Näyttelyyn kerätään esineitä eroista

Vanha rakkauskirje, eksän joululahja, poisnukkuneen koriste-esine. Museum of Broken Relationships -näyttely koostuu nimettömistä lahjoituksista.

Kuva: Museum of Broken Relationships

Mitä tehdä muistoille, jotka ovat jäneet jo loppuneista ihmissuhteista? Niistä ei osaa luopua, muttei niitä enää halua säilyttääkään. Nyt on mahdollisuus lahjoittaa ne osaksi Helsingin kaupunginmuseoon toukokuussa tulevaa näyttelyä. 

Museum of Broken Relationships -näyttely järjestetään uudessa Helsingin kaupunginmuseossa 13. toukokuuta – 11. syyskuuta. Esineitä näyttelyyn voi lahjoittaa 11. maaliskuuta saakka kaupunginmuseon nettisivuilla. Nettisivuilla on lomake, jonka täyttäneet saavat sähköpostiin vahvistuksen ja tarkemmat ohjeet, miten toimia. 

Esineet ovat tarinoita rakkaudesta ja menetyksestä. Tarinoita katkenneista suhteista. Rakkauksista, ystävyyksistä ja sukulaisuussuhteista, jotka ovat päättyneet syystä tai toisesta eroon. Esineisiin liitetty tarina kertoo tarkemmin, mistä esineessä on kysymys. Seuraavat ovat otteita kaupunginmuseon nettisivuilta: 

Kirves, jolla on hajotettu entisen rakastetun koko irtaimisto. Kuolleen äidin itsemurhaviesti. Nenäsuihke estämään kumppanin kuorsausta; nyt nukkumisen estää särkynyt sydän. Sotilaan jalkaproteesi, joka kesti kauemmin kuin rakkaus.

Kahden kroatialaisen taiteilijan, Olinka Vištican ja Dražen Grubišićin, erosurusta alkunsa saaneessa museossa on esineitä ja tarinoita ympäri maailmaa. Vastaanotto on ollut innostunutta – museo tuntuu löytäneen toimivan, lohdullisen tavan käsitellä epäonnistumista, luopumista ja vahvoja tunteita. Samalla se tulee korostaneeksi, etteivät kaikki särkyneet suhteet suinkaan ole epäonnistuneita.

Kaikki lahjoitukset ovat esillä nimettömästi, eikä niitä palauteta. Lahjoituksista tulee osa Museum of Broken Relationshipsin pysyvää kokoelmaa, joka sijaitsee Zagrebissa, Kroatiassa. Osa esineistä nähdään myös virtuaalinäyttelyssä netissä. 

Museum of Broken Relationships -näyttely Helsingin kaupunginmuseossa 13.5.-11.9. Lahjoituksia otetaan vastaan 2.2.-11.3.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi