Kaikki nuoret tyypit ovat sekaisin uudessa draamasarjassa

YLEn raju uutuussarja on väritetty mustalla huumorilla. Mukana myös Antti Reini ja Paperi T.

Palkitun #Lovemilla-nuortensarjan tekijöiden uusin taidonnäyte Sekasin sijoittuu psykiatrisen sairaalan suljetulle osastolle, jossa sarjan nuoret päähenkilöt ovat hoidettavina. Sekasin on kuvattu autenttisissa puitteissa Kellokosken mielisairaalassa.

Sarjan päähenkilö on 17-vuotias Papillon (Elias Westerberg). Hänellä on väkivaltainen, päihteitä väärinkäyttävä isä (Antti Reini), jonka vanavedessä myös Papillonin elämä on suistumassa pois raiteilta. Jos kurssi ei vaihdu, on hänen määränpäänsä nuorisovankila. Suljetulle osastolle Papillon päätyy sekakäytöstä aiheutuneen psykoosin johdosta.

Satakieli (Eve Hotti) on suomenruotsalaisessa perheessä varttunut parikymppinen sairaanhoitajaopiskelija. Hän on luova persoona, joka joutuu silmätikuksi ja kiusatuksi – kunnes skitsofrenia puhkeaa. Hyde (Anssi Niemi) on maanisdepressiivinen: välillä menee kovaa, mutta vastapainona on halu kuolla. Lumikki (Anna Böhm) kärsii kiltin tytön syndroomasta. Lopulta liika suorittaminen vie Lumikin kuilun reunalle.

Neljä päähenkilöä kohtaa toisensa psykiatrisen sairaalan suljetulla osastolla. Sarjan käsikirjoitus on ideoitu yhteistyössä mielenterveyskuntoutujien kanssa.

Päähenkilöjen tarinat kuulostavat lohduttomilta, mutta maailma ei kuitenkaan lopu mielisairaalan ovelle, oikeastaan päinvastoin. Sarjan maailma muistuttaa kenen tahansa nuoren elämästä, joskin äärimmäisen vahvoin värein piirrettynä. Sekasin voi olla sokeeraava, mutta sen näkökulma on inhimillinen ja sen huumori kukkii kaikissa mustan sävyissä.

”Aihe on todella tärkeä ja se tuntuu hämmentävän ajankohtaiselta. Uskon, että meillä on käsissämme harvinaisen onnistunut yhdistelmä koskettavuutta ja huumoria", ohjaaja Teemu Nikki sanoo.

“Käsikirjoitus perustuu osittain oikeisiin tarinoihin, mutta hahmot ovat fiktiivisiä. Iso osa mustasta huumorista syntyy siitä, että totuus on paikoin uskomatonta”, jatkaa käsikirjoittaja-tuottaja Jani Pösö.

Sekasin-sarjan tunnusbiisinä soi rapyhtye Ruger Hauerin Sekasin, jonka musiikkivideo on kuvattu sarjan kuvausten yhteydessä Kellokosken sairaalassa. Sarjassa pienessä roolissa esiintyy myös yhtyeen jäsen, kaksinkertaisesti Emma-palkittu Paperi T.

Lue myös Eve Hotin haastattelu: Vähän erilainen Hotti

Katso ohjelman lähetysajat.
Sekasin Yle Areenassa ja YouTubessa Yle Areenan tilillä 14. toukokuuta kello 20.
Sekasin Yle TV2:ssa neliosaisena puolituntisena sarjana 23.–26. toukokuuta kello 20.30.

3 kommenttia

kokenut suomessa

28.5.2016 06:24

Sarja on kaukana todellisuudesta.. mielisairaaloissa potilaat pelkaa henkilokuntaa. henkilokunnan kanssa ei keskustella lainkaan..se on hyvin yksipuolista komentelua ja mitaan tuontyyppista ei ole.. eristyksiin joutuu hyvin pienesta kritiikista esim. maininnasta etta psykiatria on laaketeollisuuden bisness..ohjelmassa yksilot kayttaytyvat ja puhuvat kuten tasavertaiselle siviilissa.. Tulee muistaa etta mielisairaala on myos vankila ja joissakin tapauksiss mielipidevankila, jolloin yksilo on suljettu julkisen sektorin kritiikista, tai valituksesta julkishallinnon virkamiehista.. tunnetuin tapaus oli Riita kauppinen..
mutta niita tapauksia jotka eivat ole julkisuudessa on tuhansia, heidan tapuksess terveydenhoito on kayttanyt psykosomtiaa.. eli virkamiehisto on keksinyt syyn - kehon olemassa olevista sairauksista, joiden esittamisesta virkatohtorille on tehty mielisairaan paperit- tilaustyona, ett henkilo saadaan vangittua ja todellinen syy on siviilimielipiteet tai riita virkamiehen kanssa..ja terveyskeskukselle on annettu kasky: tuli henkilo minka kehon vaivan tai taudin kanssa thansa terveyskeskukseen..(rintapatit) niin hanet on pakotettava etukateen rasvatulle kolonnan omalle psykiatrille jajoshenkilo ei mene (ansaan) niin virkakolonna lahettaa ambulanssin ja poliisin.. Nailla uhreilla (suomessa) on juuri tuolloin akuutti aivokalvontulehdus/ kasvain/ kilpisrauhas tai muu vakava sairaus silla yksilot jotka kritispivat ja nakevat virheita joutuvat mustalle listalle ja ovat oppineet pelkaamaan yleensa tohtoreita jotka hoitavat valtion virkaansa tehden kaiken sen pahan jota valtio kaskee.
Ja valtiot kaskevat kritisoijat mielisairaalaan, jota varten koululaaketiede (valtion rahoitusnaruss) on tehnyt psykosomatien teorian etta kehonkivuista (joita yleensa ihmisilla on kaikkien sairauksien kohdtessa) saadaan humiliood uksilo mielisairaan kirjoihin ja hanen uskottavuutensa pois, koska han on vaarallinen kritisoija..

Toivoisin realistisia ohjelmia..kuinka kehonkipu potilaita raahataan mielisairaalaan, ja kuinka heille ri ole edes perusverenkivaa viela tehty mutta on jo usempi psyykkediaknoosi..
Nain virkamiehisto kasittelee kritisoivia kansalaisia myos suomessa ja yksilo ei ole silloin mielisairas vaan valtio joka ei sieda kritiikkia. Suomen osalla julkinen sektori joka kohtelee kuin KGB niita jotka ovat valituksen tehneet tai hakevat oikeuksia..niin mentyaan seuraavan kerran terveyskeskukseen jonkin vaivan takia..niin he loytavat itsensa vankilasta..koska julkistalousmaissa ei kritisoida tai haeta oiikeutta ilman rangaistusta.

heidan terveytta ei hoida suomessa kukaan..he ovat yhteiskunnan hyljioita, jotka joutuvat itse maksamaan kaikki leikauksensa ja varmimmin se on biisasta tehda maan ulkopuolella ssilla maan sisalla on todella varallista menna valittamaan yhtaan kehon vaivaa, koska virkamiehisto hypdyntaa sen tilaisuuden sadisminsa harjoittamiseen psykosomatialla ja tahallaan ja sen nakee siita etta kun yksilo tuo yksityiselta tai ulkomailta paprut etta tassa se mielisairaus on leikattuna (kasvain paasta) jota te intittemielisairaudeksi koska julkisen teko on tahallinen niita keinotekoisia sadismissa tehtyja mielisiraan pepereita ei kotjata.

kuvatkaapa sita pelkoa.kuonka potilaat pelkaa sadostisia psykoatreja ja henkilokuntaa joka ei salli etta henkilo esittaa mitaan, joka puheesta mikali senon asiallista, mutta kriittista tulee eristys..

psykoatria ei todellakaan ole noin auvoisa ja rento alue.. vaan je ovat yhteiskunnan rankaisijoita.. ja se tulisi nakya ohjelmissa..se raaka julmuus ja kifutus.. johon ihminen joutuu syytta, jos kritisoi asialisesti esim. psykoatrian teoriaa ja sanoo etta se on teoria kuin pannukaku ilman toeteelosta faktaa.. on vain teoria, ei tiede, vaikka silla on isot opukset kuin pannukakuteorialla, etta se nayttaa tieteelta. Se on kuitenkin vain laaketeollisuiden gurujen tekema kokonaisnakemus ihmisen nakymattomasta isimmasta ja tehty siten etta se tuotta biljardeja supmenkintadolla laaketeollisuidelle rahaa. eli tohyoreille itselleen jotka ylla pitaa psyukke- pannukakku teoriaa..naista mielipiteista ostutaan vankilassa ja pitkaan ja kaikki eristysmuodot on kaytossa kyseista kritisoijaa kohtaan ja kuvatkaa sita pelkoa joka henkilolle tulee julkistaloutta- ja sen tohtoreita kohtaan- puhumattakaan psykiatreista jotka ovat pahan ruumiillistuma kuten sovietissa....heille todellakaan ei puhuta mitaan.
Heita pelataan kuin juutalainen ss sotilasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sammakkoihminen

16.8.2016 04:44

Missähän sairaalassa säkin oot ollu. Mulla kyllä on ihan erilainen kokemus mielisairaalasta, kuin sulla.

hellakaarina

28.5.2016 10:20

Tervetullut aihe yleltä ottaa näyttävästi esille. Upeat näyttelijävalinnat sarjassa. Teemu Nikin toteutus on vain valitettavan vanhanaikaisen stereotyyppisen äijähuumorin sävyttämä ja heijastelee toki yhteiskuntamme vallitsevaa todellisuutta. Nikki saattaisi hyötyä yhteistyöstä naisena olemisen kulttuurista ponnistaneen ja maailmaa kriittisesti tarkastelleen käsikirjoittajan kanssa, että totetuuksiin tulisi tuoreempia, moniulotteisempia ja vivahteikkaampia sävyjä, joissa näkyisi myös naisten ja tyttöjen ääni omalla tavallaan eikä tällaisen äijämäisen huumoriajattelun kautta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi