Sirkat on jo niin passé, maistuisiko toukka? – ensimmäiset suomalaiset ruokatoukat markkinoille

Keittiömestari Aija Viitaniemi ottaa hyönteisravintoa haltuunsa tuomalla markkinoille ensimmäiset suomalaiset jauhopukintoukat.

”Kun uskaltaa kokeilla ja ylittää ennakkoluulonsa, hyönteisruoasta tulee pian aivan normaali herkku. Minulle ne ovat jo sama asia kuin jos laittaisi karkin tai keksin suuhun”, sanoo keittiömestari ja elintarviketieteiden maisteri Aija Viitaniemi.

Sirkka on jo löytänyt tiensä erilaisiin ruokiin ja ruokatuotteisiin, mutta toukista on toistaiseksi ollut vähemmän puhetta hyönteisruoan yhteydessä. Nyt kauppojen hyllyille ilmestyy suomalainen toukka-vaihtoehto, kun Viitaniemen Chefbugin tuotteet saapuvat kauppaan.

Jauhopukintoukkia kuvaillaan rapeiksi ja herkullisiksi. Viitaniemen oma suosikki on rapea barbeque-toukka. Chefbug haluaa tehdä hyönteisruokaan tutustumisen helpoksi esimerkiksi pienten maistelupussien ja hyönteisreseptiikan avulla.

Kokki, keittiömestari ja ravintola-alan ammatillinen opettaja Viitaniemi sai yritysidean vuonna 2015 tutkiessaan opiskelijoiden kanssa, mitä ihmiset syövät tulevaisuudessa.

”Hyönteisistä tulee vielä tärkeä lihan korvaava ekologinen proteiinin lähde”, Viitaniemi uskoo.

Hyönteisruoka on ravintoarvoiltaan erinomainen lisä ruokavalioon. Esimerkiksi sirkoissa on runsaasti proteiinia ja hyviä, pehmeitä rasvahappoja, magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja B12-vitamiinia. 

Mutta ei Aija Viitaniemi innostunut hyönteisistä niiden terveellisyyden, vaan maun vuoksi:

”Niissä on ihan oma umaminen makunsa. Esimerkiksi paahdetut jauhopukintoukat ovat todella herkullisia, ihanan kullanruskeita ja rapeita. Ne tuovat ihan erityisen aromin suolaiseen ja makeaan ruokaan.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi