Palkintoja kahmiva Vår teki sen taas! Vuoden ravintola -titteli Porvooseen

Lukuisia tunnustuksia saanut Vår on Vuoden ravintola.

Vår on valittu Vuoden ravintolaksi 2024.
Vår on valittu Vuoden ravintolaksi 2024. Kuva: Niko Lehto

Porvoolainen Vår on niittänyt viime vuosina mainetta monellakin eri mittarilla.

Sen lisäksi, että ravintola Vår palkittiin viime vuonna himotulla Michelin-tähdellä, se pokkasi kakkossijan Hungry for Finland -kilpailussa. Nyt Suomen Gastronomien Seura valitsi tämän hehkutetun paikan Vuoden ravintolaksi 2024.

Uudenlaisia elämyksiä koko Suomeen

Vårin sijaitsee yli 140 vuotta vanhassa, kaupungin kauneimmaksi tituleeratussa rakennuksessa. Suomen Gastronominen seura perustelee valintaa työllä, jota Vår on tehnyt koko Suomen ravintolakulttuurin eteen. 

”Porvoo on ollut pitkään hieno matkailukohde ruokakulttuurin ystäville. Vårin menestys ei ole tullut tyhjästä vaan sillä on syvät juuret porvoolaisessa gastronomiassa, ravintolaelämässä ja Itä-Uudenmaan pientuottajaverkostoissa. Vår on tuonut kala-kasvisvoittoisella menullaan ja erinomaisella palvelulla uudenlaisen elämyksen, ei pelkästään Porvooseen vaan koko Suomeen”, gastronomit perustelevat valintaansa.

Marjo Lindbergin, 33, ja Niko Lehdon, 36, ensimmäinen oma ravintola Vår avasi ovensa yleisölle kesällä 2021. Ravintola toimii Villa Borg -nimisessä vanhan kaupungin liikekiinteistössä, jossa on sen pitkän historian aikana myyty myös makeisia ja pienoisveneitä. Vår on ehtinyt saada useita muita huomionosoituksia, kuten Michelin-tähden kesällä 2023.

Ravintola VÅR on kumarrus porvoolaiselle gastronomialle, perinteille ja vieraanvaraisuudelle.
Ravintola VÅR on kumarrus porvoolaiselle gastronomialle, perinteille ja vieraanvaraisuudelle.

”Olemme erittäin otettuja siitä, että Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vårin Vuoden ravintolaksi. Porvoolaisen gastronomian ja vieraanvaraisuuden esille nostaminen on ollut meidän tavoitteemme. Haluammekin kiittää kaikkia kollegoita Porvoossa, sillä yksin ei tätä kukaan tee. Yhdessä olemme tehneet Porvoosta vetovoimaisen ruokamatkakohteen. Muutaman vuoden aikana olemme, saaneet kestitä tuhansia vieraita, jotka ovat tehneet työstämme mahdollista. Ravintolan menestyksestä suurin kunnia ja kiitos kuuluu meidän mahtavalle tiimillemme, paikallisille tuottajille ja yhteistyökumppaneille ”, Lindberg ja Lehto toteavat vastaanottaessaan kunniakirjaa.

Suomen Gastronomien Seura painottaa, että sen huomionosoitus ei ole sattuma, vaan pitkän valintaprosessin tulos. Se käynnistyy aina yli puoli vuotta ennen julkistusta. Arvoa annetaan sille, miten ravintola on omilla toimillaan kehittänyt suomalaista keittotaitoa sekä hyvän ruoan ja juoman arvostusta maassamme. Omaperäisyyttä on arvostettu viime vuosien valinnoissa, kuten myös kestävää gastronomiaa.

Pieni ja tunnelmallinen ravintola sijaitsee vain kivenheiton päässä Porvoon vanhan kaupungin mukulakivikaduilta.
Pieni ja tunnelmallinen ravintola sijaitsee vain kivenheiton päässä Porvoon vanhan kaupungin mukulakivikaduilta. Kuva: Niko Lehto

”Kaikki käytetään kalansaaliista” -periaate toimii esimerkillisesti Vårin keittiön arjessa. Seuran tekemän valinnan ratkaisi lopulta kokonaisuus, jossa otettiin huomioon asiakkaiden kohtaaminen ja heidän saamansa aistinautinto.

Mikä Vuoden Ravintola -tunnustus?

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Vår on 36. tunnustuksen saanut ravintola. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Vuoden ravintolat

2023 Mikko Utter, Lohja

2022 Nolla, Helsinki

2021 Ei valittu

2020 Ravintola Aanaar, Inari

2019 Ravintola Chapter, Helsinki

2018 Ravintola Kaskis, Turku

2017 Ravintola Grön, Helsinki

2016 Ravintola Roux, Lahti

2015 Ravintola Spis, Helsinki

2014 Ravintola Ask, Helsinki

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere

2010 Ravintola Juuri, Helsinki

2009 Ravintola OLO, Helsinki

2008 Ravintola Postres, Helsinki

2007 Ravintola Savoy, Helsinki

2006 Ravintola Demo, Helsinki

2005 Ravintola George, Helsinki

2004 Palace Gourmet, Helsinki

2003 Panimoravintola Herman, Turku

2001 G.W. Sundmans, Helsinki

2000 Chez Dominique, Helsinki

1999 Ravintola Savoy, Helsinki

1998 Kanavaranta, Helsinki

1996 Lyon, Helsinki

1994 Safka, Helsinki

1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki

1992 Julia, Turku

1991 Lehtovaara, Helsinki

1990 Amadeus, Helsinki

1989 Ravintola Henrik´s, Tampere

1988 Ravintola Bellman, Helsinki

1987 Ravintola George, Helsinki

1986 Celine, Helsinki

1985 Palace Gourmet, Helsinki

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi