Bro Yoga eli Broga on miehille kehitetty joogalaji

Voisimme melkein vannoa, että lajin on kehittänyt Barney Stinson.

Kuva: shock / Fotolia

Jooga voi olla kovaa treeniä, jonka parissa viihtyvät kovakuntoiset lihaskimput. Siksi on kehitetty Lontoossa supersuosituksi noussut Broga-jooga, jossa vaaditaan paljon fyysistä voimaa ja kestävyyttä. Brogan kehittäjä tuo luomuksensa nyt myös Suomeen.

Lontoolainen Matt Miller ryhtyi kehittämään bro-yogaa, koska hän uskoi, että miehet tarvitsevat joogan, joka ei tunnu pelottavalta filosofioineen ja patsuliöljyineen. Millerin kuva perinteisestä joogasta on melko sterotyyppinen, mutta niin on ehkä monen muunkin, koska brogasta on tullut niin suosittu laji.

"Joogan pitää tuntua haastavalta eikä hukatulta ajalta, jonka voisi käyttää muuhun treenaamiseen", Miller sanoo.

Kehonrakennuksessa kilpaillut ja opiskeluaikoinaan jenkkifutista pelannut Miller ei vastaa perinteistä kuvaa joogaohjaajasta. Hän uskookin, että broga-jooga murtaa yleisiä mielikuvia joogasta ja tarjoaa salitreeneihin tottuneille urheilijoille tervetullutta lihasten venyttelyä ja avaamista. Broga-joogalla voidaan myös parantaa urheilusuoritusta vähentämällä vammoja, jotka johtuvat lihasten ja lihaskudosten ylijännittyneisyydestä.

"Broga perustuu perinteisiin jooga-asentoihin eli asanoihin. Tuntien rakenne on urheilijoille tuttu: aloitetaan dynaamisella lämmittelyllä, sitten keskitytään vartalonosa kerrallaan voimaan ja lopuksi samaa aluetta avataan ja venytellään. Toistoja on paljon ja liikkeet pohjautuvat edellisiin liikkeisiin", Miller kuvailee.

Vaikka Broga-tunnit kehitettiin alun perin miehille, myös naiset ovat löytäneet ne ja tunneilla on naisohjaajiakin. Millerin mukaan brogasta innostuvat naiset ovat usein tottuneita joogaajia, jotka kaipaavat myös kovempaa treeniä.

Broga-joogaa harrastetaan Iso-Britannian lisäksi myös Espanjassa, Hollannissa, Italiassa ja Kreikassa. Suomessa – joka on myös Millerin isoisän kotimaa - sitä päästään kokeilemaan ensi lauantaina, kun nettijoogapalvelu Yoogaia tuo broga-tunnit suomalaiskoteihin.

Yoogaia järjestää ensimmäisen Broga-joogatunnin Matt Millerin johdolla lauantaina 9. toukokuuta kello 11.00.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi