Ravintola Aanaar on vuoden ravintola

Suomen Gastronomien seura palkitsi inarilaisen ravintolan ensimmäisenä ravintolana Lapista.

Saamelaiskulttuuri ja pohjoisen maut näkyvät Aanaarin ruoassa.
Saamelaiskulttuuri ja pohjoisen maut näkyvät Aanaarin ruoassa. Kuva: Aanaar

Ensimmäistä kertaa Suomen vuoden ravintola löytyy Lapista, kun Suomen Gastronomien Seura valitsi perinteikkään palkinnon saajaksi Inarissa sijaitsevan ravintola Aanaarin.

Palkinto luovutettiin viime viikolla saamelaisten kansallispäivänä. Aanaar tarkoittaa Inaria saameksi.

Inarinsaamelaiset sisarukset Heikki ja Kaisu Nikula ottivat operaation haltuunsa äidiltään Maija Nikulalta, joka ehti pyörittämään sitä kymmeniä vuosia. Kaisu vastaa Kultahovi-hotellin pyörittämisestä ja Heikki toimii Aanaarin keittiömestarina. Sisarukset palasivat Inariin etelässä vietettyjen vuosien jälkeen ja ovat pyörittäneet Aanaaria nykykonseptilla vuodesta 2008.

”Aanaarin keittiön vahvuus on kiistatta sen ainutlaatuiset raaka-aineet. Gastronomit arvostavat Aanaarin pitkäjänteistä työtä niin ruokaperinteiden vaalimisessa kuin yhä elämyksellisemmän herkuttelukokemuksen kehittämistä. Aanaarin ruokalista tarjoaa paljon puhuttuja aitoja makuja – yhteyden arktiseen luontoon ja paikalliseen ruokakulttuuriin maistaa,” toteaa Suomen Gastronomien seuran vt. puheenjohtaja Joni Kiiski palkinnon perusteluissa.

Listalla näkyvät vahvasti kotimaiset raaka-aineet ja saamelainen ruokaperinne. Omaleimaista kotiseuturakkautta korostetaan tuomalla listalle esimerkiksi jäkälää. Perhokalastajien pitkään suosiman Juutuanjoen törmällä sijaitseva ravintola tarjoilee luonnollisesti paikallista kalaa ja tarjonnasta löytyy myös poroa, kyssäkaalta ja kotimaista karitsaa.

Aanaar sijaitsee kauniin luonnon keskellä ja ravintolatilasta aukeaa kaunis näkymä Juutuanjoelle. Talvella Kultahovi-hotellin 110 asiakaspaikan ravintolaan tuo lämpöä takkabaarin takkatuli ja Juutuanjoen kalojen elämää voi seurata jalokalojen elämää veden alla. Onnekkaan kävijän illan kruunaavat revontulet.

Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -palkitut:

  • 2020 Ravintola Aanaar, Inari
  • 2019 Ravintola Chapter, Helsinki
  • 2018 Ravintola Kaskis, Turku
  • 2017 Ravintola Grön, Helsinki

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi