Helsingin uutuusravintola luottaa yhteiseen visioon – tällainen on huipputiimin Esmes!

Massiivinen tiski on Esmeksen sydän. Ja yksi syy miksi tänne tullaan.

Kuva: Laura Paavola
  • Mikä: Ravintola-alan konkareiden uutuus
  • Missä: Iso Roobertinkatu 24, Helsinki
  • Miksi: Illalliselämys, jollaista ei muualta löydä

Helsingin Iso Roballe lokakuun 11. päivä avautuvan Esmeksen taustalta löytyy joukko alan konkareita.

Dani Hänninen, Timo Aalto, Jun Kondo, Turo Kotajärvi, Atte Puolakka, Jesse Teerenmaa ja Janne Keskevaari eivät todellakaan ole avaamassa ravintolaa ensimmäistä kertaa, ja ehkä juuri siksi mikä tahansa ravintolatila ei porukalle kelvannut. 

Oikean sijainnin lisäksi kriteeriksi nousi mahdollisuus vahvan vision toteuttamiseen.

Janne Keskevaari ja Dani Hänninen kuuluvat Esmeksen perustajatiimiin, jonka taustalta löytyy pitkä kokemus kaupungin ravintolamaailmasta.
Janne Keskevaari ja Dani Hänninen kuuluvat Esmeksen perustajatiimiin, jonka taustalta löytyy pitkä kokemus kaupungin ravintolamaailmasta. Kuva: Laura Paavola

“Halusimme rakentaa tällaisen massiivisen tiskin, ja se tuotti tilan suhteen haasteita. Kävimme katsomassa vuoden aikana useampiakin tiloja, kunnes tämä osui kohdalle”, Hänninen kertoo entisen thairavintola Zaapin tiloihin syntyneestä paikasta.

Nyt lokakuun puolivälissä avautuvaa ravintolaa hallitseekin mieletön, keittiön ympärille levittäytyvä tiski, jonka ääressä ruokailukokemus saa aivan uuden ulottuvuuden. Sen äärellä pääset sekä nauttimaan upeista annoksista että seuraamaan aivan läheltä ammattilaisten työskentelyä.

Esmes sijaitsee vilkkaalla ja eläväisellä Iso Roballa.
Esmes sijaitsee vilkkaalla ja eläväisellä Iso Roballa. Kuva: Laura Paavola

Halutessaan ruokailemaan pääsee myös niin sanottuihin tavallisiin pöytiin, jotka toimivat paremmin esimerkiksi isommalla porukalla liikkeellä olleessa.

Mielenkiintoisia makuyhdistelmiä laadukkaista raaka-aineista

Hännisen mukaan ravintolan perustamisen taustalla oli selkeä ajatus siitä, millaista paikkaa he olivat tekemässä.

“Tavoitteena on alusta asti ollut avata ravintola, jossa pääsisimme toteuttamaan omia visioitamme matalalla kynnyksellä.”

Kuva: Laura Paavola

Esmeksen menu vaihtuukin saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan, ja se on osa uutuusravintolan viehätystä. Toisin kuin vaikkapa Keskevaarin 305:ssa, Esmes ei ole lukkiutunut vain kotimaisten raaka-aineiden käyttöön, vaan menussa saatetaan leikitellä myös tuontiraaka-aineilla.

Mielenkiintoiset makuyhdistelmät ja raaka-aineiden laatu ovat kuitenkin ykkösjuttuja, joista ei tingitä.

Uutuusravintolan soft opening- tilaisuudessa päästiin maistamaan esimerkiksi endiivisalaattia, johon grillatut taatelit toivat oman, makuhermoja räjäyttävän twistin. Täällä voit todellakin yllättyä kerta toisensa jälkeen.

Kuva: Laura Paavola

“Tänään tarjolla saattaa olla merikrottia, huomenna sitten vaikka piikkikampelaa", Hänninen toteaa.

Esmeksen tarjonta koostuu kolmen tai viiden ruokalajien menujen lisäksi a’la carte -listasta, sekä tietenkin upeista juomaparituksista.

Ilta kannattaa ehdottomasti päättää tai aloittaa upeilla cocktaileilla, kuten vaikkapa herkullisen kuuloisella Solero Highballilla.

Naapuriravintolat ovat mahdollisuus, eivät uhka

Esmeksen naapurista löytyy useita huippuravintoloita, kuten Michelin Green Starin pokannut Natura sekä Suomen kiinnostavimman viinibaarin titteliä havitteleva Flor.

Hänninen ei nää uusien ravintoloiden syntymistä kilpailuasetelmana, vaan ennemminkin mahdollisuutena.

“Mitä enemmän täällä on ravintoloita, niin sitä enemmän se tuo alueelle elämää ja ihmisiä. Eli se on vain ja ainoastaan hyvä juttu.”

Aidot kynttilät luovat tunnelmaa pimeneviin iltoihin.
Aidot kynttilät luovat tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Kuva: Laura Paavola

Vaikka Iso Roballa ravintoloiden yhteishenki on vahva, Hänninen muistuttaa, että Esmeksellä on oma erityinen juttunsa.

“Sen voin luvata, että kenelläkään muulla ei ole tällaista tiskiä. Siitä voin olla varma”, Hänninen nauraa.

Esmes Cityn testissä

City pääsi testaamaan Esmeksen jo ennen virallista avausta. Soft opening -illassa uutuusravintola lunasti lupaukset, tai itse asiassa ylitti ne kertaheitolla.

Illan aikana päästiin kokemaan yllättäviä makuyhdistelmiä aina grillattua jalopenoa ja Västerbotten-juustokreemiä sisältävästä tomaatti-annoksesta kananmaksakreemin kera tarjoiltuun hapanjuuri-perunavohveleihin ja hasselbackan perunan kera tarjoiltuun grillattuun merikrottiin.

Pääruokana nautittiin merikrottia ja hasselbackan perunaa.
Pääruokana nautittiin merikrottia ja hasselbackan perunaa. Kuva: Laura Paavola

Sen lisäksi, että tiskin takana rauhallisin ja määrätietoisin liikkein työskentelevien kokkien seuraaminen on lähes huumaavaa, se saa aikaan tunteen kuin olisi vieraana heidän kotonaan. Tunnelma on lämmin, rento ja poikkeuksellisen vieraanvarainen.

Näin loppuun voidaankin todeta, että jos jokin ravintola ansaitsee tulla nyt nähdyksi ja koetuksi paikan päällä, se on tämä.

Kuva: Laura Paavola

Varaa pöytä tiskille tai pöytään nyt TableOnlinesta.