Amadeus Lundberg

Vuorineuvoksen lapsenlapsi, romanin poika ja tangokuningas.

Juha Grigori Amadeus Lundberg, 20, istuu hotelli Kämpin baarissa siskonsa Gildan, 19, kanssa. Molemmat tilaavat mehua. Amadeus ei ole aikaisemmin käynyt Kämpissä, mutta sisko on. Madonnan jumpattua suomalaiset fanit ekstaasiin Amadeuksen nuorempi sisko Gilda ja vanhempi viulistisisko Miritsa tapasivat täällä pitkäaikaisen ystävän eli tähden kanssa kiertävän Kolpakov Trion kitaristin.

"Sviitti oli siisti, mutta vielä siistimpää oli viettää aikaa hienojen ihmisten kanssa. Miritsa on kiertänyt todella paljon maailmalla soittamassa ja tuntee paljon romanitaiteilijoita. Romanit pitävät yhtä yli rajojen", Gilda toteaa.

Romaniassa Madonnalle buuattiin, kun hän ilmoitti paheksuvansa romanien syrjintää. Kotimaassaan huonosti kohdellut romanit ovat saapuneet pari vuotta sitten Helsinkiin. Miten heitä voisi parhaiten auttaa, Amadeus?

"Työllistäminen olisi hyvä. Olen kuullut, että heille on tarjottu töitä, mutta se ei taida pahemmin heitä kiinnostaa. Rahan antaminen kadulla ei auta, vaan tuo katukuvaan lisää kerjäläisiä. Homman voisi panna nopeasti kuntoon kansainvälinen säätiö."

Mennään sinuun. Miksi lähiöpoika alkoi laulaa tangoa eikä soittaa heavy rockia?

"No, olen ollut nollavuotiaasta asti musiikin kanssa naimisissa. Kuuntelin klassista ja menin kolmevuotiaana musiikkiesikouluun. Sitten aloitin viuluopinnot Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Vanhemmat vaikuttivat myös; ranskalaista ja itäeurooppalaista mustalaismusiikkia esittävässä Hortto Kaalo -yhtyeessä laulava isä ja kitaraa soittava trubaduuri-äiti."

Millainen on heavyrokkarin mielenmaisema?

"Työläismaisema. Kahdeksasta neljään ruumiillista työtä tekevä tarvitsee aggressiota jaksaakseen. Ei siinä mitään, kaikki kunnia työläisille, mutta on laulajan duunikin kovaa. Duunari pääsee neljältä pois duunista, minä jatkan neljään aamuyöllä ja ajan sen jälkeen Kannelmäkeen."

Gilda: "Kannelmäki on meidän hood."

Amadeus: "Ei se mikään hood ole, vaan kotikulmat. No, ehkä vähän nuorempana joku kutsui hoodiksi, mutta oikeasti se on Neljäkakkosen seutu."

Olet asunut samassa talossa Kannelmäessä koko ikäsi eli 20 vuotta. Olemme nyt Esplanadilla, kauniissa keskustassa. Miltä Kannelmäki täältä näyttää?

"Rumalta. Nykyään ei ajatella kauneutta. Uudet talot ovat halvalla kyhättyjä mauttomia paperitaloja. Täällä keskustassakaan ei ole aina katsottu, mitä kauniiden vanhojen talojen naapuriin on rakennettu. Miksei ole rakennuttu modernia uusvanhaa? Kannelmäen rumuutta ei pienenä ymmärtänyt, mutta vanhempana tajusi, että ympärillä on hirveän näköistä. Meidän taloja ei ole remontoitu eikä maalattu 20 vuoteen. Mitään ei ole uusittu eikä pahemmin korjattu. Rappujen maalaukset putoavat ja kaapinovet irtoavat, mutta kukaan ei tee mitään. Meidän talot ovat slummi, jonka olemassaolo perustuu kaupungin piittaamattomuuteen. Jos ei välitetä eikä panosteta, mitä voi odottaa? Sisäpiha kunnostettiin yhtäkkiä. Olisiko syynä se, että minut valittiin tangokuninkaaksi vai onko se sattuma?"

Gilda: "Ei se siitä johdu! Ne ovat varmaan 30 vuotta suunnitelleet puskien leikkaamista..."

Amadeus: "Ihminen on psyykkinen olento, ja ruma ympäristö ruokkii masennusta. Onneksi vietimme paljon aikaa enoni mökillä Hämeenlinnan lähellä. Juoksimme paljain jaloin metsissä ja uimme sydämemme kyllyydestä. Tykkäsin myös kaupungissa olemisesta, koska siellä olivat kaverit. En ole paljon pyörinyt keskustassa; en muista katujen nimiä, vain Mannerheimintien. Jossain vaiheessa oli kova juttu hengailla Steissillä. Minä en koskaan pitänyt siitä. Nykyään Steissillä ei pyöri kukaan. Pojat käyvät tyttöystävien kanssa shoppailemassa. Vapaa-ajan vietto on muuttunut paremmaksi. Mä en ollut edes kahdeksantoistavuotispäivänäni baarissa. Olen dokannut jonkun verran, mutta koskaan en ole vetänyt sellaisia kännejä, että olisin sammunut pusikkoon. Viinan kokeileminen kuuluu alaikäisenä kuvioon, mutta siihen kyllästyy nopeasti. Joka kolmas lukiolainen hyväksyy marihuanan polttelun? Se on huono. Alkoholi tuhoaa maksan ja aivot, mutta kannabis vaikuttaa käyttäytymiseen ja arkipäivän toimintaan. Psyyke on ihmisen tärkein juttu. Jollei ole päätä, ei ole häntääkään. Mikään ei ole hyvä, mikä tuhoaa ihmistä. Ihmisen pitää kehittyä, ihminen on kuin kylä, sen pitää tehdä oma juttunsa."

Kaupunkilaislapselle luonto on autotallin tuoksu ja sade asvaltilla.

"Kyllä. Lapsena kaikki on hyvin, mutta jossain vaiheessa lähiön todellisuus tulee liian lähelle. Ihmiselle pitää antaa uskoa muutokseen. Taiteilijat ovat eri asia. Elämä ei saa olla liian täydellistä. Kannelmäessä on ollut pakko käyttää mielikuvitusta. Taide kasvaa kurjuudesta syntyneistä unelmista. Minä otin paineita tulevaisuudesta. Kävin peruskoulun, pari vuotta Kauppaopistoa ja opiskelin vuoden ammattikoulun autonmaalarilinjalla. Tangomarkkinoille lähdin mielijohteesta. Päivää ennen finaalikarsintaa laulunopettajani Jyrki Niskanen kutsui pihan mummot yksityiskonserttiin. Minä seisoin ja Jyrki soitti pianoa. "Tässä on Tangomarkkinoiden tämän vuoden voittaja", povasi Jyrki ja alkoi soittaa. Lauloin Olavi Virran Syvää merta, kun huomasin, että Jyrki nyyhkyttää. Syvä meri on vaikea kappale, mutta tekniikka oli napsahtanut kohdalleen. Biisi lähti lentoon. Jyrki keskeytti ja meni käymään veskissä. Löysin miehen nyyhkyttämästä täysillä."

Tätisi on Anneli Sari ja isäsi on Taisto Lundberg. Setäsi on Hortto Kaalon Feija Åkerlund. Kerro suvustasi.

"Meitä on syntynyt isälle kolmessa sarjassa. Nelikymppisillä veljillä on omat perheet ja lapsia. Sitten tulemme minä ja Gilda, ja viimeisenä nuorin siskomme Miritsa. Frankilla ja Markolla on Hannele-äiti, minulla ja Gildalla on Maarit-äiti ja Miritsalla on Aila-äiti. Meillä on sama isä. Taisto on ollut aika orja. Niin, meidän äiti on siis valkolainen. Minä olen monikulttuurinen, koska olen elänyt kahdessa kulttuurissa. Tiedetäänköhän Suomessa mitä sakkia mustalaiset ovat. Eräs lehti kirjoitti: Amadeuksen isä on aina ollut suomalainen, ja hän itse puoliksi romanialainen, mutta viimeisen vuoden täysin suomalainen. No, olen ollut aina yhtä suomalainen kuin muutkin yli viisisataa vuotta täällä asuneet romanit ja saanut sekoitukseen lisäksi pärskähdyksen perussuomalaisuutta! Olen etsinyt itseäni. Välillä käytin suoria housuja, mutta nyt olen käyttänyt farkkuja jo vuoden. Romaniveri näkyy ulkonäössäni ja musikaalisuudessa. Enkä piilottele sitä. Venäjänromanialaisen isoisoäiti Dagmarin puoleinen suku on musikaalista ja heillä on vahvat kasvonpiirteet. Meillä on koukkunokka ja pienet silmät."

Näin vähän aikaa sitten Kampissa kaksi pitkää ja komeaa romanityttöä heimopuvuissa.

"Samettihameet ovat raskaita ja niiden käyttäminen vähän vanhanaikaista. Heimopukuja ei oikein käytetä enää muualla kuin Suomessa. Jokainen päättää itse mustalaisvaatteiden käytöstä. Heikki-vainaan puolelta Hällforsit käyttävät. Tuula, Anita, Anneli, Taisto, Väinön sisarukset ja lapset. Romanipuvun moderni versio on siisti vaateparsi: kauluspaita ja pikkutakki. Romaneilla on omat säännöt. Ne ovat yhteisön sisäisiä, eikä niitä ole syytä enempää hehkuttaa. Romanit ovat kuin intiaaneja. Tavat ovat vuosisatoja vanhoja ja niin hyvin muistissa, ettei niistä tarvitse tehdä kirjaa. Maailma muuttuu ja romanit muuttuvat, mutta yhteisön perinteet säilyvät."

Isoisäsi Juhani Pesonen on vuorineuvos, SOK:n entinen pääjohtaja, Wihuri Oy:n pääjohtaja, Huhtamäki Oy:n johtaja ja diplomi-insinööri.

"Vaari on kova tekijä. Luin kerran vaarin cv:n. Siihen meni tunti! Olemme jatkuvasti vaarin kanssa tekemisissä. Gilda on menossa sinne siivoamaan. Vaarilla on vanhan ajan kasvatusihanteet. Hänen mielestään elämässä ei saa mitään ellei tee kovaa työtä ja näe vaivaa. Isoisän ja isoäidin luona ei saanut pitää kyynärpäitä pöydällä ja ruoka piti syödä loppuun. Vaarin puolelta saamani rikkaudet ovat henkisellä puolella. Ja onhan hän myös haka laulamaan. Muistan, miten vaari lauloi kaikki automatkat hienolla äänellään. Ja laulaahan hän yhä, vaikka on kahdeksankymppinen."

Oliko vaari vihainen ylinopeussakoista?

"Ei. Hänelläkin on aika herkkä kaasujalka. Lehdet liioittelevat ja valehtelevat, mutta nettikirjoittelijat ovat pahempia: Hyi, katsokaa mitkä silmät Amadeuksella on, pirun silmät. Kuvassa minulle oli editoitu sarvet päähän. Hah."

Mitä sanoisit niille, jotka kohtaavat rasismia?

"Jokaisella ihmisellä pitää olla sen verran itsekunnioitusta, ettei ota kaikkea itseensä vaan jättää jotkut jutut arvottomiksi. Kannattaa olla avoin kaikelle ja suhtautua ihmisiin ystävällisesti. Tasa-arvo on sitä, ettei ihmistä värin tai rodun perusteella suosita eikä yliymmärretä vaan kaikkia kohtaan käyttäydytään samalla tavalla. Jotkut etniset ryhmät voivat käyttää erilaisuuttaan hyväkseen. Se on rasismia."

Paavo Westerberg on tekemässä elokuvaa idolistasi Olavi Virrasta. Kuka olisi paras Virta?

"Arvaa mikä olisi kiva juttu? Minä osaan laulaa vanhalla tyylillä. Naamaa pitäisi vähän vaalentaa ja kulmia ohentaa, mutta. Gilda hei, pystyisikö minusta tekemään Olavi Virran? Harvoin näyttelijät muistuttavat oikeasti näyttelemiään tosielämän hahmoja. Virran biiseillä on hienoja nimiä. Pidän erikoisista, vanhoista sanoista. Suomen kieli on hieno haltijakieli, jota kannattaa käyttää hyväksi. Laulu on kuitenkin eri asia kuin puhuminen. Melankolian riemut? Melankoliaa on käytetty niin paljon, että se on alkanut kuulostaa joltain lsd:ltä."

Sulla on satavuotiaan silmät, joissa on lapsen pilkettä.

"Lapsenmieli tarkoittaa sitä, että kehityt, elät, ajattelet ja olet luova. Olisin ennemmin lapsi kuin aikuinen. Pelkään, että olen liian aikuinen, tylsä aikuinen. Lapsilla on kivempaa."

File: Amadeus

  • Syntynyt: 29.3.1989
  • Juoma: Kylmä maito
  • Auto: Mercedes Benz C-sarjan 320-CDI
  • Tuoksu: Laventeli, Armani Code
  • Kello: Kullanvärinen Leijona
  • Siviilisääty: Seurustelee

Jaa/ei/poissa

Paljastamme Amadeus Lundbergin yhteiskunnallisen vakaumuksen

Pääkaupunkiseudun kaupungit yhdistettävä: POISSA
Väkevien alkoholien mainonta sallittava: POISSA
Perintövero poistettava: JAA
Turkistarhaus kiellettävä: JAA
Skientologialle annettava uskonnon asema: POISSA
Alkoholiveroa korotettava: POISSA
Seksin alaikärajaa laskettava (nyt 16 vuotta): EI
Nuuskan myynti sallittava: EI
Kirjojen alv:tä laskettava: JAA
Subjektiivinen päivähoito-oikeus poistettava: EI
Kaupunkijoukkoliikenne ilmaiseksi: JAA
Televisiolupamaksu poistettava: POISSA

15 kommenttia

kantsurulesnot

17.9.2009 11:35

Kovin kantsu on kyllä 41 seutu, ei 42.

pelimannilta sitratorille, radan toisella puolella on ihan eri kuviot

Elävän elämän kehto, Nyky-Suomen New York;)

GCRW

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mies27vxxx

20.9.2009 17:15

Mieluusti Amadeusta katselisi enemmänkin vähissä vaatteissa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kaukaisempi sukulainen

27.9.2009 01:35

Jutussa Amadeus Lundbergista väitetään mm, että "isoisän ja isoäidin luona ei saanut pitää kyynärpäitä pöydällä..". Tässä täytyy olla virhe, sillä Lundbergin äidinpuoleinen mummo kuoli jo äidin ollessa lapsi. Lundberg siis ei ole voinut käydä ko. Merja-isoäidin luona, joka sukulaisilta kuulemani mukaan oli hyvin sydämellinen ihminen. Ei todellakaan mikään nipottajatyyppi tms.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jookkkjj

27.9.2009 11:42

Oletko kuullut että ihmisillä on yleensä mies ja naispuolinen vanhempi, joten sillon on myös kahdet isovanhemmat, tässä taitaa olla kyse Äidin puolelta olevista isovanhemmista. Aivot päähän.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kaukaisempi sukulainen

28.9.2009 02:40

Niinpä juuri! Äidinpuoleinen isoäiti, joka kuoli kauan ennen Amadeuksen syntymää. Eli ei ole voinut olla istua hänen ruokapöydässään...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

idioottizzz

6.10.2009 11:17

Miksi sinä kaukosukulainen keksit tuollaista mustamaalaamista.
Amadeuksen äidin puolelta oleva isoäiti ei elä, mutta isoisä on ollut naimissa uuden naisen kanssa koko amadeuksen elämän, joten hän on pitänyt Ella-Liisaa toisena isovanhemmistaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MOIMOIMOI

9.12.2009 17:30

Gildan kommentit x)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AN66

22.5.2010 11:59

Romani voi olla julkisuuden henkilö siinä missä muutkin, ei sellainen ole kaupunkilehdessäkään itsensä myymistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rituscha

26.10.2010 19:52

minä tykkään hemmetisti tosta Amadeuksesta! Hänen laulunsa kuunteleminen tekee minut onnelliseksi! Ja hänessä on tommosta todella hienoa nuoren ihmisen viisautta, pois alta! Olen 63v ja minun isäni äiti oli mustalainen. Se oli suuri ja häpeällinen salaisuus meidän suvussa, valitettavasti. Minulle se kerrottiin vasta kun olin 30v. HYVÄ AMADEUS!! PYSY VAIN ITSELLESI USKOLLISENA, PIDÄN SULLE PEUKKUJA KAIKISSA ELÄMÄSI KÄÄNTEISSÄ!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

miä

20.1.2018 23:00

peukku siulle

Mimosa61

19.6.2011 21:17

Amadeus! Olet mahtava laulaja ja sinusta varmaan kuullaan vielä. Tee ihmeessä kirkkokonsertteja, sillä olet mahtava virsien tulkitsija. Oi Herra, jos mä matkamies maan on todella ihana. Löysin sen YouTubesta ihan sattumalta, ja nyt kuuntelen sitä kyyneleet silmissä. Kiitos Amadeus! Älä välitä kateellisten ihmisten puheista. Olen itse 61v mummo, ja olen menettänyt sydämeni sinun hengellisille lauluillesi. Olet myös mahtava vanhojen tangojen tulkitsija. Iso kiitos!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lottopotti

26.7.2011 18:08

Amadeus! Sinulla on mahtavat laulunlahjat, ihana ääni. Esiintymisesi on välitöntä ja valloittavaa, sinulla on tyylitajua ja karismaa. Kaipaan tuubiin lisää videoita esiintymisistäsi. Onko niitä mahdollista saada sinne? Ja sitten vielä: älä välitä ala-arvoisista kommenteista. Aina on ihmisiä, jotka puhuvat pahaa. Sellaisille puheille ei kannata korvaansa lotkauttaa vaan kulkea rohkeasti omaa tietään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AmadeusSIXPACK

26.6.2012 00:53

Uulalaaa Amadeus mikä vartalo! Nam :P Julkaisisitko sellaisen kuvan jossa sulla on kauluspaita auki ja leveä-solkinen vyö ja farkut :P naminami Amadeus. Vähän enemmän paljasta pintaa, pliis :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tamperelainen fani

21.5.2014 14:26

Kierrä ihmeessä eri paikkakunnilla! Tuot iloa kuulijoille ja osaat laulaa tenoriklassikoita ja leikillisempiä lauluja. Etkä pönötä. Siitä kiitos!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aman valloittama

3.8.2014 06:51

Hyvä kommentti. Amadeus on huikea laulaja ja sympaattinen tyyppi. Ja just; odotan innolla Ampulta muitakin genrejä kuin tangot. Tenoriklassikot yess! YouTubessa on mm. videoklippi Caruso-biisistä; tosihieno tulkinta ja paneutuminen. Amatöörivideot eivät vaan anna täyttä kuvaa. Olis kiva kuulla myös joku Elvis-veto.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi