Katujen asiantuntijat vievät kävelykierrokselle – asunnottomuutta kokeneet pääsevät ääneen kaupunkioppaina

Poitsu, Kari, Paula, Huli ja TV opastavat Kurvin, Pasilan, Maunulan, Kalasataman ja Rööperin saloihin.

Hima & Stradan katuoppaat Huli, Aleksi, Poitsu, Mikki, Petri ja Kari avaavat oven vaihtoehtoiseen Helsinkiin.
Hima & Stradan katuoppaat Huli, Aleksi, Poitsu, Mikki, Petri ja Kari avaavat oven vaihtoehtoiseen Helsinkiin. Kuva: Hima & Strada

Kuka tuntee kaupungin kadut paremmin kuin tyyppi, joka viettää niitä kulkien kaikki päivänsä? Kenellä on kiinnostavia ja tuoreita näkökulmia joka päiväisiin kulmiimme? Asunnottomuutta kokeneet ihmiset kelpaavat hyvin vastaukseksi molempiin kysymyksiin.

Hima & Strada on järjestö, joka haluaa muuttaa mielikuvaa asunnottomia kohtaan ja että yhteiskunta myöntää asunnottomuuden olevan ihmisoikeusloukkaus.

“Kävelykierrokset ovat tapamme muuttaa asenteita asunnottomuutta kokeneita ihmisiä kohtaan ja edesauttaa yhteiskunnallista muutosta”, Hima & Stradan verkkosivuilla kerrotaan.

Mistä siis on kyse?

Tammikuun puolessa välissä startannut projekti tarjoaa kävelykierroksia, joissa oppaina toimivat asunnottomuutta kokeneet ihmiset, joilla on kiinnostavia näkökulmia kaupunkiin.

Oppaat kertovat oudoista sattumuksista, tallentamattomasta stadilaisesta historiasta ja värikkäästä elämästään. 

“Hima & Stradan kävelykierrokset eivät ole köyhyysturismia, saatika tirkistysretki kenenkään elämään. Katuoppaat tekevät kierrokset omilla ehdoillaan”, verkkosivuilla huomautetaan.

Parissa viikossa kävelykierroksia on ehditty järjestämään seitsemän ja niihin on osallistunut 87 ihmistä. Projektin FB-sivulla kerrotaan, että nyt on kävelty 12 tuntia asunnottomien ihmisten tueksi.

Kurvin kierteestä Maunulan menneisyyden varjoihin

Tällä hetkellä tarjolla on kolme kuvaavasti nimettyä kierrosta: Kurvin kierre, Pasilan pauloissa sekä Maunulan menneisyyden varjot. Seuraavaksi tarjolle ovat tulossa niin ikään kiinnostavilta kuulostavat Kalasataman underground-bilekävely ja Runoilijan rööperi.

Oppaiden persoonalliseen joukkoon kuuluvat kovaa elämää elänyt entinen taparikollinen Poitsu, runoilija Kari, taiteilija Paula, koko ikänsä juuretonta elämää elänyt Huli sekä Kalasataman salaisuudet tunteva TV.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi