Wille Rydman – Übermensch

Kuinka se kehtaa? Kaivaako se verta nenästään?

Wille Rydman menee nukkumaan vasta aamukolmelta.
Wille Rydman menee nukkumaan vasta aamukolmelta.

Hänen ei koskaan tarvinnut lukea kokeisiin. Hän valmistui maisteriksi kahdessa vuodessa. Hän on vasemmistolaissäveltäjä Kari Rydmanin pojanpoika, joka valittiin Kokoomusnuorten puheenjohtajaksi 23-vuotiaana. Hän kannattaa avoimesti tasaveroon siirtymistä eikä pelkää sanoa haluavansa niskalenkin maahanmuutosta. Kuinka se kehtaa? Kaivaako se verta nenästään?

"Kaksi miestä voivat olla erinomaisia vanhempia."

"Kannabiskysymyksessä on hyvä miettiä, rangaistaanko oikeista asioista."

"Suomessa on ajatus, että jos asetetaan mahdollisimman tiukat kiellot, niin asiat, kuten alkoholikuolemat, korjaantuvat. Ei se niin mene."

Nämä ovat konservatiiviksi tunnustautuvan Wille Rydmanin mielipiteitä. Keväällä Wille sai kuulla maahanmuuttomielipiteistään kauhistelua, voivottelua, haukkumista.

Helteisenä perjantaiaamuna, kello on nauhurin käynnistyessä 10.17, Wille Rydman istuu Bulevardin Kahvisalongin nurkkapöydässä, paikkavalinta hänen, ja katsoo pelottavan syvälle silmiin. Häntä on helppo kuvailla yhdellä adjektiivilla: jämpti.

Hänellä ei ole pukua. Ei solmiota. Vain farkut ja vaaleanruskea pikeepaita. Iho on normisuomalaisen vaalea, tukka kynitty päälaelta nopeasti kuivuvaksi, kiireisen kaupunkilaismiehen malliksi.

Ennen tapaamista kyselin Willestä ärsyyntyneiden käsityksiä miehestä: tosikkomainen, ärtyisä, henkisesti viiskytplus ja äidin silittämä kauluspaita.

Toteutunut ensivaikutelma: business-like, täsmällinen, itsenäisen oloinen ja huomattavan lyhyt mies. Juo kokista lasipullosta. Kuin nuori republikaani. Lisäksi minulla on ainakin yksi todiste siitä, ettei Rydman ota itseään aina liian vakavasti.

Kun kuvaaja ehdottaa, että hän istuisi Bulevardin ja Mannerheimintien kulmaan kerjäläiseksi (tarjoan toki City-lehden perseenalustaksi), hän painaa puuta. Ihmiset tuijottavat.

Mein Kamppi

Wille Rydman sanoo suoraan, ettei koe elävänsä tavallista 25-vuotiaan elämää.

"Elämäntapani on vähän keski-ikäinen, mutta sille on syynsä."

Kuten kokopäiväinen luottamustehtävä Suomen suurimman poliittisen nuorisojärjestön puheenjohtajana? Kyllä. Syitä on lisää. Teemme listan.

Kokoomusnuoret ovat tunnettuja bileistään, joissa viina virtaa. Wille käy ulkona, hän käy bileissä, eikä hän sentään ole absolutisti. Vaan väittää olevansa kohtuukäyttäjä:

"Bileissä samppanja tai valkoviini. Mutta olen enemmän after work -mies. Olut töiden jälkeen, joskus kuiva siideri."

Voimme nähdä hänet Kappelissa, Teatterissa, Esplanadilla tai joskus harvemmin The Tigerissa.

Tai Kampissa Kalevankadulla, jossa hän asuu 1800-luvulla rakennetussa uusklassisessa talossa. Kamppiin Wille muutti, sillä asui lapsuutensa Uudenmaankadulla ja halusi ostaa asunnon samoista maisemista. Syy numero kaksi: hänellä on 21-vuotiaana hankittu omistusasunto ja oma mökki Vihdissä.

Ihmissuhderintamalla Willen ote on niin ikään vanhanaikainen. Hän ei halua löytää naista baarista. Edellinen suhde alkoi Wanhojen tansseissa.

"En koe mielekkääksi seurustelua, joka ei tähtää perheen perustamiseen."

Syy numero kolme: kaksi vuotta sitten hänellä päättyi pitkä, kuusi vuotta kestänyt parisuhde.

Siis tärkein ihmissuhde tällä hetkellä on 23-vuotias sisko Saara.

"Näemme viikoittain, vietämme toisinaan yhteisiä viikonloppuja. Lähennyimme lapsena, kun jouduimme kokemaan paljon perheessä."

Willen vanhemmat erosivat, kun hän oli neljä. Wille jäi kotiin Saaran ja äidin kanssa. Äiti on nykyisin sairauseläkkeellä, isä kuoli ihosyöpään vuonna 2007. Syy numero neljä: rikkinäinen perhe, vastuunotto omasta elämästä aikaisin.

Kyllä, hänen unelmaansa voi tarkastella siten, että hän haluaa jotain, mitä ei lapsena itse saanut.

Kenties hämmentävintä Willessä on kuitenkin se, että hän valmistui maisteriksi yleisestä valtio-opista kahdessa vuodessa. Syy numero viisi: hän ei enää opiskele, kuten merkittävä osa ikätovereista.

Miten on mahdollista valmistua niin nopeasti?

"Halusin testata. Asuin ensimmäisen opiskeluvuoteni vielä kotona ja toisen työskentelin ensin Marja Tiuran, sitten Sampsa Katajan eduskunta-avustajana. Ensimmäisenä vuonna sain opintopisteitä 231, eli pääsin jo maisteriopintoihin."

Käytännössä se tarkoitti sitä, että periodin alussa Wille marssi kirjastoon, lainasi säkillisen kirjoja, luki kirjan per päivä ja joka lauantai meni tenttimään jotakin.

Mutta miksi? Siksi, että hän tiesi työllistyvänsä. Hän oli jo toisena opiskeluvuotenaan oman alan töissä.

"Mua voi ihan hyvin haukkua poliittiseksi broileriksi, kyllä sitä monella tapaa olen. Tämä on ammatti siinä missä muutkin."

Jälkikäteen hän vertaa opiskelua intin käymiseen. Asia, joka on hyvä hoitaa mahdollisimman nopeasti alta. Mutta mitä mieltä 25-vuotias, konservatiivinen asunto-omistaja on lukukausimaksuista?

"Koulutuksen on hyvä olla maksutonta, mutta silloin jokaisen, jonka yhteiskunta kouluttaa, pitäisi tuottaa yhteiskunnalle takaisin jotain. On otettava vastuu alavalinnastaan."

Se tarkoittaa suurta opintolainaa. Bingo: Wille Rydman haluaa opintotukijärjestelmän siirtyvän reilusti lainapainotteiseen suuntaan.

Amerikkalainen unelma

Hänen isänsä äänesti demareita. Kotona pelattiin lapsuudessa eduskunta-aiheista lautapeliä.

"Opin nopeasti meidän vaalimatemaattisen järjestelmän ja oivalsin erilaisia parlamentarismin pelisääntöjä."

Willen koulu-ura alkoi Meilahden ala-asteelta. Sieltä hän loikkasi Kruununhaan yläasteelle. Ja edelleen maineikkaaseen Helsingin Normaalilyseon lukioon.

Luokassa hän oli poika, joka ei lukenut kokeisiin, mutta todistuksessa oli silti rivi kiitettäviä arvosanoja.

"Tykkäsin olla mukana asioissa, oli kyse abishow’sta, abikronikoista tai mistä vaan."

Intensiivinen katse seilaa silmieni ja rannekellon väliä. Katsooko hän kaikkia yhtä suoraan silmiin? Kyllä, se on kohtelias tapa. Suomessa se tulkitaan usein iskuyritykseksi. Niin, häntä on haukuttu sovinistiksikin.

Meidän Willemme on kuitenkin tottunut elämään naisten kanssa: On eksä, äiti, Saara ja yksitoista vuotta nuorempi siskopuoli.

Saara ei ole koskaan ollut kiinnostunut politiikasta. Wille ei koe, että politiikkaa olisi kotona tuputettu.

"Mutta oli se aina läsnä. Kasvoin ensiksi vasemmistolaiseen arvomaailmaan. Teini-iässä tajusin, etten voinut jakaa vasemmistolaista ihmiskuvaa tai kyennyt ymmärtämään progressiivisen verotuksen oikeudenmukaisuutta."

Willen mukaan isä oli vasemmalla tottumuksesta: hän oli kiltti poika, joka halusi noudattaa oman isänsä, aikanaan vasemmistolaisena tunnetun säveltäjä Kari Rydmanin arvoja.

"Isoisäni taas oli vasemmistolainen sen vuoksi, että halusi tapella omilta vanhemmiltaan opittuja oikeistolaisia arvoja vastaan."

Jotain isoisä on kuitenkin Willeen jättänyt. Intohimon musiikkiin. Willestä piti tulla ammattisäveltäjä. Hän kirjoittaa edelleen musiikkia vapaa-ajallaan, lauloi nuorempana Cantores minores -kuorossa, soitti huilua ja opiskeli Helsingin Konservatoriolla ja Sibelius-akatemiassa.

Wille kasvatettiin niin vapaasti, ettei hän koe saaneensa kasvatusta ollenkaan.

"Sain tulla ja mennä siskoni kanssa miten halusin. Olimme aika kilttejä, ei meitä olisi tarvinnutkaan vahtia."

Wille on viidennen polven stadilainen, silti avoimesti konservatiivi. Paradoksi? Ei. City-lehden ja Taloustutkimuksen viime vuonna tekemä Nuorison arvobarometri paljasti 15-29-vuotiaat Suomen konservatiivisimmaksi sukupolveksi. Miten Wille perustelisi tämän?

"Nykyisen nuoren sukupolven vanhemmat ovat sitä ikäluokkaa, joka on aikanaan kapinoinut vanhempiaan vastaan omalla radikalismillaan. Ehkä me olemme kapinoineet taas tätä radikalismia vastaan ja löytäneet jotain sellaista, mikä on enemmän isovanhempien tai heidän vanhempiensa ajatusmaailmaa. Tai sitten meidän sukupolvella ei ole ollut mitään kapinoitavaa. Kun maailma globalisoituu, haluamme kestäviä kiintopisteitä ja turvallisuutta."

Omiensa hylkimä

"Käsittämätöntä että Kokoomuksen edustaja lähtee mukaan äärioikeiston leikkeihin!

Hyvinvointiyhteiskunta perustuu heikompien tukemiseen vahvempien tuella. Ilman tätä periaatetta voit palata pimeälle keskiajalle… jossa itse asiassa luostarilaitos ja kirkko harrasti positiivista syrjintää mm. köyhiä, sairaita, leskiä, orpoja, jne kohtaan."

Kommentoi nimimerkki Kansalainen Willen toukokuussa sivuilleen ja City.fi:hin kirjoittamaa blogimerkintää, jossa hän kritisoi enemmistöön kohdistuvaa syrjintää. Merkintä levisi netissä ja sai näkyvän Facebook-huomion. Niin kiitosta kuin kauhistelua.

Kauhistelu sai alkunsa jo vuonna 2009, kun Wille valittiin Kokoomusnuorten puheenjohtajaksi vastaehdokkaanaan Tomi Sandström.

"Olin silloin Niinistön ohella ensimmäisiä, jotka vaativat, että nyt pitää avoimesti puhua siitä, että leikkaukset on edessä. Ne, jotka on tottuneet poliittiseen korrektiuteen, ärsyyntyy tällaisesta."

Nimimerkki Kansalainen heittäisi Willen ulos kokoomuksesta, voisiko hän siis kuulua vaikka keskustan tai perussuomalaisten riveihin?

"En missään nimessä. Keskusta on edunvalvontaorganisaatio, joka pyrkii ajamaan tietyn ihmisryhmän etua, sitä en allekirjoita. Perussuomalaisten talous- ja EU-politiikka taas ovat kaukana omistani."

Väitettä äärioikeistolaisuudestaan hän ei niin ikään allekirjoita.

"Se, mistä yleensä puhutaan äärioikeistona, ei ole itse asiassa oikeistoa ollenkaan. Skinit ja vastaavat. Jos ajatellaan, että oikeistolaisuus on yksilökeskeinen tai korostetun lakia kunnioittava tapa ajatella yhteiskunnallisista asioista, niin äärioikeistolaisiksi kutsutut ilmiöt ovat usein lähempänä vasemmistoa kuin oikeistoa."

Kevään eduskuntavaaleissa Willen kampanja erottui ainakin sloganeilla "Niskalenkki maahanmuutosta" ja "Vihreys käy kukkarollesi". Mainoskampanjaa luultiin jopa antimainoskampanjaksi. Äänekkäimmät vittuilijat puuttuivat myös grafiikkaan – kun Willen nimen googlettaa, hakukone tarjoaa nopeasti lauseketta "Wille Rydman Obama".

Wille näytti mainoksessaan aivan presidentti Barack Obamalta tummaksi photoshopatun ihonsa vuoksi. Hänen ihonsa ei oikeasti ole niin tumma, eikä hänellä ole etnisiä sukujuuria. Siksi hän tyytyy hymähtämään arvailuille.

"Se ei ollut mun päätökseni, vaan graafikon valinta. Ei se ollut mihinkään suuntaan tarkoituksellista. Silti ihmiset provosoituivat."

Vaaleissa kävi kuitenkin köpelösti, blogissaan Wille Rydman myöntää pettyneensä. Tarkistuslaskennan jälkeen tulokseksi vahvistui 4207 ääntä Helsingin vaalipiiristä. Neljä vuotta sitten sillä olisi menty sisään.

"Tarkoitus oli mennä sisään rytäkällä. Totta kai oli pettymys, kun niin ei käynyt, mutta nyt alan ymmärtää, miten suuri kannattajajoukko mulla joka tapauksessa on."

Niin. Ja koska Wille Rydman on VTM-urapoliitikko, broileri, kuten itse juuri väitti, hän aikoo asettua ehdolle seuraavissa, seuraavissa ja seuraavissa vaaleissa.


18 kommenttia

hhjjkkuu

13.7.2011 17:22

pois mun internetistä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jonssi22

13.7.2011 21:51

Hyvä juttu City. Vähän erilaista tekstiä kuin tyypillisiltä "kaikee kivaa kaikille" nuorisopoliitikoilta. Itse en kuulu puolueisiin enkä ole niin hirveän kiinnostunut politiikasta mutta tämäntyyppistä kaveria saattaisin äänestää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vinksinvonksin

14.7.2011 09:36

Mieshän on helsinkiläinen versio Paavo Väyrysestä!

Kaikesta huomaa, että Wille Rydman on vain pelkkä pyrkyri ja kuminen poliittinen broileri. Puheet sepitetään täysin kohderyhmän mukaan, perheen vasemmistolaisuutta kohtaan kannetaan kaunaa heittäytymällä toiseen ääripäähän ja julkisuutta tavoitellaan vain huutamalla lujempaa kuin muut. Ei tästä miehestä ole tekemään muutosta eikä vallankumousta.
Eniten ihmistyyppinä sopisi kiihkomielisen uskonlahkon johtoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kakshuomioo

14.7.2011 11:40

teksti oli kerrankin luettavaa eikä sitä cityn perinteistä näennäismitälie

nimim vinksinvonksin on niin oikeassa kuin olla ja voi (tosin sama havaintohan pätee vaikka arhinmäkeen). tietysti tää tekee rydmanista oikeastaan kiinnostavan

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mkrts

14.7.2011 16:07

Erinomainen haastattelu ja henkilökuva, mutta natsiväliotsikoinnit jotenkin huonoa makua ja vittuilua ehdokasta kohtaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gsesg

14.7.2011 18:53

Hieno tavutus tuossa videon pahvissa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

John-

16.7.2011 18:06

Aito skini ei ole rasisti, ottaisi tuokin spede asioista selvää! >:(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

qes

17.7.2011 01:59

Hyvä, että saatiin tällä vähän lisää näkökulmaa kaveriin. Todella älykäs ja laskelmoidun avoin. Harmi että juttu ei käsitellyt mun vaikutelmiani sen tunnekylmyydestä ja perspektiivin puutteesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

18.7.2011 10:50

Vaikuttaa takinkääntäjältä. Liikaa "korrekteja" teesejä samassa edustajassa. Vekkaan, että kun pitäisi oikeasti alkaa ajamaan noita asioita, tämäkin kaveri kaivaa sarjakuvalehden salkustaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ilemaister

18.7.2011 13:18

Rydman on nuori lupaus. Jos katsoo muiden puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajia, niin eipä heistä tehdä juttuja Cityyn tai oikeastaan edes omien puolueidensa lehtiin. En jaksa tarkistaa, mutta olisi mielenkiintoista tietää muiden puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajien äänimäärät vaaleissa. Yli neljä tuhatta ääntä on 25-vuotiaalle ensikertalaiselle aikamoinen määrä, huomioiden tosiaan että hän jakaa mielipiteitä omassakin joukossaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tarjoaneioota

18.7.2011 13:55

Vitun pikkunilkki!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kiira123

19.7.2011 01:01

Fiksun tuntuinen kaveri talo-uskurista huolimatta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viljami2

20.7.2011 14:56

Otsikoinnin ansiosta luettava artikkeli.

Eikä tämä ollut sarkasmia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ali-ihminen

20.7.2011 22:39

Joo, Wille sillä Nietzschellä varmaan oli mielessä yli-ihmistä pohtiessaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kattelija

26.7.2011 17:34

Eikö muka baareista voi löytää puolisoa, joka haluaa perustaa perheen? Oho, taisi meillä mennä jotain pieleen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuliniemi

30.7.2011 23:46

Voin vain ihalla Rydmnia. Jos olisin hän niin olisin paennut tästä kommunistisesta takapajulasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ProfeettaElias

1.8.2011 23:18

Oho uskaltaako kaveri arvostella maahanmuuttoa? Taitaa olla vähän niin päin, että nykyään pikemminkin maahanmuuton puolustaminen alkaa olla se siviilirohkeutta vaativa mielipide.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ViljamPylkäs

7.12.2017 22:21

Aikanaan harvinaisen suoraselkäistä puhetta aloittelevalta politikolta joka kuitenkaan ei päässyt silloin vielä eduskuntaan.
Kannatan samoja mielipiteitä, osassa toki vastaan.
Nyt onneksi se tiedetään. Paavo on aina Paavo ja mukana edelleen gameissa. Toivottavasti Willekin, sais nää Virheet ja Siniset ammutuksi kuuhun! Niiden viuhdontaa ei rakas 100 vuotias Suomemme kestä. Maahanmuuton, talous- ja luontoasioiden osalta. Luontoa pitää suojella, mutta siinäkin tarvitaan järkeä.
Sipilästä-ei pysty.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi