Punkin aiheuttama liha-allergia saattoi vaatia ensimmäisen kuolonuhrin

Mies kuoli syötyään grillibileissä naudanlihapihvin.

Muutamaa tuntia aiemmin nautittu hampurilainen saattoi käynnistää kohtalokkaan tapahtumaketjun.

Äkillinen kuolema ilman selitystä

Vuoden 2024 lopulla tutkijat varoittivat Yhdysvalloissa leviävästä liha-allergiasta, joka puhkeaa punkin pureman seurauksena. Alfagal-oireyhtymä voi aiheuttaa vakavan, jopa henkeä uhkaavan allergisen reaktion liharuoille.

Lue myös: Miksi ihmiset pelkäävät pellejä?

Nyt Virginian yliopiston tutkijat kertovat tapauksesta, jossa oireyhtymä on heidän mukaansa todennäköisesti johtanut 47-vuotiaan newjerseyläisen lentäjän kuolemaan. Mies kuoli vuonna 2024 saatuaan viivästyneen allergisen reaktion hampurilaisesta, jonka hän oli syönyt vain tunteja ennen romahdusta.

Oireita jo aiemmin – mutta syy jäi hämärän peittoon

Kaksi viikkoa ennen kuolemaansa mies oli perheensä kanssa telttailuretkellä. Myöhäisen pihvi-illallisen jälkeen hän heräsi keskellä yötä koviin vatsakipuihin, ripuliin ja oksenteluun. Oireet helpottivat aamuun mennessä, eikä selkeää selitystä löydetty.

Tapaus jäi yksittäiseksi, kunnes kohtalokas päivä koitti.

Punkeilta kannattaa suojautua hyvin meillä Suomessakin.
Punkeilta kannattaa suojautua hyvin meillä Suomessakin.

Lue myös: “Lamppu näyttää oudolta” – TikTokin uusi ilmiö saa ihmiset kyseenalaistamaan todellisuuden

Kohtalokas grilli-ilta

Kuolinpäivänä mies oli mukana grillijuhlissa ja söi noin kello 15 iltapäivällä hampurilaisen.

Alkuillasta hän alkoi äkisti voida huonosti ja sairastui rajusti.

Vain muutamaa minuuttia myöhemmin hän menetti tajuntansa. Häntä yritettiin elvyttää ensin hänen poikansa toimesta, sitten ensihoitajien ja lopulta sairaalahenkilökunnan voimin, mutta mies todettiin kuolleeksi kello 22.22.

Alkuvaiheen ruumiinavaus ei paljastanut selvää kuolinsyytä, ja tapaus kirjattiin äkilliseksi, selittämättömäksi kuolemaksi.

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Sitkeä puoliso ja uudet tutkimukset

Miehen puoliso ei tyytynyt epämääräiseen selitykseen, vaan otti yhteyttä tutkijoihin. Kuoleman jälkeen otetuista verinäytteistä mitattiin suuria määriä IgE-vasta aineita, jotka liittyvät tyypillisesti ruoka-aineallergioihin.

Samalla todettiin kohonneet tryptaasitasot.

Tryptaasi on entsyymi, jonka pitoisuus veressä nousee voimakkaiden allergisten reaktioiden aikana.

Kun nämä löydökset yhdistettiin miehen oireisiin ja äskettäiseen naudanlihan syöntiin, tutkijaryhmä päätyi siihen, että kuoleman todennäköinen syy oli alfagal-oireyhtymän aiheuttama anafylaktinen reaktio.

Lue myös: “Aloitetaanko heti vai odotetaanko vielä?” – mitä odottamisen kulttuuri kertoo meistä

Mikä alfagal-oireyhtymä on?

Alfagal-oireyhtymä on poikkeuksellinen allergia, jonka taustalla on useimmiten yksitäpläpunkin purema. Punkkeja tavataan erityisesti Yhdysvaltain itäosissa ja Meksikon alueilla, mutta se on levittäytynyt yhä pohjoisemmaksi ja esiintyy nykyään myös esimerkiksi New Jerseyssä.

Oireyhtymän erikoisuus on viive: tyypillisesti allerginen reaktio alkaa vasta 3–6 tuntia sen jälkeen, kun henkilö on syönyt nisäkkäiden lihaa, kuten naudan-, sian- tai lampaanlihaa.

Arvioiden mukaan jopa noin 450 000 yhdysvaltalaista on saanut alfagal-oireyhtymän vuoden 2010 jälkeen. Moni ei silti tunne koko ilmiötä tai osaa yhdistää yöllisiä vatsaoireita iltaiseen liharuokaan.

Poista punkki aina pihdeillä. Kuvituskuva.
Poista punkki aina pihdeillä. Kuvituskuva.

Lue myös: Mustaksi kissaksi pukeutunut mies kylvää kauhua ja huvittuneisuutta Englannissa

Leviävä terveysuhka

Yhä useampi yhdysvaltalainen kohtaa yksitäpläpunkin luonnossa liikkuessaan, ja samalla alfagal-oireyhtymän tapausten määrän arvioidaan olevan kasvussa.
Tapauksen julkaisseet tutkijat toivovat, että tämä kuolema – mahdollisesti ensimmäinen tunnettu alfagal-oireyhtymään liittyvä – herättää huomiota ja lisää tietoisuutta nopeasti leviävästä, punkkien välittämästä ja pahimmillaan hengenvaarallisesta liha-allergiasta.

Lähde: Vice