Suomi 100 kyllästyttää, vaikka on vasta tammikuu

Satavuotiaan Suomen juhlinta aloitettiin jo viime vuoden puolella. Itse juhlaan on vielä 11 kuukautta, ja kaikki ovat kurkkuaan myöten täynnä teematuotteita ja -tapahtumia.

Kuva: kmit / Fotolia

Suomi 100 -viinit. Suomi 100 -kiitosjuhlatapahtuma. Suomi 100 -arvat. Suomi 100 -dokumenttielokuvatapahtuma. Suomi 100 -karkit. Suomi 100 -reseptikirja. Suomi 100 -liköörit. Suomi 100 -kirjoituskilpailu. Suomi 100 -muki. Suomi 100 -näyttely. Suomi 100 -jauhelihapakkaus. Suomi 100 -kosmetiikka.

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja juhlinta aloitettiin hyvissä ajoin jo ennen 99-vuotispäivää. Valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 -hanke on täyttänyt kauppojen hyllyt ja tapahtumakalenterit juhlavuoden teematapahtumilla ja -tuotteilla. Juhlavuosiohjelmaa ja -tavaraa on niin paljon, että mukana pysytteleminen on täyttä työtä. Ja lisää on toki tulossa – onhan vasta tammikuu. 

On upeaa, että satavuotiasta Suomea juhlitaan. Maassamme on tapana juhlia etenkin isänmaallisuuteen liittyviä saavutuksia arvokkuudella ja vakavuudella riemun ja yhdessäolon sijaan. Siitä Suomi 100 -hankkeelle täydet pisteet.

Mutta eikö vähempikin riittäisi? Elämme vasta juhlavuoden ensimmäisen kuukauden puoliväliä, ja kaikki tuntuvat olevan kurkkuaan myöten täynnä Suomen satasta. Teema kuitenkin jatkuu vielä koko vuoden.

Vaikka niitä on paljon, eivät Suomi 100 -tuotteet ole ihan mitä sattuu: mukaan on valittu sellaisia yrityksiä ja tuotteita, jotka panostavat yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Se on Suomi 100 -tunnuksen edellytys ja hyvä puoli.

Toisaalta juhlavuoden tuotteiden valinta tuntuu vaatimuksista huolimatta hetkittäin umpimähkäiseltä, kuten esimerkiksi virolainen Suomi 100 -likööri, jota joulukuussa hämmästeltiin. Hämmästelyn vanavedessä herää myös kysymys: tarvitseeko juhlavuoden tuotteita olla olemassa? Ainakaan tällaisia määriä?

Vastaus löytyy Suomi 100 -hankkeen sivuilta, joilla kerrotaan, että tutkimuksen mukaan puolitoista miljoonaa suomalaista on kiinnostunut teematuotteista juhlavuoden kunniaksi. Tutkimus ei kuitenkaan kerro, tiesivätkö tutkimukseen vastanneet suomalaiset, että teematuotteilla tarkoitetaan arpoja, jauhelihapakkauksia tai ulkomaisia alkoholeja.

Juhlavuoden teema on Yhdessä, ja kaikki todella tuntuvat olevan siinä mukana. Tapahtumia, ilmiöitä tai tekoja juhlavuoteen liitettäväksi voi ehdottaa kuka tahansa. 

Mutta rajansa kaikella, eikö?

1 kommentti

Kauppias72

15.3.2017 18:48

Olet kyllä oikeassa. Kaikkea sitä on tarjolla;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi