Nepalilaisen ruuan ABC

SYÖ-viikoilla on kerta toisensa jälkeen mukana pitkä lista nepalilaisia ravintoloita. Me SYÖ-tiimissä rakastamme nepalilaista ruokaa ja palautteiden perusteella niin myös SYÖ-kävijät. [b]Mutta miten niin pienen ja kaukaisen maan ruokakulttuuri on…

Kuva: Annapurna
SYÖ-viikoilla on kerta toisensa jälkeen mukana pitkä lista nepalilaisia ravintoloita. Me SYÖ-tiimissä rakastamme nepalilaista ruokaa ja palautteiden perusteella niin myös SYÖ-kävijät. [b]Mutta miten niin pienen ja kaukaisen maan ruokakulttuuri on voittanut suomalaisten sydämet niin syvästi?[/b]
Kuva: Annapurna
Nepalin kulttuuri on yhdistelmä Intiaa ja Tiibetiä ja vaikutteet näkyvät myös ruokakulttuurissa. Pienessä 30 miljoonan asukkaan valtiossa on kuitenkin omat erityispiirteensä ja esimerkiksi jotkin mausteet ovat sellaisia, ettei niitä saa mistään muualta. Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sen väestöstä suurin osa on hindulaisia. Vaikka meillä Suomessa nepalilaisissa ravintoloissa tarjoillaan usein kanaa tai lammasta, eivät ne kuulu nepalilaiseen arkiruokaan. Tyypillinen ateria koostuu sen sijaan linssikeitosta, riisistä ja vihanneksista. Ruoka tarjoillaan useimmiten niin että maut on jaettu erillisiin astioihin tai syvennyksiin lautasella. Tätä kutsutaan nimellä [i]thali[/i]. Muita termejä ovat: [b]Dal, bhat, tarkari[/b] = Linssikeitto, höyrytetty riisi ja vihannesruuat, nepalilaisen keittiön pyhä kolminaisuus. [b]Jimbu, Timuri[/b] = Vain Himalajalta löytyviä mausteita, jotka tuovat nepalilaiseen ruokaan ainutlaatuisen maun. [b]Chutney[/b] = Tulinen ja hapan kastike [b]Masala[/b] = Esim. tikka masala. Viittaa intialaiseen mausteseokseen garam masalaan. Ainesosiin kuuluu esimerkiksi juustokuminaa, kardemummaa, neilikkaa ja mustapippuria [b]Roti-leipä[/b] = Litteä vehnäleipä, joka kuuluu etenkin pohjois-intialaiseen ruokakulttuuriin. [b]Naan-leipä[/b] = Pehmeämpi, kohotettu versio rotista. [b]Raita[/b] = Jogurtista valmistettu lisuke, pehmentää ruuan tulisuutta [b]Tandoori[/b] = Pystysuuntaista leivinuunia muistuttava uuni, jota käytetään tyypillisesti aasiassa ja kaukaasiassa [b]Chiya[/b] = Nepalilainen tee.
Shubha Kamana
[b]Tuliko nälkä? SYÖ-viikoilla on mukana 12 nepalilaista ravintolaa, joissa Nepalin makumaailmat aukenevat kympillä.[/b] Nepalilaisesta keittiöstä meille kertoi Lauttasaarelainen [url=http://ravintolalumbini.com/]Lumbini[/url], joka on SYÖ-viikkojen ensikertalainen. Tulokkaisiin kuuluu myös Hietalahdenkadulta löytyvä [url=http://www.aangan.fi/]Aangan[/url], Mannerheimintien [url=http://www.diyalo.fi/]Diyalo[/url], Kansallisoopperaa vastapäätä sijaitseva [url=http://nirmal.fi/]Nirmal[/url] ja toinen töölöläinen [url=http://www.himalaya.fi/fi/]Himalaya[/url]. Mukana on tietty myös aiemmilta SYÖ-viikoilta tuttuja nepskuja: [url=http://www.annapurna.fi/]Annapurna[/url] [url=http://www.basecampnepal.fi/]Base Camp[/url] [url=http://www.ravintolakantipur.fi/]Kantipur[/url] [url=http://www.everestyeti.fi/fi/kamppi/]Mount Everest Kamppi[/url] [url=http://www.mountkailash.fi/]Mount Kailash[/url] [url=http://www.satkar.fi/fi/ravintolat]Satkar Kamppi[/url] [url=http://www.shubhakamana.fi/]Shubha Kamana[/url]