New Yorkissa juhlittiin suomalaista musiikkia, taidetta ja ruokaa

Chelsea Music Festivalin teemamaat tänä vuonna olivat Unkari ja Suomi.

Säveltäjä Ilari Kaila kumartaa.
Säveltäjä Ilari Kaila kumartaa. Kuva: Matt Harrington Photo / Chelsea Music Festival

Tänä vuonna kuudetta kertaa New Yorkissa viime viikolla järjestetty musiikkijuhla Chelsea Music Festival juhli erityisesti suomalaista ja unkarilaista ruokaa, taidetta ja musiikkia. Yhdeksän päivän aikana suomalaisuutta katseltiin, kuunneltiin ja maisteltiin yli kahdessakymmenessä festivaalitapahtumassa Chelsean kaupunginosassa Manhattanilla.

Sami Tallbergin herkkuja inspiroi suomalainen metsä.
Sami Tallbergin herkkuja inspiroi suomalainen metsä. Kuva: Matt Harrington Photo / Chelsea Music Festival

Tapahtuman suomalainen pääkokki Sami Tallberg loihti suomalaisen luonnon ja musiikin inspiroimana taidokkaita annoksia villiyrteistä, suomalaiset ja kansainväliset muusikot tulkitsivat muun muassa Jean Sibeliusta, Tapio Rautavaaraa ja Ilari Kailaa studiotiloissa, konserttisaleissa ja kirkoissa ja suomalaistaiteilija Heidi Hankaniemi esitteli koskettavia pitsiryijyjään. 

Neljä vuotta New Yorkissa asunut Hankaniemi edusti Chelsea Music Festivaleilla Suomea visuaalisena taiteilijana. Hänen ryijynsä olivat tapahtuman aikana esillä St Paul's -kirkossa, jossa maailmankuulu Tapiolan kamarikuoro esiintyi juhannusaattona. Festivaalin muissa tapahtumissa kuultiin muun muassa Tuomo Uusitalo trioa, oopperalaulaja Mari Paloa, Avanti! -kamariorkesteria sekä suomalaista tangoa kansainvälisten muusikoiden tulkitsemana.

Kuva: Heidi Hankaniemi

Hankaniemen seinävaatteet on koostettu kankaanpalasista, pitsiverhoista, pöytäliinoista ja helmikirjailuista, jotka hän on saanut, löytänyt tai ostanut kirpputoreilta. Suurin osa paloista on Suomesta. Niistä ommellut valkoiset ryijyt ovat naisellisia, rönsyileviä ja runsaita, mutta samalla herkkiä ja sielukkaita. Hankaniemen mukaan ajatus on, että ryijyihin on ommeltu pala kaikkien niiden sielua, jotka ovat tehneet sen osasia käsin.

Kuva: Heidi Hankaniemi
"Kutsun niitä nimellä Mending tapestries", Hankaniemi kertoo New Yorkin kodissaan. "Kaikkien, jotka ovat nyplänneet pitsejä tai kirjailleet kankaita, tarinat ovat niissä."

Mending tapestries eli korjaavat seinävaatteet tai ryijyt ovat rakentuneet orgaanisesti ja terapeuttisesti kahden vuoden aikana samalla, kun taiteilija itse on toipunut vakavasta sairaudesta. Hankaniemeä ihastuttavat erityisesti sellaiset palaset, joissa on likaa tai virheitä - ihan kuten meissäkin kaikissa.

"Ihmiset eivät ehkä ymmärrä, kuinka paljon aikaa pitsin tekemiseen kuluu. Seinävaatteissa on varmaan kymmenien vuosien työ. Ne kertovat sitkeydestä ja voimasta ja ovat kunnianosoitus kaikille niille, jotka niitä ovat tehneet."

Festivaaleilla esiintyi yli sata kansainvälistä muusikkoa.
Festivaaleilla esiintyi yli sata kansainvälistä muusikkoa. Kuva: Matt Harrington Photo / Chelsea Music Festival

Chelsea Music Festival on New Yorkissa vuosittain järjestettävä klassisen, modernin ja jazzmusiikin festivaali, jonka teemamaat vuonna 2015 ovat Suomi ja Unkari. Aiempia teemamaita ovat olleet muun muassa Brasilia ja Saksa. Tapahtumassa esiintyi tänä vuonna 12.-20. ksäkuuta yli sata muusikkoa, joista noin puolet olivat suomalaisia. Kuvia tapahtumasta löytää Chelsea Music Festivalin Facebook-sivuilta

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi