Lisää katutaidetta kulmillesi

Kilpailussa etsitään kohteita kolmelle maailmanluokan teokselle.

Pasilassa sijaitseva pöllö on Jussi TwoSevenin ja Helsingin taidemuseon yhteystyötä.
Pasilassa sijaitseva pöllö on Jussi TwoSevenin ja Helsingin taidemuseon yhteystyötä. Kuva: Jessica Sorola

Jo kauan sitten luolien seinämiin maalailtiin kuvia. Katutaide ei kauas siitä putoa. Useimmiten katutaiteesta puhuttaessa tarkoitetaan hiphop-kulttuurin myötä Suomeenkin rantautunutta graffitia, vaikka katutaide-kattokäsitteen alle mahtuu lukuisia muotoja erilaisista installaatioista katujen performanssitaiteilijoihin.

Monet helsinkiläiset ovat ilmaisseet halunsa nähdä enemmän katutaidetta kaupunkikuvassa, mutta kynnys näyttäviin hankkeisiin ryhtymiseen on suuri. Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektin tarkoituksena on tuoda lisää näyttävää taidetta kaupunkiin ja kehittää malli, joka helpottaa katutaiteen luomista jatkossakin. Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston myöntämän 40 000 euron apurahan turvin Helsinki saa kolme uutta maailmanluokan muraalia.

Muraali on suuri seinämaalaus. Paraatiesimerkki onnistuneesta ja ympäristöönsä sopivasta muraalista on Jukka Hakasen Arabian katufestivaaleilla maalaama 8-kerroksinen teos.


Kaksi kolmesta tulevasta teoksesta tulee olemaan ulkomaalaisten taiteilijoiden kädenjälkeä. Kolmas maalataan yhdessä asukkaiden kanssa. Lisää katutaidetta Helsinkiin -työryhmä vastaa kaikista teosten suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyvistä kuluista ja lupaprosesseista.

"Monet eivät oikein tiedä, miten toimia katutaiteen saamiseksi omaan taloon ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Nyt me pidämme huolen siitä. Odotamme mielenkiinnolla, millaisia ehdotuksia kilpailuun tulee", sanoo projektin tuottaja Jaakko Blomberg.

Kilpailuun voi osallistua kuka vain. Voittajasijainnit valitaan muun muassa punnitsemalla alueen visuaalista ilmettä: sopiiko katutaide sinne ja saako se siellä näkyvyyttä.

Lisää katutaidetta kulmillesi -kilpailu on nyt käynnissä. Katutaideteokset on tarkoitus toteuttaa elokuussa 2016.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi