Kellogg’sin vastaisku toi Jani Leinosen videoille ison kasan katsojia

Ehkä murojätti halusikin varmistaa, että Toni on todellakin back.

Eilen uutisoitiin suomalaistaiteilija Jani Leinosen Tony is Back -kampanjan työntäneen herneen Kellogg’sin nenään ja murojätin sulkeneen Leinosen some-tilit. Tony is Back toi kaikille ysärin lapsille tutun Tony the Tigerin takaisin kuvioihin uudella kulmalla: ysärin lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja Toni Tiikeri auttaa heittää aikuisten maailman ongelmissa. Tiikerivoimaa tarvitaan tänä päivänä muun muassa prostituoidun, väkivaltaisen poliisin ja itsemurhapommittajan hommissa.

Miksi, Kellogg’s?

“Ei niin määrällä on väliä, mutta kun joskus mietittiin, että laitetaanko vain näyttelyyn esille vai pistetäänkö nettiin, niin onhan se kiva huomata, että Tony is Back -taidevideot ylitti just miljoonan katsojan rajan”, taiteilija Jani Leinonen kirjoitti Facebook-sivullaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Kellogg’s ei kestänyt Toni Tiikeri -kampanjan luomaa painetta ja saikin lyhyessä ajassa suljettua siihen liittyvät some-tilit. Videot ovat kuitenkin edelleen nähtävissä ja niille on kertynyt huomattava määrä katsojia. Murovalmistaja joutui ahtaaseen rakoon, jossa järkevintä olisi olla kiinnittämättä lisää huomiota aiheeseen. Kritiikki kuitenkin sattuu, juuri kuten Leinonen oli suunnitellut.

Videot ovat ammattimaisesti toteutettuja, julmia ja hauskoja. Ne olisivat kuitenkin todennäköisesti pysyneet pidempään pienten piirien hupina, jos Kellogg’s ei olisi päättänyt tehdä nopealla reagoinnillaan niistä ajankohtaisia uutisaiheita. Monet kansainväliset mediat ehtivät itse asiassa kertomaan “tummasävyisistä parodia-mainoksista” jo edeltävän viikon aikana, mutta Leinosen mukaan videot olivat keränneet yksinomaan viime yönä Youtubessa yli 700 000 katsomiskertaa.

Miksi Kellogg’s?

Miksi juuri murojätti valikoitui Leinosen kohteeksi? Ainakin sen maskotti sopii Leinosen pop-taiteen estetiikkaan. Se herättää nostalgisia tunteita ja nyrjäyttää lapsuuden turvallisen mainosmaailman päälaelleen – samaan tapaan kuin Leinosen muutaman vuoden takainen performanssi Ronald McDonaldin kanssa. Leinonen kidnappasi porukkansa kanssa Ronaldin Ruoholahden McDonald’s-ravintolasta ja pelle päätyi mestattavaksi terroristien tapaan toteutetulle videolle. Muun muassa Hello Kittyä ja Elovena-tyttöä taiteessaan käsitellyt Leinonen peräänkuuluttaa huomion kohteeksi joutuneilta yrityksiltä eettisyyttä ja käyttää hahmoja maskotteina isoihin järjestelmän tuottamiin ongelmiin.

“Maailman muuttaminen on yritysten velvollisuus, nehän ne yksittäisillä päätöksillään vaikuttavat miljooniin, jopa miljardeihin ihmisiin. Yrityksethän eivät kuitenkaan tee mitään ilman pakkoa, eli poliittinen järjestelmä on se, millä pystyisimme pakottamaan yritykset toimimaan vastuullisesti ja eettisesti”, Leinonen sanoi Ylen haastattelussa toukokuussa.

Kellogg’s on saanut pitkään kritiikkiä murojensa, erityisesti Toni Tiikerin edustamien sokeroitujen Frosties-murojen, sokerimääristä. Isojen murobrändien tarjoamien sokeroitujen tuotteiden on nähty liittyvän kasvavaa ylipainoon ja muihin terveysongelmiin.

"Sokeriteollisuus toimii kuten tupakkateollisuus 1960- ja 70-luvuilla. Kasvavista paino- ja terveysongelmista huolimatta lobbaajat kieltävät sokerin vaarat", väittää amerikkalainen professori Robert Lustig Yle Areenasta löytyvässä, sokeriteollisuutta ja sen lobbausta käsittelevässä dokumentissa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi