Jos risteytetään Hans Välimäki ja Andy McCoy, saadaan Anthony Bourdain, amerikkalaisen keittiön kauhukakara. Kitchen Confidential -kirjassaan Bourdain kertoo, että huippuravintoloiden keittiöissä harrastetaan muutakin kuin kunnianhimoista gastronomiaa.
Bourdainin vinkit maallikoille:
- Älä palauta annostasi keittiöön. Loukkaantuneet kokit saattavat tehdä kepposen.
- Älä tilaa kalaa maanantaisin. Se on todennäköisesti pyydetty 4-5 päivää aiemmin.
- “Älä syö ravintolassa, jonka vessa on epäsiisti. Jos vessa on törkykunnossa, mieti missä kunnossa keittiö on. Vessoja on helppo siivota, keittiöitä ei.
Havis Amandan Kauppatorin kulmalla korvannut kalaravintola Fishmarket läpäisee testin ilman vastalauseita. Kala oli maanantainakin tuoretta ja vessat tip top. Annosten palautusta ei ollut syytä kokeilla.
Fishmarket muuttaa käsitystä satamaravintolasta. Riku Rusasen sisustus on vaaleaa saaristoidylliä, katossa roikkuu kalaverkkoja ja lokit kirkuvat vessassa. Tila on kellariksi ilmavan oloinen. Tunnelma on kepeä kuin ruotsalaisessa merimiesvalssissa.
Kokeilemme lounaslistalta alkuun sherrymarinoitua kuhaa (8 e) sekä fenkolibavaroisea jättikatkasalaatin kera (10 e) ja pääruoaksi paistettua lohta (15 e) sekä vaniljaliemessä haudutettua kissakalaa (17 e). Annosten estetiikka on samaa tyylitietoista skandinaaviskaa kuin miljöökin.
Ruoka täyttää laadukkaan bisneslounaan mitat. Mieto kissakala tosin jättää hieman valjun vaikutelman, mutta seuralainen myhäilee tyytyväisenä lohensa parissa. Palvelu on sutjakkaa.
Autius herättää kysymyksen: onko Fishmarket liiankin tyyris ja fiini omalla rahalla lounastaville?
Kiitämme
- Tyylikkyyttä
- Äyriäisbaari on veikeä idea
- Laajaa viinilistaa
Moitimme
- Hintataso karkottaa kokeilijat