Tavat, jotka tuhoavat aivojasi

Aivosolut uusiutuvat vielä aikuisiälläkin, mutta moni yleinen tapa tuhoaa niitä.

Kuva: © kaalimies / Fotolia.com

Yleisesti luullaan, että aivosoluja olisi rajallinen määrä, mutta asia ei kuitenkaan ole ihan niin. Suurin osa niistä kasvaa kyllä jo nuorena, mutta osa vielä aikuisiällä. Neurogeneesin nimellä tunnettua uusiutumista tapahtuu esimerkiksi tärkeässä aivojen osassa hippokampuksessa, joka säätelee muistia, tunteita ja oppimista.

Aivosolujen tuhoajista monelle ensimmäisenä mieleen tulee alkoholi. Medical Daily nosti esiin joukon muita valitettavan yleisiä aivosolujen tuhoajia.

Univaje 

Useimpien aikuisten tulisi nukkua n. 7-9 tuntia yössä, suosittelee yhdysvaltalainen National Sleep Foundation. Silloin aivoille jää tarpeeksi aikaa unen eri vaiheille ja erityisesti REM-unelle, jonka aikana keho täyttää energiatasoja ja varastoi muistoja. Univaje vaikuttaakin juuri niihin soluihin, jotka tekevät olosta energisen. University of Pennsylvanian tekemän tutkimuksen mukaan unenpuute voi tuhota aivosoluja. Toinen tutkimus kertoo vähäisten yöunien vaikuttavan eniten yli 60-vuotiaiden aivoihin.

Nestehukka

Syy, miksi alkoholi yhdistetään aivosolujen tuhoutumiseen, on sen aiheuttama nestehukka elimistössä. Aivoista noin 75% on vettä, ja nestehukan yllättäessä aivot yrittävät imeä mahdollisimman paljon vettä aivosoluihin. Sen seurauksena solut saattavat revetä. Alkoholinjuonnin yhteydessä, niin kuin keskellä arkipäiviäkin, pitäisi muistaa juoda reilusti vettä.

Stressi

Stressi auttaa keskittymään eteen tuleviin haasteisiin, mutta stressin kasvaessa liian suureksi ja alkaa keskittymisvaikeudet ja hermostuneisuus ja energiatasot lähtevät laskuun. Jatkuvasta stressistä kärsiville ihmisille aivon kortisolitasot nousevat niin korkeaksi, että aivot alkavat tuottaa ongelmia aivoissa.

Tupakointi

Yhdysvalloissa joka viides henkilö tupakoi ja Suomessa arviolta 19 prosenttia miehistä ja 13 prosenttia naisista. Jokainen henkäys filtterin läpi sisältää jopa tuhansia haitallisia kemikaaleja, joista monien on todettu aiheuttavan syöpää. Tutkijat kertovat erityisesti tupakan sisältämän nikotiinin vahingoittavan aivoja.

Huumeet

Marijuana ei tutkimusten mukaan tuhoa aivosoluja, mutta erilaiset huumausaineet kuten kokaiini, metamfetamiini ja ekstaasi kyllä vaurioittavat aivoja. Ne vapauttavat hormoneja jotka luovat hyvän olon. Vaikka olosta tulisi euforinen, vahingoittaa kemikaalipurkaus samalla aivojen neuroneita. Vaarana piilee annoskokojen kasvu, jolloin neuroneita tuhoutuu aina vain enemmän. Toleranssin kasvaessa käyttäjän on vaikea saada hyvänolon tunnetta aikaiseksi ilman huumausainetta ja lopputuloksena on riippuvuus.

Lähde: Medical Daily

2 kommenttia

Hampuusssi

27.3.2015 14:51

"Marijuana ei tutkimusten mukaan tuhoa aivosoluja, mutta erilaiset huumausaineet kuten kokaiini, metamfetamiini ja ekstaasi kyllä vaurioittavat aivoja."

Mikäköhän marijuana (marihuana!) on, jos ei huumausaine? Lääkeyrtti vai ruokakasvi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hippijäine

29.3.2015 19:16

Lääkeyrtti

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi