Cityn opas Kaivopuiston vappuun

Opiskelijoiden tärkeimmät koordinaatit

1800-luvulla se alkoi, opiskelijavappu nimittäin. Alun perin suomenkieliset ylioppilaat juhlivat Alppilassa ja ruotsinkieliset Kaisaniemessä ja erityisesti Catharina (Kajsa) Wahllundin ravintolan ympärillä. Kajsan syntymäpäivä oli toukokuun ensimmäisenä, ja ylioppilaat kävivät esittämässä hänelle tervehdyksen laulaen. Kaisaniemessä on edelleen ruotsinkielinen opiskelijajuhla Valpurin päivän aamuna.

Vuodesta 1927 alkaen suomalaisylioppilaat marssivat Kaivopuistoon, koska he halusivat viettää juhlaa "ravintolasta riippumatta". Pitkien pöytien ääressä siemailtiin simaa, boolia ja punssia.

1970-luvulta lähtien opiskelijan on tunnistanut paitsi valkoisesta lakista myös haalareista. Alun perin lakin sai laittaa päähänsä keskiyöllä, ja samaan aikaa lakitettiin Mantan patsas Kauppatorilla. Vuonna 1978 lakitus oli kuitenkin pakko siirtää alkuiltaan, koska tapahtuma oli alkanut saada yleisen mellakan piirteitä.

Nykyään kukin opiskelijajärjestö kirmaa Kaivopuistoon heti aamutuimaan, jotta se oma kivipöytä tai tuulensuojainen notkelma saataisiin vallattua ennen muita. Jos käyt omimassa jonkun näistä paikoista aamuyön tunteina, voit olla varma, että saat kimppuusi krapulaisen ärtyneen opiskelijajoukon. Kippis ja skål!

1. Kemistit
Helsingin yliopiston kemistit HYK kokoontuu joka vuosi loivassa rinteessä, josta näkyy kirkon torni. Samoilla mäennyppylöillä saattaa tavata myös teekkarikemistejä.

2. Valtsikkalaiset
Valtiotieteiden opiskelijat Kannunvalajat kokoontuu lainapeitteelle Ullanlinnanmäen itärinteelle puun juurelle sekä vappuna että laskiaisena.

3. Teologit
Teologisen opiskelijajärjestö matkaa Pyhän Henrikin kirkon ohi puistokatua "mukavaan notkelmaan, jolta avautuu näkymä merelle". Suunnitelmissa on hankkia katos, mutta toistaiseksi järjestön voi bongata violettien haalarien ja samanvärisen lipun perusteella.

4. Pykälälaakso
Oikeustieteilijät parkkeeraavat Pykälälaaksoksi nimettyyn notkelmaan. Mukana on iso lainapeite ja säästä riippuen erilaista piknikvarustusta kertakäyttögrillistä lähtien.

5. Opet
Kasvatustieteilijöitä löytyy varmimmin lasten leikkikentän puolelta, kuinkas muuten. Turkoosihaalariset tulevat opettajat leikkivät piirileikkejä ja laulavat lastenlauluja kalliotasanteella keltapunamustan lippunsa alla.

6. RWBK
Mäen korkeimmalla kohdalla töräyttelee torviaan koko vappuaamupäivän teekkaripalokuntaorkesteri Retuperän WBK. Viereen saa paloautonkin hyvin parkkiin.

7. Sauna-auto
Mäellä saunovat usein Teekkarien Autokerhon jäsenet harjakattoisessa perävaunusaunassaan. Sauna vetää vajaat kymmenen henkeä, ja sisään otetaan myös halukkaat ohikulkijat.

8. Vappumatinea
Aamuyhdeksältä Ylioppilaskunnan laulajat konsertoivat täällä. Samalla kuullaan viiden pääkaupunkiseutulaisen ylioppilaskunnan puheenjohtajan puheet.

9. Teekkarit
Monet teekkariporukat pyrkivät mahdollisimman ylös mäelle. Esimerkiksi Vuorimieskillan valkoinen paviljonki kohoaa pikkuisella hiekkakentällä. Pöydät notkuvat killan piikkiin menevistä nakeista, perunasalaatista ja joskus myös kuohuviinistä. Porukan erottaa erityisen kovasta metelistä. Lähistöllä heiluvat myös sinihaalariset rakennusteekkarit ja keltaista väriä tunnustavat puuteekkarit.

10. Kylterit
Kallionkielekkeestä muodostuva pöytä on kauppatieteilijöiden kulttuurijaoston mielestä mainio brunssipaikka. Vihreävalkoisen KUJ-lipun alla parveilee joukoittain vihreäpukuisia olentoja.

11. Veli vaalean-punainen ja sisar hento valkoinen
Koneinsinöörikilta on tavannut pystyttää telttansa tähän, koska paikan ohi kulkee paljon tuttuja. Valkohaalariset Kouvolan kieltenopiskelijat aikovat lyöttäytyä vaaleanpunaiseen pukeutuvien ystäviensä seuraan.

5 kommenttia

kenzu

23.4.2004 14:22

Joopajoo. Alueilla 1-10 juhlii teinejä niin perkuleesti. On pissistyttöjä siidereineen, hopparipoikia ja rautatieaseman somalit saapuvat myös suorittamaan järjestäytynyttä rikollisuuttaan(en haluaisi olla rasistinen, mutta kun näin se vaan on. nim.kokem.).

Ursulan parkkipaikalta löytyy kruisalevia nuoria ja myös todella kännisiä jenkkiautoharrastajia linttoineen, jotka kännipäissään haluavat rähistä kaikille muille, kuin jenkkihenkisille. Paikalla toki on myös virkavalta, joka pyörii ympäri puistoa, mutta joskus läheltä seuranneen olen huomannut, että harvoihin tappeluihin poliisi pääsee väliin, kun nämä tappelut ja ryöstöt tehdään ihmisringin sisällä.

Itse olen suunnitellut Kaivopuistoon menoa vappuna. Autolla voisi mennä, mutta ei siellä puistossa jaksa olla selvinpäin ja mitä luultavammin auto saa pullosta tai monosta. Ehkäpä menen kaverien kanssa Kaivariin juomaan pari tämän vuoden ensimmäistä ulkosimaa =) ja matkaan tämän jälkeen johonkin kuppilaan, koska hermot menee oksettavan näköisen Itä-Helsingin rappionuorison kanssa.

Kaikki nämä perustuu kokemuksiin =) Mutta vappu on kännijuhla ja ainakin jonkun aikaa pitää olla ulkona häröilemässä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viininpun

25.4.2004 15:03

Kenzu on väärässä! Vappuaattona kaivopuisto ollee teinien valtaama, mutta vappupäivänä suurin osa porukasta on päälle 20 v. opiskelijoita! On nimittäin kokemusta täälläkin :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hgfgh

27.4.2004 13:36

Kas hups, tuli luettua toi juttu ylihätäiseen. On niitä teinejä ollut vappupäivänäkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HYK

28.4.2004 10:59

Jutusta oli jäänyt pois tieto, että kemistit pukeutuvat tyylikkäisiin mustiin haalareihin ja meidät löytää väentungoksesta vihreän lipun alta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zonzon

2.5.2004 19:17

koska hermot menee oksettavan näköisen Itä-Helsingin rappionuorison kanssa.

AHAHA. Taidat olla niitä maankuuluja koneteekkareita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi