Ravintola Chapter on baari, rento ruokapaikka ja fine dining -ravintola – kaikki samassa

Torikortteleissa on tarjolla hienostunutta, mutta rentoa ja modernia, mutta perinteikästä ravintolatunnelmaa.

Helsingin Torikortteleihin avattiin kesäkuussa uusi ravintola, josta on kohistu innostuneesti jo sen ensimetreiltä lähtien.

Kyseessä on ravintola Chapter, Romany ja Juho Ekegrenin rakkauden hedelmä. Ravintola sijaitsee tunnelmallisessa lasikuutiossa lähes 250 vuotta vanhan rakennuksen sisäpihalla.

Ravintolasta huokuu tyylikäs, mutta rento vaikutelma – ja sama teema jatkuu myös ruoassa. Tarjolla on pieniä suolaisia ja makeita naposteltavia, taidokkaasti rakennettuja lounaskokonaisuuksia ja iltaisin neljän tai seitsemän ruokalajin menuja. Viinilistalta löytyy myös naturalviinejä ja baarista kiinnostavia cocktaileja.

Chapter on ravintola, jossa hienostuneisuus kohtaa rentoutuneisuuden.

“Uskomme, että vaikka ruoka on huipputasoa, ei fiiliksen tarvitse olla jäykkä. Ruokaa tehdään intohimolla ja sydämellä, ja avaamalla ravintolan kutsumme ihmiset tavallaan sydämiimme”, Romany Ekegren kertoo.

Romany ja Juho Ekegren
Romany ja Juho Ekegren

Ruoka on mahdollisuuksien mukaan lähi- ja sesonkiruokaa, ja ravintoloitsijat kasvattavat itse sen, minkä pystyvät. He eivät kuitenkaan halua lokeroida Chapterin ruokaa tai rajoittaa itseään liikaa. Ruokahävikin ja kerskakulutuksen vähentäminen on Ekegreneille kuitenkin tärkeää, ja siksi Chapterissa toimitaan säästeliäästi.

“Kaikki ruokailuvälineemme tulevat Kierrätyskeskuksesta. Lautaset ovat osin catering-yritykseltämme, osa meiltä kotoa ja osan olen tehnyt itse”, Romany sanoo.

Se osa Chapterista, joka on nyt auki, ei ole kuitenkaan vielä kaikki, mitä tuleman pitää. Pihan katettu lasikuutio on kasuaalimpi baariravintolan puoli, ja elokuussa on suunnitteilla avata fine dining -puoli. Baarissa tullaan tarjoamaan pientä, rentoa ruokaa koko päivän, ravintolassa hienostuneempia kokonaisuuksia ja monen ruokalajin menuja ilta-aikaan.

“Harjoittelemme, suunnittelemme ja testaamme nyt sitä, mitä ravintolapuolella tehdään, kun se avataan. Kun toinen puoli aukeaa, typistämme baarin ruokalistaa vain muutamiin annoksiin. Ravintolaan tulee pidemmät menut ja eksklusiivisempi meininki”, Romany kuvailee.

“Tämä on loistava tilaisuus saada palautetta ja testata, miten keittiö toimii. Luksustapa avata ravintola”, Juho sanoo.

Mutta miten kaikki saikaan alkunsa?

Romany on kotoisin Hollannista, josta hän tuli viisi vuotta sitten Suomeen au pairiksi. Hän opiskeli kotimaassaan kliinistä kemiaa ja työskenteli lastensairaalassa, ja kaipasi välivuotta raskaista hommista. Helpointa oli lähteä au pairiksi.

“Sijaintia tärkeämpää minulle oli löytää ihana perhe. Toivoin löytäväni sen Argentiinasta tai jostakin muusta eksoottisesta maasta, mutta kaikista maailman paikoista päädyin Keravalle”, Romany kertoo ja nauraa.

Keravalta ei ehkä löytynyt eksotiikkaa, mutta mukava työ- ja asuinpaikka kyllä. Eräänä viikonloppuna perheen serkut veivät Romanyn kanssaan ulos.

“Bongasin porukasta söpön tyypin. Se oli Juho.”

Juho Ekegren on helsinkiläisistä huippuravintoloista tuttu kokki: ansioluettelossa komeilevat muun muassa Olo ja Ask sekä osallistuminen maineikkaaseen Bocuse d’Or -kilpailuun. Yhteinen sävel löytyi heti: Romany rakastaa leipomista ja on myös työskennellyt ravintoloissa opintojen ohella.

Romanyn suunnitelmat paluusta Hollantiin muuttuivat, kun rakkaus tuli kuvioihin. Pian syntyi myös ajatus yhteisestä ravintolasta. Kaksikko ajatteli kuitenkin olevansa liian nuoria perustaakseen oman ravintolan. Niin he perustivat Aan Tafel -nimisen catering-yrityksen.

Viime vuonna Ekegrenit pääsivät testaamaan, millaista yhteinen ravintolatyöskentely voisi olla. Aan Tafel löi hynttyyt yhteen toisen catering-yrityksen, Maannoksen kanssa, ja pani pystyyn yhteisen pop up -ravintolan. Se sijaitsi Kalasatamassa rakennuksessa, joka päätettiin purkaa uuden Kalasataman tieltä. Vanha huoltorakennus isännöi ainutlaatuista pop upia seitsemän viikon ajan, kunnes talo pantiin maan tasalle.

“Aan Tafel with Maannos pop up -ravintola auttoi meitä ymmärtämään, miten hauskaa ravintolan perustaminen voisi olla. Samalla tajusimme, että me oikeasti voisimme pystyä siihen”, Romany kertoo.

Ja hyvä niin, sillä ruokailijat rakastivat pop upia. He rakastavat myös Chapteria, vaikka se on ollut vasta neljä viikkoa auki.

“Jotakin me olemme varmaan tehneet oikein”, Romany sanoo ja hymyilee.

Chapter, Aleksanterinkatu 22.

Ravintola Chapter: tunnelmaa ja huippusafkaa

Oletko jo käynyt uudessa Chapterissa? Se on ihana! Huippuruokaa, rento tunnelma ja hyvä meininki. Tsekkaa video ja lue juttu: https://www.city.fi/opas/ravintola+chapter+on+baari+rento+ruokapaikka+ja+fine+dining-ravintola+kaikki+samassa/11071

Posted by City on Tuesday, July 18, 2017

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi