015 20:46

Muista että pomo ei ole aina sama kuin yrittäjä.

Proman99

17.3.2015 09:11

Paskanjauhanta kyseessä koko jutussa! Kirjoittajalla ei ole oikeaa kokemusta Suomen lakiasioista ja työehtosopimuksista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

2-1=2

17.3.2015 09:41

Opetelkaa laskemaan. Ette voi laskea sekä Matin että sijaisen palkkaa sairauden kustannukseksi. Ellei sitten teillä ole normina että työtä tehdään ilmaiseksi. Moisilla matematiikan taidoilla en ennusta yrityksellenne muutenkaan pitkää ikää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jk economy

17.3.2015 10:55

Esimerkki 4 vaikuttaa erittäin kummalliselta koska työlakia on vaikea tulkita niin etteivätkö irtisanomisperusteet olisi tuon tapahtumaketjun aikana täyttyneet jo moneen kertaan. Joko tästä jutusta puuttuu jotain tietoja tai sitten tämä tapaus ei erityisesti toimi minkäänlaisena esimerkkinä siitä että irtisanomissuojaa pitäisi huonontaa koska tapauksessa työnantaja vaikuttaa hämmentävän passiiviselta ja kyvyttömältä pyörittämään yritystään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

29.3.2015 12:20

Hyvin havaittu. Itse asiassa tarina on muutamalta osin hieman epäselvä ja puutteellinen. Annoin Minnille 15 huomautusta joko suullisesti tai sähköpostilla - kirjallisia varoituksia hän sai 2. Irtisanomistilanteessa annoin hänelle palautenipun, johon olin kaikkien antamat kaikki palautteet kerännyt päivämäärittäin. Sen nipun pituus oli 13 sivua Wordillä kirjoitettua tekstiä. Liiton lakimies ei koskaan soittanut perään (oli varmaan itsekin tukehtunut pullaansa nähdessään sen nipun).
Huonon yrittäjän minusta tekee se, etten aiemmin tarttunut kovemmalla otteella tilanteeseen. Se, että maksoin siitä noin kovan hinnan, on varmasti - varsinkin näin jälkikäteen mietittynä - oma syyni.
Miksi tilanne pääsi eskaloitumaan tuohon, johtuu siitä, että a) henkilö oli pitkäaikaistyötön ja sain häneen palkkatukea, eikä kesken palkkaustuen tyyppiä noin vain potkita pihalle seuraamuksitta ja b) henkilö oli pitkäaikainen ystäväni.
Annoin hänelle siis aikaa "palautua" työkuntoiseksi, sillä ei sitä nyt noin vain vuosien työttömyydestä muututa tehokkaaksi ... ja hän sai minut jollain tavalla uskoteltua siitä, että hän korjaa kyllä tapansa. Lisäksi pelkäsin, että potkut antamalla tuhoan ystävyytemme ja vaikutan vääjäämättä suureen osaan sosiaalisia ympyröitäni. Katsoin sitä touhua aivan liian pitkään, pidempään kuin olisin katsonut ei-ystävää. Minun olisi pitänyt uskoa omaan intuitiooni ja tajuta jo paljon aikaisemmin, ettei siitä tule yhtikäs mitään. Ystävyyshän siinä tuhoutui joka tapauksessa, eikä asian pitkittäminen auttanut asiaa. Kyllä, homma vaikeutti myös harrastustoimintaani ja tietyssä piirissä liikkumistani sittemmin.
Jos jotain asiasta opin, oli se, etten enää palkkaa ystäviäni. Se on yrittäjälle erittäin tärkeä asia muistaa. Työt töinä ja kaveriporukka erikseen. Ei sitten tarvitse osalle tuttavapiiristä päästä vastailemaan kysymyksiin, että miksi Minni pantiin pihalle, hän sanoo itse tehneensä parhaansa - kun kuitenkaan ei voi totuudenmukaisesti vastata, tai on jälleen siellä kuuluisassa rosiksessa.
Jotkut ihmiset eivät näe miten tärkeää heidän on suoritua töistään tai yrittäjälle itselleen ei jää palkkaa. Tilanne on Minnin lähdön jälkeen kohentunut huomattavasti, monella tavoin. Liiketoimintamme on kasvanut eksponentiaalisesti, olemme nykyään isommissa liiketiloissa ja saan itsekin hyvää palkkaa. Olen myös itse oppinut monta asiaa matkan varrella. Enää en tällaiseen heikkoon johtamiseen tule sortumaan, olenhan nyt nähnyt mihin liian anteeksiantavainen pomoasenne johtaa. Räväkämmin vaan oikeat varoitukset peliin ja soronoo jos ei homma pelaa! Vaikka olenkin empaattinen ja ymmärtäväinen ihminen, pitää minun tajuta missä vaiheessa se kääntyy itseään vastaan.
Terveisin yksi #sori15 -yrittäjistä (eri henkilö kuin se, joka koosti tämän artikkelin)

logiikkamukaan

17.3.2015 11:25

Jos kokee että työntekijä tuhoaa yrityksen niin käytännössä se osoittaa lähinnä sitä, että yrityksen liikeidea on kohtalaisen surkea, eikä kestä yhtäkään taloudellista tappiota. Irtisanominenkaan ei nykyisen lainsäädännön puitteissa kyllä ole erityisen vaikeaa, sillä laki sanoo että 2 varoitusta ja sitten veks, kunhan on vain pätevä syy eikä pärstäkerroin irtisanomiseen. Jos haluaa tuota helpomman irtisanomisen niin se kyllä osoittaa lähinnä sitä, että halutaan lähinnä mahdollistaa entistä enemmän palkkahuijauksia, joita puhelinmarkkinoinnissa on käytännössä joka firmassa tällä hetkellä.
Olen itsekin yrittäjä, mutta minä yritän enkä kitise kaiken vaikeudesta joka paikassa koko ajan niin kuin nyt tämä meidän "keskusliitto" tekee esimerkiksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

entinen yrittäjä

17.3.2015 11:26

Muuten ihan jees, mut masentuneen Matin sairasloman kustannus on tuuraajan palkka + lääkärinkulut (joihin tod.näk vakuutus). Palkkaa Matille olisi pitänyt maksaa myös hänen töissä ollessa.
On sekin kyllä iso raha pienessä yrityksessä, varsinkin jos taloudellinen tilanne on niin kurja, että yrittäjä ei ole pystynyt tämän 2350 lisäkulun vuoksi maksamaan itselleen kahteen kuukauteen palkkaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Yrittäjä itsekin

10.7.2015 12:36

Tässä on loogista laskea myös Matin palkka sairasajan kuluksi koska se on ollut vastikkeetonta rahaa. Töissä ollessa Matilta olisi saatu työpanos. Varsinkin myyntitehtävissä tulisi laskea kuluihin aina myös menetetty liikevaihto. Harvaa tuuraajaa pystyy nopeasti perehdyttämään niin että tekee tulosta. Logiikan toki ymmärsin eli ylimääräisiä kuluja olivat mainitsemasti. Soisin että työnantaja maksaa vain siitä mistä saa vastineeksi työn tuoton. Muita varten meillä on Kelat, eläkevakutuusyhtiöt joille maksetaan huimia summia ja ammattiliitot (joita verovaroin täysin tuetaan). Samoin eläketurva voisi olla työntekijän itsensä vastuulla ja minimiltään pakollinen kuten yrittäjilläkin. Jos suomalainen on niin ahkera ja vastuuntuntoinen kuin antaa ymmärtää, miksi yhteiskunnan tai työnantajan täytyy kantaa vastuu koko elämänkaaresta?

9eProle

17.3.2015 12:46

Jos olisi vuokratyöntekijä, olisiko samoja ongelmia?
Mä olen käynyt intin ja tiedä mitä on mielivalta. Sama toteutuu työpaikalla jos osapuolet eivät ole tasavertaisia.

Ellei ole vakituista työpaikkaa tai sen pysyminen on epävarmaa, on asuntolainan saaminen käytännössä mahdotonta. Jos irtisanominen olisi helppoa sen seurauksena joutuu TE-keskuksen karenssille ("omasyy") ja toimeentulotuen varaan, milloin helposti päätyy perintään tai ulosottoon - riippuen kuinka pitkiä ja kalliita kuukausimaksullisia sopimuksia on tehnyt. Siitä suosta on paha nousta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

totuudenmukaisuus

17.3.2015 13:13

Perinteistä asennevammailua, kun ei voida mennä itseensä siitä ettei vain ole yrittäjämateriaalia eikä bisnesidea ollut tarpeeksi hyvä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AnRan

17.3.2015 13:35

Se on sairausloma. Suosittelen edes opettelemaan termit oikein. Olisi muuten voinut olla ihan asiallianen ja myötätuntoakin herättävä kirjoitus, mutta ensimmäinen "keissi" veti maton alta. Tässä maassa on tehty lukuisia murhia ja itsemurhia erojen seurauksena, että ei ne aina niin kevyitä juttuja asianomaisille ole. Aika kohtuutonta lähteä asiantuntijan (lääkärin) diagnosoimaa masennusta vähättelemään ja kyseenalaistamaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ukkokolari

17.3.2015 23:59

se ei todellakaan ole sairausloma. Loma ja sairaus ei kuulu samaan lauseeseen. Työkyvyttömyysvapaa. Saat todistuksen koskien tilapäistä työkyvyttömyyttä.
Yrittäjähän saa hakea yli kolmen päivä sairauksista korvausta.
Paneutukaa niihin syihin, joista sairaudet ja poissaolot johtuvat. Mikäli joku on selvästi useasti sairaon yksi mahdollisuus työnkartoitus. Onko hän sopiva siihen työhön, onko mahdollista työtehtäviä muuttamalla vähentää poissaoloja? Ellei muu onnistu, niin kyseeseen voi tulla työsuhteen purku.
Vähän köpöltä toi liikkeenjohto vaikuttaa muutenkin, kun ei eri mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja ole selvitetty...

Aidan Takaa

17.3.2015 15:06

Eikö pienyrityksissäkin toimi periaate että työnanataja antaa ohjeet ja niiden noudattamatta jättämisestä annetaan ensin varoitus ja sitten pistetään pihalle? Näin ymmärtääkseni isommissa firmoissa tehdään. Sopivasti ohjeistamalla näistä esimerkeistä todennäköisesti useampi olisi saatu irtisanottua jo paljon aiemmin.

Eikö 15 varoitusta ole jo ihan hyväntekeväisyyttä työnantajalta, pihalle olisi voinut pistää jo kolmen jälkeen?

Ja jos työterveyslääkäri jää kiinni "varmuuden vuoksi" sairasloman myöntämisestä niin aiheesta voinee keskustella ko. firman kanssa ja vaihtaa palveluntarjoajaa jos homma ei muutu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Työntekijä

17.3.2015 15:47

Muutama kommentti lukemaani.

Esimerkki 1: Työnantajan olisi ehkä kannattanut määritellä työsopimukseen lause, että työntekijällä ei ole oikeutta sairastua. Kukaan, edes yrittäjä itse ei vaan voi sille mitään, että sairastuu. Tämä on fakta. Jos työnantaja ei halua sairauskuluja, ei kannata palkata ketään töihin, tai suunnata yritys alalle, jossa ei tarvita työntekijöitä.

Esimerkki 2: Olisi jännä tietää mihin "työntekijän suojaan" viitataan. Marken tapauksessa, mikäli Marke on työntekijän asemassa, on kyseessä työtehtävien laiminlyönti, joka on irtisanomisperuste. Sairausloma ei ole este irtisanomiselle, vaikka se yleisesti luulo onkin. Sairaus ei saa olla irtisanomisperuste.

Esimerkki 4: Minni olisi voitu irtisanoa ihan laillisesti, koska oli saanut kohtalaisen monta varoitusta, ja selkeästi oli laiminlyönyt työtehtäviään ja jopa vahingoittanut työnantajan yritystä. Itse yrityksen asemassa olisin ehkä jopa lähtenyt käräjöimään työntekijää vastaan asiassa.

Esimerkki 5: Kikan tapauksessa taas sairausajan palkkaa maksetaan se n. 3kk. Paitsi jos Kikka lomautetaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä, jolloin sitä ei tarvitse maksaa. Jälleen, tuotannollisista ja taloudellisista syistä voidaan lomauttaa tai irtisanoa myös sairauslomalla. Työnantaja voi kikkailla, ottaa jonkun töihin Kikan äitiysloman aikana. Kikalle voidaan tarjota töitä äitiysloman jälkeen kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen Kikka voidaan irtisanoa ihan laillisesti tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Ja lopuksi oma kommenttini pk-yrityksestä työnantajana: en hakisi enää ikinä. Kaikkien asioiden hoito oli niin helvetin vaikeaa. Luvatuista asioista ei koskaan pidetty kiinni. Palkka ei ollut tilipäivänä tilillä ikinä. Työnantajalla kyllä oli varaa ajaa kalliilla autolla ja lomailla eksoottisissa lomakohteissa. Lomarahaa, joka oli määritelty työsopimuksessa, ei meinattu maksaa millään. Sairauspoissaoloni olivat hyvin vähäisiä (= alle 10 päivää vuodessa). En varastanut työnantajalta, en tullut raskaaksi, en ollut luvatta poissa, tein työni kuten sovittiin. Elämäni hirvein työpaikka, josta jäin sen verran paha maku suuhun, että en ikinä enää hae pikkufirmaan töihin. Joskus se vika voi olla siellä toisessakin päässä..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janne Vihervirta

17.3.2015 22:02

Olisi asiallista ja arvostettavaa, että kyseiset yrittäjät tulisivat omilla kasvoillaan ja nimillään esiin. Se olisi suoraselkäistä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pyrittäjä

28.3.2015 23:03

No ei missään tapauksessa olisi, sillä silloin olisimme samantien rosiksessa levitellessämme näitä juttuja. Vaikka työntekijän nimi olisi muutettu, voidaan työntekijän henkilöllisyys helposti arvata näillä speksein.

Sori15

29.3.2015 12:26

Olisi tosiaan hyvinkin ongelmallista kertoa tässä nimiään. Uskoisin, että pääsisimme herjaamisesta edesvastuuseen mikäli tarinan henkilöt pystyttäisiin tunnistamaan. En usko, että se olisi kummallekaan edullista - ei työnantajalle eikä väärin toimineelle työntekijälle.

Anonyymi3

18.3.2015 00:55

Suurimmassa osassa mainituista tapauksista työntekijöitä on palkattu analysoimatta sen kummemmin riskejä. Esimerkkitapaus 1 on mielestäni jopa röyhkeä. Käytännössä valitetaan siitä, että työntekijä on kehdannut olla sairaslomalla. Tällä kertaa kyseessä oli psyykkiset syyt, mutta olisiko poru sama jos kyseessä olisi esimerkiksi katkennut luu (sairasloma vähintään kaksi viikkoa)?

Jos yritys on todella niin heikoissa kantimissa ettei kestä yhtään työntekijän sairastumista, niin virheen on tehnyt työnantaja eikä työntekijä. Työntekijää ei voi rangaista työnantajan kyvyttömyydestä analysoida riskejä. Onneksi on palkkaturva josta työnantaja saa perseilevän yrittäjän maksamatta jättäneen palkan, tosin sekin on taistelun takana.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Inso80

18.3.2015 01:07

Tervemenoa äänestämään keskustaa ja kokoomusta jatkossakin. Sieltä varmaan tulee tulevaisuudessakin tukea pienille yrittäjille. Vaihtoehtoisesti voisitte yrittää tarttua epäkohtiin jotka vaikuttavat nimenomaan pieniin yrityksiin, sen sijaan, että alettaisiin taas vaihteeksi välittömästi syyllistämään työntekijää joka ottaa saikkua "pahan mielen takia.. Terveisin, imekää paskaa ja tehkää asialle jotain jos on paha mieli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tamtami

20.3.2015 08:50

Jaa, demaritko ei aja samoja perusarvoja? Vassareiden arvot taas eivät kiinnosta ketään jotka miettivät mitään yrittämiseen liittyvää.

Diizei

18.3.2015 07:28

Jos työntekijän suojaa heikennettäisiinn huomattavasti, kostautuisi se myös niille hyville työntekijöille. Elämässä tilanteet muuttuu ja työntekijäkin tarvitsee välillä joustoa työnantajalta. Jos työsuhteen päättäminen, saati purkaminen, olisi helppoa, kävisi helposti niin että kun vähänkään menee heikommin, irtisanottaisiin työntekijät välittömästi. Varsinkin aloilla joilla on "helppo" löytää työntekijöitä, kuten kaupan ala. Lisäksi "liikaa tienaavat" lähtisi helposti, jos satut pitämään puoliasi jne. Vähintään pitäisi sitten olla edes jokin "välityselin" joka käsittelisi nämä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Työnantaja

19.3.2015 19:57

Kokoomuksen puoluevaltuusto päätti lauantaina (2012) tukea aloitetta, jonka mukaan ensimmäinen sairauslomapäivä olisi palkaton ja kaksi seuraavaa viikkoa sairastaja saisi 80 prosenttia palkasta. Malli on jo käytössä Ruotsissa.

Aloitteen mukaan sairauslomakulujen pieneneminen antaisi työnantajalle paremmat mahdollisuudet palkata sijainen.

Ja mitä me työnantajat saimme ? (Turistiripuli Turkissa pidentää lomaa)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Töppö

19.3.2015 22:53

Yrittämiseen kuuluu riskinsä, mistä syystä osaavalle on luvassa myös ruhtinaalliset palkinnot. Jos yhden työntekijän kahden viikon sairausloma uhkaa koko yrityksen tulevaisuutta, olisi syytä miettiä liiketoimintasuunnitelmaa uudelleen, minkä lisäksi mainitut sivukulut vaikuttavat palkkakuluihin nähden liioitelluilta. Yrittäminen ei sovi johtamistaidottomille, olemattomilla riskinhallintataidoilla siunatuille internetissä ruikuttajille, vaikka esimerkkitapauksen yrittäjä ilmeisesti onkin koulutettua lääkäriä pätevämpi arvioimaan lääketieteellisen ongelman vakavuutta ja tarvittavaa toipumisaikaa.

Muissa esimerkkitapauksissa lailliset irtisanomisperusteet täyttyvät kevyesti työtehtävien laiminlyönnin vuoksi. Lisäksi asettaa työnantajan kyseenalaiseen valoon, etteivät esimerkiksi Minnin varsin erikoiset työtavat herättäneet huomiota koeajan aikana.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Purhonen

20.3.2015 17:37

Olisiko työnantajalla syytä itse järjestäytyä? Niin työnantaja- kuin työntekijäliitot antavat jäsenilleen neuvontaa. Epäuskottava esimerkki jostain "15 varoituksen työnantajasta" kertoo enemmän työnantajan osaamattomuudesta kuin mistään muusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

työntekijä

21.3.2015 11:54

Itse olen ihan perusduunari ja voin kertoa olevani kai liian tunnollinen, kun minua pännii eräs työkaveri ihan mielettömästi. Hän on joka viikko torstain ja perjantain sairaslomalla ja joskus maanantainkin. Työnantajalla ei ole varaa palkata hänelle sijaista ja miten palkata, kun ei ole virallisesti ennalta tietoa näistä mukamas sairasteluista? Irtisanoa ei sairaslomien takia voi, joten käytännössä muut pyrkivät tekemään viikon työt alkuviikosta, jotta pystyvät loppuviikosta hoitamaan työkaverin työt. Voin kertoa, että tilanteen mahdottomuus aiheuttaa sen, että myönnän olevani valmis vaihtamaan yhden työntekijän lusmuilun takia työpaikkaa, sillä tuossa yhtälössä ei ole aikaa enää omalle elämälle. Myös työnantaja saa sympatiani, sillä hän jatkuvasti maksaa tekemättömästä työstä lusmuilevalle työntekijälle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Työntekijätär

24.3.2015 10:56

Sympatiat kirjoittajalle. Olen työntekijänä nähnyt vierestä, miten työntekijän suojaa käytetään surutta hyväksi. Ollaan sairaslomalla sopivasti pe ja ma päivät, vähän ennen lomaa, loman jälkeen, pidetään työpaikka vain siksi, että saa korekamman äitiyspäivärahan, on aina se, joka jää sairaan lapsen kanssa kotiin, tehdään työ huolimattomasti ja uhataan oikeustoimilla. Samanen työntekijä aiheuttaa ikävän työilmapiirin, levittää perättömiä asioita toisista työntekijöistä, ei näe tekemisissään koskaan mitään vikaa, vie kotiinsa kasoittain vessapaperia, toimistotarvikkeita ja mainostavaraa. Lisäksi valittaa jokaisena (harvana) työpäivänä, kuinka häntä kohdellaan huonosti. Kukaan ei halua olla samaan aikaan töissä hänen kanssaan.

Kyseessä on ääritapaus, jonka vuoksi sekä me työntekijät kärsitään hänen tekemisistään että mukava työnantajamme maksaa pitkän viulun. Työnantaja on silminnähden burnoutin partaalla. Me muut työntekijät ollaan keskenämme sovittu, että kun hän tekee yhdenkin varoitukseen johtavan virheen, me tiedotamme siitä heti eteenpäin ja tullaan vaikka oikeussaliin saakka todistamaan työntekijää vastaan, kun hänen irtisanomisen aika on käsillä.

NIILLE, JOTKA PITÄVÄT TYÖNANTAJAA RIISTÄJÄNÄ TAI RUHTINAALLISTEN PALKKIOIDEN NAUTTIJOINA niin sanompa muutaman sanan.

On helppoa arvostella yrittäjää rahanahneena, jos ei itse ole koskaan ollut yrittäjä. Yrittäjä tarjoaa sinulle työntekijälle kuitenkin aina mahdollisuuden ansaita omaa rahaa. Jos mielestäsi yrityksen rahanjako tuntuu epäoikeudenmukaiselta, niin mieti vielä toisen kerran. Sinulla ei ole työssäolopakkoa! Voit aina vapaasti siirtää työpanoksesi ja osaamisesi sellaisen firmaan, jossa myös sinulle maksetaan osinkoja palkan lisäksi. Joko tyydyt siihen, että sinulla on vain pelkkä työpaikka kiinteällä palkalla tai perustat oman yrityksen, jossa voit mielivaltaisesti maksaa itsellesi palkkaa, osinkoja ja bonuksia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nef

4.4.2015 13:24

Miksi työntekijän sairastelu on yrityksen ongelma? EIkö palkka pitäisi maksaa vaan tehdystä työstä, ei ne kuitekaan sairaana tai "sairaana" mitään tee!?

Pitäisikö asia kääntää takaisin: työnantaja tarjoaa töitä ja tehdystä työstä saa palkan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jännän äärellä

7.4.2015 16:35

Sairasloma-ajan palkka: 1150 €
Sivukulut: 830 €

Tuosta jo näki, että työnantaja puhuu täyttä potaskaa.

Todelliset sivukulut 20-30 prossaa palkasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mpjX

10.6.2016 00:30

Tarkista fiktiosi, kerro faktaa...

T-antaja

8.6.2015 14:52

Miksi yrittäjän pitää maksaa palkkaa sairastelusta?
Miksi yrittäjän pitää maksaa palkkaa lomista?
Mitä ne yritykselle kuuluvat, ollenkaan?

Yritys ja yrittäjä maksaa mielellään (isoakin) palkkaa hyvälle työntekijälle siitä mitä työntekijä saa aikaan. Sen yrittämisestäkin maksetaan, toisin kuin useinmiten yrittäjälle. Suomessa ja muualla Euroopassa on jokin kummallinen kuvitelma, että työnantajan pitää olla vastuussa suunnilleen kaikesta mitä ihmiselle tapahtuu. Lomallakin sairastelu maksaa työnantajalle. Miksi ihmeessä? Jos ei työ maita, niin voi vaihtaa toiseen työpaikkaan tai perustaa oman yrityksen. Jos kyseessä on todella korkealaatuinen ajatustyö (esim. todella vaikea matemaattinen ongelma), niin siitä voidaan maksaa miljoonia, vaikka tekisi vain tunnin kuukaudessa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman
Huipputyypeistä pidetään kaksin käsin kiinni.

Nyt pidetään töissä ihmisiä, jotka pitäisi potkia pois kiireenvilkkaa ja toisaalta ne, jotka ansaitsisivat parempaa palkkaa, eivät sitä saa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ismo77

10.7.2015 16:18

Porukka sanoo, että se ja se yritys ansaitsikin mennä nurin tai huono liikeidea.
Jos se pysyy pystyssä ilman tällaisia perseilyjä, eikö sille pitäisi tehdä jotain?

Meillä on metallialan yritys joka työllistää 30 henkeä.
Suurin osa työntekijöistä on tunnollisia ja hyviä, mutta sitten on näitä perseilijöitä joita ei saa millään pois, ellei ota kalliimpaa tietä.
Valitettavasti nämä perseilijät tietävät myös omat oikeutensa paremmin kuin moni muu.
Varoituksia otetaan vain vuoden ja yhden viikon välein, koska metalliliitto sanoo, että kaksi varoitusta pitää olla vuoden aikana.
Ollaan maanantaina ja perjantaina "sairauslomalla" joista on aina lääkärintodistus olemassa, mutta heidän kaverinsa kertovat, että perseilijät olivat tuohon aikaan a) harrastamassa b) ryyppäämässä c) reissussa. Ei siis missään nimessä oikeasti sairaita 80% tapauksista.

Käytämme yksityistä lääkäritaloa, ollaan keskusteltu heidän kanssaan ja hekin myöntävät nämä muutamat ongelmahenkilöt, mutta lääkärit eivät uskalla olla kirjoittamatta kun mainitsee selän tai pääkopan. Ollaan myös koitettu kunnallista, sama homma.
Tietysti suurin osa näiden henkilöiden sairauslomat olivat niin lyhyitä, ettei mene kelan päivärahoille ja jos uhkaa mennä, tullaan päiväksi pariksi töihin ja sama homma alusta.

Röyhkeintä tässä on, että nämä perseilijät saattaa huudella, että anna lopputili, itse en ota. Kuulemma makaisivat mielellään kotisohvalla. Toisaalta nämä kaverit osaavat kyllä työnsä ja saa jotain aikaan kun sille päälle sattuvat.

Suomessa on hommat hoidettu niin hyvin, että vaikka työnantaja olisi täysin oikeassa, ei kannata lähteä metalliliiton kanssa painimaan.

Valtaosa työntekijöistä haluaisi päästä eroon näistä ongelmatapauksista, mutta tietävät että karenssi siitä pamahtaa, ellei varoituksilla tai tuotannollisiin- ja taloudellisiin syihin voi vedota.
Muutama mätä omena isossa korissa aiheuttaa ihan hirvittävät kulut (suoraan rahallisia + töiden viivytykset + joku muu tekee ne ylitöinä).

En yhtään ihmettele, että osa yrityksistä käyttää pelkästään vuokratyövoimaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Omaloma

10.3.2016 14:21

Sairauslomasta ei päätä lääkäri vaan työnantaja. Sitä lääkärin ehdottamaa sairauslomaa ei työnantajan ole pakko myöntää. Sairaudesta/vammasta riippuen työntekijälle on mahdollista löytää sopivaa työtä myös sairaudesta/vammasta toipumisen ajaksi. Esim. kipeä nilkka ei estä istumatyötä, eikä masennus automaattisesti vie työkykyä, itse asiassa mielekäs työhän voisi olla parasta mahdollista lääkettä masennukseen.

Huldimus

17.9.2015 17:53

Pieni yritys, naisvaltainen ala. Teen mieluummin itse pitkää päivää kuin palkkaan tietyn ikäisiä naisia:
http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/03/17/yrittaja-joutui-ottamaan-kymppitonnin-lainan-maksaakseen-tyontekijansa-aitiysloman-kulut
http://www.city.fi/blogit/sori/%23yritt%C3%A4jyys
http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2009/09/11/vauva-maksaa-tyonantajalle-tuhansia-euroja/200919865/12
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/yrittajaihmisena/a/yi/aitiysvapaan-kuluista-ristiriitaista-tietoa-tyonantaja-maksaa-yli-puolet?gclid=CjwKEAjwyemvBRDFpN3E5_bs9BQSJAA5n8L2-JfdOWfg1HjqIUAuO4Y0lhMFdRdo-CynNfGGbBUlqRoCqwfw_wcB

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kristalli71

10.3.2016 11:00

Oma kokemus pk-yrityksen työntekijöistä on seuraava.

Joku sanoikin jo rekryn onnistumisen tärkeydestä, valitettavasti vaan kristallipalloa ei ole käytössä. Joten on luotettava työtodistuksiin, suosituksiin ja intuitioon henkilö tavatessaan.
Itse ällistelen nykyasennetta työntekoon. Olen tavannut lauman ihmisiä, joiden mielestä työpaikalle saapuminen riittää palkanmaksuksi. Se että vaatii tekemään itse työtä (asiakaspalvelu) saakin jo sitten pyytäjä natsisian maineen.

On ok tulla työpaikalle oikealla kellonlyömällä, mutta alku valmistelujen sijaan, aletaan meikkaamaan (n,30min). Tästä tuleekin sitten se koko päivän kestävä viive ja kiire, kun tekemättömät hommat kumuloituvat ja asiakkaiden jo ollessa läsnä, ei tiettyjä asioita enää suoriteta.
On ok olla huomioimatta asiakasta, koska on mielenkiintoinen fb-päivitys tai hauska whatsup-keskustelu menossa muiden työntekijöiden ja kavereiden kanssa.
On ok sanoa työnantajalle kesken päivää että pääleviää, ei kestä olla töissä. Nyt on mentävä kotiin ja saikulle. Samaan aikaan puhutaan kavereiden kanssa kovaäänistä keskustelua puhelimella, jossa sovitaan treffit terdelle 20 minuutun päästä.
On ok jättää työpiste päivänpäätteeksi siivoamatta, joka kuuluu työnkuvaan. Oiva bonus aamulla vuoroon tulevalle. Tosin, jos aamuvuorolainen on samanhenkinen, ei hänkään siivoa.
On ok notkua takahuoneessa juttelemassa muiden kanssa ja antaa tiskille kertyä asiakasjonoa, koska "eihän siellä v""""u äskekään ketään ollut". Saa siinä sitten ihmetellä miksi myynti sakkaa.
On ok syödä ja juoda ne tuotteet joita ei päivänaikana ole myynyt asiakkaille, koska ei ne sieltä takahuoneesta sua hakeneet myymään.
Tätäkin on itseasiassa tapahtunut, meillä on asiakas hakenut myyjän muista tiloista, pyytäen, voisitko tulla kahvilaan ja myymään.
On ok pyytää ja ruinata lisätunteja, vedoten henkilökohtaiseen tragediaan ja pakottavaan rahantarpeeseen niin, että työajan sallima tuntiraja tulee täyteen. Tästä sanottaessa, sanotaan "ei haittaa, haluan paljon paljon tunteja, jotta pärjään säästöillä opiskelun alkaessa" ja ne saadessaan, marssii syksyllä liittoon vaatien korvausta. Joka on siis maksettava, lakimies ja liitto kertoo ettei keskinäisellä sopimisella ja työntekijän omilla pyynnöillä ole mitään merkitystä.

Tämä on ok-tauti leviää vielä nopeammin ja tehokkaamin kuin mustasurma, uudet työntekijät omaksuvat vanhojen tavat alle viikossa.

Myös edellisten työnantajien valheelliset suositukset on uskomattomia. Ollaan onnellisia että itse on päästy työntekijästä eroon, niin voidaan estotta kehua ko.tapausta soittajalle.
Esimerkki: edellinen työnantaja kehui neiti x:n ripeäksi ja hyväksi työntekijäksi. Ei mitään ongelmia. Neiti x kaatui korkkiin useampaan kerran työsuhteen aikana, myöskin työaikana. Kertoi itse että edellisestä työpaikasta tuli potkut alkoholin takia. Eli juurikin samaisesta paikasta josta loistosuositukset saatiin..

Ei voi olla niin ettei aikuisilla ihmisillä ole enää mitään vastuuta omista teoistaan ja tekemisistä jättämisistään heti kun työsopimus on allekirjoitettu. On käsittämätöntä omiin muroihin kusemista edellämainitut toiminnat. Lopputulos on, ettei yritys kannata. Kuten jo edelläkin mainittiin. Hyvä työntekijä on yrityksen paras ja ainoa menestymisen mahdollisuus. Hyvä kun löytyy, sitä kantaa kuin kukkaa kämmenellään. Mutta montaa neiti x:ää se ei kestä.
Ei pk yrittäjä ole riistäjä. Yleensä se on se ihminen joka painaa itse sitä 16 tuntista päivää, 7 päivää viikossa. Hoitaen kaikki nämä x:ien poissaolot ja muut laiminlyönnit, omien hommiensa lisäksi.
Ei mikään ihme että pk-yritykset vähenevät. Kuka viittii ottaa osumaa päähän päivästä toiseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi