Dj-kurssilta kaupungin klubeille

Harjun nuorisotalolla järjestettävällä kurssilla oppii skrätsäyksen ja miksauksen lisäksi tuntemaan musiikkia ja järkkäämään klubeja.

"Tahdissa pysyminen on kaiken a ja o."

Harjun nuorisotalolla leivotaan maanantaista lähtien uusia dj:tä Suomen klubeille. Kurssin opettajina salojaan jakavat muun muassa Super Jannen keikka-dj:nä ja yhtenä Suomen kovimpana turntablistina tunnettu dj Flava sekä Top Billin -kollektiivista ja Kemmurusta tuttu J-Laini.

Maanantaina kurssille marssii taas kolmisenkymmentä dj:n alkua. Tarkoituksena on tehdä harjoituksia pienissä ryhmissä. Tunnelma on rento ja vapaamuotoinen, ei koulumainen. Homma lähtee perusteista: ensin opitaan skrätsäämisen alkeita.

"Niitä juttuja tarvii kaikkeen muuhun. Fyysinen liike pitää osata ja tahdissa pitää pysyä, jotta levyn osaa lähettää oikealla iskulla. Hoen, että teidän pitää pystyä laskemaan musiikista tahtiin yks-kaks-kol-nel. Tahdissa pysyminen on kaiken a ja o", selvittää J-Laini.

"Täysin sama asia kuin minkä tahansa soittimen soittamisessa."

Skrätsäyksen alkeista siirrytään miksaamiseen ja vaikeampiin tekniikoihin. Tarkoituksena on ottaa huomioon kurssilaisten tarpeet ja kiinnostuksenkohteet.

"Aika paljon mennään oppilaiden ehdoilla. Jos joku on kiinnostunut skrätsäyksestä, niin mennään enemmän siihen suuntaan, ja jos joku haluaa soittaa housea, niin opetellaan sitä. Mitään tiettyä kaavaa ei ole, ihmisillä on erilaiset musamieltymykset ja intressit", J-Laini sanoo.

Opettajien omista taustoista johtuen opetus lähtee räppityylisestä soittamisesta, mutta se ei tarkoita, että kaikki opetus keskittyisi siihen. J-Laini lupaa, että mitään kikkoja ei pimitetä, vaan kaikki osaaminen laitetaan jakoon, jos sille on tarvetta.

"Jossain vaiheessa jotkut niistä tulee menemään taidoissa meidän ohi, ja hyvä niin."

On eri asia, pystyykö dj yhdistämään teknisen osaamisen menestyksekkääseen uraan. Suomestakin löytyy paljon teknisesti erinomaisia dj:tä, jotka eivät saa tai edes halua saada soittamisesta uraa. Osaa kiinnostaa enemmänkin turntablismi tai battle-kuviot.

Halukkaat saavat dj-kurssin kokeneilta vetäjiltä oppia myös klubijärkkäämiseen.

"Annan vinkkejä, miten kannattaa lähestyä soittomestoja tai miten omia iltoja aletaan järjestelemään. Ettei tarvii keksiä pyörää uudestaan ihan alusta lähtien", J-Laini kuvailee.

Kaupungin klubeille Harjun dj-kurssilta on päätynyt ainakin pari vuotta sitten kurssilla aloittaneet Clap Dance Dj´s sekä Suomen ensimmäinen naisten dancehall-soundsystem Kuuma Sound.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi