Hans Välimäen tie tähtiin: Himokkaita tarjoilijoita ja helikopterituuletusta

Hans Välimäen elämäkerta Patakuningas perkaa huippukokin värikkäitä vaiheita resepteillä ryyditettynä.

Hans Välimäki valottaa värikästä elämäänsä tuoreessa elämäkerrassaan.
Hans Välimäki valottaa värikästä elämäänsä tuoreessa elämäkerrassaan.

Patakuningas alkaa kuvauksella siitä, kuinka turhautunut Hans Välimäki karkaa kiroillen Chez Dominiquen keittiöstä kellariin juomaan kaljaa ties kuinka monennen kerran. Sillä kertaa kypsyy lopullinen päätös: Jos kolmatta tähteä ei tule, ravintolan ovet suljetaan lopullisesti.

Välimäki kertoo Chez Dominiquen sulkemisen olleen yksi elämänsä merkittävimmistä käännekohdista, joten on luonnollista, että ravintolalla on suuri rooli myös Patakuninkaassa.

Markus Ånäsin teos käsittelee Välimäen värikästä elämää pilke silmäkulmassa.

Kirjassa riittää tarinoita siitä, kuinka himokkaat tarjoilijat kourivat uransa alussa ollutta Välimäkeä kesken työpäivän ja kuinka hän toisen Michelin-tähden saatuaan hyppäsi pöydälle tuulettamaan muniaan helikopterina. Paljastuskirjasta ei kuitenkaan ole kyse.

”Jonkun mielestä siellä voi olla suuria salaisuuksia, mutta käytännössä pyrittiin tekemään ilon kautta ja huumorilla liittyen oman elämäni kommelluksiin ja käänteisiin. Ei niinkään siihen, että oltaisiin paneuduttu muiden tekemisiin.”

Niinpä myöskään kertomus siitä, kuinka Chez Dominiquen vessa ruuhkautui usein, koska asiakkailla oli tapana käydä siellä sekstailemassa, ei mene liiallisiin yksityiskohtiin.

”Kun aloimme pohtimaan tätä kirjaa, kustantaja olisi halunnut paljastuskirjan, mutta meillä on tässä ammatissa sellainen etiikka, että vaikka me kuullaan ja nähdään paljon, emme lähde kertomaan mitä neljän seinän sisällä tapahtuu”, Välimäki sanoo.

Makumuistoja mummolasta Michelin-keittiöön

Välimäen elämän käännekohtia rytmittävät reseptit aina lapsuusmuistojen mummolan läskisoosista Chez Dominiquen legendaariseen kyyhkyannokseen.

"Reseptiikkaan liittyy niin vahvoja muistoja, että oli helppo lähteä tekemään kirjaa sitä kautta."

Mukaan on mahtunut myös Chez Dominiquen keittiöstä kotimaisen ravintolakentän huipulle ponnistaneiden tähtien reseptejä. Nyt Palacen keittiössä häärii joukko uusia kykyjä, joiden joukosta saattaa hyvinkin nousta tulevaisuuden tähtiä.

Se, saavuttaako Välimäki pitkään himoitsemansa kolmannen tähden Palacen puikoissa, jää nähtäväksi. Maestro itse suhtautuu tähtien metsästykseen yllättävän tyynesti.

"Siihen osaa jo suhtautua niin, että siellä on oltu, se on jo osittain nähty ja tietenkin kokkaamisessa pitää olla muutakin. Jos tähtiä tulee, se on mahtavaa, mutta jos ei tule, niin mitä sitten."

Markus Ånäs, Hans Välimäki: Patakuningas. Johnny Kniga, 2018.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi