Helsingin uusin viini- ja ruokabaari luottaa visioonsa - tällainen on huipputiimin Flor!

Naturan omistajan pitkäaikainen unelma omasta viinibaarista käy nyt vihdoin toteen.

Florissa asiat tehdään omalla, persoonallisella tavalla.
Florissa asiat tehdään omalla, persoonallisella tavalla.
  • Mikä: Moderni ruoka- ja viinibaari
  • Missä: Iso Roobertinkatu 16, Helsinki
  • Mitä: Yhteisiä hetkiä ruoan ja viinin parissa
  • Milloin: Avaa ovensa 14.2.2025

Helsingin ravintolakenttä saa pian uuden kiinnostavan tulokkaan, kun Naturan “pikkusisko”Flor avaa ovensa 14. helmikuuta osoitteeseen Iso Roobertinkatu 16. Uuden ravintolan sijainti lähes vastapäätä Naturaa ei ole sattumaa, vaan pitkäjänteisen työn lopputulos.

Oikealta tuntuvaa ravintolatilaa vuosia mielissä muhineelle ravintolakonseptilla on omistaja David Albertin mukaan etsitty lähes seitsemän vuoden ajan. Vihdoin se tuli vastaan.

Omistaja David Alberti voi tarkkailla uuden ravintolansa rakentumista Naturan ikkunasta.
Omistaja David Alberti voi tarkkailla uuden ravintolansa rakentumista Naturan ikkunasta. Kuva: Laura Paavola

“Olen jo pitkään halunnut perustaa vähän rennomman ja helpommin lähestyttävän ravintolakonseptin, joka voitaisiin rakentaa viiniä ja isojakin viinimääriä ajatellen. Naturan esikuva on aina ollut Pariisissa sijaitseva Frenchie, jolla on myös lähellä ravintolaa sijaitseva viinibaari. Nyt sellainen on myös meillä, Alberti kertoo Florin synnystä.

“Naturassa ei ole baaria, ja sitä kysytään paljon. Lisäksi joudumme käännyttämään päivittäin suuren joukon ihmisiä 28-asiakaspaikkaisen Naturan ovelta. Nyt voimme ohjata heidät viinibaariin kadun toiselle puolelle”, Alberti lisää.

Suomen kiinnostavin uusi viinibaari?

Alkuun Flor lähtee liikkeelle noin sadan viinin valikoimalla, ja lukua on tarkoitus kasvattaa loppuvuoteen mennessä yli kahteensataan. Vuoden 2026 loppuun mennessä Alberti lupaa viinejä olevan ravintolan valikoimissa lähes 400.

Viinivalikoima tulee koostumaan vanhan mantereen biodynaamisista ja luomuviineistä, ja painoarvoa annetaan etenkin pienten perhetilojen tuotteille.

Yli 80 % prosenttia Florin raaka-aineista tulee Suomesta.
Yli 80 % prosenttia Florin raaka-aineista tulee Suomesta.

“Tavoitteenamme on luoda mahdollisimman mielenkiintoinen viinivalikoima ja nousta Suomen kiinnostavimmaksi viinibaariksi.”

Tavoite ei jää ainakaan osaamisesta kiinni, sillä Florin juomista vastaa Naturan tapaan muun muassa Lontoon Ritzissä ja monissä tähtipaikoissa työskennellyt huippusommelier.

Persoonallinen ote tutuilla säännöillä

Vaikka Florin taustalla on Naturasta tuttu tiimi, Alberti muistuttaa, että ei ole perustassa Natura 2:sta, vaan omaa persoonallista ravintolaa.

Florin ruokalista on Naturaa simppelimpi, ja se koostuu a’la carte -listan lisäksi viiden ruokalajin yllätysmenusta (49 €).

“Siinä missä Natura keskittyy Pohjoismaisiin makuihin, Florin ideologia on henkilökohtaisempi. Olen asunut Ranskassa, Hollannissa ja Englannissa, ja matkustellut paljon muun muassa Kreikassa ja Intiassa, ja näistä maista olen ammentanut ideoita ja inspiraatiota ruokalistaan. Esimerkiksi sitrushedelmät, suklaa ja oliiviöljy ovatkeskeisiä raaka-aineita menussa.”

Florin annoksissa korostuvat sesongit sekä luomun ja korkealaatuisten raaka-aineiden käyttö.
Florin annoksissa korostuvat sesongit sekä luomun ja korkealaatuisten raaka-aineiden käyttö.

Vaikka mielenkiintoa on haettu maailmalta, yli 80 % prosenttia Florin raaka-aineista tulee kuitenkin edelleen Suomesta. Myös sesonkiajattelu ja kestävän kehityksen periaatteet pysyvät kaiken toiminnan keskiössä, kuten Green Starilla palkitussa Naturassakin.

“Kestävä kehitys on aina ollut meillä isossa roolissa, ja Florissa on luonnollista jatkaa samoilla säännöillä.”

Käsityön laatu ja taso korkealla

Florissa käsityö ei rajoitu ainoastaan ruokaan ja juomaan, vaan kulkee läpi koko ravintolan aina yhdessä Ateljé Sotamaan kanssa toteutettua sisustusta myöten. Baaritiski, sohvat ja viinihuone on valmistettu vanhasta tammesta, ja kaikki rakennustyöt on toteutettu perinteisiä käsityömenetelmiä kunnioittaen.

“Käsityön laatu ja taso on Florissä todella korkealla. Persoonallisuus ja omalla tavalla tekeminen ovat meille tärkeitä asioita.”

Florissa vanhaa ei peitetä uudella, vaan päinvastoin!
Florissa vanhaa ei peitetä uudella, vaan päinvastoin! Kuva: Laura Paavola

”Tapamme rakentaa on päinvastainen kuin monilla muilla; otamme kaiken turhan pois ja jätämme jäljelle vain olennaisen. Käytämme esimerkiksi valoja ja maaleja korostamaan tilan luonnetta sen sijaan, että vain peittäisimme vanhaa uudella”, Albert kuvailee.

Florissa asiakaspaikkoja on 31, joista osa sijaitsee ravintolan sydämessä, eli baaritiskillä.

“Kyse ei ole mistä tahansa baaritiskistä, vaan talon parhaimmista paikoista, joista on suora näkymä keittiöön. Baaritiskin syvyys tulee olemaan 60 senttiä, eli normaalin pöydän verran”, Alberti kertoo.

Ravintolan nimi viittaa luontoon

Florin nimi sai inspiraationsa ravintolan luonteesta ja viinimaailmasta. Albertin mukaan nimen haluttiin viittaavan Naturan tavoin luontoon, mutta henkivän feminiinisempää tunnelmaa.

'Viinejä luonnehditaan usein kukkaisuudella, ja juuri tämä ajatus inspiroi nimeen Flor.”

Flor on saanut nimensä luonnosta.
Flor on saanut nimensä luonnosta.

Flor avaa ovensa aluksi keskiviikosta sunnuntaihin klo 17–00, ja keittiö ottaa tilauksia klo 22 asti. Alberti uskoo tuotteen puhuvan puolestaan.

“Teemme tätä sataprosenttisesti asiakkaille. Tavoittenamme on aina ollut tehdä asiakkaat onnellisiksi, ja niin on vastaisuudessakin.”

Lähde kokemaan Flor ensimmäisten joukossa ja varaa pöytä.

1 kommentti

victoria88paul

31.1.2025 12:06

Flor, a new food and wine bar in Helsinki, will open on February 14, 2025, at Iso Roobertinkatu 16. A sibling to Natura, it aims for a relaxed dining experience with a focus on biodynamic and organic wines. The menu is simpler and includes an à la carte selection and a five-course surprise menu, with over 80% of ingredients sourced from Finland. The interior design highlights craftsmanship and natural character subway bogo

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi